| Autor |
Zpráva |
karin
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 08:27
- Nahlásit
mate s nimi nekdo nejakou zkusenost?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 08:47
- Nahlásit
Myslím, že už tu nějaké téma o tomto bude.
Ale je dobrý čistit při jejich výskytu hafovi meziprstí nějakou desinfekcí, myslím, že by postačilo i postříkat ty mrchy Biokillem.
Hodně se vyskytují v okolí švestek a právě v tuto dobu do cca půlky září.
|
karin
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 08:54
- Nahlásit
fromeli
diky, hledala jsem nejakou diskuzi, ale nic jsem nenasla.
Prave jsem volala k vetovi, ten rekl, at se stavim pro bio kill, takze odpoledne zacnem s hubenim svilusek.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 08:54
- Nahlásit
fromeli
Jak se to projevuje a co to je?
|
karin
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 08:56
- Nahlásit
Pes si mi zacal nadmernet drbat a na cumaku a mezi drabky jsem mu nalsa male oranzove "tecky". Nejvic se drbal ( a kousal ) tam. Vet mi rekl, ze se to chyta z travy. Tzke prohlizet packy, brisko, trisla atd.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 09:10
- Nahlásit
Jak se to projevuje a co to je?
Syska
jak píše Karin - oranžová havěť, kterou můžeš najít v záhybech na pejskovým těle, nejčastějc to meziprstí, ale i ten čenich atd...
Dřív mi přišlo, že to bylo nejvíc kolem těch švestek, ale teď je ta havěť skorem všude, nedá se spolehnout na to, že se budeš švestkám vyhýbat.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 10:27
- Nahlásit
karin
Svilušky nás žerou všechny, nejvíc tchyni, ta už nemůže na zahradu, je někdy tak pokousaná, že z toho má horečku a pak psy. Mají to v záhybech a na místech kde je jemná kůže. Mažu jim to Frontlinem, na vatičku nastříkám a ty oranžový tečky potírám. Zhebnou a pak už se tam dlouho neobjeví. Bohužel je to rok od roku horší.
Terry už nějak pochopil, že to chytá při vyvalování v trávě a už na ni nelehá a vůbec se nechce na zahradě nějak dlouho vyskytovat. Na procházce mimo jsme to nikdy nechytli, asi tam musí být ovocné stromy (švestky nemáme, ale jablka a merunky).
Končí to obvykle v říjnu, ale teď je to nejhorší, většinou nejvíc otravovaly v září.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 10:34
- Nahlásit
My jsme tomu začly říkat vrtule podle přítelova mamky,kteránám řekla,že jsou teď všude venku a zavrtávají se jak do psů,tak i do lidí a nechtějte vidět,co to s námi udělalo začly jsme se všichni drbat, včetně feňule a všichni jsme se nastříkaly proti tý havěti
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 10:35
- Nahlásit
Jsou ty tečky dobře vidět? Naše fenka si často kouše jednu packu,ale oranžové tečky mezi prsty v chlupech nevidím.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 10:36
- Nahlásit
svilušky jsou hrozné svině, my už se s nima potýkáme pár let - od doby, co příteli jeho babička darovala barák, který teď předěláváme. Ty svilušky se totiž nejčastěji vyskytují na zahradách, které dlouho nikdo neobhospodařoval, a potom je hodně těžké je odtamtud dostat, ne-li nemožné. Na čistých a udržovaných zahradách po léta se většinou téměř nevyskytují anebo málo. U toho přítelova domečku takřka 20 let nikdo na zahradě nepracoval, sekala se jen výjimečně. My už tu zahradu kultivujeme asi tak 4 roky a pořád tam ty mrchy jsou......Díkybohu ty potvory nejdou na psy....ovšem my jsem s přítelem zřízení neskutečně. Vypadáme pomalu, jak kdybychom měli neštovice
A někdo se tu ptal, jak se to projevuje.....Štípnutím od svilušky to totiž nekončí. Přitom, když Vás sviluška štípne, naklade Vám pod kůži vajíčka, štípnuté místo svědí tak dlouho, dokud se neproklubou mikroskopické potvůrky ven a nevylezou. Pak teprve se postižené místo začne hojit. Z vlastní zkušenosti vím, že moc nepomáhá, ani když si pořádně budete chránit celé tělo oděvem. Potvory prolezou někudy dovnitř vždycky. Částečně pomáhá postříkat se repelentem, ale v hodně zamořených oblastech je Vám to taky na nic....
Místa na těle, která svilušky nejčastěji vyhledávají jsou v podpaží, kolem prsou, ve tříslech a kolem kotníků.
Proti svědění pomůže dočasně Fenistil a desinfikovat Jodisolem, a trochu i koupel v "horké" vodě.
jinak jak na svilušky (správně sametky) se píše i tady http://www.brajdy.cz/poradna/poradna_view.php3?por ID=189
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:01
- Nahlásit
naklade Vám pod kůži vajíčka, štípnuté místo svědí tak dlouho, dokud se neproklubou mikroskopické potvůrky ven a nevylezou
Fuuj, to je dost hrůza!
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:02
- Nahlásit
Veterinarka mi na to doporucila Duowin spot on a kozarka pro lidi Jacutin gel a preventivni ostrikani nohavic v terenu nejakym offem proti hmyzu, v Roztokach, kde jsem bydlela, to bylo kazdym rokem, pak je to taky na Praze 6, lidi uz tam v tech oblastech s tim pocitaji a vybiraji si dovolenou v srpnu a zari, zmizi to po sklizni jablek. Byvaji hodne na stromech a trave. U nas jsme je vzdy nachytali pod jablonemi
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:08
- Nahlásit
.. vůbec si neumím představit, jak ty "zvířátka" vypadají, ale všimla jsem si, že se hafina dost často okusuje, jakoby zakusovala blechy, tak jsem ji prohlížela a blešky jsem nenašla, ale nějaké malé stroupečky, trošku vyčnívající, ale v chlupech téměř neviditelné. Některé měla trošku do krve... tak nevím, jestli s ní taky nezajdu k vetovi, může to být alergi. reakce, nebo zrovna tyhle mrňavý potvory, ale nikdy dřív jsem o nich neslyšela...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:14
- Nahlásit
vůbec si neumím představit, jak ty "zvířátka" vypadají
takový oranžový tečky, ani to nevypadá jako zvířátko.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:17
- Nahlásit
fromeli
ani to nevypadá jako zvířátko
.. to věřím a jsou po tom na těle taky drobné stroupky??? Oranžové tečky jsem nenašla, nebo jsem si jich nikdy nevšimla, až teď těch drobných boláčků..
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:23
- Nahlásit
Gája
no Michelle když si je na tlapkách vykusovala, tak tam pak měla stroupky, ale zrovna tak to můžou bejt stroupky třeba po jedné bleše.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:25
- Nahlásit
fromeli
A může to bejt i to, že si mezi prstíkama často vylizuje (ale oranžový tečky ani stroupky tam nemá...)
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:29
- Nahlásit
fromeli
a dyž to má mezi prstíkama tový růžovočervený (ale né tečky,ale celý) ak to může bejt taky ono????
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:31
- Nahlásit
fromeli
tak to myslím, že fakt ne... prohlížela jsem ji dost důkladně a blechy nechávají černý hovínka na chlupech, nic takového tam nemá, jen ty stroupky. S blechama mám bohaté zkušenosti... , Ťapka, můj první hafan, jich měl možná tisíc... Pořád jsme ho odblešovali, ale bez efektu...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:31
- Nahlásit
Mar3
To černý je špína ne...
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:34
- Nahlásit
Tak to nechápu......já mám svilušky jenom na pokojových kvítkách........jsou to škůdci rostlin....ale že by šly i na lidi, příp. na psi??????
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:35
- Nahlásit
Syska
jaký černý? ja myslím,to , jak má berry na tlapkách celý růžový fleky a hlavně mezi prstama,ale nejsou to tečky,ale fleky,tak nevim???
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:39
- Nahlásit
Mar3
No psalas růžovočerný, tak Ti píšu, že fleky jsou z trávy a to černý je špína...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:41
- Nahlásit
tady jsou ty mrchy.
Mar3
tak to zkus potřít desinfekcí na tamponku a uvidíš, jestli to půjde dolů nebo co se bude dít.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 16:29
- Nahlásit
ty oranzovy tecky jsou jen v urcitem vyvojovem obdobi, takze si jich vubec nemusis vsimnout
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 19:54
- Nahlásit
Evik
Tam na té poradně není vlastně nic nového. Závěr je, že kromě zmírnění příznaků nějakým repelentem se s tím stejně nedá nic dělat. Zahradu nemáme jako anglický park, ale trávu sekáme, plevel občas odstraňujeme, stromy prořezáváme, no nijak pečliví nejsme, času je málo.
Ráda bych věděla, zda je možné nějakým rostlinným repelentem hojnému výskytu zabránit. Bohužel, na zahradě máme ovocných stromů na můj vkus až moc a z padajících merunek a jablkek je tam dost shnilotin a to asi ty mrchy přitahuje. Nejraději bych ten ovocný prales vymýtila, ale tchyně se pořád připravuje na konec světa a má dojem, že když už nebudeme mít co žrát, budeme chroupat jablka a dojídat se kompotem z meruněk a zapíjet to sirupem z rybízu. Lidi, co mají na zahradě trávník a pár okrasných keříků problémy se sviluškami moc nemají.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2006 20:31
- Nahlásit
Vistra
Dela se na to plosny postrik insekticidy, ale to by se musela domluvit cela oblast, kde to je a treba to nechat zaplatit radnici, jak se to delalo na Praze 6, lokalne to hubit jen na sve zahrade je neefektivni a do pudy se ti dostanou organofosfaty
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 07:22
- Nahlásit
Syska
je tam napsaný oranžovočervený (nechcu tě strašit,ale je čas navštívit optika )
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:02
- Nahlásit
Tak jsem včera s hrůzou zjistila, že náš starší pejsa má na tlapkách mezi polštářky ty hnusný mrchy taky..... Okamžitě jsem popadla Biokill, který mám doma kvůli preventivnímu vystříkávání klece morčátka, a už jsem tu havěť hubila....Je ale divný, že to nemá nikde jinde a že se vůbec neškrábe ani nelíže...no aspoň, že ho to nesvědí.
Zahradu máme plnou ovocných stromů taky a včera jsme do sběrného dvora vezli 4 veliké pytle spadaných a shnilých jablek...
Jak píše dejavu, nemá smysl "asanovat" zahradu, pokud to neudělají všichni v okolí...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:05
- Nahlásit
Je ale divný, že to nemá nikde jinde
Evik
špageta je taky měla jen na tlapkách.
|