| Autor |
Zpráva |
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 07:41
- Nahlásit
Mám fenku a proto se preventivně ptám, jak se to projevuje, jak to poznám? Kdyby event. někdy něco....
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 07:54
- Nahlásit
Tak příznaky se můžou různit, nejčastějc je to nadměrný pití, apatie, hnisavý výtok...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:05
- Nahlásit
Syska
Tak zrovna s tím dneska bojujeme, resp. dneska jde Sára na operaci... Je to cca měsíc, co hárala, už to hárání se mi moc nezdálo, hodně krve, docela smrad, ale prý je to všechno, podle místních veterinářů, v pohodě...
Před týdnem jsem jí dala našim, aby jí odvezli do ČR a já se tu mohla v klidu zabalit. Tátu jsem poučila, co všechno může nastat a protože se právě pyometry bojím jak blázen, tak jsem ho nejvíc informovala o tom...
Včera nejdřív telefonát od táty, že Sára má zánět dělohy, je to chyceno v počátku, zatím měla jen mazlavý výtok, veterinářka podle sona řekla, že pokud neplánujeme na ní chovat (což neplánujeme), že ona by to řešila kastrací, protože i když by se to třeba antibiotikama podařilo rozehnat, tak to může kdykoliv přijít znovu, takže radši teď, dokud je mladá...
Jinak, pak mi psala veterinářka, říkala, že v tomhle horku je toho docela dost. A jak psala fromeli, projevuje se to výtokem, odmítáním žrádla a nadměrným pitím, apatií... Já říkám, že radši plašit předčasně (pyometru jsem tu probírala před cca 2 týdny, když Sára nechtěla moc jíst a i sama jsem si přišla, že jsem dost velkej plašan) a u veterináře si připadat jak hysterka, ale...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:05
- Nahlásit
fromeli
A ještě se zeptám, dneska hárá sedmnáctý den (od toho,co začala krvácet), tak jak dlouho ještě asi musíme být obezřetný k pejskům? A je normální, že má tendenci asi tak týden mi obskakovat nohu?,
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:07
- Nahlásit
Jandula
No doufejme, že to bude v pohodě. Koupala se jenom jednou a v čistým bazénu, ale člověk nikdy neví...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:08
- Nahlásit
Syska
Sára se koupala asi týden po skončení hárání, ale na to to prý nemá vliv... Doktorka mi říkala, že jsou to prostě pošramocený hormony, že žádná čistota atd. s tím nemá co společnýho...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:11
- Nahlásit
Syska
to je individuální, já dávám bacha tak do 21 dne fakt fest, pak vyhledám paní s jedním jezevcem, kterej má o Michelle zájem, jen když by z toho něco bylo a jak si čuchne a jde pryč, vím, že je vše OK
Jinak zkouším takový ty "babský rady" - polechtat pod ocáskem a když dává na stranu, tak zbystřím, když ho stáhne pod břicho, tak psa nechce a moje pozornost polevuje.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:15
- Nahlásit
fromeli
No jo, jenomže na tom jejím pidiocásku to nepoznám, zkoušela jsem ji lechtat, ale vždycky se po mně otočí, jakože co blbneš...V sobotu to bude 21 dní a jedem na otočku k našim, tak uvidím, co pesan našich, je to docela "holkař", tak jak se na ni bude tvářit. Určitě je ale nespustím z očí.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:21
- Nahlásit
no jo, výhoda ocasatejch psů
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:29
- Nahlásit
[b]Syska[/b
my jsme naší hárající fenku oddělily od psa až 9 den od začátku krvácení, pejsek o ní do té doby příliš nejevil zájem a navíc ho fenka odháněla, ovšem ten 9tý den - úplné tanečky prováděli, ocásek dávala na stranu.... a k sobě jsme je dali 18tý den, ale po dobu naší nepřítomnosti jsme je ještě oddělovali. Fenka už ho opět odháněla, snad ještě víc a pejsek měl jen občas chvíle, kdy byl velmi rozvášněn...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:33
- Nahlásit
jindriska
No uvidíme, snad to nejhorší už máme za sebou a nic horšího (v podobě zánětu dělohy) nepřijde...
A ještě: jsem docela laik, naši sice fenky vždycky měli, ale já se háráním nijak zvláš´t nezabývala. Nejdřív barvila docela fest, pak to na nějakejch pět dní přestalo a teď ke konci začala zase barvit a dneska už je to jen takový hnědý špinění. Normální průběh?
Jak blázen jí pořád očuchávám, jestli nějak moc nepáchne, zatím ok...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:35
- Nahlásit
Syska
já myslím, že normální průběh.
Jinak ten zápach by v současných vedrech nebyl nic divného, přeci jen se ten "sajrajt" bude rozkládat, ikdyž se fenka čistí.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:43
- Nahlásit
přítel se mi směje, jak tu její pořád okukuji, prohlížím, taky se zánětu bojím. Nám krvácela, teda spíš kapičkovala až tak do cca 14tého dne, pak měla takový bělavo-průhledný výtok, do té doby, než jí splaskla.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:59
- Nahlásit
jindriska
Máš strach víc než o sebe, že...nám se zase manžel smál, že jsme obě stejný a s žádnou nic není (také mě to v době jejího hárání postihlo.. ).
|
vidrbína
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2006 11:01
- Nahlásit
No já mám naprosto otřesnou zkušenost.Moje fenka po štěňatech pořád trochu krvácela, pak jen špinila a tak pořád dokola.Bezprostředně po porodu z ní šla šeredná tmavězelená až černá hmota asi tři dny - silně zapáchající.Měla nasazená antibiotika vlastně téměř nepřetržitě od porodu štěňátek (ty se narodili začátkem května).Pořád to veterinář řešil jen těmi antibiotiky, takže jí to vlastně pořád utlumoval.Naštvala jsem se a šla k jinému vetovi a tam po ultrazvuku a vyšetření krve bylo jednoznačně konstatováno pyometra!
Fena je nyní po kastraci a je už vpořádku, ale toho veterináře bych nejraději zabila, protože díky jeho "péči" jsme o ni málem přišli.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2006 12:39
- Nahlásit
naše Bela dostala zánět dělohy (zřejmě infekční) už v průběhu hárání
projevovalo se to tak, že byla malátná - hodně pomalá, neběhala, jen se ploužila, povely plnila, ale hrát si nechtěla
to zřejmě způsobila vysoká teplota (od té doby máme doma "psí" teploměr), packy měla úplně ledové
u vetky holení bříška, ultrazvuk, odběr krve a byl tam
mimochodem odběr krve stál za to, nejdřív z té žíly nic neteklo, tak že zkusíme druhou packu, jenže se u toho nesmí pes pohnout, takže já držela Belu, a vetka packu (to všechno na zemi, protože na stole bychom ji neudržely), potřebovala dvě zkumavky, proto jen jednou rukou nabírala, dávala do stojánku a brala druhou zkumavku a mezitím krev kapala na packu a na podlahu, do čehož Bela při první příležitosti šlápla, než to vetka stihla utřít
výsledek byl, že jsme odcházely z ordinace, Bela zakrvácené zalepené obě packy, za ní krvavé ťápoty a "běžte další"
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2006 12:41
- Nahlásit
zuzka
ježišku, tak to ty svý feňule budu pozorovat 2xy víc, než doteď, ale díky za zkušenosti, může se to hodit, aspoň člověk včas pozná, že není neco v pořádku.....
jinak příhoda u veta fajn, muselo to fakt dobře vypadat
|
lenik
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 20:53
- Nahlásit
Syska
jo, jo. hlavne nepodcenovat.
nase fenule byla spatna, taky se nam nezdalo harani, bylo moc silne a trvalo dlouho, ale na svuj vek (skoro 16) a na to, ze uz skoro nevidela, byla uzasne hrava a aktivni. no pak jsme jeli za vetem (bylo to minule leto -srpen). a nejak tam bylo tenkrat strasne moc lidi, dlouho jsme cekali a doktorky byly otraveny. kdyz videli kolik ji je, vubec se tim nechteli zabyvat a jako jedine reseni videli uspat. tak jsme vycouvali a chteli jeste jednu konzultaci. prece jen byla tak ziva a energicka, ze se nam to zdalo divne, proste ji nechat uspat a nepokusit se to resit. jiny doktor nas sice upozornil na to, ze uz je to rizikove, ale vzhledem k jejimu celkovemu stavu v tom nevidel problem. operaci prezila - prisla o celou delohu a vajecniky. po te operaci byla straslive slaboucka, ale byl to velky rvac. jeste se dala do kupy, a zase to byla ona, ale bohuzel letosni zima ji dala zabrat. umrela nam 26.12. ale umrela doma.
tak proste nepodcenovat
|
Novinosiková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 20:39
- Nahlásit
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, zda doktor může poznat záněť dělohy pouze z krevních testů a rovnou z nich říci, že je děloha zasažena celá a navrhnout operaci jako jediné řešení? Dostali jsme se teď do takové situace s 10 letou fenkou a moc se bojíme, abychom se špatně nerozhodli. Nemáme vyhledat jiného veterináře? Děkuji
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 20:58
- Nahlásit
Novinosiková
A teď jste kde? Co ta fenka? Kdy jdete znovu k veterináři?
|
Novinosiková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 21:16
- Nahlásit
Zítra na další antibiotika, ale rovnou nám řekl, že je to spíše na to, aby se nešířil záněť dál a pouze by to takhle nenechával, že antibiotika to prostě nerozeženou. Pejsek nechce jíst a ani pít, musíme ji nutit, nechceme se ukvapit a dát ji hned na operaci, bojíme se aby to přežila, ale pokud jiné řešení není, tak pro operaci jsme. Určitě bychom si měli, ale nechat ještě poradit jinde že? Máte s tím nějaké zkušenosti?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 21:31
- Nahlásit
Novinosiková
Pokud už nežere a nepije, tak si též myslím, že to ATB už nerozeženou.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 21:33 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Novinosiková
Prima. Raďte se tak dlouho, než vám fena chcípne.
K tomuhle onemocnění jsou tu z poslední doby 2 témata. Tam je dostatečně řečeno, jak je to nebezpečné onemocnění. Zítra dopoledne bych šla k nějakému jinému veterináři a na 99,9 % nechala kastrovat. A modlila bych se, aby to fena díky zanedbání vůbec přežila.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2013 21:43
- Nahlásit
Novinosiková
zda doktor může poznat záněť dělohy pouze z krevních testů a rovnou z nich říci, že je děloha zasažena celá a navrhnout operaci jako jediné řešení?
Z krve asi vet urci jen, ze v tele probiha zanet. Pokud neudelal sono, muze byt problem i nekde jinde, Ale 10leta fena - uz zitra muze byt pozde, ale aspon je na antb. Jedte na operaci, kdyz nezere a nepije - jiste se neukvapite.. Otazkou vsak je, zda prezije tu operaci.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 08:49
- Nahlásit
Novinosiková
nechceme se ukvapit
Teď budu hodně hnusná, ale přála bych vám, aby až budete jednou ležet na chodníku s infarktem, kolem taky procházeli samí lidi, co se nebudou chtít ukvapit...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:33
- Nahlásit
Novinosiková
taky bych se nebála"ukvapení" v tomhle případě..snadno se může stát ,že se fena dostane do tak špatnýho stavu,že jí pak nepomůže ani ta operace
|
Cigi
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 10:28
- Nahlásit
Novinosiková
Jestli to vet může určit z testů nevím, ale velice stručně popíšu naše poslední story.
Naše fena WHWT 10 let.
- zvýšené pití, neochota k pohybu, chvílema až apatická
- do toho hárání, ale jen oproti jindy velice mírné
- 1.vet, řekněme vet-obvoďák určil z jednoho odběru krve cukrovku, chtěl píchat hned inzulin, ale protože jsem šťoura, několikrát jsem mu zdůrazňovala, že zrovna hárá, což může u feny se zánětem dělohy cukr zvyšovat, ale zánět i bez sona vyloučil, že by prý byl až tak za dva měsíce po hárání, navíc chtěl u feny vysadit Letrox (na štítku, která jí pracuje jen minálně), nezdálo se mi to, čili jsem fenu objednala na kliniku do Mimoně
- Mimoň: krev katasrofa - prý v těle silný zánět nebo rakovinné bujení. První po čem vet šel byla děloha. Na sonu nic, dobrý. Následovalo CT a ten zánět tam opravdu byl. Po týdnu od vyšetření kastrace, vše bez komplikací, protože šlo o začínající zánět. Dnes fena jako vyměněná, veselá, je jako by omládla o 5 let.
Závěr: být váma, tak po poslední zkušenosti neváhám, protože když budete otálet a budete kastrovat až rozvinutý zánět, bude průběh komplikovanější. Navíc dle pana dr.Vepřeka, pro mě ten nej vet, již dvakrát nám po špatné diagnoze druhého vetazachránil tuto fenu, kastrací feny nejdéle v osmém roce života feně jen prospějete.
Tak přeji ať se rozhodnete správně a vaší fence přeji ještě hodně let.
-
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 11:12
- Nahlásit
Cigi
Na sonu nic, dobrý. Následovalo CT a ten zánět tam opravdu byl
Docela by mě zajímalo, jestli je tohle časté. Kdo má přístup k CT, že? Náš vet tady má alespoň to sono (což u vesnického veta není žádná samozřejmost), ale kdyby nic nenašel, tak nevím
kastrací feny nejdéle v osmém roce života feně jen prospějete
Taky plánuju kastrovat po druhém vrhu, ale mám takový pocit, že v Čechách se to moc nenosí...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 11:27
- Nahlásit
corgi
Na sonu nic, dobrý. Následovalo CT a ten zánět tam opravdu byl
Docela by mě zajímalo, jestli je tohle časté. Kdo má přístup k CT, že
zrova jsem se chtěla na něco podbnýho zeptat
|
Cigi
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 11:34
- Nahlásit
corgi
Docela by mě zajímalo, jestli je tohle časté
No jestli je to časté netuším. Ale dle mého názoru, možná špatného, se všude uvádí, že zánět se projeví až za ca měsíc až dva po hárání, což si myslím je právě problém diagnostických možností, protože vidět na sonu je až rozvinutý zánět. Bohužel CT mají veti jen málo a navíc málokdo z páníčků by dal/mohl dát ty peníze za vyšetření na CT. Upřímně já taky nikdy nebyla zastáncem kastrování "jen tak", ale pomalu ten názor měním, vidím jak to feně celkově prospělo, fakt jiný pes a krevní testy po 2,5 letech co jí máme (ujali jsme se jí zdevastované z množírny v osmi letech) nesrovnatelné, jako od jiného zdravého psa.
|