Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Stříhání drápků
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Vistra
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 11:33
- Nahlásit

Mohli byste mi prosím popsat jakým způsobem bezpečně ostříhat drápky. Pejsek dlouho po operaci odlehčoval nohu a narostly mu na ní dlouhé drápy. Teď už chodí lépe, ale drápky mu překáží. Ještě nikdy jsem to nedělala, naši psi si vždycky drápky obrousili chozením po asfaltu.
Taky bych ráda věděla, které kleštičky a od jakého výrobce jsou kvalitní a spolehlivé.
Děkuji

fromeli
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 11:44
- Nahlásit

Vistra
nejlepší jsou kleštičky, které mají zarážku, která brání v nadměrném prostrčení drápku.
Já mám myslím Trixie ale nejsem si jistá na 100%, protože už nemám obal a mám je několik let.

fromeli
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 11:49
- Nahlásit

takhle nějak vypadaj, jen já mám celou černou rukojeť.

tosca
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 12:37
- Nahlásit

Taky mám kleštičky Hagen, koupené před 14 dny a vypadají zatím velmi použitelně.

Vistra
Pokud stříhat drápy doma, tak opravdu s kleštičkami na drápky. Pokud jsou drápky světlé, je vidět, kde končí živá tkáň (do té se střihnout nesmí). U tmavých je to problém a chce to stříhat postupně. Ta zarážka je dobrá, že se dá chytit vždy jen kousíček drápku a ustřihnout a tak pokračovat, dokud se nedostaneš na správnou délku. Nebo člověk musí tu tlapu znát, aby věděl, jak daleko může, protože pokud drápy přerůstají, céva uvnitř prorůstá dál a pak se nedají stříhat na optimální délku, ale musí se nechávat delší. Délka by měla být taková, aby při položené tlapce na zemi drápek nezvedal prsty. Optimální je, když končí kousíček nad podlahou (pes pak na hladké podlaze neklape).
Pokud je to jednorázový problém, nejlepší je skočit za veterinářem a nechat drápky ostříhat odborně. Já kleště kupovala proto, že při třech psech (z toho dva senioři a jeden po operaci nohy a s problémovou páteří) nám drápy přerůstají pořád, ale pokud jsme u veterináře, nechám to raději na něm.

Vistra
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 13:03
- Nahlásit

tosca
Znamená to tedy, že i v douhém drápu může být céva daleko? A jak tedy poznám u černého drápu, že už dál nemůžu? Jak má vypadat optimální délka je mi jasné, u knírače je to obzvášť důležité, má mít kočičí tlapku.

abby
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 13:05
- Nahlásit

Vistra

Musíš stříhat po kousíčcích.Abys nezajela moc.Ale nejlepší by asi bylo zajít k vetovi,aby jim to udělal odborně

tosca
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 15:33
- Nahlásit

Vistra
Ano, céva může prorůst dál, než by měla být. Stává se to v případě, že drápky přerůstají dlouhodobě a nejsou dostatečně zkracovány. On ten dráp pak může i celkově zbytnět.
Jak píše abby, u černých drápků je třeba stříhat po kousíčcích. Pokud prorostla živá tkáň dál, než měla, začne pes tlapkou při stříhání uhýbat, protože to je citlivé. Může se i stát, že se objeví na konci drápku krev (ale to už pes většinou zakňučí). Pokud k tomu náhodou dojde, je třeba krvácející drápek zdesinfikovat, případně pomoct zastavení krvácení přitlačením gázy s desinfekcí. Když stříháš po kousíčcích, nezastřihneš nikdy tolik, aby to psovi vážně ublížilo po fyzické stránce. Trauma, že ho to bolí, tam však bývá. Pokud zastřihne veterinář hodně, mívá obvykle v ordinaci vybavení, aby krvácení zastavil (zatavením). Ale pokud je šikovný a opatrný, nebývá to nutné. A drobná poranění se ani zatavovat nemusí.
Pokud pejskovi přerostly drápky poprvé, neměl by být problém se zkrácením na optimální délku, ta prorůstající tkáň je problémem u dlouhodě přerostlých drápů. Takže v případě Tvého pejska už nebudeš stříhat dál, až bude drápek tak dlouhý, jak má být.
Pokud se do toho chceš pustit, kup si kleštičky, vymez si na to dost času a stříhej drápky opravdu po milimetru.
Já osobně bych ale takovýto ojedinělý případ nechala raději na veterináři. Proč se trápit a stresovat sebe i psa. Já doma strávím stříháním drápů jednoho psa půl hodiny, veterinář nemá za 2 minuty co dělat Mně se vyplatilo pořídit kleštičky až kvůli třetímu psovi s přerůstajícími drápy. Dokud byli dva, bylo jednodušší nechat to na veterináři.
Stejně mě překvapuje, že mu je neostříhal, když pes rehabilitoval po úraze. Našemu prohlížel drápky při každé kontrole a podle potřeby je zkracoval.

zuzka
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 16:23
- Nahlásit

Vistra
naše feňule má tmavé drápky, ale silná baterka je trochu prosvítí, tak si pomáhám při stříhání palce, ale jestli to půjde i u těch silnějších drápků

Vistra
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 18:05
- Nahlásit

tosca
Nechce se mi chodit k veterináři jenom kvůli drápku. Zatím jsme se snažili si vystačit (trimování, trhání chlupů z uší, odstranění zub. kamene..), ale s drápy zkušenosti nemáme. No, trochu se bojím, už jsem pejska stříhla do ucha, ten jeho pohled nezapomenu.
Je moc hodný a trpělivý, tak to snad zkusím.
Tu baterku bych mohla zkusit, ale má ty drápy úplně asfaltově černé a hodně tvrdé.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 20:14
- Nahlásit

fromeli

Tyhle kleštičky jsme měli, ale při naší frekvenci používání se za měsíc rozpadly.

U některých pejsků, nebo pokud se zastřihne drápek více než jen na špičku škáry, může být krvácení hodně dlouhé a masivní. Třeba i půl hodiny. A krve je jak z bravka. Kdyby se ti to stalo, nemá nějaká desinfikovaná gáza vůbec smysl, krvácení se jen tak nezastaví. V domácích podmínkách je nejlepší přiložit na krvácející konec horkou kulmu. Trochu zasmrdí, peseček kvikne, ale za pár minut o ničem neví. Nevím, jak se tvůj pes nechá, ale uždibování drápku po milimetrech nemusí každý pes snést. U některých je problém i blesková akce, natož takové pižlání. I nejhodnějšímu psovi je to nepříjemné. Vzpomínám, jak nám přivezli Ašopsa, měla takové drápy, že se jí při chůzi rozjížděly prsty, měla je dost zakroucené. Tehdy ještě neuměla nic a hrozně kousala, tak jsem si na ni lehla a brácha šmikal. To byla akce teď už se nechá.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 20:17
- Nahlásit

A nevím, jak bych to vysvětlila. Podívej se na spodní stranu drápku, je tam takový žlábek, jako kdyby ten drápek postupně srůstal. Na jednom místě je ten žlábek jakoby slabší, zužuje se od toho místa. Je vidět, že i černý dráp je tam trochu jiný. Tam je bezpečné stříhat. Fakt nevím jak to vysvětlit, ale vždycky se tím u černých psů řídím. Navíc tam ten dráp má trochu změněný tvar i barvu. Začíná z toho místa růst jakoby do špičky.

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 06:38
- Nahlásit

Tyhle kleštičky jsme měli, ale při naší frekvenci používání se za měsíc rozpadly.
Mucholabka
no já je mám od Michellky štěněčích let a v pohodě, takže přes 4 roky.
No ale pokud někdo stříhá "celou vesnici", tak pak samozřejmě potřebuje skoro profi nástroj.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:12
- Nahlásit

fromeli
spíš půl ostravy

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:18
- Nahlásit

spíš půl ostravy
no dobře - půl vesnice

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:23
- Nahlásit

fromeli
hele ty jsi jako odkud, že si dovoluješ? Chceš ťafku?

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:36
- Nahlásit

hele ty jsi jako odkud
no z Práglu

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:38
- Nahlásit

fromeli
no z Práglu
NO JO, Pražáci. Se vsadím že jsi dál na východ jak v Brně nikdy nebyla a že to je pro tebe bílé místo na mapě

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:43
- Nahlásit

že jsi dál na východ jak v Brně nikdy nebyla
náááááááhodou až v Tatrách Jsem zcestovalá, co?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:49
- Nahlásit

Drsné. Teda. Üplně mi to vyrazilo dech. Řeknu to teda jinak. Severovýchodně. Tam je bílo

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 07:52
- Nahlásit

Severovýchodně
ále ani néé, měla sem na gymplu třídní túúristku, takže nás několikrát za rok tahala po horách, takže i Beskydy a Jeseníky jsem zažila Tu Ostravu jsme ale jen projížděli vlakem

Pupy
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:20
- Nahlásit

Pupyně zrovna včera stříhal drápky veta páč je měla už fakt dlouhý a bála jsem se je střáhat sama. Jinak si je stříhám já, ale jen ty špičky

Vistra
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:13
- Nahlásit

Mucholabka
Neděste mě
Tak já bych se jukla na výstavě (má být něco o tomto víkendu v Boleslavi) na nějaké dobré kleště. Jestli nebudou padat trakaře, zajedu se podívat co nového u vousáčů (asi nic, protože všichni škubají na Světovku, co?).

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:16
- Nahlásit

Já děsím? My děsíme? Děsím, děsíš, děsíme

Vistra
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:18
- Nahlásit

Mucholabka

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:20
- Nahlásit

Vistra

Vistra
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:29
- Nahlásit

Mucholabka
Pardon, nějak mi to blbne. Chtěla jsem poslat na to děsení.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 17:33
- Nahlásit

Vistra
Ahá.

BAF!

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:09
- Nahlásit

u knírače je to obzvášť důležité, má mít kočičí tlapku.
Cože? Tak to musím hned Zorranovi říct, už včera si na sousedovic brousil drápky (abych mu je nemusela šmikat)

No ne, chodím k vetovi jen s pátým drápkem, sama raději ne. A stříhačka ví jak mají vypadat kníračí tlapy, tak snad je to dobře Tzn. do kulata??

tosca
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2006 19:38
- Nahlásit

Vistra
Děsím, desíš, děsíme

Mucholabka má se stříháním drápků zkušenosti. Prošlo ji rukama mnoho psů, kterým drápky stříhala, má v tom cvik, takže si troufne na ledacos. Ona to popisuje z pohledu profesionála. Já z pohledu amatéra, který se teprve nedávno rozhodl, že se to musí naučit a konzultoval to s veterinářem. To stříhání po kouscích je přímo jeho rada. To zastavení krvácení po zastřižení jsem viděla, když se podařilo zastřihnout jemu. Máme psa, ketrý měl drápy dlouhodobě přerostlé, má je zbytnělé a nedají se stříhat na optimální délku. Jednou na to veterinář zapoměl a trošku zastřihl. "Kulma" fakt nebyla třeba.
Jinak, veterinář sám říkal, že při troše pozornosti se není čeho bát. A není důvod, proč by to člověk nemohl stříhat sám. Konec konců, dětem nehty taky stříhají rodiče, ne?

Vistra
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2006 20:32
- Nahlásit

Tak jsem to střihla. Koupila jsem si na MVP v Boleslavi po poradě s chovatelkou takové kleštičky pro kočky. Jsou tak akorát pro malého psa a nebyly moc drahé. Šlo to s nima jako po másle. Stříhala jsem tak po 2 mm a odstříhla tak 15 mm celkem. Když pejsek stojí, drápky končí malinký kousek nad podlahou, dál jsem nešla (tzn. nečekala až do cukání psa). Pes se choval vzorně (jako vždy, bobeček zlatý, co já už jsem se díky jeho nekonečné trpělivosti naučila).
Ale bála jsem se, kdybych si nekoupila ty kleště a neměla potřebu je prakticky využít, když už je mám, asi bych skončila u veta nebo u chovatelky.
Děkuji všem za rady, bez Vás bych do toho asi nešla.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání