| Autor |
Zpráva |
jindriska
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 08:27
- Nahlásit
Ahoj, onehdá jsem od tebe četla, že když ti hárá fenka, neodděluješ od ní psy. Moc by mě zajímalo, jak to u vás probíhá a zda i v těch kritických dnech, kolem 10. dne necháváš všechny pospolu. Dá se to zvládnout?
Má fenečka totiž začala hárat a jelikož jsou Vánoce a ty trávíme u mámy, nemáme kam přesunout druhého psa, takže to vypadá, že prvních 12 dní hárání budou muset být spolu v jednom bytě. Úplně se toho hrozím, jak se bude Mates chovat.
Fenečka navíc obdrží hárací kalhotky, protože u maminky je béžový koberec a to je problém č.2, protože pochybuji, že je snese.
Děkuji za případné zkušenosti a rady, samozřejmě pokud mají nějakou radu ostatní - sem s ní
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 09:30
- Nahlásit
Loni jsem hlídala kamarádce jezevčíka, když jeli k moři, a moje fenka akorát hárala. Hned první den jsem mu vysvětlila, že tahle fena se prostě krýt nebude a hotovo. Pochopil to docela snadno. Ale samozřejmě hodně záleží na tom, jak moc velké zatmění mysli má dotyčný pes v přítomnosti háravky. U některých to určitě tak jednoduše nepůjde.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 09:40
- Nahlásit
.... já se spíš bojím té doby, kdy fena sama začne psa vyhledávat a nastavovat se mu. Jinak Mates už je stařešina a zatím ho odhání. To budou pěkné Vánoce...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 20:18
- Nahlásit
Tak, když Sára hárala poprvé, tak jsem pozorovala a zapisovala a tak vím, že u ní krycí dny nastávají kolem 12 dne. Takže když začne, udělám si tak na desátý den do kalendáře výkřičník, a zatím se moc nestresuju, dávám samo pozor, co se děje, myslím, že kdyby byla nějaká odchylka, poznala bych to z chování Pídi. On má velké zkušenosti s háravkama, neb vyrostl v chovné stanici šarplaninců a trávil dny v kotcích háravek, při jeho velikosti to chovatelé považovali za neškodné.
Od toho desátého dne nachystám klec a udělám v ní pohodlné ležení, a když nemám čas Sáru furt sledovat, nebo se chci vyspat, tak ji do té klece šoupnu. Klec je na kavalíra, takže malézáčkočivaví fence je dost prostorná. Píďa leží vedle klece a hájí ji před ostatními, je spokojenej, že je se Sárou pohromadě a občas ji pusinkuje přes mříže. Zpočátku provedl podrobný průzkum, jestli by se přece jen nedostal dovnitř, a uznal, že to nejde, tak už to nezkouší.
Zpočátku jsem zkoušela dát Sárku do jiné místnosti, že jako bude mít víc místa, ale tam ječela, seškrábala lak ze dveří a vypárala koberec. V kleci je spokojená, že je s námi. Přes den mám klec vedle stolu, na noc v posteli, a dávám přehoz s výhledem na nás.
Krycí dny u nás trvají téměř přesně 5 x 24hodin. Přes den všichni většinou podřimují, aktivita, tedy erotika, je bere tak hodinu ráno, hodinu v poledne a hodinu večer, ale to je teda dost šílený.
Venčím všechny pohromadě, s tím, že mám v náruči buď Sáru nebo Píďu, a když se Sárka nestihne vyčurat, beru pak ještě na chvilku jen ji.
Že krycí dny skončily, poznám hned podle chování psů, že ztratí o fenku zájem. Tak otevřu dvířka klece, a ani ten Píďa už najednou nechce dovnitř, a kupodivu ani Sára nechce ven, ona je dost lenošná a polehávání se ji zalíbí.
Při posledním hárání se mi bohužel kluci servali, protože mladí dorostli a už Píďu tolik nerespektují, a on ustoupit nehodlá. Teď čekám, že to nastane každou chvíli, Sárka už má měsíc zpoždění.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 20:28
- Nahlásit
Jo, co se kalhotek týče, tak jako ochrana před nakrytím jsou k ničemu. Buď fenka nebo pes je určitě hravě strhnou.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 20:37
- Nahlásit
Pro ilustraci: moje smečka a háravka (ne Sára, jiná háravka).
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 23:08 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
jindriska
"že prvních 12 dní hárání budou muset být spolu v jednom bytě" čili by jste skoro jejich společný pobyt mohli stihnout do krycích dnů. Doufejme, protože to není tak jednoduché, že se prostě psovi znemožní přístup ke fence a je vše je OK. Fena při hárání, obzvlášť při krycích dnech, má velice výraznou vůni, která psa silně dráždí (hárající fenu pes cítí na vzdálenost tří kolimetrů). Člověk si dá studenou sprchu a aspoň na chvíli se sklidní. U psa to takto nejde, takže jsou chudáci, musí li toto strpět. A myslím si, že přítomnost psa při hárání, u feny provokuje silnější následnou falešnou březost. Píšeš, že je pes dědula, tak snad to nebude prožívat tak bouřlivě. Aren se taky už někde zmiňovala o spreji, který vůni fenky má překrýt. Jeho účinek je ale nejistý. Určitě ty choulostivé dny je venčete zvlášť a dost, ať jsou utahaní a nemají roupy! Hlídejte je dobře, štěňátka oříšků víme jak často končí...
Haf
|
aren
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 23:36
- Nahlásit
Sylva
protože to není tak jednoduché
To není. Bez té klece bychom to nezvládli.
myslím si, že přítomnost psa při hárání, u feny provokuje silnější následnou falešnou březost
To si nemyslím, u nás to vliv nemá.
Aren se taky už někde zmiňovala o spreji, který vůni fenky má překrýt.
Ten sprej pomohl, když kluci šíleli po fence sousedově, pak neprodyšné uzavření oken a dveří a bohaté vystříkání vnitřku jim poskytlo hodinku klidu. Ale že bych doma postříkala Sáru a oni zapoměli, že hárá, to je pustá teorie, to nám nefungovalo.
štěňátka oříšků víme jak často končí...
Ovšem nekončí tak proto, že jsou to oříšci, ale proto, že mají nezodpovědné pány.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 23:49
- Nahlásit
Sylva
Já bych teda mohla jmenovat několik oříšků, kteří skončili velmi dobře, a na předních místech by byli ti Tvoji .
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 09:32
- Nahlásit
aren
dík moc. Ta fotka mě opravdu pobavila. Snad to zládneme. Klec nemáme, takže ve dne budu jak ostříž hlídat, v noci bude každý spát v jiném pokoji a chudák ten, kdo schytá Matesa. Vydává velmi zajímavé zvuky, nejblíže je to podobné bučení. Fenečka musí být u mě, je to závislačka první kategorie. O kalhotkách si nedělám iluze, že by zabránily nakrytí, ale snad alespoň ochrání potahy a koberec.
Jen teď přemýšlím pro příště, kdyby to vyšlo opět na nějaké svátky, co je menší zlo - píchnout fence injekci, aby se hárání opozdilo (teda jestli něco takového existuje), nebo to takhle pytlíkovat, ovšem je mi líto Matesa, pro kterého to musí být pěkný záhul - mít fenečku u sebe a nesmět.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 09:41
- Nahlásit
jindriska
upřímně tě lituju. Párkrát jsem to zažila taky a už nikdy bych to nechtěla opakovat. Mnohem víc než hárací kalhotky se osvědčili plenky Pampers. Musíš vybrat tu správnou velikost a vystříhnout díru na ocásek. Ta velikost je moc důležitá, když jsou volné tak je fenka bezproblémů stáhne, ale pokud je má správně nasazené tak je dolů hned tak nedostane ani když jí s tím pes pomáhá . Hárací kalhotky dokážou sundat dřív než se otočíš. A tu klec si někde půjč, nebo se fakt zblázníte. Když tak můžu nabídnout moji - megavelkou - na NO. Odkud jste?
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 09:48
- Nahlásit
Sylva
to je teď mé největší přání, aby krycí dny počkali na 26.12.. A jak píšeš - mám v plánu naordinovat zvýšený pohyb, což u dědulky snad nebude problém, i když Matulka pomalu, ale jistě ožívá a dnes v parku i párkrát popoběhl! Což je výkon.
Vyšlo to úplně pitomě, Mates potřebuje klídeček, nožky v teple a ne takové útrapy s háravkou. Budu doufat, že senilita tlumí dráždidla.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 09:55
- Nahlásit
Biluška
z Prahy a navíc máme pidi autíčko. To je od Tebe asi dálka, že? V úplně nejhorším případě, mám domluveno s kamarádkou, že by si Matesa na 24.,25. vzala. Je mi to, ale velmi hloupé jim dát na Vánoce skoro cizího psa, který s největší pravděpodobností bude vyvádět.
Takže plenky Pampers, hm, děkuji za tip. Koupím kalhotky i pleny, pro jistotu.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 10:17
- Nahlásit
jindriska
Koupím kalhotky i pleny, pro jistotu.
si myslím že za kalhotky to budou zbytečně vyhozený peníze...nám si z nich čuba vyndala vložku běhen chvilky a akorát jí rozcupovala....ty plenky sou lepší nebo holčičí kalhotky s vložkou ale musí na ně bejt kšandčky
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 10:30
- Nahlásit
jindriska
Z Prahy je to fakt dálka, já jsem z jeseníků. Zkus si tu klec půjčit někde blíž. Určitě tady bude spousta pražáků, kteří klec doma mají. Ty plenky vybírej fakt pečlivě velikost.
Já mám u pumice navíc tu výhodu, že má takový prasečí ocásek, takže na něm ta plenka dobře drží . U psů, kteří mají ocas klasicky směrem dolů to bude horší a bude ještě víc záležet na správné velikosti pampersky.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 10:41
- Nahlásit
sarax
Biluška
vůbec se v plenkách nevyznám. Fenečka má přes "pas" 50cm, ale pomůže mi to při výběru plenek? U dětiček je to podle věku, že?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 11:34
- Nahlásit
jindriska
u dětí podle váhy. Zkusila bych se podle té váhy orientovat i u fenky.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 12:18
- Nahlásit
jindriska
sím tě kolik váží????náš pesan má k 10 kg a kupujeme plenky v DM dvojbalíček co je jako kalhotky a je to na dítě 15-25 kg...a ne na nich napsáno Junior
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:04
- Nahlásit
sarax
20kg, kouknu po nich. Dík.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:15
- Nahlásit
jindriska
otázka jestli dělaj větší ale sou príma že se nelepěj a pěkně to drží
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:31
- Nahlásit
No, my flíčky žádné nikde nemáme, ani v posteli, ani na koberci, ani na té dece, co ji má Sárka v kleci. Tak jsem kalhotky přestala řešit. Buď máme nějakou divnou fenečku, nebo je to tím, že se sama stále čistí. Já ani nikdy zádný výtok neviděla, hárání poznám jen podle chování psů a zvětšení pipky.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2006 14:17
- Nahlásit
aren
Když hárá Hessinka tak taky nikde žádná krev není. Zato čuňátko pumička s klidem angličana zakrvácí úplně všechno. V životě jsem ji neviděla, že by se očistila. Asi to bude individuální, kus od kusu
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 10:50
- Nahlásit
all
tak mé strachy, jak budeme hlídat rozvášněnou fenku a ještě rozvášenějšího pejska se neuskutečnily ani omylem.
Zkrátka ani náznak, že by chtěla psa, naopak tvrdě na chudáčka Matýska útočila, máma a strejda z toho málem měli tiky. Jsou zvyklý na klid, ticho a teď se každou chvíli ozývaly děsivé zvuky vrčení, kňučení, kvílení a moje řvaní.
Klec by se osvědčila, ovšem pouze jako útočiště pro pejsu. Kalhotky svůj účel splnily, koupila jsme přímo na fenky a krásně jí držely a ani neměla tendenci si je sundavat. Barvu mají černou, jako fenka, takže ani nebyly zvlášť vidět.
Každopádně vím, že mezi 10. a 17. dnem nemůžou být spolu, ona by ho snad zakousla a Mates 12. den spustil neustávající kňučení, na které neplatilo ale vůbec nic.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 11:37
- Nahlásit
jindriska
chudák Mates, namísto omládnutí díky lásce na stará kolena, z toho má jen nervy nadranc. Je to jak jsem psala, pro psa blízkost hárající fenky, žádnej vegáč Nejsem příznivcem těch léků, ale na pár dní v nutnosti.. Myslím ty prášky na sklidnění. Možná lepší než soustavný stres z touhy
aren
Díky za uznání, jak se u mě vede oříškům. Obě jsme zastánkyně těchto "nově vznikajících ras" , ale uznej, že v útulcích je většina oříšků, ne papíráků. Bohužel je doba taková, že hodnotu má to, co stálo hodně kaček. Samo, že naštěstí ne všichni lidi jsou hloupí, ale..
Nemá li Sárka falešku, děkuj bohu. Mě to připadá, že ji má silnější, je li přítomen pes, logické a taky falešku vždy řešíme
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 12:03
- Nahlásit
Sylva
přesně tak, o to víc jsme všichni Matýska rozmazlovali a hýčkali. A věř, že na nervy jsme z toho byli všichni, ale Matýsek to odnesl nejvíc. Toto už se opakovat nikdy nebude. Spočítala jsem, že hárá po 5ti měsících, takže když propočítávám, příští hárání vychází na květen07, říjen07, březen08, srpen08, leden09 a tak dále a tak dále.
Nevíš, zda existuje i pro feny nějaká injekce, která hárání oddaluje? Pro případ, kdyby to zase někdy vyšlo na Vánoce. Díky, ale snad to bylo opravdu poprvé a naposled.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 14:23
- Nahlásit
jindriska
Čoveče asi existuje, ale nemám s ní vlastní zkušenost, teda moje feňule. Takže bohužel neporadím. Někdo jiný tady snad ví víc. Vet by teda měl být ten nejinformovanější, ale známe je.
Přejem vám, teda hlavně Matýskovi, ať si užívá klidného stáří a žádná ženská, z které nic nemá, mu nebrnká na "city"
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 15:39
- Nahlásit
jindriska
Koukám, že jste si Vánoce hezky užili . Jsem ráda, že to dopadlo dobře.
Sylva
No, já si myslím, že celkem je na světě víc oříšků, a tak i v útulcích jich je víc. A taky je tu ta věc, že narození neplánovaných nechtěných štěňat neznámého otce bývá důsledkem chování nezodpovědného majitele, nikoliv jeho příčinou. Takže je to tak, že mnoho oříšků vzniká v důsledku nezodpovědnosti lidí, a ne tak, že lidi se chovají nezodpovědně protože mají oříška. Tobě to ale říkat nemusím .
Jestli dostane blb sebečistokrevnější fenku s pozlaceným PP, je schopen z ní dodat útulku obratem smečku kříženců. Ti se tam octnou ne proto, že jsou kříženci, ale protože jejich maminka má blba páníčka.
Jinak prosím přijmi úpřimné sorry za dlouhý odstavec a přání všeho nejlepšího do dalšího roku Tobě i oběma miláčkům.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 15:41
- Nahlásit
Jo, my jsme začali hárat včera.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 15:46
- Nahlásit
Sylva
děkuji, Matýskovi to přetlumočím.
aren
jj, až na ty šoky, kdy jsme vždy nadskočili metr do vzduchu, to bylo good...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2007 15:55
- Nahlásit
jindriska
Dopadlo to dobře, jako že nebudou štěňata, nikdo nebyl zabit a nikoho neodvezli na psychinu, ne?
|