Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nesestouplá obě varlata - operovat? A kdy??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Lenda7
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2006 19:57
- Nahlásit

Ahoj, máme doma týden psa, ročního křížence jezevčíka. Na prohlídce nám veterinář řekl, že má pes nesestouplá obě varlata (jsou hmatná v tříslech jako malé bulky) a že se musejí obě odstranit a to co nejdříve (cca do půl roku) - kvůli riziku pozdějšího zhoubného nádoru na varlatech. Protože už teď je to hodně klidný pes, takže by se po kastraci mohl stát až moc klidný, možná až apatický, šli jsme to raději konzultovat ještě s jedním vetem. Ten nám naopak řekl, že příliš brzkou operaci nedoporučuje. Tím, že jsou varlata hmatná, dají se prý nahmatat případné změny a může se to řešit, až to bude opravdu potřeba. Navíc prý se změny na varlatech začnou dít kdyžtak až v druhé půli života (je to pravda??), takže je dobré nechat psa co nejdéle normálně s varlaty (a čím pozdější kastrace, tím menší změny psychiky).
Takže jsem z toho jelen. Oba doktoři jsou podle mě dobří, zkušení, ale mají takhle diametrálně odlišný názor. Co s tím??

Amir
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2006 20:13
- Nahlásit

Dřív se nesestouplá varlata vůbec neřešila a pejsci spokojeně prožili psí život.Myslím, že plno zákroků se dnes dělá, protože veterináři musí být z něčeho živí.Ale můžu se mýlit,já bych svojeho psa neoperovala...

Mar3
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2006 20:28
- Nahlásit

Lenda7
já jsem se o tom bavila jednou snaším veterinářem,a říkal,že není 100% jistota,že se z toho zhoubný nádor vyvine,ale tak 80% jo.......neznamená to,že hned umře,ale dožije se třeba 8 let místo 12 nebotak...takže já bych byla radši pro operaci..o té druhé půlce života to říkal taky...a prej správně by se to mělo operovat mezi 1. a 2. rokem života....ale je to jenom názor dalšího veta a můj

Lenda7
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 20:47
- Nahlásit

No a teďka se mi už dvakrát za sebou stalo, že jsem mu je nahmatala v šourku (ale za pár hodin zase v tříslech), oni mu ty kulky prostě cestují. Je to možné, v tomhle věku?
Tak třeba by šlo nějak udělat, aby už v tom šourku zůstaly..? Jinde mi radili zkusit injekce, které se na to dávají (zkusím zjistit, jestli to náhodou není jen pro štěňata do určitého věku) a masírovat a stahovat kulky (když ale oni když jsou v těch tříslech, tak jsou dost hluboko a nějak masírovat nebo stahovat se moc nedají). Máte s tím někdo zkušenost, když kulky takhle mění místo? Myslíte, že máme teda ještě nadějí, že se to obejde bez operace, tj. kastrace??

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 21:07
- Nahlásit

Lenda7
Ahoj, píšeš, že psa máte týden. Kde byl před tím? U někoho doma nebo v útulku?? Nemůže mít kulky v bříšku ze stresu? Nevím, jestli je to možné, ale já bych ještě pár týdnů počkala, až se pejsek zabydlí, zvykne si na vás a třeba pak budou zas tam, kde mají být

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 21:16
- Nahlásit

Lenda7
Já bych klidně počkala. A jestli cestují, jak říkáš, třeba by se to dalo rozmasírovat-vmasírovat-ale zkušenosti s tím nemám, jenom jsem četla, že to jde.
Souhlasila bych asi s tím druhým vetem. Toho, že by byl apatický, bych se VŮBEC nebála.

viky
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 06:00
- Nahlásit

Lenda7
ahoj, muj pes byl kryptak a pokud bych znovu mela podobny problem, nechala bych ho operovat hned. prave ze u nej to tenkrat ( pred 10-ti lety ) veterinari neresili a v 9-ti letech sel na operaci s nadorem. Nechtela bych to zazivat znovu ani omylem. Neni sice jiste, ze se mu nador vytvori - nemusi vubec nikdy, ale ja bych to brala jako prevenci. Divat se jak mi pes chradne pred ocima, no proste uz nikdy.

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:05
- Nahlásit

WhiteWolf
Tak to je taky možné,že by to mohlo být i stresem, to nás nenapadlo. Pejsa je z útulku. Ale zase se taky bojím, jestli když budu čekat pár týdnů, jestli se to samo spraví, abychom nepropásli možnost řešit to jinak (hlavně asi injekcemi, masáže moc nejdou, jak jsem psala).

Nebudeme asi teda s případnou operací až tak spěchat, ale ani to zbytečně odkládat, rakovinu jsem zažila před několika lety v rodině, nikdy v životě už to nechci vidět

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:28
- Nahlásit

Rodiče měli kokra, který měl sestouplé jen jedno varle. Operaci tehdy vetové ani nenavrhli, je ale fakt, že když mu bylo 5 (a zplodil štěňata), začal najednou čůrat krev. Vet si myslel, že to jsou ledviny, tak mu dával antibiotika, nepřestalo to a najednou přestal vůbec dělat loužičky, takže honem operace a zjistilo se, že má dělohu a vaječníkya kromě toho, dělohu vrostlou do močového měchýře. Operace trvala skoro tři hodiny, ale dožil se 14 let. To ale nechci strašit, asi to byl hodně ojedinělý případ.

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:49
- Nahlásit

bea
No teda, a to jsme si zrovna včera z pejsy dělali srandu, jestli za chvíli neporodí štěňata a koukám, že zas až taková sranda to nebyla. Ale myslím, že vyvinuté oboje pohlavní orgány,to je fakt hodně velká rarita, ne?

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 12:12
- Nahlásit

Nechtěla jsem tě strašit, operoval ho tehdy MVDr. Naxera a říkal, že to zažil asi 6 x za celou svou praxi. Moc jsem to tehdy nerozebírali, byli jsme šťastní, že přežil a byl pak bez problémů. Byl to ale děs, psům voměl jako fenka a před domem jsme měli usazenou vždycky celou vyjící smečku.

bibikralova
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2013 22:02
- Nahlásit

Dobrý den potřebovala bych poradit.Máme psa pražského krysaříka ,který má 5 měsíců.Včera jsme byli na prohlídce u veterináře ,který nám zdělil ,že pes má nesestouplá varlata ,které jsou v tříslech = ( kryptorchismus)...Pes tedy nemůže mít potomky a jelikož je to pes s PP rozhodli jsme se ,že budeme požadovat po chovatelce vrácení nějákých peněz.Chovatelka ale skutečnost ,že u psa mohl být zjištěn kryptorchismus popírá a tvrdí ,že v době kdy nám psa předávala ( ve 2 měsících) měl obě varlata v naprostém pořádku.Dívali jsme se na internet a ta bylo napsáno : U psa je dokončen sestup varlat 10.-14. den po porodu. Pokud se varle nenachází 2 měsíce po porodu mimo dutinu břišní jedná se o kryptorchismus. . Tvrdili jsme to chovatelce ,ale je neústupná.Jelikož jsme úplní lajci nevíme co máme dělat.Poraďte myslím si ,že máme nárok požadovat aspoň půlku ceny ,protože pes je po šampionech a s touto vadou má zamezený přístup na výstavy.Když nám ho předávala ve dvou měsících a kryptorchismus se zjišťuje do 2 měsíců musela to vědět ?!!!.. Lze s tímto faktem ještě něco udělat ,co víte o hormonálních injekcích máte s tím zkušenosti ?.POMOZTE !!!

impact
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 07:33
- Nahlásit

bibikralova
No ze zákona máte nárok na vrácení štěněte pro skrytou vadu jen 6 týdnů od koupě, což už zřejmě minulo, ne? Obávám se, že teď to bude jen na morálce chovatelky. Ze které CHS pejska máte, jen tak pro zajímavost?

Ad hormonální injekce... Mě to přijde poněkud hulvátské. Uměle docílíte toho, že on sice kulky mít bude, ale nejspíš to bude předávat dál na svá štěňata, pokud ho uchovníte a budete s ním krýt..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 07:46
- Nahlásit

bibikralova
Sestouplá varlata jste si měli zkontrolovat při odběru, nebo (pokud to sami nepoznáte, čemuž se u tak malého štěníka nedivím) nejpozději při první prohlídce u veterináře při očkování. Vzpomenout si po třech měsících po odběru, že má štěně vadu... to jste si toho fakt za celou tu dobu, co ho máte doma, nevšimli? Přístup chovatelky samozřejmě v pořádku není ani trochu, ale upřímně řečeno váš taky ne. Teď už je to jen na dobré vůli chovatelky, jestli vám dá nějakou slevu, protože zákonná lhůta pro reklamaci štěněte dávno minula.

Co se týče hormonálních injekcí, i na ně je už s největší pravděpodobností pozdě, tříselný kanál už je uzavřený.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 08:46
- Nahlásit

bibikralova
Je pravdou, že jste si měli štěně zkontrolovat při přebírání, nebo při první návštěvě veterináře. Přístup chovatelky jistě není v pořádku, ale ještě by bylo možné "ohánět se" smlouvou. V kupní smlouvě bývá u psů - samců uvedeno, že štěně má/nemá sestouplá varlata. Pokud vám tato "chovatelka" ani nevystavila smlouvu, tak už je to opravdu na pováženou...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 09:01 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

corgi
V kupní smlouvě bývá u psů - samců uvedeno, že štěně má/nemá sestouplá varlata.
Teda nejsem právník, ale tuhle formulaci ve smlouvě chápu tak, že jsem si jako majitel štěně při převzetí zkontrolovala a svým podpisem stvrzuju, že přebírám štěně bez zjevných vad, se sestouplými varlaty... prostě to, že štěně má sestouplá varlata, stvrzují podpisem smlouvy obě strany, prodávající i kupující... ale možná mě někdo opraví.

Každopádně ze strany chovatelky to v pořádku určitě není. Moje chovatelka nechala všechna štěňata zkontrolovat při prvním očkování a majitelům je dávala s potvrzením od veterináře, že mají sestouplá varlata a nemají kýlu...

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 09:40
- Nahlásit

Teoreticky je i možné,že v době odběru kulky sestouplé měl,ale ještě cestovaly a bohužel zůstaly v tříslech. injekce,masáže můžete zkusit,ale jak už bylo napsáno,takový pes by neměl být k chovu používán,bude předávat vadu dál

bibikralova
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:07
- Nahlásit

Děkuji za odpovědi.Nejde nám o tom aby byl uchovněn to už ber čert ,ale aby byl zdravý samozřejmě bychom si nedovolili dát mu hormony a poté jít na výstavu a nechat ho uchovnit.Záleží nám na zdraví štěněte.Mohla bych se ještě zeptat co udělá kastrace ze psem ??Ovlivní něják jeho povahu ??

impact
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:10
- Nahlásit

bibikralova
Mohla bych se ještě zeptat co udělá kastrace ze psem ??Ovlivní něják jeho povahu ??
Těžko říct.. Je to hrozně individuální. Někteří se nezmění, jiní ano. Každopádně bych i tak počkala ještě nějaký čas, aby pes dospěl a nekastrovala bych ho hned.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:16
- Nahlásit

bibikralova
A chovatelka teda na nějakou domluvu nereaguje vůbec?

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:17
- Nahlásit

jana33
Teoreticky je i možné,že v době odběru kulky sestouplé měl,ale ještě cestovaly a bohužel zůstaly v tříslech
taky mě to napadlo

nedá se to, jako u králíků, poznat podle existence/neexistence náznaku šourku?
bibikralova
zeptat co udělá kastrace ze psem ?
vykastrovala bych (já osobně) v dospělosti, po roce věku a pak bych se změn povahy nebála
lamalucniMoje chovatelka nechala všechna štěňata zkontrolovat při prvním očkování a majitelům je dávala s potvrzením od veterináře, že mají sestouplá varlata a nemají kýlu...
to už mi přijde až zbytečný, ale asi předvést před chovatelem by bylo vhodné.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:33
- Nahlásit

bibikralova
co udělá kastrace ze psem ??Ovlivní něják jeho povahu ??

Hlavně pokud je pes oboustranný kryptorchid a varlata jsou v břišní dutině, tak v podstatě funkční varlata nemá, nebo fungují jen minimálně. Takže v tom případě nemá kastrace na povahu vliv žádný.

kachna_
to už mi přijde až zbytečný

no tak veterinář štěnda viděl a vyšetřoval před očkováním tak jak tak, žejo, takže je to jen otázka jednoho razítka na papír...

Saita
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:38
- Nahlásit

Občas se stává že varlale původně sestouplé ještě vyskočí nahoru a nemusí se už pak dostat dolů.

Já osobně mám ve smlouvě výslovně uvedeno, že si kupující zkontroloval že varlata jsou sestouplá v šourku a nedám pokoj dokud dotyčný ta varlátka nenahmatá a nepotvrdí že je to v pořádku. Stalo se mi ale u jednoho pejska. Měl krásná velká varlátka velmi brzy sestouplá a při odběru viditelná i pouhým okem. Po odběru pak šli noví majitelé s pejskem na očkování a vet varlata nenahmatal. Štěndo je ze strachu stáhlo, vet dotyčným navykládal že už varlata nesestoupnou a málem už je objednával na operaci. Majitelka mi celá nešťastná volala, stačilo pejska jen převrátit na záda a zkontrolovat že je tam opravdu má. Nikdy víc už je pejsek nestáhl.

Potom se stalo i mě- koupila jsem si pejska, celou dobu měl varlátka sestouplá v šourku, v půl roce jsem s ním šla na výstavu a bylo hodně velké překvapení když se mě rozhodčí zeptal kde má varlata. Myslela jsem že mě porazí, pejsek prý po chvíli jedno spustil ale druhé ne. Po výstavě doma varlata měl stále krásně dole a o dva týdny na další výstavě už tento problém nenastal. Bylo mi vysvětleno že asi pejsek ještě neměl uzavřené kanálky, proto je ještě mohl stáhnout(mimochodem rozhodčí z toho žádnou vědu nedělal prý to bývá časté a i druhý pejsek co byl s námi také jedno varle stáhl). Takže doporučuju zkontrolovat varlátka v klidném prostředí kde se pejsek cítí dobře.

Jinak tedy dle mé malé zkušenosti u těch miniaturních plemen bývají s varlatky poměrně problémy. Všude se člověk dočte že varlata by měla být sestouplá již ve čtyřech týdnech ale u prcka je v tomto věku těžko někdo nahmatá. Většinou až kolem toho sedmého týdne(nevím jestli tam nejsou nebo prostě jsou tak prťavoučká že je nahmatat ani není možné). No ale v době odběru by už tedy hmatné být měly u mých tedy byly a nahmatali je i laici.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 10:59
- Nahlásit

bibikralova
Jen tip - vyžádat si protokol o kontrole vrhu. Pokud měl nesestouplá varlátka, mělo by to tam být uvedeno..

bibikralova
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 12:26 - Změnil/a: bibikralova
- Nahlásit

Je možné aby štěňata z vrhu nebyla zkontrolována ?Může se to stát ??Dá se to něják obejít ?? Je pravda ,že na slovensku není povinná bonitace (kontrola vrhu ) ??

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 12:38
- Nahlásit

bibikralova
Nechci Vás nijak strašit, ale ihned po zadání názvu této CHS do googlu mi vyjel link na dokument klubu krysaříků určený pro ČMKU, ve kterém je uvedeno, že se majitelka této CHS dopustila podvodu a vrhy D a E nebudou zapsány, dokonce z dokumentu vyplývá, že je na paní podáno trestní oznámení. Zřejmě to nebude úplně solidní chovatelka....
Samozřejmě to psovi na zdraví ani nepřidá, ani neubere, pokud mu varlata nesestoupnou cca do roka, bude operace zřejmě nejlepším řešením.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 12:38
- Nahlásit

bibikralova
http://www.prazsky-krysarik.cz/stiznosti/vybor_pop kova.pdf

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 12:40
- Nahlásit

bibikralova
Také v zápisech z jednání Předsednictva ČMKU ze začátku roku 2013 se uvádí, že se p. chovatelka nedostavila k podání vysvětlení a prozatím jí nebude obnoven zápis štěňat...

impact
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 13:28
- Nahlásit

corgi
Jo, toho už jsem se taky dopátrala přes jiné lidi. A podle toho, co se ke mě doneslo.. Nic moc teda. Pravděpodobně falšuje naprosto všechno.

bibikralova
A průkaz původu k němu máte?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2013 16:51
- Nahlásit

No mě stačilo podívat se na stránky sl. chovatelky a brrrrrrr...
Zajímavé, že je to samý šampion...

Sl. chovatelka ze zjevně nemá špatně, opravdu chov, možná snad už i říci množení tolik vynáší?

Následující úryvek hovoří za vše a upřímě nevím, zda je sl. taková p...., nebo to je z její strany jen ironie.

V jednom nejmenovaném psím časopise jsem se nedávno dočetla velmi chytrou věc. Množitel se pozná podle toho, že chová víc plemen. Doufám tedy, že se mi "množení" všech našich plemen bude takto dařit i nadále.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání