| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Dub 2005 17:29
- Nahlásit
Fena jork. teriera měla do 20dní od porodu 3 štěnat již 3 krát záchvat eklampsie.Byla léčena podáním calcia a vitamínu.Prosím chovatele o rady ,zkušenosti jak postupovat dále ,aby se situace již neopakovala.Je možné ,aby měla v budoucnu ještě štěnata ?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Dub 2005 08:05
- Nahlásit
Štěňata mít může, ale jestliže měla eklampsii 3x tak je to dost vážné. Měla dost calcia během březosti a kojení? Březí feně začínám přidávat zvýšené množství Ca + fosfor hned po krytí a dávám až do odstavu, navíc tvaroh. Jak je fena stará? Doporučovala bych začít štěňata co nejdřív přikrmovat, třeba hned od prvního týdne flaškou s dudlíkem. A veterinář neporadil? Já fenu po eklampsii odstavuji a štěňata krmím z flašky. Docela se divím, že vet nedoporučil odstavení feny.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Dub 2005 20:46
- Nahlásit
Ja naopak Ca nepridavam, protoze pokud je fena radne zivena, neni nutne pridavat Ca, protoze pak neni organismus schopen ho zpracovat, rychleji ho vylucuje a fena je naopak k eklampsii nachylnejsi - tak jsem to cetla a mam i konzultovane s nekolika veterinari a chovateli.
Ja bych osobne velmi vazila, jestli fenu, ktera ma ted takove problemy, bych jeste kryla. Asi bych mela strach. Ale rozhodne by vam mel poradit veterinar, ktery ji leci a zna ji nejlepe.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Dub 2005 21:10
- Nahlásit
Fena je stará 18měsíců při březosti nám vet. Ca nedoporučil ,také nedoporučuje odstavení štěnat do 5.týdne ,jen doporučil kojení max. 15minut ,přidávat jí syrová játra /ta ovšem okamžitě vyzvrací/ ,jinak je živena granulemi EUKANUBA +občas vařené jídla doporučená z literatury
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Dub 2005 21:21
- Nahlásit
Fenka by měla být v době březosti krmena opravdu vyváženě,to znamená špičkovou superprémiovkou.Calcium v době březosti určitě nepřidávat,zvedla by se vám jeho hladina v těle a pak by jste nevěděla,co do ní ještě narvat.Zažila jsem odvápnění u feny těsně před porodem,takže mějte domluveného veterináře v době potřeby ve dne v noci.Hned po porodu naučte fenku pít sušené mateřské mléko pro štěňata.Ze začátku ho možná nebude chtít,udělějte jí slabší,nedejte vodu a ona ho začne přijímat.Mně fenka přijme při početném vrhu 0,5 litru denně,je hodně mléčná a štěnda není nutno přikrmovat.Je dobré mít po ruce šumivé kalciové tablety do vody.Když se vám fenka nebude zdát,bude unavená nebo se začne chvět,rozpusťte tabletu a injekční stříkačkou vpravte do tlamičky.Eklampsie se tím dá zastavit.Pokud bude mít problémy i při tomto způsobu krmení,k dalšímu vhovu bych jí už nevyužívala.Snad není třeba dodávat,že musí mít v době porodu a kojení absolutní klid a nebýt rušena žádnými návštěvami.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Dub 2005 18:16
- Nahlásit
Ca přidávám na doporučení veta.Při prvním vrhu jsem nepřidávala a fena ve 2. týdnu kojení měla eklampsii, od té doby přidávám a už nikdy ji nedostala ani jedna z fenek.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Dub 2005 19:17
- Nahlásit
Proto je dobré takové fence dávat sušené mateřské mléko.Tam je kalcium a dokonce se správným poměrem k fosforu.Ale je zbytečné ho dávat v březosti.Tělo si přivykne na vyšší dávky ještě v době,kdy nemá tak zvýšenou potřebu a po porodu už jsou to dávky zbytečně veliké.Zatěžují se zbytečně další orgány a je z toho začarovaný kruh.Samozřejmostí v době březosti je krmení tou nejlepší vyváženou stravou(každému vyhovuje jiná značka,ale tolik propagovaná Acana je třeba slabá).
|
Anonymní
|
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:24
- Nahlásit
Mám však problém, po porodu jsem fence sušené mléko pro štěňata nabídla, ta však s chutí vše snědla a v zápětí vyzvracela, situace se stále dokola opakuje.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:43
- Nahlásit
Tak to je špatné.Zkusila bych jí ho víc naředit a zalít s ním granule.Nejspíš ho vyzvrátila ne proto,že by jí v něm něco vadilo,ale protože žaludek nepřijal větší množství vypité tekutiny.Nebo namočte granule a přimíchejte mléko do nich.
|