| Autor |
Zpráva |
bara_m
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 15:39
- Nahlásit
chtěla bych se zeptat, co je to dizlapsie kyčlí?Které psy to může postihnout?!A za jakých okolností se to stává?A všeobecné rady?!Díky
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 16:45
- Nahlásit
bara_m
http://search.seznam.cz/searchScreen?w=Dysplazie+k y%C4%8Deln%C3%ADch+kloub%C5%AF&mod=f
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:03
- Nahlásit
takže je dizlapsie pouze dědičná?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:06
- Nahlásit
Z velke casti ano,ale urcite ne POUZE dedicna
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:26
- Nahlásit
bara_m
Dysplazie se může vyskytnout u každého psa.Zda ji tvůj pes má,zjistíš jenom dle rengenového vyšetření.Jako prevenci můžeš podávat různá chondra.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:30 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
bara_m
Je to multifaktoriálně podmíněné onemocnění, to znamená, že geneticky narušený pes se dá o něco vylepšit dobrým zacházením a životosprávou, naopak dobrý pes se dá pohodlně zničit. Většinou na to majitelé větších psů přijdou už ve štěněčím věku, tak od osmého do desátého měsíce, kdy pes začíná kulhat a odlehčovat více postiženou končetinu, má hodně obroušené zadní drápy, protože nožkou občas dře o zem-za chůze škobrtne. Tak se udělá rtg kyčlí a zjistí se dysplazie. U hodně plemen s PP je rtg kyčlí povinné pro uchovnění, bez toho nemůžou mít potomky s PP. Když mají dysplazii vysokou, jsou z chovu vyřazeni. Tím se zajišťuje, aby byla populace zdravá. I v PP chovu se ale vyskytují štěňata s dysplazií, protože tohle onemocnění neovlivňuje jen jeden gen, ale je jich docela hodně, u některých psů zůstávají po generace skryté.
Někteří dobře nasvalení psi mohou mít vyšší stupeň dysplazie a nepoznáš to, naopak psi slabších svalů a vazů mohou kulhat, i když na rtg to nevypadá tak hrozně.
Když už jednou u psa dysplazie je, je dobré mu od mladého všku podávat chondroprotektiva jako je Alavis. Zpomalí to nástup komplikací-v mládí pes "pouze" kulhá, rychleji se unaví a nechce moc skákat, s postupujícím věkem postižené klouby trpí artrózou, která je dost bolestivá, pejsek je línější, nedělají mu dobře změny počasí, mívá někdy i kruté bolesti.
Jde vlastně o to, že kloubní jamka je špatně vyvinutá a hlavic do ní nezapadá. Kloub je tím drážděný. Kvůli tomu dráždění mohou časem vzniknout i výrůstky na kloubu, které pak ve svém důsledku omezují rozsah pohybu. Pes musí svůj ophyb uzpůsobit trochu jinak, enormně zatěžuje páteř, přenáší váhu na druhou zadní nohu nebo i na nohy přední. Moje fena má dysplazku taky, docela dost těžkou, předek má šíleně nasvalený, ale když jí položíš ruku na zadek a zatlačíš, podklesne. Taky je pěkně cítit, jak jí ty klouby vržou.
Jedodušeji podáno:humus onemocnění.
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 20:48
- Nahlásit
Mucholabka: a jak to člověk může psovi způsobit?!
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 21:04
- Nahlásit
bara_m
Jestli myslíš, jak může člověk způsobit tu DKK, tak nezodpovědným chovem na jedincích, kteří předávají dispozice potomstvu. (To je snad jediný případ, kdy se dá mluvit o vině člověka) Prozatím výzkum ukazuje, že je dysplazie podmíněna geneticky a s velkou pravděpodobností se dědí.
Zkrátka, majitel psa mu ji způsobit nemůže, pokud není současně jeho chovatelem a nechoval úmyslně na jedincích, kteří nemají DKK 0/0. Jako majitel psa postiženého DKK můžeš pouze (pokud se to zjistí včas) věnovat psovi zvýšenou péči, aby se neprojevily další problémy související s dysplazií. Mucholabka to v textu nepřímo uvedla - zajistit dobré nasvalení psa, podávat chondroprotektiva. Já k tomu dodávám, zajistit psovi přiměřenou zátěž (kvůli tomu nasvalení), ale nepřetěžovat ho. Udržovat u psa optimální váhu. U mladých psů s předpokladem DKK je vhodné do určitého věku (ale nevím přesně do kolika, já mlaďochy nemám, poze starší psy, dva s DKK) omezit chůzi po schodech a skoky.
Jinak, pokud si psa pohlídáš a věnuješ mu odpovídající péči, může být bez problémů aktivní až do vysokého věku i s velmi těžkou dysplazií.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 21:13
- Nahlásit
bara_m
Teď mě ještě napadlo, možná se dá stupeň dysplazie ovlivnit ještě stravou a péčí o rostoucí stěňata. Když bude strava nekvalitní, klouby se s velkou pravděpodobností budou vyvíjet špatně a stupeň DKK pak bude vyšší.
|
kombajn
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 21:31
- Nahlásit
bara_m
HA,ha, ha, ha, ha, ha................................................ .................................................. .............................................
|
kombajn
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 21:33
- Nahlásit
bara_m
Ty si taaak inteligentní holčička, klobouk dolů ! Ty sis mela koupit stredoasiata, ted uz by byl od tebe pokoj !!! Neb bys už byla sežraná...
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 22:15
- Nahlásit
kombajn - di se vycpat!Ve slusnosti!Ti co mi odpovidat nechtej, mi nepisou..!A nebudu tady na tebe hnusna..
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 17:29
- Nahlásit
kombajn
hele, já teda nevím, co tě nutí jí odpovídat! Tak si ty témata od ní nečti a neraď... Holt, si teď shání info kde se dá, možná to mohla udělat dřív než si pořídila psa, ale tak lepší teď než nikdy. Původně jsem na tyhle tvoje poznámky nechtěla reagovat, ale nedá mi to... Nemáš snad důvod tady do báry rejt ne?! A jestli potřebuješ machrovat, tak si to jdi dělat jinam, tady na to není nikdo zvědavej
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 11:24
- Nahlásit
Kombajn je ten poslední, kdo by tady mohl machrovat.
bara_m
Pokud si vzpomínám, máš borderku? A tam i kdyby ta dysplazie byla, tak to asi nebude problém (lehčí typ psa).
|
vidrbína
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 12:21
- Nahlásit
Mám psy malého, středního i velkého plemene. Střeďáci mají DKK oba dva u velkého čekáme na RTG. Chovatelé obřích plemen mi radili, když jsme si našeho obříka pořídili, že ovlivnit DKK se dá jen částečně - kvalitní potravou, přidáváním vitamínu C a podáváním chondroprotektiv.Ostatní je prý vlivem dědičnosti.No předkové mých střeďáků byli bez DKK apřitom pes má 3/3 a fena 4/4 (rodiče O/O a 0/1).Pes byl krmen u chovatele Chicopee, fena Royal Canin. I dědkové a báby mých psů byli bez DKK tak jak je možné, že najednou se ve vrhu vyskytne polovina psů a fen, co mají vysokou DKK (Štěňat ve vrhu 7 z toho 3 vysoká DKK 3 a výše)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 18:55
- Nahlásit
vidrbína
Právě u DKK je dědičnost polygenní-nemůže to ovlivnit jeden gen, který by se dal lehce vyselektovat, jako třeba geny pro barvu. Proto je to tak těžké.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 21:36
- Nahlásit
vidrbína
DKK 0/1 je pes bez dysplazie??? Já myslela, že bez dysplazie = pouze 0/0
|