Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Sérologické vyšetření na vzteklinu
Autor Zpráva
Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 13:20
- Nahlásit

Chci se zeptat, jestli je tu někdo, kdo o této problematice něco ví. Zajímalo by mne, jak se vyšetření provádí, kam se vzorky u nás v ČR posílají, jestli ČR má laboratoř schválenou EU, jakým způsobem se vzorky posílají a za jakých přepravních podmínek, jak se vypočítává a měří obsah protilátek ve vzorku (0,5 IU/ml) - to se počítá na počet? Nebo na obsah? Jaké papíry - žádanky mají jít se vzorkem a jaké doklady je třeba k potvrzení protilátek - stačí výsledek zapsat do očkovacího průkazu? nebo musí být součástí potvrzení i nějaké "lejstro" ze schválené laboratoře, kde se testy provádějí? Pro jaké účely a z jakého důvodu se tyto testy dělají, u jakých zvířat a proč a v kterých státech toto vyžadují? Co je to vlastně IU. Kolik vzorku se musí do schválené laboratoře poslat?

Děkuji.

Tinta76
# Zasláno: 8 Pro 2006 13:31
- Nahlásit

Třeba se tady něco málo dočteš ...

venda
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 13:31 - Změnil/a: venda
- Nahlásit

chtěla jsem napsat, že když jsem ještě studovala na Suchdole tak to dělal veterinární ústav Lysolaje http://www.svupraha.cz ale jelikož jsou na mě dneska všichni oškliví tak nenapíšu nic

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 13:35
- Nahlásit

Kdo je na Vás ošklivý? Díky moc za link. Už se jdu na to podívat. A díky. Nenechte se prudit.

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 13:38
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
IU je zkratka pro jednotku obsahu a překládá se jako mezinárodní jednotkytzn. 300 IU = 300 mezinárodních jednotek

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:02
- Nahlásit

kokoška: nějak si ale stále nedovedu představit jak se to provádí. Vzorek se asi odstředí a tím se oddělí protilátky? Pak se změří jejich obsah?

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:09
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
už jsem z laborky dost dlouho, ale laicky řečeno - sérum smíchají s nějakou látkou, která bude reagovat s protilátkami na vzteklinu (ten způsob reakce je různy, podle použité metody) no a to, co vznikne pak nějakým způsobem (těch může být taky víc) změří a výsledek jim už buď vypadne z přístroje v IU nebo to na IU přepočítají podle vzorečku no a tenhle výsledek se pak porovná s limitem, zda vyhovuje

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:24
- Nahlásit

No asi takovou představu mám, ale to je právě to: o jakou zobrazovací techniku jde a pomocí jaké látky? Uvádí se, že 0,5 IU/ml a více je OK.
My jsme totiž na to narazili na kynologickém kroužku s dětmi a slíbila jsem jim, že jim to příště vysvětlím, jen co něco zjistím. A chci být připravena na jejich otázky. Je mi jasné, že se budou ptát i na tohle, že je to bude zajímat. Kde by jsem se to mohla ještě dovědět?

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:34
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
v tomhle teda vážně nemůžu pomoct - fakt už jsem z laborky dlouho a tady jde pokrok strašně dopředu, ale ta podstata, kterou jsem popsala výše je takový základ většiny metod. Nejsem si jistá, zda by děti zajímalo, co je to třeba ELISA, RIA atd... Možná by věděl vet konkrétní metodu (její název), kterou se to stanovuje, no a pak už je docela snadné postup zjistit

aren
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:35
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Možná Sali bude vědět, ale tu jsem tady už dlouho neviděla.

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:44
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
po malém průzkumu na netu jsem zjistila, že protilátky na vzteklinu dělají fakt ELISOU, o víkendu bych na to doma mohla najít přesnou "kuchařku", jestli máte zájem, ale moc záživné čtení to nebude

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:46
- Nahlásit

Díky, kouknu se sem večer, třeba něco přibyde. Hlavně ať tomu rozumím i já. Já taky tyhle nové metody neznám - teď už na všechno mají přístroje, to my jsme vše zjišťovali odstředivkou a počítáním a okem. Teď už jsou přístroje, které změří přesně zabarvení, hustotu a tak... Pokrok je strašně rychlý. Ty odkazy na st. vet. správu určitě využiji - mají tam toho dost. Zkusím se ještě mailem poptat na akreditovaných laboratořích, jestli by nebyly ochotné mi nějaké bližší informace poslat.
Jde mi hlavně o jednoduché vysvětlení. Děti jsou velice zvídavé, ale musí se jim to podat srozumitelně. Já už to vidím, že si stejně asi uděláme exkurzi do nějaké laboratoře - ať to děcka vidí.

Díky všem.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2006 14:54
- Nahlásit

Kokoška:
ELISOU? Tak to bych měla také mít někde doma a určitě se to dá zjistit na netu. Tahle informace je pro mne klíčová a myslím si že postačující. Ani to snad hledat nemusíte. Je to nějaká známá metoda a myslím, že jsem už o ní slyšela - možná, že jsem ve škole jen nedávala pozor - asi půjdu na půdu a budu štrachat. Díky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání