| Autor |
Zpráva |
MORIE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 07:07
- Nahlásit
Ahojky všichni. Naší feňuli v pátek poprvý začala falešná březost. Hned jsem si na netu našla všechny možný rady a příspěvky týkající se falešky. Jedno mi však není jasné: Proč se musí omezit voda a žrádlo při falešce? Jestli jsem to správně pochopila, tak voda proto, aby se fence netvořilo mléko...a žrádlo? Jde mi o to, že naší Tequille dáváme mlsky za uposlechnutí povelu....díky tomu docela dobře poslouchá. Když s ní ale půjdeme ven a nebudeme dávat mlsky, nebude už tak vzorná....jsou mlsky povoleny? Mluvím tak o cca 10 malinkatých kouskách např. piškotů nebo nasekaných tyčinek apod.
Ještě bych se chtěla zeptat vás, co maj zkušenosti s faleškou u svých feňulek...jak dlouho tento stav trvá? Někdo uvádí 3 dny, někdo 2 týdny...z vašich odpovědí si udělám jakýsi průměr.
Naší Tek se mlíko zatím nespustilo, jen je psychicky úplně labilní (tedy víc než za "normálního stavu")
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 07:17 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
MORIE
já osobně vodu neomezuju, zvlášť nyní v tomhle horkém létě.
Co se týče jídla, řekla bych, že je zde stejný důvod - aby se netvořilo mlíko. Ze stejného důvodu se nedoporučuje dávat nic mléčného - tvaroh, sýry......
Jídlo ubrat nemusím, protože naše fenka stejně v tu dobu skorem nežere.
Délka trvání - jak kdy, je to individuální. Od doby, co dávám homeopatika, tak se doba zkrátila na cca 3 týdny, kdy je fenka mazlivější. Dříve to bylo vždy od konce hárání a trvalo skorem tři měsíce.
Jestli ti reaguje na pamlsky, tak jí dávej místo pamlsku to co jí, pokud jí granule, tak je to snadné. Dopřej jí víc pohybu, zabav hračky.... to si se ale nejspíš dočetla.
Nám ovšem tyhle klasický rady nepomáhaj.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 09:02
- Nahlásit
fromeli
jo, díky. Myslela jsem si, že to žrádlo je taky kvůli mlíku. Píšeš, že vám to trvalo skoro 3 měsíce.....to je teda mazec! Nejdřív skoro měsíc hárání, pak 3 měsíce faleška...to pejsa neměla moc času na to bejt v pohodě....ach jo.
Tek dostala falešku akorát 2 a 1/2 měsíce po ukončení hárání. Má to od pátku....už tolik nekňourá, taky málo žere, ale hlavně je taková bez nálady, nechce se vzdálit z pelíšku, pořád v něm leží. Už nehrabe, jen leží. Já jí pořád vysvětluju, že rodit nebude a ona to né a né pochopit
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 09:07
- Nahlásit
Já jí pořád vysvětluju, že rodit nebude a ona to né a né pochopit
MORIE
no Michelle má za štěňata mě a muže Spí s náma v posteli, takže se nám vždy obtočí kolem hlavy
to pejsa neměla moc času na to bejt v pohodě
tak ono to nebylo celou dobu tak dramatický, jen měla nateklý cecíky atd. takový ty psychický problémy měla až kolem termínu potencionálního porodu
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 09:33
- Nahlásit
Určitě je třeba omezit příjem potravy, ale rozumně i příjem vody, podporuje totiž tvorbu mléka. Souhlasím se zvýšením fyzické zátěže, na případné obklady je též ideální tvaroh. Rozhodně mléko neodstříkávat, pokud by zduření trvalo déle či mléko začalo odkapávat, raději k vetovi. Existují léky, které zastaví laktaci.
Někteří veti radí i dvoudenní hladovku, někdo to řeší podáváním senior nebo light granulí, je to proto, že laktace je určitý luxus organismu, který si tělo dovolí, když má všeho dost. Je to jedna z prvních funkcí, které se zastavují nebo omezují při nedostatku živin.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 09:43
- Nahlásit
Jak tak čtu dotazy ohledně falešky, tak můžu být jen a jen ráda, že Denynka nikdy tímhle netrpěla.
dejavu
Myslíš, že by to mohlo být i tím, že měla ( a občas ještě má) jednou v týdnu hladovku na vytrávení? Docela by mně zajímalo, jestli má omezený přísun potravy po celý rok na ní vliv.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 09:48
- Nahlásit
brut
já myslím, že k tomu nemá prostě dispozice. U některých pleme je to pomalu pravidlem.
Další pes v rodině je labradorka, rozhodně v "dobré výživové kondici" a ta nikdy falešku neměla a ani kvůli tomu nedělají žádná opatření.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 10:13
- Nahlásit
brut
Myslim, ze tohle na falesku vliv nema. Jestli ano, tak neprimo, protoze faleska se vykytuje casteji u prekrmovanych fen.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 10:39
- Nahlásit
Hmmm, tak to ta naša dostala falešku, i když rozhodně překrmovaná není....naopak od té doby, co odhárala žere méně
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 10:50
- Nahlásit
MORIE
Bohuzel nekdy mirnejsi prostredky jako omezeni zradla, pridani pohybu nezabiraji a musi se sahnout k lecbe leky.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 11:35
- Nahlásit
Moc děkuji za odpovědi. Tak to se mám na co těšit...doufám, že se to vyhne Bali a i naší budoucí psí hočičce
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 14:01
- Nahlásit
brut
falešná březost je způsobená odlišnou funkcí žlutého tělíska. Buď feně funguje (z dnešního pohledu) jak má a fena faleškou netrpí a nebo ne.
Dříve, ve smečce, byla falešná březost žádoucí, podřízené feny pomáhaly alfa feně při péči o štěňata, případně se tak zvyšovala šance na jejich přežití v případě úhynu alfa feny. Dnes v moderním chovu je faleška poněkud nežádoucí. Faleška se tedy vyskytuje především u "přírodních" plemen.
na naší strakaté diskuzi jsou další informace
Naše Bela na falešku trpí, psychické projevy má jen pár dní, laktaci musíme zastavovat léky (sirup Galastop) a trvá 2-3 týdny.
Co se týče omezení tekutin, tak mně bylo řečeno, že stačí odebrat vodu v noci, v době hlavního spánku.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 14:08
- Nahlásit
zuzka
Díky, tak nevím, jestli jsi mně uklidnila nebo ne. Bali je setr, takže by do "přírodních" plemen asi zapadnout měla. No a moje budoucí feňulka je australák, takže to je v bledě modrém.
Má Bela falešku pokaždé? Pevně doufám, že se nám vyhne. Je pravda, že v té době jsou fenky popudlivější na psy i na štěňata?
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 14:28
- Nahlásit
brut
i kdyby, zas to není taková trága
faleška je do určité míry dědičná, ale nemá smysl odmítat štěně po fence s faleškou a naopak se nedá říct, že po téhle fence, která na ni netrpí, žádná dcera nebude mít falešku
Belina matka na f. netrpí, ani žádná z Beliných sester...
no jo no, je to drobná nepříjemnost, musíme po každém hárání na veterinu pro Galastop, to sice něco stojí, ale nic víc. Má ji naštěstí spíš slabší.
Bela měla falešku po každém hárání, tedy zatím 2x
A skutečně je v té době (od hárání do konce falešky - tedy i mezidobí bez příznaků) ostřejší na psy, nechce se nechat očuchávat a hned vyletí. Ale je jen popudlivější, jakoby napružená, nikoli agresivní.
Štěňata nevím, ty v té době raději k Bele nepouštím, ale malé pejsky (čivava, jork...) toleruje.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 15:07
- Nahlásit
zuzka
Tak to jsme asi posledně narazili na fenku s faleškou...páníček říkal, že se normálně chová bez problémů, jen v ten den na Bruta vyjela a nebyl to jediný pes. Takže ti moc děkuji a budu doufat.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 15:37
- Nahlásit
brut
já bych řekla, moc se tím teď netrap a kdyby náhodou na to přišlo, tak to budeš řešit až to přijde, stejně tomu nezabráníš, maximálně můžeš zmírnit příznaky
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 15:42
- Nahlásit
zuzka
Ale alespoň už budu vědět, co mám dělat a nebudu se chovat jako husa..
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2006 18:46
- Nahlásit
Taky máme s faleškou zkušenost, právě u tzv. přírodního psa, tedy feny. Omezení žrádla, hraček a víc pohybu - rozhodně. Taky jsme žlázy chladily. Chci se pozastavit nad léky. Jedná se, mimo homeopatika, vždy o hormonální léčbu? Ta údajně časem způsobuje nárust nádorů atp. Proto si myslím, že není li fena chovná a mívá falešku, je rozumné předejít problémům ve stáří kastrací. Mladý organismus narkozu a pooperační stav zvládne mnohem lépe.
Haf
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 06:39
- Nahlásit
Sylva
souhlasím, že pokud fena není chovná a trpí na falešku, je lepší ji vykastrovat.
Prý s počtem laktací roste riziko rakoviny mléčné žlázy.
Nevím jak ostatní přípravky, ale Galastop hormonální není. Je to celkem nový lék, je lépe snášen (některé starší přípravky mají jako vedlejší účinky zvracení).
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 07:06
- Nahlásit
Tak já mám voříška s faleškou. To je hodně "přírodní" plemeno . Je to s ní čím dál horší. Jak už jsem výše psala, faleška jí začala minulý pátek a mlíko zatím fenka nemá. Jen mi připadá, že si chce duševně navodit sebevraždu . Když příjdeme z práce, jindy lítá a skáče jak zběsilá a teď se jde jen podívat kdo to přišel a zase spěchá na svoje místečko. Když jdeme do práce, neloučí se s námi, jako to dělá jindy, nechodí za námi jako ocásek, jenom pořád leží na svým místečku a čeká, co z ní vyleze. Chjo....ať už je to za nama. Takhle smutnýho psa jsem ještě neviděla. Vážně už uvažuji nad kastrací...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 07:09
- Nahlásit
MORIE
ale to přece není tak strašný.
Ber ji co nejvíc na procházky, hraj si s ní, choďte se koupat apod. Prostě ji přiveď na jiné myšlenky.
Hlavně ji nelitujte, zbytečně nerozmazlujte - takový to - ty moje chudinko, ty máš trápení........ k tomu soucitný pohledy a sezení u pelíšku s očima navrch hlavy. To by si pak myslela, že se jí něco extra děje. Prostě chovat se jako normálně.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 08:25
- Nahlásit
zuzka
tak mě napadlo, že bys Bele mohla dávat pít slabý šalvějový čaj, ten by měl mít pozitivní vliv na příp. záněty při tvorbě mlíka v období falešky. Dávala bych ho pít od počátku hárání.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 08:35
- Nahlásit
Vůbec vám nezávidím. Celý život máme psy a zažila jsem jednu jedinou falešku a to jsem to málem ani nezjistila. Psychicky byla naprosto v pohodě, jenom měla nepatrné množství mlíka. Ale opravdu nepatrné. Tak doufám, že jsem si to vybrala na celý život
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 14:16
- Nahlásit
fromeli
zkusit to můžu
jsem domluvená s naší vetkou, že při příštím hárání zkusíme homeopatika, ale prý je to běh na dlouhou trať, než se vyzkouší, co zabírá
ovšem, jestli bude mít stejný interval mezi háráním jako naposledy, tedy přes 10 měsíců, je dost dobře možné, že ji necháme nakrýt
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 14:26
- Nahlásit
zuzka
já si na homeopatika nemůžu stěžovat
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 14:32
- Nahlásit
fromeli
já vím, proto jsem se na ně vetky ptala
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 19:44
- Nahlásit
Tak jsem docela rozhozená, naší Baru /7 měsíců/ se právě po prvním hárání rozjela falešná březost.
Rozhozená proto, že jsem si to zažila KAŽDÉ HÁRÁNÍ po celých 7 let u první jezevčice, kdy fal. březost trvala vždy strašně dlouho i 2 měsíce. Všechny rady /domácí/jsem vyzkoušela a nikdy nic.
Potom jsem jí musela dát vykastrovat kvůli nádorkům na mléčné žláze.
A teď tahle prďolka také.
Teď byla na trhání mléčných zoubků a ještě jsem si říkala, co ta narkoza s ní udělala že pořád tak žere...
Takže jako obvykle omezuji jídlo, na noc vodu, studené obklady, neustále ji honím, bohužel venku prší tak běhá doma.
Takže se chci ještě zeptat nato, co jsem nevyzkoušela
fromeli
prosím homeopatika jsi získala kde, u lékaře, nebo volně prodejné?
zuzka
ten sirup je volně ke koupi v každé lékárně nebo jen v té kde prodávají psí medikamenty /což je u nás jediná ve městě/?
Jestli vás ještě něco napadá..sem s tím..
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 19:58
- Nahlásit
fromeli
Fromeli jak jsem byla nervní, nevšimla jsem si, že píšeš že si chodíš pro sirup na veterinu.
A ten sirup je nějaký přírodní, nebo jsou tam také hormony nebo něco podobného?
Já jsem volala dnes ráno na veterinu shodou okolností a ptala se, jestli něco bez hormonů existuje a dokrotka mi řekla že ne - tak nevím.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 20:00
- Nahlásit
tak dokrotka mi nic takového neřekla - byla to doktorka
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 23:14
- Nahlásit
Tami
my dostáváme Galastop u vetky, většinou nám dají dávku na tři dny a pak se vidí.
vetka mi přímo řekla, že je nehormonální, ale můžeš si to nastudovat třeba tady
|