| Autor |
Zpráva |
Karol
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:06
- Nahlásit
Ahoj! Mám čtyřměsíčního GR a má už dlouho průjem. Začlo to zánětem žaludku a střev, ten jsme hladce vyléčili a bobany byly asi týden OK. Potom začal průjem a už je to přes dva týdny tak, že nasadíme rýži s kuřecím nebo mrkví, bobany jakž takž ztuhnout , po pár dnech začnem přidávat granule a zas začnou řídnout... Krmíme Purinu, od malička s ní neměl problém. Teď jsme zkusili přejít z kuřecí na lososovou, ale je to stejný. Navíc jsme byli pryč a může jít trochu o změnu prostředí.
V zásadě by mě zajímalo, jestli může pes z ničehonic přestat snášet krmivo, který mu dřív chutnalo a nedělalo problémy, popř. jestli se můžou najedou objevit nějaký vážnější zdravotní problémy (slinivka apod), nebo jestli ty by měl odmalička. Dnes zajdem k vetovi, ale zajímá mě, jestli máte někdo podobný zkušenosti. Jinak pejsek je úplně v pohodě, hravej, veselej, má chuť k jídlu a ten průjem má v normálních intervalech, i si řekne, že chce ven, takže nic akutního, co by nemoh vůbec udržet. Dík za každou reakci.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:07
- Nahlásit
jestli kadil už o dzačátku třeba trochu víc nebo řidší,tak t onesnáší už od malička ..... já jsme krmila proplankou kuřecí a taky měl z ní problémy (ale ten můj začal zvracet a nakonec vyzvracel všeck oc osnědl)...slyšela jsem o dost lidech,oc mají s proplankou špatný zkušenosti....
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:14
- Nahlásit
Karol
Já bohužel nejsem odborník a tak ti napíšu jen ze své zkušenosti.Nedávno jsem tu psala,že Bugsýk měl problémy se žaludkem.Taky zmíněný zánět žaludku.Nakonec z toho bylo nedostatek bakterií co podporují trávení.To jsme vyléčili a pohoda.Jenže problémy nastaly znova.Zvracení průjem,nic strašnýho taky jak píšeš normálně si řekl.A jinak čilej ,hravej všechno v pořádku.Dneska už to vet nevydržel a koukl mu do žaludku a co mu nevztáhl???Rozkousaný víčko od petlahve,který mělo průměr tak 5cm.Takže nemohlo ani tam,ani tam.A dělalo mu tam neplechu.Není možný aby taky něco sežral??Ten můj je strašnej žrout,ale jak tomu zabránit,když je člověk v práci??
|
abby
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:24
- Nahlásit
Karol
Já taky nejsem odborník,ale mám s tím bohaté zkušenosti.Naše Abby trpí průjmy už odmala.
My jsme právě vyzkoušeli spoustu granulí (Royal Canin,Adult ...) a zakotvili u ProPlanu,ale jehněčím.I tak se občas objeví problémy,o kterých nevíme z čeho jsou,ale je to nesrovnatelně lepší (měla průjem cca 1 měsíc).Když dostane průjmík nasadíme dietku a dáme smektu.Vždycky to skoro okamžitě zabere,ale na granule přejdeme až tak za 2-3 dny.
Asi je alergická na kuřecí maso a veterinářka nám poradila,ať to zkusíme,ale na to nemáme odvahu.Takže jí nedáváme nic tučnýho (ani konzervy pro psy) a tak.Dá se to zvládat,jen se to musí hlídat.
Tak hodně štěstí
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:27
- Nahlásit
Karol
Moje fenka trpěla dlouhodobým průjmem také, jediné co zabralo byl přechod z granulí na maso. Průjem se tu nedavno probíral, tak bych se zbytečně opakovala. Mrkni tady na ten odkaz:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=4&topic=3878
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:42
- Nahlásit
Tak jsem doma od veterináře. Prohmatal mu břicho, rovnou nasadil antibiotika a vzal mu krev, ve čtvrtek budu mít výsledky. U GR je prý často problém se slinivkou, tak uvidíme. Jestli se nic neprokáže, bude následovat zřejmě řada ještě mnohem dražších vyšetření...ale hlavně když se na to nakonec přijde. Nejhorší je, že mi doporučil dávat mu na venčení košík...retrívrovi, jehož největší radost je nosit v hubě aspoň klacek. Tak z toho jsem fakt zoufalá. Ale fakt, je, že jinak prostě sežere všechno, na co přijde a už jsem mu vytáhla z huby pěknejch pár hnusů...Tak asi vážně bude košík na nějakou dobu nutnej
Vetík se dost rozohňoval nad tím, jak se teď v tom vedru všechno rychle kazí, a že nesmí nikde zbaštit žádný zbytky nebo cokoliv, tak jsem si hned vzpomněla, jak o víkendu tajně žral z misky psa mých tchánovců...ten he totiž parádně otrlej a asi vydrží všechno. Mám pocit, že tam to maso měl už pár dní...a miska byla za rohem, takže náš Bondík najednou přiběh, olizoval se až za ušima a nedalo se s tim vůbec nic dělat. Ale nazačlo to tim, to už dávno průjem měl, jen se to tim určitě nezlepšilo.
Bugs - to víčko se nedalo najít třeba nějakym ultrazvukem? Vyznělo to trošku tak, že ti řezal pejska jen aby nakouk dovnitř, jesli tam NÁHODOU něco nenajde...
Mar3 - právě, že celý první měsíc a půl u nás byl naprosto v pohodě. Nic řidšího neměl
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:53
- Nahlásit
Karol
Nééé koukal tam sondou a sondou to víčko vytáhl.Tak aspon za to jsem ráda.Škoda jen že si to ti pejsci nespojí,všechno to trápení,že mají z toho jak někde něco žerou!
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 17:02
- Nahlásit
Karol
No dávat psovi s dlouhodobým průjmem antibiotika je klasická léčba......nemyslím, že vždy správná.....
i pokud zaberou na nějaký potencionální zánět či něco podobného, je velká šance, že doničí zbytky střevní mikroflory a problémy neusanou....ale pokud není diagnoza, lze stejně jen experimentovat...hlavně bych stále neměnil způsob stravy, druhy granulí, vařené apod....
nám pomohlo od dlouhodobých problémů
Dietní granule - na trávicí trakt
Homexan
Probican
Trávicí enzymy (Kreon)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 17:26
- Nahlásit
Proč musí mít nezbytně granule? Já krmím syrovým masem alergika s dlouhodobými průjmy. A paráda, jako nikdy dřív. Dokonce už je tlustá, konečně jí nepadá srst a nedělají se hot spoty, nemá průjmy-ty měla i po rýži.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 08:15
- Nahlásit
Mucholabka
Já krmím syrovým masem alergika s dlouhodobými průjmy
Přesně. Moje čubejda měla průjmy cca do 1 roka, když jsem přešla na maso průjmy přestaly. Jsem šťastná, protože co 14dní jsme otravovali u veta a ten už si taky nevěděl moc rady. Všelijaký testy, antibiotika a vyšetření. Granule už nechci ani vidět ...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 09:21
- Nahlásit
Pro psy s takovymhle travenim jsou vetsinou granule nevhodne a to i ty dietni, smir se s tim, ze budes muset prejit na maso s prilohou. Jinak snad asi taky delal rozbor vykalu, jestli pes nema giardie nebo mechovce ci jine parazity.
Davat probiotika na upraveni strevni flory ma smysl az tyden po dobrani antibiotik, jinak antibiotika by drahou pastu s koliformnimi bakteriemi v jejim ucenku zcela prebila.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 09:37
- Nahlásit
Karol
Doporučím ti jednu takovou vychytávku na upravení střevní mikroflóry. Přípravek se jmenuje Psyllium, nebo taky je dobrý Lepicol. Je to přírodní věc, která se prodává ve Zdravé výživě. Je to sušený Jitrocel indický a je výborný i pro lidi, rozhodně jeho podáváním nic nezkazíš. Zkus to, vypadá to takhle a stojí to něco kolem 100,- :
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 12:46
- Nahlásit
Tak pesan je ted na rýži s kuřecím a s mrkví, hrozně mu to jede. Ten doktor chtěl původně dávat antibiotika až budou výsledky krve, ale pak mu prohmatal břicho a nějak se mu to nezdálo, tak mu radši první dávku píchnul hned. Vtipný je, že Bondík se už skoro 24hodin nevykakal, takže nevim, jestli třeba plynule nepřešel do zácpy Ale spíš to bude tím, že ho to dietní jídlo tak nedráždí a tráví ho mnohem dýl.
Rozbor výkalů zatim nedělal, tak nevim. Říkal, že výtěr z konečníku je hodně drahej (asi maji drahý špachtle ), a že dál se uvidí, až budou výsledky krve. Nějakou tu pastu na obnovení mikroflóry už nám nacpal taky a právě říkal, že jí mám e začít dávat až doberem antibiotika. Jako další by pak asi taky dělal nějaký alergologický vyšetření...no, možná s tim máte zkušenosti. Mě upřímně ani ve snu nenapadli, že by to mohlo bejt tak drahý. Asi jsem (byla) naivní. A je to náš první pes, takže ani nedokážu posoudit, jestli je ten doktor dobrej nebo špatnej...
S tím masem mě trochu děsíte, už teď mi leze na nervy pořád vařit rejži a buď jí ochlazovat nebo zase zahřívat na nějakou rozumnou teplotu, přičemž mě sleduje pes, tváří se skoro dotčeně, že to tak trvá a sliny mu tečou až na podlahu...
Ještě by mě, zajímalo, jestli vaši pejskové, kterých jste šťastně zbavili dlouhodobého průjmu, tím trpěli už odmalička, anebo jestli to taky přišlo najednou. Pořád si uchovávám totiž naději, že to vyléčíme a bude zas dlouho klid.
Každopádně dík za všechny typy, rady a zkušenosti. Vidim, že se řada lidí už s něčim podobnym potýkala a že to dobře dopadlo! Zdraví vás i náš Bondík, kterýmu je celá situace očividně úplně putna
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 12:54
- Nahlásit
Karol
Nemáš proč se děsit.Taková práce to zase není. Navaříš si rýži na dva dny dopředu a jen mícháš. Já už to mám teď tak zmáklý,že mi příprava trvá max 10 min.
Jinak Probican pasta je taky dobrá věc ...
Co tam má za ceny proboha? My jsme přinesli na veterinu v krabičce vzorky trusu za 3 dny a výsledek testu byl do 2 dnů hotov.Stálo nás to celé asi 150,-
Moje fenka na to trpěla cca od 4 měsíců, předtím byla taky v pohodě. A jak říkám trvalo to do 1 roka. A teď už neměla průjem ani jednou za celých těch 5 měsíců co krmíme vařeným ...
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 13:56
- Nahlásit
Nevim, asi je to šílenec. O vzorku trusu neříkal ani slovo, jen zmiňoval ty výtěry a to drahý na tom asi je ten laboratorní rozbor...říkal myslim něco o 700Kč. A včera jsem tam nechala 1348 Kč přesně, abyste se nedivili, že se tak divim - v tom už je i cena rozborů krve, bral dvě zkumavky, na dvě různý vyšetření (a pak ty antibiotika na 5 dní, ta pasta (jmenuje se Pro-Kolin, ten Probican jsme totiž měli nedávno a tahle stojí skoro 300) pak nám dal nějakej glukózovej roztok na pití a něco stojí jeho práce. Asi bych si měla říkat o účet, co?). Já fakt nevim, vypadá děsně odbroně, je to sympaťák a vážně se tim zabejvá, ale copak já na něm něco poznám? Nejhorší je, že těžkou můžu dělat něco jinýho, než mi řekne. Už vidim, že mi nakonec napíše dlouhodobě tu dietu Hills a to je ještě asi o polovinu dražší než ta už tak dost drahá Purina.
jo a ktomu vaření, doufám, že nevadí, že to vařim všechno najednou - rejži, mrkev i maso - prostě to všechno rozvařim na kaši...a neni to špatný, vždycky ochutnám...jen ta sůl tomu chybí a klidně bych poobědvala s pesanem. A dáváte k tomu nějaký doplňky? Vitamíny, nebo tak něco? Já mám právě trochu strach, aby ta strava byla dostatečně vyvážená atd...ale možná se jen nechám snadno zblbnout reklamou....psisko jedno přešlechtěný
A ještě něco - na tu rýži při vaření VŽDYCKY zapomenu
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:01
- Nahlásit
Karol
jen bych chtěla říct,že nášpes (teda rodičů)dostal akutní průjmy.Od začátku jsem nesouhlasila s jejich výběrem doktora.Nevzal žádné (drahé)stěry,řekl,že má asi něco se žaludkem blabla a naši odjížděli s speciálníma granuleme za 2.000,-Kč a museli vařit rýži a kuřecí.Pak odjeli na dovolenou a psa jsem hlídala já.Psovi bylo půl roku (retrívr)byl právě ve vínu a potřeboval žrát a né měsíce hladovět.Naštvala jsem se a šla ke "svému"tem mu okamžitě udělal výtěr a vzal krev (pravda vyšetření stálo kolem 1.000,-kč) zjistil,že má nějakou bakterii e střevech,dal antibiotika spešl na ni a za 24hodin pes kadil jak nechci říct co žádné průjmy.Tak jsem vyhodila ty slavné granule,rýži,kterou pes ani já jsme už nemohli vidět a psa přecpávala aby trochu nabral a dohnal co ztratil.Kdyby to naši udělali dřív a neremcali nad drahým vyšetření,ušetřili a pes mohl být za pár dní v poho.Takhle 2měsíce průjmoval a stále je to dohromady přes 5tisíc. Už neremcám na cenou vyšetření-je to lepší než léčit typu co zabere a co ne -tedy pokusem a omylem.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:04
- Nahlásit
Karol
Mrkni se na diskuzi ODMÍTÁ GRANULE a tam najdeš odpovědi na své dotazy . Tím,že to vaříš dohromady nic nezkazíš, ale zelenina a maso vařením ztrácí vitamíny a minerály, které v něm jsou
Příště místo té pasty zkus psyllium je levnější a účinky jsou srovnatelné ...
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:15
- Nahlásit
Anu - dík!!!!!!!!!!! Však já ani trochu neremcám, já jen se zatajenym dechem čekám, jaká suma z něj vyleze! A pak se to jen trochu bojim zavolat manželovi
Přesně tak bych si to moc moc přála, jako to bylo u vás. To je moje velká naděje, že ve čtvrtek zavolám, vetík přesně vypálí, co našli v krvi, a že ty antibiotika jsou to nejlepší, co moh dostat a do týdne bude naprosto v pohodě i s bobanama. Tak držte palce.
(A s tím hladověním souhlasím - taky se mi to nelíbí a zvlášť manžílek, kterej z něj chce mít maxipsa je teď úplně nešťastněj a pořád říká, že z něj takhle bude přerostlej jezevčík....)
Frog - určitě to zkusim, dík za typ, samozřejmě jsem si všimla vejš i fotky - takže mám prostě příště říct veterináři, že pastu nechci, a že si sama seženu tohle?; na tu diskuzi mrknu, jsem fakt zvědavá - syrová zelenina a syrový maso? A nedopadne jako labutě u Hluboký?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:28
- Nahlásit
Karol
věř že je tisíckrát lepší drahý výtěr než léčení od oka.Jen příklad z nedávna.Mému psovi se udělala vyrážka na tlapkách-zevnitř-strašně ho to svědělo.Řekla jsem si laicky že to je asi plíseň.Měli jsme odjíždět v sobotu na závody-todle bylo ve středu.Náš doktor tam bohužel nebyl,tak jsme šla za tím co nedělá stěry.Řikala jsem si bláhově,kdyť to je obyčejná plíseň a je jedno jesli kapičky za 50,-Kč mu dá tenhle doktor nebo jiný.O nic nejde. No pan doktor mě vyvedl z omylu,psovi dal hned silné antibiotika,přesto nebyl schopný mi říst,co to je, z čeho to je,prostě nic.Stály mě přes 450,-Kč!Nedalo mi to a hned druhý den jsem volala našemu že musím přijít.Udělal stěr.Za 3hoďky mi volal,že pes má obyčejnou plíseň na ťapkách a že mi umíchá vodičku,kterou to mám polévat.Vodička stála 45,-kč. Řekla jsem mu,že máme tyto antibiotika.Dost se divil,že dostal takové prášky -když doktor (ten původní)nevěděl na co to je.Musela jsem je však do psa narvat celou dávku,aby nebyl příště proti nim imunní. Takže jsem poučena a mohla bych psát furt,takových zkušeností mám bohužel hodně. Taky jsem se bála to furt doma řikat,že lék stojí 95,-kč a vyšetření 1.000,-Kč teď jsme oba zjistili,že to je to nejlepší a už nemrumláme.Je mi jasný,že pokud nemáš zkušenosti tak ty ceny pro tebe jsou hrozný.Zvlášť když vím,že vyšetření člověka (máme doma zdravotní sestru) na AIDS stojí 250,-Kč! To se pak člověk podiví.
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:45
- Nahlásit
Anu
To máš ale nějakýho vážně skvělýho veterináře! Není náhodou v Praze? Ale třeba ten náš bude nakonec taky skvělej. Doufám.
A těma cenama mi to vlastně připadá docela v pořádku. Lidi přece platí zdravotní pojištění, tak to musí někde bejt znát....Až zavedou zdravotní pojištění pro psy, určitě ho hned zařídim. Ale řekla bych, že ho hned tak nezavedou, protože by se to nejspíš těm pojišťovnám nevyplácelo. Ale vim, že v Německu už psi pojišťujou...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 15:56
- Nahlásit
Karol
Ty chodíš s pejskem k vetovi v Praze? A kam?
|
abby
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 16:09
- Nahlásit
No,co se týče těch vyšetření,tak to mám dobrý.Přítel je doktor,tak to vždycky veme do nemocnice a máme to zadarmínko ) Ale fakt je,že někoho musí napadnout ty vyšetření udělat.Taky jsme kvůli těm průjmům měnili veta.Nakonec jsme dělali nějaké odběry z hovínek,ale krev ne.
Jinak taky máme retrívra a to s tou slinivkou jsem nevěděla.Každopádně,když ty průjmy začali,tak první,co jsem udělala,začala jsem chodit ven jedině s košíkem.
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 16:32
- Nahlásit
brut Chodíme na Praze 9 na Proseku do vet. kliniky VETPET - střídají se tam 3 doktoři, ten náš se jmenuje Sladovník.
abby
Jak ten košík snášel? Já jsem ho ještě nezvládla ani koupit (resp. včera mi na něj nezbyly peníze) , tak se zatim snažim ho hrozně hlídat...a dávat mu do huby radši předem nějaký oblíbený předměty na nošení...
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 11:28
- Nahlásit
Tak zatím mám jen dobré zprávy, Bondík hned po první injekci antibiotik kaká ukázkové bobany. Teda zatim hodně mrkvové, ale hlavně že výstavního tvaru. A taky mám pocit, že je přece jen trochu živější než s tím průjmem. Takže paráda. Venčení zvládáme bez košíku, vždycky ho obalamutim peškem do huby nebo klackem a on vzorně nese a ještě je na to ohromně hrdej. Kolem nebezpečných míst společně probíháme. No, je to dítě a zatim ho poměrně snadno oblafnu
Výsledky krve budou až zítra, tak uvidíme.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 12:11
- Nahlásit
Karol
Díky, my dojíždíme na Spořilov,protože tady u nás máme všechno možný jen ne dobrý veterináře.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 14:06
- Nahlásit
Karol
Tak to je faj.Hlavně ať to dobře dopadne.My taky jásali nad každým bobanem
Ale stejně ho musíš naučit na košík a čím dřív tím líp.Ebča ten košík ze začátku nechtěla a teď je to úplně bez problému.Jestli jí budeš kupovat,tak ten kovový a klidně i o dost větší.Je to pro ně pohodlnější (ten plastovej moc neměla ráda)
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 16:21
- Nahlásit
Kovový ? No tosi VŮBEC neumim představit! Nikdy jsem zlaťáka s kovovym košem neviděla, vždycky jen samý drsný plemena...tak nevim, jestli to skousnu...vet doporučoval právě ten umělohmotný. Ach jo.
To je všechno skvělý, jen teď nevim, co doopravdy vybrat...přece si ty dezinfekce nekoupim všechny ...to je tak, když se člověk radí s celým internetem
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 17:22
- Nahlásit
Karol
tak to teda nevím,ale u nás mají všichni zlaťáci i labroušové ten kovový.Taky se mi do něj nechtělo,protože tem umělohmotný vypadá líp a tolik to nebolí,když s ním člověk dostane do obličeje Ale na radu jednoho pejskaře,jsem koupila ten kovový a musím říct,že naše pejsina ho snáší mnohem líp.Mají v něm totiž lepší prostor a na léto je super.V tom umělohmotném neroztáhne tolik čumák a hlavně jí nedělalo problém si ho stahovat.
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 23:44
- Nahlásit
Tak krev máme prý úplně v pořádku, nic se slinivkou a nic s játrama, což je skvělý. Pesík se má myslim báječně a snad nám klídek zas chvíli vydrží. Ještě uvidíme, až doberem antibiotika a onu zázračnou pastu.
abby
Tak jsme nakonec taky koupili kovový košík, teda spíš pořádnej koš, zatím se v něm prcek trochu ztrácí, ale zas mu na nějakou dobu vydrží. (Ten plastovej, co nám nabídli měl nějakou dvojitou vnitřní mřížku a vypadal jak z Mlčení jehňátek , tak ten jsme teda nechtěli) Ale vypadá to fakt děsně a mám tušení, že se na mě budou takový ty drzý báby tvářit jak na vraha...
Prozatím
|
Karol
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 09:43 - Změnil/a: Karol
- Nahlásit
Tak ještě jsme nevyhráli. Průjmy se pořád vrací, zvlášť když se snažíme přejít na granule . Ale ted jsme vyzkoušeli Psyllium Frog díky!!!!! a zabírá to skvěle!!!!!
Jen by mě zajímalo, jak dlouho se to dá nebo má používat - asi ne pořád? Ale nikde nepíšou, jak dlouho by se to mělo podávat. Doufám, že to vážně v tom žaludku něco způsobí a hovínka zůstanou jak mají být i až to vysadíme. Třeba na měsíc!!!To už si vůbec neumim představit...
Máte s tím někdo bohatší zkušenosti?
|