| Autor |
Zpráva |
Bastiana
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 20:08
- Nahlásit
Dobrý den!
Chtěla bych se na Vás obrátit s dotazem:
Můj pětiletý hovawatr (45kg) byl dlouhou dobu apatický.
Po vyšetření krve se zjistilo, že neprodukuje hormon štítné žlázy- měl ho nulovou hodnotu.
Byl mu předepsán Euthyrox-150. Zarazilo mě předepsané dávkování-14dní 3tablety ráno a 3 večer
dále 6tablet ráno a večer.(dočetla sem se, že u lidí se předepisuje 1tableta denně).
Na kontrolu jsme pozvaní až za dva měsíce.
Mohli by jste mi prosím napsat váš názor na toto dávkování?
Předem děkuji!
Bastiana( Felisilver@seznam.cz )
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 20:19
- Nahlásit
3 tbl ráno a 3 večer, to musí mít tu funkci štítné žlázy omezenou asi docela hodně...
Náš starší pes (cca 8 let - přesný věk nevíme, je z útulku) bere Euthyrox už skoro rok. Má cca 35 kg a bere jeden ráno a jeden večer. Jeho porucha štítné žlázy není tak hrozná, takže stačí jenom tato dávka.
Jinak nelze srovnávat lidi se psy. I u lidí se předepisují ty dávky podle stupně funkčnosti, resp. nefunkčnosti štítné žlázy.
Ale 6 tablet je hodně....Jestli jsem tomu dobře rozuměla, tak nejdříve 3 a 3 tbl denně a pak 6 a 6 denně???
Odkud jsi..k jakému vetovi chodíš? My řešíme štítnou žlázu našeho psa s paní doktorkou Barbarou Lenskou z kliniky dr. Duchka v Praze 5 - Stodůlkách. Je výborná. Hned napoprvé stanovila psovi dávku (1 tbl ráno,1 večer), která se při kontrole za cca měsíc ukázala být jako naprosto přesná, takže hladina Thyroxinu v krvi byla vyrovnaná a pejsa se zlepšil.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 21:22
- Nahlásit
Z obalu treba skontrolovať, či tableta obsahuje 150 mikrogramov levothyroxinu. Liečebná dávka je 10-20 mikrogramov levothyroxinu na kilogram živej hmotnosti. 2x6 tabliet by v tomto prípade prekračoval dvojnásobne maximálnu liečebnu dávku.
Predávkovanie môže byť nebezpečné, prejavuje sa nadmerným močením, nekľudom, škrabaním, zrýchleným tepom, zmenami EKG.
|
tequily
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 10:18 - Změnil/a: tequily
- Nahlásit
Bastiana
Já beru něco podobného-Letrox, beru jednu tabletu denně-mám jen trochu sníženou funkci, ale 6 tablet 2x denně, to mi připadá strašně moc. No ale když měl nulové hodnoty, tak to asi neprodukuje vůbec, tak je možný, že to musí nahradit celou normální produkci.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 11:40
- Nahlásit
Bastiana
To je nějak moc nééé?
Já jsem po operaci štítné žlázy, celou mi ji vzali. Od operace beru Euthyrox 1 ks jednou denně ráno na lačnouž 15 let. Živá váha 60 kg.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:38
- Nahlásit
Fajka
ale psi mají jiný metabolismus než lidi, to nemůžeš takhle srovnávat...
|
Bastiana
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:51
- Nahlásit
[b]Evik
Ahoj
Jsem z Dobrušky (Rychnovsko).
Štítná žláza mu nefunguje vůbec.
Myslim si, že by nebylo fér tady veterináře jmenovat...
A to dávkování si pochopila dobře...
Dík za reakci!
Basty[/b]
|
Bastiana
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:54
- Nahlásit
Děkuji za veše názory!
Basty
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:03
- Nahlásit
Evik
No jo, ale když pejsci dostávají stejný léky jako lidi, tak v tom zas takový rozdíl asi nebude.
To by jinak měli nějaký spešl psí...
Bych se radši zeptala ještě nějakýho jinýho veta, pro jistotu.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:13
- Nahlásit
Třeba pes některé látky v játrech metabolizuje jinak...co si tak pamatuju všechny ty CYPy u lidí, každá látka má svůj poločas a maximum a svůj enzym a může být ovlivněna spoustou jiných látek...
|
hariprasad
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2014 09:46
- Nahlásit
Dotaz je už sice starý, ale dostal jsem se sem na dizkuzi se stejným problémem. Připadalo mi, že pes dostává příliš vysoké dávky. U člověka je předepsáno 5mikrogramů na kg a den. Z diskuze vyplýpá, že u psa jsou dávky 2-4x větší. Hormon se také nevstřebá všechen, závisí to na stavu střevní sliznice a na tom, co jí a jak dlouho před/po podání léku (některé potraviny hormon zachytí a zneutralizují). K původní zprávě ještě doplňuji, že u hluboké disfunkce štítné žlázy se u lidí dávky zvyšují postupně, jinak hrozí intoxikace (tedy opačný stav. hyperthyreóza). Jinak 12 tablet denně odpovídá přesně dvojnásobku horní hranice (20 mikrogramů/kg a den).
|