Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Dávkování Euthyroxu
Autor Zpráva
Bastiana
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2006 20:08
- Nahlásit

Dobrý den!
Chtěla bych se na Vás obrátit s dotazem:
Můj pětiletý hovawatr (45kg) byl dlouhou dobu apatický.
Po vyšetření krve se zjistilo, že neprodukuje hormon štítné žlázy- měl ho nulovou hodnotu.
Byl mu předepsán Euthyrox-150. Zarazilo mě předepsané dávkování-14dní 3tablety ráno a 3 večer
dále 6tablet ráno a večer.(dočetla sem se, že u lidí se předepisuje 1tableta denně).
Na kontrolu jsme pozvaní až za dva měsíce.
Mohli by jste mi prosím napsat váš názor na toto dávkování?
Předem děkuji!
Bastiana( Felisilver@seznam.cz )

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2006 20:19
- Nahlásit

3 tbl ráno a 3 večer, to musí mít tu funkci štítné žlázy omezenou asi docela hodně...

Náš starší pes (cca 8 let - přesný věk nevíme, je z útulku) bere Euthyrox už skoro rok. Má cca 35 kg a bere jeden ráno a jeden večer. Jeho porucha štítné žlázy není tak hrozná, takže stačí jenom tato dávka.

Jinak nelze srovnávat lidi se psy. I u lidí se předepisují ty dávky podle stupně funkčnosti, resp. nefunkčnosti štítné žlázy.
Ale 6 tablet je hodně....Jestli jsem tomu dobře rozuměla, tak nejdříve 3 a 3 tbl denně a pak 6 a 6 denně???
Odkud jsi..k jakému vetovi chodíš? My řešíme štítnou žlázu našeho psa s paní doktorkou Barbarou Lenskou z kliniky dr. Duchka v Praze 5 - Stodůlkách. Je výborná. Hned napoprvé stanovila psovi dávku (1 tbl ráno,1 večer), která se při kontrole za cca měsíc ukázala být jako naprosto přesná, takže hladina Thyroxinu v krvi byla vyrovnaná a pejsa se zlepšil.

jeje
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2006 21:22
- Nahlásit

Z obalu treba skontrolovať, či tableta obsahuje 150 mikrogramov levothyroxinu. Liečebná dávka je 10-20 mikrogramov levothyroxinu na kilogram živej hmotnosti. 2x6 tabliet by v tomto prípade prekračoval dvojnásobne maximálnu liečebnu dávku.
Predávkovanie môže byť nebezpečné, prejavuje sa nadmerným močením, nekľudom, škrabaním, zrýchleným tepom, zmenami EKG.

tequily
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 10:18 - Změnil/a: tequily
- Nahlásit

Bastiana
Já beru něco podobného-Letrox, beru jednu tabletu denně-mám jen trochu sníženou funkci, ale 6 tablet 2x denně, to mi připadá strašně moc. No ale když měl nulové hodnoty, tak to asi neprodukuje vůbec, tak je možný, že to musí nahradit celou normální produkci.

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 11:40
- Nahlásit

Bastiana
To je nějak moc nééé?

Já jsem po operaci štítné žlázy, celou mi ji vzali. Od operace beru Euthyrox 1 ks jednou denně ráno na lačnouž 15 let. Živá váha 60 kg.

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:38
- Nahlásit

Fajka

ale psi mají jiný metabolismus než lidi, to nemůžeš takhle srovnávat...

Bastiana
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:51
- Nahlásit

[b]Evik
Ahoj
Jsem z Dobrušky (Rychnovsko).
Štítná žláza mu nefunguje vůbec.
Myslim si, že by nebylo fér tady veterináře jmenovat...
A to dávkování si pochopila dobře...

Dík za reakci!

Basty[/b]

Bastiana
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:54
- Nahlásit

Děkuji za veše názory!
Basty

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:03
- Nahlásit

Evik
No jo, ale když pejsci dostávají stejný léky jako lidi, tak v tom zas takový rozdíl asi nebude.
To by jinak měli nějaký spešl psí...

Bych se radši zeptala ještě nějakýho jinýho veta, pro jistotu.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:13
- Nahlásit

Třeba pes některé látky v játrech metabolizuje jinak...co si tak pamatuju všechny ty CYPy u lidí, každá látka má svůj poločas a maximum a svůj enzym a může být ovlivněna spoustou jiných látek...

hariprasad
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 09:46
- Nahlásit

Dotaz je už sice starý, ale dostal jsem se sem na dizkuzi se stejným problémem. Připadalo mi, že pes dostává příliš vysoké dávky. U člověka je předepsáno 5mikrogramů na kg a den. Z diskuze vyplýpá, že u psa jsou dávky 2-4x větší. Hormon se také nevstřebá všechen, závisí to na stavu střevní sliznice a na tom, co jí a jak dlouho před/po podání léku (některé potraviny hormon zachytí a zneutralizují). K původní zprávě ještě doplňuji, že u hluboké disfunkce štítné žlázy se u lidí dávky zvyšují postupně, jinak hrozí intoxikace (tedy opačný stav. hyperthyreóza). Jinak 12 tablet denně odpovídá přesně dvojnásobku horní hranice (20 mikrogramů/kg a den).

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání