| Autor |
Zpráva |
alča
|
# Zasláno: 30 Bře 2005 18:15
- Nahlásit
Prosím o radu - mám čtyřtýdenní štěňata bígla a oči už se přebarvují na hnědé, jen u jedné fenky se jedno přebarvuje a druhé jakoby se spíš zjasňovalo do modra. Je to kosmetická vada, něco dědičného? Bude na oko vidět? Viděla jsem obrázek haskyho, který měl každé oko jiné, ale bígl? Myslíte, že už to tak zůstane, že bude mít každé oko jinou barvu? Je to častá vada? Prosím o rady a zkušenosti, stalo se mi to poprvé. Děkuji Alča.
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 30 Bře 2005 19:18
- Nahlásit
Nevím, jak je to se zbarvováním očí u štěňátek, ale potkala jsem berňáka, kavalíra, dalmatina s každým okem jiným. Je to vada standardu a takový pes nemůže být uchovněn, ale řekla bych, že na oko bude vidět. U huskyho to nevadí, tam je to povolené.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 07:37
- Nahlásit
to každé oko jiné mívají třeba i borderky a tam to snad v chovu taky nevadí...
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 10:29
- Nahlásit
Alča
právě o různých změnách v barevnosti očí, skvrnách se píše v novém PPČ - píšou tam, že se to dá ovlivnit, když pes baští mořské řasy druhu - Ascophyllum nodosum. Je to poměrně obsáhlý článek.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 11:46
- Nahlásit
Alčo, myslím si, že jsou pouze výjimky, které mají povoleny standartem různou barvu očí (např. právě husky). U jiných plemen si myslím, že je to vážná vada, která vyřazuje z chovu a je také na zvážení, jestli na takové feně chovat dále, pokud by se tato vada opakovala. Rozhodně je to k zamyšlení. Kouknu se příležitostně do chytré knihy o genetice,co na to říká. Nemohlo dojít k úrazu?
|
alča
|
# Zasláno: 31 Bře 2005 18:10
- Nahlásit
Všem děkuji za odpověď, je pravda, že fenka má štěňata poprvé, u druhé tento problém nikdy nebyl. Snad si i tak štěňátko najde svého páníčka na mazlení.
|