| Autor |
Zpráva |
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 08:26
- Nahlásit
Mám 4 měsíční štěně. Když jsme byli u pana doktora, nabídl nám očkování proti borelióze. Ptala jsem se na názor několika známých, ale každej mi radí něco jinýho, tak nevím jestli hafana nechat naočkovat, nebo ne. Máte někdo svýho pejsu naočkovanýho a kolik vás to stálo???
(Peníze pro mě nejsou rozhodující, jestli to pro něj bude prospěšný, tak mi jich rozhodně není líto.)
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 09:09
- Nahlásit
Já jsem o tom četla článek v čas.Svět psů, no a vet tam říkal, že je dobré psa očkovat pokud se pohybuje v lokalitě s velkým výskytem infikovaných klíštat.
Takže si zjisti, jak to u vás vypadá. Jestli je to horší, tak byl naočkovala, pokud je situace v normálu, tak by to nechala být.
Radši se podívej třeba na net než se ptát veta, aby ti neřekl, že je to horší jen kvůli penězům, co bys zaplatila I tací jsou:/
I když u 4měsíčního štěněte bych já osobně neočkovala. Možná až bude větší.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 11:46
- Nahlásit
Máme výbornýho pana doktora, kvůli penězům by mi to nenabízel. Říkal, že může očkovat tak kolem toho 4. měsíce. A kde se ten výskyt klíšťat dá zjistit?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:04
- Nahlásit
Tak jsem právě zjistila, že u nás je toho moc, moc, moc (infikovaných klíšťat) Tak ho asi nechám naočkovat.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:10
- Nahlásit
A ještě jsem na netu našla tohle: "Pokud je pes vakcinován poprvé v životě, začínáme 1. dávkou očkovací látky a potom po 1 měsíci dávku opakujeme. V dalších letech potom očkujeme psa již pouze 1x za rok. S očkováním můžeme začít od 3. měsíce věku psa. Očkování proti borelióze je zvláště vhodné pro psy pohybující se v oblastech se zvýšeným výskytem boreliózy."
To jen, kdyby si někdo nevěděl rady jako já....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:15
- Nahlásit
Hafina
No, k nám na výběh jezdí pán, co se pohybuje v prostředí těch vakcin atd... Bavili jsme se o tom, jestli je kněčemu psa očkovat a on řikal, že on osobně by svýho psa očkovat nenechal... Nějka to tam ještě vysvětloval, ale už si to nepamatuju pořádně... Jen mi utkvělo v paměti, že řikal, že je to zbytečný
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:22
- Nahlásit
Upřímně řečeno v tom mám pěknej guláš, protože polovina lidí mi řekne jo a polovina ne. Jsem začátečník, tak mám v těch všech názorech trochu guláš. A nevzpomeneš si, proč to bylo? Jako, že by mu to mohlo nejak ublížit? Víš, moc se o něj bojím. Je to můj splněnej celoživotní sen. Na klíšťátka ho pravidelně prohlížím...Mám v tom guláš, fakt nevím...
|
haha
|
# Zasláno: 14 Kvě 2005 18:07
- Nahlásit
Hafina
stoprocentně naočkovat!!!
měla jsem psa kterej onemocněl boreliozou je to těžká dlouhá nemoc léčba je finančně nákladná bylo to náročný i na psichyku celý rodiny pes byl nepohyblivý měl velký bolesti a stejně se z toho nikdy úplně nedostal takže bych se už vůbec nerozmýšlela jestli očkovat nebo ne
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2005 18:17
- Nahlásit
haha
Otázkou je, jestli ta vakcina bude opravdu chránit nebo ne...
Jedna paní na cvičáku (resp. její fena) měla štěňata a umřel jim celej vrh, nějaký štěnda se už mrtvý narodily. Nechali udělat pitvu, samotnýho veta zajimalo, čím to je a zjistil, že ty štěňata umřely na psinku, i když fena byla očkovaná
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2005 13:57
- Nahlásit
Žádné očkování není 100% prevence, to je potřeba si uvědomit předně. Takže i když naočkujete boreliozu, je stále nutné používat preventivní přípravky proti klíšťatům a psa důkladně prohlížet. Očkování je k tomu takový doplněk pro "klid v duši"
Můj osobní názor - zdůrazňuji, že osobní - v tomhle věku bych štěněčí organismus dalším očkováním nezatěžovala, pokud nežijete v místě s extrémní možností onemocnění.
To co psala Eimy jsem už slyšela z několika stran. Bohužel si přesně nikdo nepamatoval důvod, proč veterinář nedoporučil.
Jen mě překvapuje, že by vám někdo naočkoval první dávku ještě v tuhle dobu. Pokud vím, aby mělo očkování skutečně nějaký smysl, měla by první dávka přijít leden-únor.
A co mi bylo ještě řečeno - vyžádat si u veterináře při očkování českou vakcínu.
Já jsem také očkování zvažovala ze všech stran. Nakonec jsem štěndo nenechala. Půjde až příští rok, kdy budeme mnohem víc cestovat.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2005 16:50 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit
Ja se ptala veterinaru a ti mi rekli, ze se s takovym pripadem setkaji tak jednou za rok. A v okoli neznam nikoho, kdo by psa mel proti borelioze ockovaneho mel. A to bydlim v jiznich Cechach, klistat je tu nejvic.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2005 17:16
- Nahlásit
Taky bych v tuto roční dobu napoprvé neočkovala. Očkování by sice smysl mělo, ale je velký risk, že pes chytne nakažené klíště právě v době, kdy se mu tvoří protilátky, a to by vůbec nemuselo dopadnout dobře.
Další věc je, jak už psala Nefer, zásadně očkovat českou vakcínou (Biocan? - veterinář bude vědět). V Evropě je jiný kmen borelií než v Americe.
Zkuste aplikovat Advantix-pipetu a pokud by se klíště přesto chytlo, co nejrychleji vytáhnout (riziko nákazy je prý podstatně nižší, když je klíště vytažené do 12h po přisátí); jinak pipetu používat i paralelně s naočkovaným psem. Klíště ničím "nepatlat", až po vytažení postříkat ránu Jodisolem nebo Septonexem.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Kvě 2005 19:24
- Nahlásit
Ahoj mam jen jeden maly mozna trochu rejpavy dotaz... kdyz se tak strasne bojite ze Vas pejsek by mohl chytnout boreliozu ze ho pro jistotu chcete zaockovat - kolik z Vas ma to ockovani taky...? Pokud ho mate dejte ho klidne zaockovat i kdyz podle meho nazoru je to ve vetsine mist celkem zbytecne... Borelioza je stejne nebezpecna i pro cloveka a sice znam par lidi kteri ji prekonali ale rozhodne jich podle meho nazoru neni takova sila abych nad tim uvazovala ja sama pro sebe a natoz pak na pejska...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2005 19:59
- Nahlásit
Jen taková malá rýpavá poznámka pro anonym - očkovací látka proti borelióze pro člověka neexistuje
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2005 20:07
- Nahlásit
nefer
a i kdyby nakrásně existovala, tak člověk má tu výhodu, že se mu kolem "kousance" udělá takový "koláč", což se u psa neděje - a i kdyby, tak by se to pod chlupama špatně hledalo Takže člověk může v případě nákazy jednat okamžitě a nasadit antibiotika, kdežto u psa se to zjistí až ve stádiu, kdy má postižený pohybový ústrojí a nemoc je "rozjetá".
Anonymní
Pár lidí a psů po borelce znám z okolí, až tak zanedbatelné mi to nepřipadá! Každý svého štěstí strojvůdcem
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2005 08:55
- Nahlásit
Teď už nás opravdu asi nenaočkují, takže to nechám na příští rok. Proti klíšťatům dáváme Frontline spot on a psa po každé procházce prohlížím. Jinak bydlíme v Brně, kde je výskyt nakažených klíšťat extrémní, takže pejsana nechám příští rok naočkovat stoprocentně. Sama očkování proti encefalitidě mám (na boreliózu není). U našeho pana veterináře pár psů s boreliózou je, ale ani jeden nebyl naočkovanej. Radši dám peníze do očkování, než aby pejsek potom trpěl. Neštěstí nechodí po horách...
|
haha
|
# Zasláno: 16 Kvě 2005 21:47
- Nahlásit
je pravda že očkování ve všech případech zabrat nemusí ale je pravděpodobnost že zabere tak proč to riskovat, nebylo nic příjemného rvát denně do auta napůl chromýho psa řvoucího bolestí a vozit ho na injekce, spát s nim třičtvrtě roku na zemi ve vystěhovanym pokoji aby náhodou při rekonvalescenci neskočil do křesla a nenastaly mu bolesti na novo , krom toho se nikdy ani ve zdraví nenechal vzít do náručí a přesvědčuj psa ztuhlýho bolestí že aby se vyčůral musí absolvovat 20 schodů tam a zpět několikrát denně, všichni mě přesvědčovali že to nezvládne aŤ ho dám utratit, zvládl to uzdravil se, ale po pěti letech mu selhaly ledviny , nevím jestli to s tím souvisí , äle mám podezření že za to můžou ty strašný dávky doxycyklinu co jsme do něj museli nacpat. Dřív žádný očkování nebylo, nyní je tak proč ho nezkusit
|