| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:33
- Nahlásit
Hezký den všem.
Mám problém.
Včera jsem přišla z práce večer domů, pes mě přiletěl přivítat, opět šílený, veselý, nosil botky, hračky, skákal, kňučel a svíjel se, jen mamka byla úplně špatná.
Lekla jsem se, co se stalo a pak jsem to uviděla.
Slepici se zepředu na hrudníku udělala doslova ze dne na den obrovská boule o velikostí menšího pomeranče. Je úplně vystouplá nad úroveň plecí, takže strašně bije do očí, čímž chci říct, že den před tím tam rozhodně nebyla.
Na omak je to poměrně měkký oválný útvar. Když mu chytím volnou kůži na plecích a posunu ji kus na bok, tak bulka zůstane na místě, ale dá se s ní trošku pohybovat. Psa to nebolí, nekouše, to nelíže, vůbec o tom neví, mohu si s tím dělat co chci a jemu je to úplně jedno.
Rozhodně tam nemá žádné zranění, kousnutí ani nic podobného. Je to skutečně ze dne na den.
Vaše zkušenosti?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:35
- Nahlásit
Garfield
Sáře se takhle dělají boule, když se o něco praští...
Volala jsi na veterinu?
|
Margaret
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:37
- Nahlásit
Garfield
Vaše zkušenosti? Žádné, počkej, co ti napíše Sali.
Jinak, já bych neváhala a šla k vetovi!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:38
- Nahlásit
Taky bych raděj za vetem, nebo mu alespoň hoď zvon.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:39
- Nahlásit
Garfield
zkušenost radši ne nám se u přítelový kokřice udělala bulka ze dne na den..během tejdne byla jako tenisák..byl to agresivní nádor čubině se to udělalo na hrudníku a prorostlo to ke kosti...jenže..bylo jí 12 a měla delší onko problémy...takže tohle je zkušenost..rada pro tebe hnedka ne veterinu neb to může bejt i dost jinejch věcí....a lepší to řešit hned,na nic nečekej a sypej k vetovi..si myslím že to může mít slepica třeba nějak namožený??u něj bych si myslela spíš toto...vždyť je to malej magor ne?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:43
- Nahlásit
No já tam dnes samozřejmě jdu, jen se snažím uklidnit např. tukovou bulkou a pak zkušenosti ostatních, zda s tukovou ven, či nikoliv.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:45
- Nahlásit
Garfield
hele jako u lidí..tuková bulka je v podstatě nezhoubnej nádor a i takovej se může věkem zvrhnout..rozhodně bych to pesanovi vyndala..kdyby to rostlo nemusí to bolet ale může mu to vadit mechanicky a pak bude třeba protivnej...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:47 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Garfield
mně řekl vet, když se Michelle udělala boule, podle něj tuková, že pokud to do určité doby nezmizne, že to napíchne, udělaj rozbor a pak se rozhodnem, co dál. Naštěstí zmizela.
Retrívr mojí zubařky měl obr bouli, taky se to udělalo rychle, vet rozhodl okamžitě vyndat a příčinou byla osina.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:50
- Nahlásit
Garfield: Samozřejmě s tím zkušenosti nemám, hlavně zachovej klid a dojdi k vetovi, ale jako zdr. sestra vím že to může být spoustu jiných věcí. Vzhledem k rychlosti vzniku si myslím, že by to mohla být jen nějaká tekutina, myslím že vetík vezme vzorek na rozbor. Pokud tam nemá kůži modrou, tak by to neměla být krev, třeba nějaký ascites. Nádoru bych se snad nebála, to by nemělo být tak prudký, tak držím palečky a dej vědět, jak to dopadlo co nejdřív....myslím že ani tuková ula by neměla být tak rychlá...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:59
- Nahlásit
Garfield
no ýmu psovise toto udělalo jednou,jak oalergická reakce na cosi . . .. ale držel osem u t odlouho,asi 14 dní (ale už se to nezvětšovalo a pak to samo zmizelo)
ale hele:
ANNE - ALERGIE
V pondělí 16.5.2005 jsem přišla z práce a úplně jsem se zhrozila. Anne byla celá opuchlá!!! Kolem očí a taky boule po celém těle. Hned jsem volala našemu skvělému vetíkovi s prosbou o pomoc.
Pan doktor řekl, že jde asi o alergii a poslal nám oční mast a antialergikum z vlastní lékárny (my doma nic neměli...). Máme výborného a hodného veterináře, ochotně nám pomohl, i když ordinační hodiny už dávno skončily. Další den ještě Anne v doprovodu Aleše absolvovala kontrolní prohlídku a dostala antialergickou injekci. Do úterního večera byla v pořádku.
Nevíme, co způsobilo alergickou reakci - buď nějaký pyl, něco snědla nebo ji třeba štípnul nějaký hmyz. Kdyby se takového něco opakovalo, asi bychom se rozhodli pro vyšetření krve na alergii...
čerpáno z: http://www.labradorka-anne.com/nemoci.php
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 09:01
- Nahlásit
Garfield
nepomuzu, neporadim... Lump mel hrce akorat po tech odberech krve na krku, ale tam vim, cim to bylo...
Jako boule z niceho nic - to neznam...
Hlavne teda to jsou vanoce... Drzim palce, at je to jen nejaka pitomost!
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 09:19
- Nahlásit
Mar3
ale to měla Anne po celym těle, ne jedna velká boule.....Garfield
tukovou bulku měla jednou na boku Deniska, vet jí to vyřízl a byla OK.
Držím palce, pak písni, co a jak .....
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 09:24 - Změnil/a: Mar3
- Nahlásit
wensday
no toto,co měla anne muže byt aj jako jedna - alergická reakce třeba na štípnutí nebo na cokoliv - jedna boula . . . jak sme měli my,ale nechtělo se mi to nikde hledat, tak sem oužila Váš článek, protože ty Anniny boule sou taky po alergické reakci (prostě stejná příčina,,no....) viš? a napiš mi prosimti
P.S. jakože jasný,že garfield nemusí mít to samý,ale tak píšu co sme měli za boulu my . . . taky byla měkká,ale pohla se max o mm a jinak trčela na místě - taky ju měl ze dne na den, ale mizela asi měsíc...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:00
- Nahlásit
Garfield
nemohlo ho něco štípnout ? Tiply bych to na alergickou reakci
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:01
- Nahlásit
Hele nas pes mel takhle docela dlouho takovou bulku na zadech, protoze kdyz se mu to udelalo, tak nebyl v kondici na operaci, postupne se mu to zvetsovalo, ale dalo se s tim lehce pohybovat. Byl to nakej nador, nastesti nebyl prirostlej k masu, jenom tam vedla takova jedna tenka vyzivovaci zlazka nebo co. Psovi to nevadilo, kdyz ho asi po roce uz mohli operovat, tak to normalne bez vetsich komplikaci vyndali, poslali na histologii a nastesti to nebylo nic zhoubnyho. Akorat jsme pak Orwellovi rikali "jizvoun", protoze mel na zadech jizvu velkou asi 15 cm
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:02
- Nahlásit
a jinak ta boule se mu udelala taky ze dne na den, akorat nejdriv byla mensi a pak se zvetsovala, veterinar mu rikal "batuzkar"
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:13
- Nahlásit
Mám podobné zkušenosti jako Sarax
Můj první pes zlatý kokršpaněl měl taky asi ve 12 letech z ničeho nic bouličku na hrudi, která se zvětšovala.
Nechala jsem ho operovat. Vet říkal že to byla fuška protože na hrudníku jsou tepny od srce do mozku a začínalo to na jednu tlačit. Kdyby se to nechalo být neměl by šanci, ale takhle se v pohodě dožil 16 let
Tak držím palce ať do dobře dopadne...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:15
- Nahlásit
Garfield
taky zkušenost nemám, nám se dělaj boule po očkování, ale to už jsem si zvykla... a přikláním se ke Kreis, kdyby to měl být nádor nebo i ta tuková bulka, tak by to nevzniklo přece takhle rychle. Takže snad to nebude nic vážného... určitě informuj, jak jste dopadli u veta
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 11:20
- Nahlásit
Nejste zhruba tak měsíc po očkování? Když tak změř psovi teplotu. Kdyby to byl abces, tak by měl horečku.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 11:33
- Nahlásit
Meta: jsem to řekla blbě, ascites je tekutina v dutině břišní, jsem myslela, že ej to nahromaděná tekutina, zapoměla jsem že ascites je to jen v břichu,ale že by to byl absces si nemyslím, tam by bylo víc příznaku viz. tumor, kalor, dolor atd. a Garfield je dost aktivní, bez jiných příznaků.....ale jsem zdr, sestra u lidí, bez praxe, takže bych se moc vážně nebrala
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 11:42
- Nahlásit
Garfield
našemu pesanovi se jednou udělala dost velká boule, se kterou šlo trochu hýbat, jakoby v podpaží a byl to zánět nějaké žlázy, nic vážného. Dostal injekci a splasklo to. Třeba to bude něco podobného, když se mu to objevilo ze dne na den.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 11:58
- Nahlásit
Kreis
Když to tak rychle narostlo - taky jsem si na psovi všimla velké boule ze dne na den a taky zpočátku vypadal, že ho nebolí a pak se ukázalo, že je plná hnisu...Je to fakt hrozné leknutí, když člověk na psovi něco objeví. Tak ať to hlavně není vážné...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:24
- Nahlásit
Vet je tam až ve 14.00.
Volala jsem kamošce vetce a ta říkala, že absces by to být mohl, ale ten by bolel, tohle je úplně "mrtvé". Nebo krevní výron, ale ten by vznikl naražením a opět by to bylo bolestivé. Uvidíme, je to ale gigantických rozměrů, jsem z toho docela na prášky.
Taky mám strašný nervy z toho, že i kdyby to byla nějaká tuková svině (což už jednou měl, když byl maličký a vet to lokálně umrtvil a vyřízl), tak by to sice bylo fajn, ale takhle velikou operační ránu by asi dělali v úplné narkóze na sále a já si prostě neumím představit, že bych ho zavřela do kovové klece mezi 20 řvoucích psů, zabouchla dveře a šla domů a on tam takhle 5 dní vegetil - teda nevegetil. Já bych to snad nedokázala, vzala bych ho domů a třeba každých x hodin si zařídila někoho na injekce apod., ale neumím si představit tam psa nechat.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:28
- Nahlásit
Garfield
neboooj,neplaš - to bude v pohodě, určitě, nebude tam muset zůstat.....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:32
- Nahlásit
Garfield
nevím teda velikost boule..ale Trinča má po kastraci ránu kolem 10-12 cm...a brali jsme jí hnedka domů..nevidím důvod proč bys ho tam měla nechávat..a Nelinku...tu kokřico jsme si po vyjmutí x útvarů v břiše brali taky hned....dostali analgetika na 48 hodin a pak na kontrolu...takže bys ho tam fakt nemusela nechávat
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:35
- Nahlásit
Garfield
Ahoj, můj pes měl zepředu na hrudníku bouli velikosti grepu, bylo to fakt hodně velký, měkký a nějak se mi nezdálo, že by ho to moc bolelo. Někde se venku blbě praštil (ale já to neviděla) a byl to krevní výron. Mizelo to pomalu, cca do týdne to bylo pryč, ale udělalo se mu to taky ze dne na den.
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:38
- Nahlásit
Tak, jak to popisuješ, to nádor z 99 % není (v přírodě nic není na 100 %). Myslím si, že to bude buď hematom ("Slepica" se někde praštila, praskla jí cévka a krev se vylila do podkoží) nebo cysta (bulka naplněná tekutinou) nebo absces (boule naplněná hnisem). Ani lipom (nezhoubný tukový nádorek) takhle nevyroste zničeho nic ze dne na den a taky se tvoří především u starších obézních psů. Nevím, kde to přesně leží, ale v úvahu by přicházela i zvětšená mízní uzlina. Chce to udělat tenkjehelnou biopsii - vet do toho tenkou jehlou píchne, nabere si vzorek a prohlédne pod mikroskopem. Toto vyšetření bych rozhodně udělala jako první, a pak teprve řešit co dál. Protože pokud je to absces, měl by se vydrénovat hned, ale pokud je to hematom, měl by se nechat pár dní na pokoji, až se zastaví krvácení. Nicméně si myslím, že to nic tragického nebude, tak neboj! Oběma Vám přeji hezké svátky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:44 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Tak jsem se začala i smát, protože je fakt, že raploidní slepica, když má lítací záchvaty, tak akceleruje z 0 na 100 za 0,5 s a letí jak magor hlava nehlava vpřed, obvykle to neubrzdí, do něčeho napere a vychlámanej letí zpátky, takže tyhle jeho drobné karamboly ani moc neeviduji a je fakt, že už to beru jako běžnou součást venčení..., jen mě znepokojuje, že přeci jen obraženina jako taková by bolet měla, ale to nevymyslím. Tu biopsii určitě poprosím, pokud vet neřekne s jistotou, není třeba, je to to a to.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 12:53
- Nahlásit
Dante+
hele fakt je že u starších psů to bejt může..ale naše kokřice nebyla obézní a ta boule na tom místě byla ze dne na den...protože je to místo kde to člověk nepřehlídne...
Garfield
ale u tvojí slepice si myslím že to bude něco jinýho..prostě asi tukovýho cosi..ty ostatní věci by si myslím fakt bolely...ale co se dá s jistotou tvrdit u Garfielda
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 13:26
- Nahlásit
Garfield
hele nas pes kdyz byl na ty operaci s tou bouli, tak jsme ho rano privezli na veterinu, tam mu dali uspavaci injekci, za chvili spinkal jak miminko, operovali (uz nevim jak dlouho, do hodiny to bylo hotovy urcite) a pak nam ho dali, kdyz se uz zacinal trosku probirat - vzdycky zvednul hlavicku, porozhlidnul se a zase chrapal, doma jsme mu dali pelisek do obyvaku, aby byl s nama a my na nej videli a asi po hodince spanku se zacal zajimat, takze vubec nebyl nikde zavrenej...nevim co mate za veta, ale proste takhle to bylo u nas...
|