Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Čištění zubů ultrazvukem
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:33
- Nahlásit

Píďa byl dnes podruhé, po 2,5 letech. Uspával i ošetřoval ho moc dobrý a hodný doktor, zoubky máme zas čisté, na jednom už byl kaz, tak ho vytrhli.
Jak jsme o tom s doktorem mluvili, tak pro Píďu už je narkóza celkem risk, má přes šest roků, zase na druhé straně zubní kámen zase hrozí paradentózou a zánětem dásní, taky jsem se dozvěděla historku, jak pejskovi vyčistili zanedbané zuby a rovnou mu upadla kvůli zubnímu kameni uhnilá čelist.
Takže příště budeme vybírat ze dvou zel to menší, a nevím, které to bude.
Nejlepší prý je počkat co nejdéle s prvním čištěním, protože čištění zdrsní sklovinu a kámen se pak usazuje rychleji. Ostatní čudlíci ještě čistit nebyli.
Jak to řešíte? Chodíte taky na to čištění ultrazvukem? Nebo čistíte kartáčkem? Pomáhá to? Někdo oškrabává kámen nehtem, ale ten kaz byl stejně až vzadu kam už asi nehtem nikdo nepůjde.

younglady
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:41
- Nahlásit

aren
známá začíná u psů s čištěním ultrazvukem až v šesti letech. Kartáčkem nečistí a ani to nedoporučuje, protože nechce zasahovat zbytečně moc psovi do jeho přirozenosti. Ale šeškrabuje zubní kámen nehtem a doporučuje různé čistící kosti a pod.

aren
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:43 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

younglady
Hm, tak to jsem asi uspěchala, když jsem šla ve čtyřech. Tehdy jsem to nevěděla, byl to můj první pes (dostala jsem ho víc jak tříletého) a myslela jsem si, jak mu nedělám dobře.

fromeli
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:45
- Nahlásit

aren
no já čistím kartáčkem a psí pastou, dávám různé kosti - morkovou, stehenní s kloubama, pak kosti z bůvola. No a Michelle má 4 a půl roku a zoubky bílé.

younglady
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:46
- Nahlásit

aren
nemusíš si vůbec nic vyčítat, dobře si mu určitě udělala! Spíš bych se v tomhle ohledu dohodla s veterinářem jak postupovat, jestli doporučuje to čištění kartáčkm nebo ne a jestli doporučuje čistící kosti a kdy znova jít na ultrazvuk. Ten ti spíš poradí s dalším postupem

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:51
- Nahlásit

já zkoušela čistit psí zubní pastou ale ne kartáčkem ale drsnou gázou omotanou kolem prstu. Pejsa na to nic neříkal, ale nemělo to takřka žádný efekt. Mnohem účinnější je podle mě koupit psovi žužlací kostičku či dát patku tvrdého chleba. U svých psů mám zkušenost, že když jim dám žužlací kostičku, jdou ji zahraba, takže pokud chci, aby něco chroustali a čistili si zuby, tvrdý chleba rozchroupou hned a neschovávají. S kostičkou je musím jinak zavřít domů, aby jí nemohli jít zahrabat Už jsem ale párkrát našla kostičku v holínce, "zakopanou" pod pelíškem a jednou můj mladej dokonce neváhal vyndat skoro všechny boty z botárny a naskládat je do "pyramidy" nad tu kostičku

fromeli
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:54
- Nahlásit

S kostičkou je musím jinak zavřít domů, aby jí nemohli jít zahrabat Už jsem ale párkrát našla kostičku v holínce, "zakopanou" pod pelíškem a jednou můj mladej dokonce neváhal vyndat skoro všechny boty z botárny a naskládat je do "pyramidy" nad tu kostičku
Michelle si taky občas "zahrabe" kosti z bůvola, ale ty pravý kosti - morkovou a "kloubovou" tu vždy okouše.

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:56
- Nahlásit

fromeli

jo tak pravé kosti naši hafové taky nezahrabou. Resp. dostává je jen mladší pes, a to ještě jenom občas. Starší na to nemá zažívání a mladej po tom mívá zácpu, protože ty kosti špatně rozkouše. Když mu chci dát kost, musím mu dát hodně velikou, dohlídnout na to, aby okousal jen konce a zbytek mu sebrat...

fromeli
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:58
- Nahlásit

Evik
já taky dávám jen ty obr A zbytek zase seberu.

aren
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 14:52
- Nahlásit

Děkuji všem.
Kostičky dávám, bohužel Píďa je maličký a má dost slabé čelisti, tak mnoho kostí nepokouše. Budeme se snažit ty zoubky čisté udržovat. Vet je prohlíží vždy při očkování, a tak nám řekne, co a jak a kdy.
Ale dost mně to osmutnilo.
younglady
nemusíš si vůbec nic vyčítat
Díky , ale stejně si to trošku vyčítám. Ale snad to v těch čtyřech letech už bylo potřeba, snad by mi vet řekl, že je to ještě zbytečné a předčasné. Kámen měl tedy dost.

younglady
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 20:09
- Nahlásit

aren
pokud tě od toho vet neodradil, tak to je v pořádku. Ty zuby buď může pes mít bezproblémový celý život nebo na to holt trpí. Moje předešlá fenka nikdy na ultrazvuku nebyla (měla nemocné srdce tak nemohla pod narkózu) a až do dvanácti měla chrup v pohodě, kdyby sme jí ho nechávali čistit, měla by ho krásnej až do smrti.

Zdenaxxx
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2006 17:16
- Nahlásit

Já na ultrazvuk se svými psy jednou za čas jdu, poprvé tam jdu až se jim začne dělat zubní kámen. zuby čistím kartáčkem s jemnými štětinkami a psí pastou. Taky jim dávám různé spešl kostičky na čištění zubů, ale ty příliš nepomáhají

edita
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2006 19:25
- Nahlásit

my cistime pesanovi zoubky uz od pul roku, kdy se ji tam zacaly delat ruzny usazeniny a jsme spokojeny, je porad hodne mala, ale zoubky ma jak perlicky...uvidime, jak to bude vypadat dal, jestli ji ty perlicky vydrzej celej zivot, tak to budu doporucovat...nejakou kosticku taky obcas dame...bohuzel ma nase mala taky spatny srdicko, takze narkoza=velke riziko

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání