| Autor |
Zpráva |
Martina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:33
- Nahlásit
Včera jsem si všimla, že má naše fenka v místě mezi krkem a bradou takový zaschlý strup ve velikosti dvacetikoruny. Tak jsem ji to začala zkoumat, ostříhala jsem ji okolo chlupy a asi ji to svědí, protože si to potom rozdrápala do krve a byla pak dost neklidná, nechtěla si nechat ani dát obojek. Celou noc docela šmejdila, moc nespala. Dneska manžel volal veterináři, tak prý musí píchnout antibitokovou injekci, že máme přijet. Jsem docela nervozní, protože máme v pondělí odjíždět na dovolenou. Máte s tímto u svých pejsanů někdo zkušenost?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:40
- Nahlásit
Martina
neměla tam třeba klíště?
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:44
- Nahlásit
fromeli
To jsem taky přemýšlela, ale to bych spíš vyloučila, často češu, má bílou srst, to bych si nejspíš všimla. I když jsem si toho strupu dřív taky nevšimla. Podle mě ho tam nemůže mít dlouho. Mohlo jí něco štípnout. Někde jsem četla, že se mohla i popálit o kopřivu nebo píchnout o nějaký bodlák, pak to začít drápat a že pořád někde šmejdí, to by odpovídalo. Fakt nevím. Hlavně by mě ale zajímalo jak to tak trvá dlouho než se to zahojí a ta injekce stačí jedna nebo víc?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:48
- Nahlásit
Martina
no my měli ATB jen jednou, injekce dostala 3 a pak 3 pilulky.
Ale třeba to nebude tak strašný.
Zkusila bych to oplachovat ředěnou tinkturou z měsíčku, to by mohlo hojení pomoci.
Jinak si myslím, že hojení bude individuální záležitost. Hlavně by to neměla škrábat. Pokud to vadí obojku, tak asi nejsou od věci nějaké kšíry.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:01
- Nahlásit
fromeli
Díky moc za rady, doufám že to nebude nic vážného a brzy bude fit. Uvidím večer. Teď je doma sama, tak doufám, že si to tam nerozdrápe ještě víc.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:03 - Změnil/a: monka
- Nahlásit
Martina,
moj pes mal rozkrabane miesto 2x. Prvy raz, ked som mu dala Exspot a on dostal alergiu. Rozskrabal si miesto, kde som mu ho kapla do velkosti kruhu 5 cm. Zacalo mu to velmi hnisat-vtedy sme neboli u veta-rada len po telefone. Zahojenie trvalo 3 tyzdne. Teraz mojho psa pohryzol iny velky pes na hlave-na 8 miestach. Jedno sa mu zapalilo, zacalo hnisat aj po osetreni na veterine a Luky si ranu rozskrabal do velkosti 5 koruny. Museli sme ist na pohotovost-veterinar miesto este viac vystrihal strojkom, dal vsetko dole-stroupek, vycistil liehom, zasypal praskovym framikoinom a pichnul mu dve injekcie-proti skrabaniu a antibiotika. Antibiotika dostal este raz. Rana uz nezacala hnisat, ale uz to liecime treti tyzden.
Ja mam tiez bieleho psa, kliestata dobre vidno, ked vycesavam, ale aj tak mu este na druhy den vyberam prisate. Poznam to, ze tam ma kliesta podla toho, ze si to miesto skrabe. Tvoj pes to moze mat aj od kliesta-zaniesol si tam infekciu, ked sa skrabal, ale moze to byt aj od pohryznutia psom-staci len male tafnutie (navonok to tak vypada) a ani si o tom nemusela vediet. Ked bol Luky pohryznuty psom, nevidela som krv, tak som si myslela, ze mu nic neni. Az vecer pri cesani som nasla 4 pohryzene miesta, na veterine este dalsie 4. Vsetko na tej jeho malej hlave a krku. Veterinar mi povedal, ze ten strup (chrasta) co sa na rane vytvori, musim dat prec a niecim liehovym vydenzifikovat a zasypat praskom na rany. Predtym to vyholit. Strup tam nesmie byt, lebo rana nedycha a pod tym to moze vesele hnisat.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:07
- Nahlásit
Na dezinfekciu pouzit nieco liehove-napr. aj domacu slivovicu, ked neni nic po ruke To je rada veterinara. Ja som to dezinfikovala jodisolom a to neni to spravne. Na ranu treba nieco s alkoholom, co rychle vyprcha.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:18
- Nahlásit
monka
Hodná, i Tobě díky za rady.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:25
- Nahlásit
Martina,
Luky si to vzdy rozkrabal, ked som nebola doma. Rano to mal pekne zahojene (aspon to tak vyzeralo) a ked som prisla z prace, tak som skoro zkolabovala, ako si to vsetko rozkrabal. Ak to bude mat rozskrabane, tak to vsetko daj prec (strup-to tvrde) a vydenzifikuj podla rad mojho veterinara. Framikoin je len na lekarsky predpis, ale da sa kupit prasek na rany (volne predajny v lekarni). Lieh sa da tiez kupit v lekarni volne. Neboj, ja si myslim, ze sa jej to v pohode vylieci-len si to nesmie skrabat.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 10:33
- Nahlásit
Martina
A nemá obojek proti parazitům.Náš pes to měl z toho a slyšela jsem to už z více stran.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 11:09
- Nahlásit
abby
Ne nemá, dávám frontline spot.
|