| Autor |
Zpráva |
lastef
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 18:45
- Nahlásit
Může mi někdo poradit?mám fenku 12.ti letou.Rok a půl ma cukrovku,denně ji pícham inzulín,snáší to dobře.V dubnu dostala zánět dělohy moc naděje jí nedávali ale dostala se z toho.Nato jí vyrostla malá bulka prý cysta na prs.žláze.Běžně prý se to operuje ale kvůli té cukrovce jí nechce dr.opervat že by se neprobrala z narkózy.Teď už jí má jako velká zaťatá pěst.má někdo nějakou podobnou zkušenost a jak to dopadlo .Děkuji jestli se někdo ozve.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 18:52
- Nahlásit
lastef
Něco se probíralo tady:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=4&topic=3541
Snad tam najdeš radu, nebo kontakty na ty, co zkušenosti mají.
|
lastef
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 19:01
- Nahlásit
aren
díky tam jsem to celé prostudoval podobný problém nemá asi nikdo hoj
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 19:20
- Nahlásit
Bulku na mléčné žláze ve vyšším věku feny jsme probírali v rámci diskuse o kastraci, ovšem bez té komplikace s cukrovkou (pouze poslední 2 strany diskuse):
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=4&topic=2501&page=8#27
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 19:59
- Nahlásit
Pokud je ta fena v pohodě, dostává pravidelně inzulín nebo antidiabetika, neměl by to být takový problém. Sice bude muset před narkózou hladovět, ale dostane před i v průběhu operace infuzi glukózy s inzulínem a pokud to vet dobře propočte a zkotroluje jí glykémii, neměla by cukrovka vadit. Horší j, pokud není kompenzovaná, to by se nejdřív mělyustálit hladiny cukru v krvi a pak by se do toho šlo. Spíše si myslím, že se obává jejího věku a celkového zdravotního stavu. Zkus si zajít na nějakou větší kliniku, kde mají více zkušeností.
|
lastef
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 20:09
- Nahlásit
Díky za radu ,hladinu cukru má ustálenou ,ale přesto mi vet říkal že by operace byla drahá eutanázie.Ta boule se zvětšuje myslím už v očích a nebo už blbnu.Psal js imily na tři kliniky jstli se dá něco dělat ale nikdo mi neodpověděl.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 20:13
- Nahlásit
Ahoj, já bych narkózu v tom věku neriskovala a dala bych na radu veta, pokud je dobrý, ví o čem mluví.
|
lastef
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 20:21
- Nahlásit
Mslíte necht tomu volný průběh,a se slzami nás obou se dívat jak v pokoji dožívá své psí dny?Na eut.bych jí po 12-letech nedokázal odvést.Je to člen rodiny .Nejsem žadná měkota v Havirně 20 roku ale to asi nedokážů .
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 20:54
- Nahlásit
lastef
Nepište na kliniky e-maily, vyberte si veterináře, zavolejte mu a domluvte se, kdy můžete přijít fenku ukázat. Po internetu si slušný veterinář netroufne stanovit diagnózu.
Nenašla jsem nikde rasu fenky, takže bych netvrdila, že ve 12-ti už neoperovat. Teda pokud to není fenka vlkodava nebo podobného krátkověkého plemene, protože to už by bylo opravdu úctyhodný věk a zbytečné riziko, ale pokud je to např jezevčík, má šanci ještě na pěkných pár let života. Závisí samozřejmě celkově na zdravotním stavu a vyhlídce do budoucnosti, ale pokud si nejste jistý, že je doporučení veterináře správné, kontaktujte jiného ať máte názor více doktorů.
Odkud jste? Třeba by někdo poradil veta vhodného na konzultaci.
Jo ještě, zvažte finanční stránku, nebude to asi levné apokud do toho nechcete investovat, nechejte ji v klidu dožít, dokud nebude mít bolesti.
|
lastef
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 20:59
- Nahlásit
Z Českého Těšína.vet.mám dobrého celých 12 let se mi o ní staral.3x ji zachránil hrobnikovi z lopaty.ale člověk si v nouzi není jistý tak hledá pomoc všude .Jo je to fenka An. Kokra
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 22:51
- Nahlásit
Pokud je veterinář dobrý, a fenku zná tak dlouho, tak nejspíš ví, co říká. Ale konzultovat jinde lze vždycky. Občas i dobří doktoři "ustrnou" na osvědčených postupech a unikne jim pokrok medicíny a možnosti léčby.
Možná někdo poradí veterináře přímo v Českém Těšíně, nebo bližším okolí, já mohu doporučit maximálně v Ostravě.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 22:56
- Nahlásit
lastef No, možná vám pomůžu naším příběhem, je to cca 2 měsíce, kdy vet u naší 12-tileté fenky křížence jezevčíka a špice diagnostikoval cukrovku. Nakonec se nám podařilo vybrat správný inzulín a vychytat správnou dávku. Řešili jsme možnost kastrace, která by mohla pomoci, ale vet ji vzhledem k věku psa nedoporučil. Taky měla bulku u mléčné žlázy, která se ale nezvětšovala, také jsme ji raději nechali tak. Jenže pak nám babča začala ztrácet koordinaci, šli jsme na EKG a vyšetření krve, na nic závažného se nepřišlo. Pak dostala velmi silné záchvaty epilepsie, prášky nezabíraly a nakonec jsme se rozhodli trápení naší věrné Denči ukončit uspáním. / více na www.labradorka-anne.com /. S fenečkou jsme taky prožili celých téměř 13 let života, s mými syny vyrůstala a věřte, že bylo strašné se dívat, jak se svíjí v záchvatech a bylo také strašné učinit to konečné rozhodnutí. Ale věřím svému vetovi a proto také věřím, že jsme se rozhodli správně a pejskovi jsme ušetřili trápení.
Proto myslím, že pokud Vás vet o fenečku pečuje 12 let tak dobře, jak píšete, důvěřovala bych jeho radám.
|
JaninkaW
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2006 23:05
- Nahlásit
doporučuji zeptat se na Ostravské klinice VETMED www.vetmed.cz tam je velmi dobrý personál mám s nimi mnohaleté zkušenosti..
Držím všechny palce, já sama mám cystu velkou jako větší pěst ..
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 14:47
- Nahlásit
Ano, Vetmed jsou dobří. Já mám zase výborné zkušenosti s VetCentrem v Martinově. Možná to váš vet neříká kvůli cukrovce, která už dnes v operativě není tak závažným problémem, spíše se mu do toho nechce kvůli celkovému stavu fenky a možná i kvůli typu nádoru. Třeba už ta fenečka nemá takovou výdrž, srdíčko už tak neslouží, odnesly by to játra, ledviny...nebo taky ne. Nejlepší bude se asi zeptat na nějaké té větší klinice osobně. Udělat pořádné předoperační vyšetření, krev, ekg, moč a podle toho usuzovat dál.
|