Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / vřídek po klíštěti
Autor Zpráva
Verca
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 10:21
- Nahlásit

Ahoj,
všimla jsem si, že mojí fence zůstal takový vřídek, pupínek po vytáhnutí klíštěte. Je to na omak tvrdé, ale není to zarudlé, ani okolo něj, je čistě bílý. Když jsem se to snažila vymáčknout,tak na něm naskali jen takové krvavé tečky, ale nic z toho neteklo. Je to normální nebo ne? Měla jen jedenkrát klíště. Není ničím chráněná (ani obojek ani spot...). Díky

fromeli
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 10:32
- Nahlásit

Verca
to je obvyklé, není to nic divného.
Michelle moc klíšťata nemá, tak 1 -2 do roka, ale většinou má po nich bouličku. Obvykle zmizí během týdne dvou, ale jednu měla skorem rok, byla asi velikosti hrášku. Vet říkal, že se to někdy stává a pokud jí to nevadí a neroste to, že s tím nic dělat nebudem, jedině kdyby se přispávala třeba kvůli RTG nebo něčemu, že by to při tý příležitosti vyřízl.
Ale pak to samo od sebe zase zmizlo.

Mel
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 10:36
- Nahlásit

Verca
Řekla bych, že je to stejný jako u lidí, mě teda po klíštěti taky zůstává nějakou dobu "štípanec". U psa to samé a jak píše fromeli, po nějaké době to samo zmizí

Verca
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:06
- Nahlásit

Mel
já právě klíště měla jenom jako malá, tak nevím.
fromeli
díky moc za info. Myslela jsem, že to snad bude v pohodě, ale má to už asi tak měsíc. Nechám to být.

Díky

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:07 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

souhlasím s ostatními, ale je vhodné čubinku chránit proti klíšťatům buď spotem nebo obojkem... teď je čím dál větší výskyt nakažených klíšťat, přenášejících boreliózu a encefalitidu, což obojí může pes při troše smůly taky chytit i když všeobecně jsou psi odolnější než lidé, ale to rizikotu přesto taky je.
Samo, že i přes ošetření spotem nebo obojkem se u psa klíště může nalézt, ale bude to mnohem méně častěji.
Já letos na starším pejsovi nenašla ani jedno klíště a z mladého sundala všeho všudy asi 3 a to krátce z jara, než jsem zase začala aplikovat Advantix

handula
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:07
- Nahlásit

Verca

veterinář nám řekl, že by takový vřídek mohl vyústit v boreliozu a dal nám na to Framikoin (nejsem si jistá těmi i), boulička do 14 ti dnů zmizela...

fromeli
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:18
- Nahlásit

veterinář nám řekl, že by takový vřídek mohl vyústit v boreliozu a dal nám na to Framikoin (nejsem si jistá těmi i), boulička do 14 ti dnů zmizela

Nejsem veterinář, ale to mi přijde divný. Kdyby klíště zaneslo do krve infekci, tak nějaký povrchový pomazání nepomůže. Muselo by dojít na klasický ATB, který jsou k tomu účelu určený.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:31
- Nahlásit

fromeli

taky nejsem veterinář, jenom vím, že tu bulku vzal mezi prsty, zkusil, jestli z ní něco teče, neteklo, řekl to co řekl, mimochodem Framikoin je taky anitiotikum ne? a pak ještě řekl, ať ho sledujem a kdyby něco, tak by mu pak ještě nějaký léky nasadil....

fromeli
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:37
- Nahlásit

handula
no to sice je, ale na borelku a spol. by to nestačilo.

Hafina
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:48
- Nahlásit

handula
Aris má takovou bouličku p každým klíštěti, vždycky tak do týdne zmizí. Myslím, že kdyby to byl příznak borelky, tak už ji dávno má, což nemá. Framikoin sice je antibiotikum, ale na borelku ti to stopro nepomůže, max na kožní infekce, ne na vnitřní...

brut
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:07
- Nahlásit

handula
Povrchové promazání antibiotickou mastí by ti na borelku nepomohlo. Škoda, že to není tak jednoduchý.
Na tyhle bouličky většinou stačí dezinfekce. Pokud z toho nic neteče, tak jde jen o zduřelé místo ( něco jako u nás pupínek) a to samo oplaskne. U některých jedinců dřív u jiných to trvá déle.
Když by z toho něco teklo, tak nejdřív dezinfikujte a když to nezabere, tak lze použít Framykoin nebo měsíčkovou mast. Ve chvíli kdy nepomůže ani tohle, tak už bych neváhala a šla k veterináři.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:43
- Nahlásit

fromeli
Hafina
brut

on to možná tak nemyslel, možná jsem to špatně interpretovala, jenom prostě říkal, že jestli je to po klíštěti, tak není dobrý, aby tam ta bulka byla. Je to opravdu zkušený veterinář, neplácal by blbosti...

brut
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 11:46
- Nahlásit

handula
Občas vet něco řekne a člověk to pochopí jinak. Z toho si nic nedělej. Jinak i vet je jen člověk a chyby ( třeba jen ve vysvětlování) může udělat každý.

Ptala jsem se svého příbuzného ( je taky vet, ale s jinou specializací než na malá a domácí zvířata) a ten mi potvrdil, že pokud z bouličky nic neteče, tak se většinou jedná o obrannou reakci organismu ( u nás pupínek) a postupně dojde ke zklidnění a zmizení bouličky. Ovšem pokud z toho něco teče, tak je dobré navštívit veta ( teda nejdřív se má místo vydezinfikovat a počkat alespoň chvíli).

nika00
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 13:39
- Nahlásit

tak jimmy mel kliste pod okem..a uz sou to aspon dva mesice a furt tam ma takovou tupku a enchce zmizet..nic mu z toho netece, je to takovy tvrddy..neco jako strup....

brut
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 18:24
- Nahlásit

nika00
Brut má takhle bouličku na pacce. Když jsme byli minulý týden u veta, tak na to kouknul a říkal, že se to občas dlouho vstřebává. Kdyby to tam měl ještě po prázdninách, tak by se na to kouknul ještě jednou a v případě potřeby mu to vyřízl ( asi jako bradavici) a poslal na rozbor.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání