| Autor |
Zpráva |
Falco
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 21:36
- Nahlásit
Náš pes má příští týden absolvovat operaci - odstranění většího nádoru ze zvukovodu. Protože ještě žádnou operaci neabsolvoval, chci vás poprosit o rady a zkušenosti, hlavně v souvislosti s narkózou (rekonvalescenci a případnou další léčbu si budeme muset odtrpět, co se dá dělat). Jak se pejsci po operaci probouzejí? Je jim špatně? Jak mám v současných vedrech vyřešit příkaz 12 hodin před zákrokem nepít (a 24 hodin nejíst, to bude pro našeho žrouta hrozné)? Raďte prosím, jsem dost nervózní.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 22:06
- Nahlásit
Každý pes snáší narkózu jinak, stejně jako každý člověk, takže co lze očekávat - těžko říct.
Dobře psům po narkóze asi není, je to velký zásah do organizmu, ale ani u jednoho se mi nestalo, že by zvracel. Podle mě začnou žrát a pít až ve chvíli, kdy to žaludek snese. Pohlídala bych akorát pití po probouzení, poraďte se s veterinářem do jaké doby by měl začít pít. Pokud nezačne, domluvte se na infuzi, aby nedošlo k dehydrataci.
Jinak operace v horku je pro organismus ještě větší zátěž. Pokud je pes zdravý, zvládne to. Pokud je starší nebo má nějaké problémy (srdíčko), domluvila bych se na přeložení termínu na chladnější dny.
Příkaz nežrat a nepít je důležité dodržet, jinak je riziko zvracení a pokud začne zvracet v narkóze, může se udusit.
Žrádlo je snadné, prostě musíte odolat prosebným očím žrouta. Co se týká pití, pít prostě nesmí, pokud to jde, nechejte psa před operací v chladnější místnosti.
Pooperační péči by měl vysvětlit veterinář. Předpokládám, že bude nutné zajistit, aby si pes ucho neškrábal - vyžádejte si límec, je to vynikající pomůcka, v noci se dá zvíře těžko uhlídat, pokud se rodina neobětuje a jeden není trvale vzhůru (do vytažení stehů, přibližně 10 dní)
Reakce psa na narkózu závisí na povaze. Některý s usínáním bojuje, jiný ne. Moje zkušenost se třemi psy pod narkózou, vždy se nám probouzeli doma, nezůstávali u veterináře:
Psina - 4 narkózy, 2x operace v břišní dutině, 1x tlapa, 1x lehčí přispání kvůli vyčištění rány. Naprosto bez potíží, nikdy nebyly problémy, usíná i probouzí se v pohodě, bez křečí, bez stresu. Patří k těm, co se po probuzení snaží narkózu "vychodit", takže je třeba zajistit, aby někam nespadla. Pije cca po 4 hodinách, žrádlo chtěla cca po 10 hodinách.
Potvor - 1 narkóza. Stresař, nechtěl usnout, bránil se tomu, šel do křečí. Při probouzení dostal diazepam (aby se předešlo křečím). Ještě 8 hodin po zákroku akorát seděl a tupě koukal kolem sebe. Vypadal jak zfetovaný. Většinu času prospal. Vodu byl ochoten pít až 10 hodin po operaci, žrádlo druhý den.
Dědek - 1 narkóza, operovaná tlama a oko. Starý pes se slabým srdcem, narkóza byla speciální, šetrná (dražší). Usínání bez problémů, probouzení rovněž. Taky se ji snažil "vychodit". Pil cca 4 hodiny po narkóze, žrádlo cca po 12
Při probouzení trvá, než pes začne dobře koordinovat pohyby. U nás bylo běžné, že udělal pár nejisých kroků a doslova sebou sekl na zem a znovu usnul. Vypadá to "k uzoufání", ale pamatuji si to i od koček a ten pocit totálního vyčerpání i od sebe
Pokud máte obavu, že by mohl mít velké bolesti (u operace ucha to sice asi nebude tak zlé), poraďte se s veterinářem, co lze proti bolesti použít. Doporučuji netlumit každou bolest. Pokud si pes (stejně jako člověk) uvědomuje, že ho něco bolí, je opatrnější a je menší riziko, že si ublíží.
Hlavně zachovejte klid a dejte si pozor, ať si psa v rámci rekonvalescence moc nerozmazlíte.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 22:43
- Nahlásit
Falco
Já snad jen abych tě trochu uklidnila,moje fena za sebou narkózu má a snášela ji velmi dobře. Když jsem si pro ni měla přijít krátce po zákroku,čekala jsem,že bude spát a že se bude probouzet až doma,čekala jsem,že jí bude nějak špatně,ale všechno bylo jinak. Byla už vzhůru a byla,v rámci možností,celkem v pohodě. Domů jsme přijeli asi za hodinu a hned žrala,prostě všecko v pořádku. Trošku přiblblá ještě byla,ale já čekala,že to bude horší.Ale jak už psala tosca,každý pesan to snáší jinak.Ještě jsem si vzpoměla,v ten den mohla žrát jen poperační stravu,kterou dostala od veta. Asi to bylo dobrý,ale bylo toho málo.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 23:07
- Nahlásit
Taky prispeji k uklidneni, nase fenka ma za sebou 4 poctive narkozy u delsich ortopedickych operaci a jinak mladsi fenka beznou narkozu u rentgenu kycli a loktu.. Zadna s narkozou problemy nemela. Jen je opravdu potreba dodrzet ten rezim hlavne nekrmit a pak nepit.. myslim, ze tosca vse popsala dukladne u ruznych typu ruznych pesanu..
Drzim palce, at vse dobre dopadne.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 00:38
- Nahlásit
Je možné požádat o "probuzení" psa ihned po zákroku.Během pár minut odejde po svých. Mám z toho vždy lepší pocit,než psa až do večera pozorovat,jestli dýchá.
Domluva předem je nutná,kvůli způsobu provedení narkózy.Je to také o něco dražší,než klasická.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 07:21
- Nahlásit
Také doporučuju opiátovou narkozu, o které psala Smečka. Šeltice byla jednou v normální (budila se bez problémů zhruba za hodinu) a podruhé v opiátové. Ihned po operaci jí vet píchnul nějaký "neuralizér" a během pár minut byla vzhůru. Z ordinace odcházela po svých, jenom trošičku oblbnutá.
Ta narkoza je dražší, ale ne o moc. Počítá se to podle váhy psa, u malých plemen to vychází prakticky nastejno (rozdíl byl tuším 100,- - 150,- Kč). Na podzim jsme ji nechávali dát starému beardeďákovi když mu odstraňovali zubní kámen a vzhledem k jeho váze už byl ten rozdíl markantnější. Celý zákrok stál tuším 1700,- (ale fakt to nevím jistě, mě už ty peníze co vrážíme do psů nějak splývají )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:53
- Nahlásit
Mě zase veterinář řekl, že to násilné probouzení z narkózy nedoporučuje a že to dělá jen u hodně velkých psů, kdy je problém s odnesením.
Jinak mě operovali psa loni v červenci a vydržel nepít v pohodě, jen jsem ho chladila mokrými ručníky.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:54
- Nahlásit
Ještě k narkóze. Nejsem veterinář, takže pouze to, co vím ze zkušeností a od našeho veterináře. Ty šetrné narkózy (zřejmě to budou ty opiátové) jsou opravdu dražší. U psa 7kg byl cenový rozdíl oproti klasické narkóze 400 Kč (údaj starý 14 dní). Když jsem psa brala, byl vzhůru, ale rozhodně neodcházel po svých. Trvalo ještě pár hodin, než začal chodit normálně a ne jak opilý. Má slabé srdce, takže jsem byla ráda, že víc leží a dospává. Je to malý pes, takže nebyl problém ho odnést, u velkého chápu, že majitel uvítá, když pes odejde po svých. Hodně závisí na typu zákroku. Potvor měl operovaný utržený vaz na zadní noze. Když jsem ho odvážela, ještě spal (a to dost tvrdě). Byla to náročná operace, trvala skoro hodinu a po tom, co předvedl při usínání jsem byla ráda, že spal.
Pokud vím, tak délka i hloubka narkózy se volí právě podle typu zákroku. Pokud vím, tak při čištění zubů není nutné, aby byl pes uspaný tak hluboce, jako při zákroku v břišní dutině. To probouzení bude podle mě záviset i na tomhle faktoru. Je dobré se veterináře zeptat na různé možnosti (ne každý veterinář nabídne automaticky dražší variantu). Je třeba se ptát a spolu s ním vybrat to, co je nejlepší. Pro psa i pro peněženku pána.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:56
- Nahlásit
Maya
Já to s tím probouzením tak nějak tušila, my se na to nikdy neptali, ale neudělal to ani u jednoho psa. Naopak, vždycky říkal, že ho máme nechat doma v klidu dospat.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:08
- Nahlásit
A s těma různýma druhama narkózy je to taky pravda. Mě psa uspávali při rtg tak, že dostal injekci do žíly na přední noze, ihned usnul, spal asi hodinu, pak se hodinu probouzel a odešel po svých.
Při operaci dostal asi 3 injekce do zadní nohy, podle veta hodně bolestivých, taky pejsa naříkal, usínal asi půl hodiny, pak byla 2hodinová operace, pejsa se začal probírat až asi za další 2 hodiny a pak trvalo asi ještě 6 hodin než se postavil na nohy.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:16
- Nahlásit
Mám doma 2 psy a každý je téměř ve všem přesný opak toho druhého A u narkozy to platí dvojnásob. Zatímco starší ji snáší velice špatně, mladý se oklepe a je fit. Starší zvrací, je mu špatně a cca ještě 3 hodiny po probuzení neustále kňourá, nechce si lehnout, pořád by chodil, ale neudrží se na nohou. Mladej se vzbudí, chvíli motá jak ožrala, ale hned je veselej, hledá balonek a už by lítal.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:13
- Nahlásit
Maya
Tak to fakt nevím. Šeltici taky operovali přetržený vaz, hlásila jsem, že chci opiátovou narkozu. Vet se mě sám po operaci ptal, zda ji chci probudit, nebo nechat vyspat. Chtěla jsem ji vzbudit, víceméně pro svůj klid. O žádných rizicích spojených s násilným probouzením mi neříkal a bez problémů ji probral.
Falco
Prokonzultuj to s vetem, jak už Ti někdo radil a vyber tu nejlepší variantu. Hodně štěstí.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:28
- Nahlásit
Ano, probouzet narychlose opravdu nemá, vysvětloval mi to jeden člověk...velice vzdělaný a myslím, že i tady se najdou jedinci, kteří se k tomu vysvětlení přidají......
No jde totiž o to, ž pokud budíme psa či člověka z hlubokého spánku, nikdy nevíme, kde je jeho diuše a jestli se tedy stačí při tom rychlém probuzení vrátit zpět do těla... ))
Ale myslím to vážně, tohle mi tvrdil čllověk, který je bohužel ve svém plemeni poměrně uznávaný mezi určitou skupinou lidí....
Takže pozor, ať nemáte psa bez duše.
Že irsko?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:43
- Nahlásit
Biluška
Mě vet řekl, že to násilné probouzení je velká zátěž pro organismus a že po operaci, která je sama o sobě zátěží, to prostě neudělá.
Já jsem se na to ptala, protože jsem o tom slyšela a měli jsme to daleko domů, tak jsem myslela, že bude lepší, když bude pejsa vzhůru. No, nakonec bylo lepší, že celou cestu prospal.
Trotelchen
Tak mému psovi asi tedy duše zůstala, ale tak nějak mi někdy připadá, že sice má duši, ale nemá uši.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:44
- Nahlásit
Ježiš, promiň Biluško, ten smajlík měl být na konci. To je tím pátkem.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 15:27
- Nahlásit
Maya
To nic, buďme rádi, že je pátek a ne pondělí a kvůli tomu přežiju i smajlíky .
Pro případ, že bych ještě někdy moje psice potřebovali narkozu tak si budu pamatovat, že je nemám budit, aby neztratili duši. Ono, co duši, ale kdyby pumice přišla o svoji jedinou mozkovou buňku tak už by to byl fakt průšvih
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 21:05
- Nahlásit
Dškuji všem za vaše zkušenosti. Opravdu jste mě dost uklidnili. Když to zvládlo tolik pejsků, určitě to zvládne i ten náš.
Jinak tuhle funkci diskuzního fora považuji za jednu z nejdůležitějších, protože od veterináře se sice něco dozvíme, ale není nad osobní zkušenost lidí, kteří svého psího partnera milují minimálně stejně jako já.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 22:32
- Nahlásit
Falco
Zvládne to a nejvíc mu pomůžete, když zůstanete v klidu. Nervozita se na psa hodně přenáší
Vidím ještě jednu výhodu fóra. Dozvíte se, na co se máte veterináře ptát. Člověka obvykle nenapadne vyptávat se na různé druhy narkózy a na možnosti probuzení, dokud se o tom někde nedozví. Dokud člověk přistupuje k léčení jako laik, většinou mu toho doktor moc neřekně (platí i o lidských lékařích). Ve chvíli, kdy doktor vidí, že máte víc informací, většinou začne víc vysvětlovat a mluvit.
Držíme 12 tlapek a všechny palce, aby vše proběhlo v pohodě
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 23:03
- Nahlásit
Dej na radu veterináře, Tosca to popsala vše skvěle. Není dobrá anestezie, ale dobrý anesteziolog -takže ať už je narkóza do žíly, do svalu nebo inhalačně (vdechováním) vždy záleží na zkušnostech anesteziologa. Anestetik a jejich kombinací jsou desetitisíce a každý veterinář má své určité tzv. anestetické protokoly pro tu či onu situaci. Jiná anestetika se používají na císařský řez, aby nabyla poškozena štěňata, jiná na RTG kdy potřebujete aby se uvolnili svaly, ale bolestivost může zůstat zachována jiné na operace kostí, kde je třeba minimální, či vymizelou citlivost a třeba oko se může pohybovat (t.j. svaly) můžou zůstat funkční.
Ke kombinaci Domitor+Antisedan-probouzecí narkóza (dražší)...můj názor je nechat vyhajat. Svojeho psa, jsem uspala Domitorem a neprobudila...nechala vychrápat, můj názor je, čím víc chemikálií, tím více rizika. Pokud hafa v pohodě odnesete tak není problém. Vždy po narkóze si ale vezměte číslo na pohotovost, kdyby byly nějaké komplikace...PS žádná narkóza není bezpečná...i u úplně zdravého psa může dojít ke komplikaci...tak jako u lidí...proto se dělají předoperační vyšetření aby se jim předešlo.A.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 22:11
- Nahlásit
Tak už to máme za sebou. Zvládli jsme předoperační hladovku (hlídal ho manžel, který je největší tvrďák) i operaci. Tři hodiny po operaci se probral, počůral pod sebe, pak ještě jednou velmi mohutně na koberci a teď už se byl i projít po dvorku. Zajímavé je, že když se probíral a ještě mu nesloužilo tělo, tak strašně štěkal (asi se bál?). Teď už zase spí, ale už je to normální spánek.
A teď budeme hlídat, aby si to nerozdrápal (bylo to hodně hluboko v uchu).
Díky všem za podporu.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 22:21
- Nahlásit
A ještě přidám informace pro ty, koho to zajímá:
Celé to stálo 5900,-Kč, je v tom i histologie (650) a antibiotika na doma. Léky, které dostával při narkoze jsou Domitor inj., Narkamon 5% inj., Torbugesic inj., Infusio Hartmani inj. a Synulox RTU inj. (to je asi antibiotikum?).
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 11:59
- Nahlásit
Falco
Jsem ráda, že to pesa zvládl. Držíme tlapky, ať se rána dobře zahojí a výsledky z histologie, ať jsou v pořádku
To počurání pod sebe - buďte rádi, že to neřešil a když potřeboval, tak to pustil. Náš pes to držel, co se dalo a zbytečně se s tím trápil. Odmítl se "vyvenčit", dokud nebyl venku. No a protože ven šel, až se postavil na všechny 4, držel to několik hodin. Zbytečně. Naše chyba, měli jsme to pochopit a vzít ho ven dřív.
Jen pro zajímavost, kolik pesan váží? V návaznosti na cenu za operaci je to celkem podstatný údaj, protože narkóza se dávkuje podle váhy.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 17:18
- Nahlásit
tosca
Falco váží 19,7kg.
Mysím říct, že to počurání nám připadalo jako pozitivní jev, byli jsme zkrátka rádi, že se probral, že čurá, že vrtí ocáskem, že chodí atd.
Zvláštní, je, že jsme si mysleli, že bude ještě tak den dva unavenej a vláčnej, ale je to přesně naopak. Zdá se, jakoby ho ta narkoza omladila. On už byl takovej pomalej protivnej dědek (je mu 9,5 roku), kterej většinu času prospal a na vycházku jsem ho musela přemlouvat, a najednou na vycházce běží (hned druhej den ráno), pořád se dožaduje hraček a pozornosti celého okolí a (to mě tak moc netěší) jeho i tak dost velký apetit se ještě zvojnásobil.
Možná ho ten nádor v uchu trápil (i když na pohmat to citlivé nebylo) a ulevilo se mu.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 17:58
- Nahlásit
Dík za informaci o váze
Nejspíš ho ten nádor opravdu trápil, možná i bolel, i když to třeba nebyla bolest, kterou by dával najevo, tak ho to unavovalo.
Jsem ráda, že je zase vitální a radostný a doufám, že mu to ještě hodně let vydrží
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2006 13:00
- Nahlásit
Falco
Tak to je fajn, že jste to takhle dobře zvládli.
|
gwen
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 18:54
- Nahlásit
Záleží také velice na zdraví pejska. Moje fenka má špatná játra, tak by jí klasická narkoza /Halotan/ velmi uškodila. Velmi dobrá a nezatěžující játra a srdce je Isoflural, ale je drahá.Ale nám nic jiného nezbývá, jinak by se nemusela probudit.
|