| Autor |
Zpráva |
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 07:46 - Změnil/a: monka
- Nahlásit
V nedelu sme boli na cviceni agility a tam mi pes pohryzol mojho psa. Mam male plemeno-bisonika. Najskor som si myslela, ze ho len tak tafnul-nevidela som ziadnu krv, hoci pes reagoval bolestivo na moje dotyky na jeho hlave. Vsetci sme si mysleli, ze je len velka hysterka a preto velmi knuci . Az vecer, pri pravidelnom cesani psa, som si vsimla poranenie na jeho hlave od zubov. Osetrila som mu to dezinfekcnym prostriedkom-jodisolom. Dnes rano to ma ale rozskrabane, ked mu to chcem vycistit a vydenzifikovat, tak sa velmi hadze a nemozem mu to poriadne vycistit. Inak vyzera v poriadku, je vesely, aktivny. Myslite, ze musi dostat antibiotika? Rana nebola velika-len ranky od zubov, ale nepoznam, ako to bolo hlboko. Poradim sa aj s veterinarom, ale rada by som predtym vedela vase nazory a skusenosti s takymto poranenim. Velmi pekne vam dakujem za rady.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 07:51
- Nahlásit
monka
vzhledem k tomu,že mám tento zážitek velmi živý,můžu ti říct,že mi na veterině řekli-neboť rána od zubů byla jen na pouhé 2-3stehy že to je v pohodě.Přes noc dostal pes zánět a mi v neděli večer volali doktoroj-našemu.Ten nechápal proč mu nedali antibiotika hned,že po pokousání se dávají-pes si to v celku vytrpěl-kdyby neměl zánět tak to snad fakt nic není.Nemusí ho samozřejmě 100% dostat ale je lepší tomu předejíd.Byla jsem tam včera -u doktora...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 07:53
- Nahlásit
Mně jednou vetka řekla, že rána od psích zubů, sebemenší, je VŽDYCKY infikovaná. Třeba se nemusí šít, ale anitibiotika jo.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 07:55
- Nahlásit
Ketrin
to mě právě řekl taky a proto nechápal že mu na to nic nedali. a věř pes trpěl jak nechci říct co.Opravdu se to nemusela šít-díra se zatáhla sama ale antibiotika ano....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 08:04
- Nahlásit
Anu
Ono je to někdy lepší nešít, když je to malé. Moje mladší čuba, když jí byl rok, tak se nechtěla podřídit staré a inkasovala výchovné seknutí pod okem (byl to jediný konflikt, co kdy spolu měly) - asi 1 cm rána. Šít doktor nechtěl - zbytečná narkóza - tak jí tam dal takovou svorku, aby to drželo u sebe, vypadala jako pankáč s piercingem A opravdu bylo lepší že to nešil, protože jí pak z toho šel hnis a aspoň to šlo čistit. Zůstala jí jizva a poučení, že stärší čuba je navěky alfa
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 08:07
- Nahlásit
Ketrin
já věřím,ale Anubovi to nikdo ani nezasvorkoval nebo co a rána se rozjela-neboť byla na noze kde se věčně napínala-ale o to nejde.opradu se zatáhla-sice prý už nezmizí,ale fakt ten zánět dostal a jak píšeš ty, antibiotika se prostě dávají...
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 08:17
- Nahlásit
Ketrin, Anu,
dakujem vam za rady. Po 9 hodine budem volat veterinarovi, som zvedava, co mi poradi. Ja som si myslela, ze musi dostat antibiotika, ale chcela som este poznat nazory skusenych. Hrozi len zanet, alebo aj nieco vaznejsieho, napr.: tetanus?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 08:22
- Nahlásit
monka
to nevím.Když mě napadl pes mojí bývalou fenku tak mi doktor řekl-ale to byla mnohem hlubší rána-20stehů že musí dostat tetanovku.Teďka po pokousání Anuba to měl jen povrchové (za to víc bolestivé) a neměl tetanovku.takže nevím.vždycky je ale lepší prevence než to pak řešit.Prostě zajdi k doktorovi.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:37
- Nahlásit
Volala som veterinarovi a povedal mi, ze ked je to uz male zranenie od nedele a nehnisa, tak sa antibiotika nedavaju ( zanet by sa uz prejavil). Ked si to rozskrabal, tak to este neznamena, ze tam ma zanet. Moze to byt aj reakcia na jodisol-dezinfekciu. Ale ak to hnisa-mala by som to poznat, ak nie, tak sa za nim zastavim, tak miesto sa vystriha a vydenzifikuje, a daju sa mu antibiotika-podla rozsahu poskodenia. Ak je male, tak sa mu da mast, ked velke (to neni moj pripad) tak injekcne antibiotika.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:40
- Nahlásit
monka
je pravda že u nás se zánět projevil tak do 8hodin takže je fakt,že by to už asi bylo vidět kdyby zánět dostal.Nevím jak vypadá rána tak aspoň že tak.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:45
- Nahlásit
jsem z doktorské rodiny, tak vím, že v drtivé většině se rány po pokousání či zranění potenciálně infikovaným předmětem, šít nemohou, právě aby nedošlo k tomu zánětu. Antibiotika se nasazují v drtivé většině těchto případů, často se k tomu ještě přidá přeočkování protitetanovkou. Rána se jenom překryje, pokud není příliš veliká, aby mohlo "odtékat to svinstvo" a nezanítilo se to. Když je to moc velké, tak se to třeba později zašije, ale už by měla být jistota, že to prvotní nebezpečí otravy je zažehnáno........
Sama jsem měla nedávno v ruce po obou stranách v zápěstí cca 1cm hluboké a 2 cm dlouhé díry po pokousání psem....nic mi nešili, protitetanovka, plátky speciální textilie napuštěné betadinem, pro hojení a aby se nepřilepil obvaz k ráně.... 3x týdně převazy.....mám to v čerstvé paměti....
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:48
- Nahlásit
Aj ja som zvedava, ako bude rana vyzerat, ked pridem z prace. Podla toho sa zariadim. Ak to bude vyzerat zle, tak uz sme dohodnuti s veterinarom a pojdeme sa mu ukazat. Tetanus by namal dostat, v takomto pripade sa tetanovka nepicha.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:49
- Nahlásit
Evik
je vidět že jsi z medicínské rodiny a máš pravdu protože mé zážitky jsou stejné. I s moji rukou...
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:52
- Nahlásit
Evik,
tak nejak to hovoril aj veterinar. Vsetko zavisi od druhu a velkosti poranenia. A ked je to uz starsie (3 dni), tak by sa zanet uz prejavil.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 09:57
- Nahlásit
monka
A ked je to uz starsie (3 dni), tak by sa zanet uz prejavil.
to asi jo....Když jsem byla pokousaná já, dostala jsem tu protitetanovku a antibiotika (na 5 dní) hned, hojilo se to dobře...nějaké zarudnutí v bezprostřední blízkosti rány nebo pak už jizvy je vcelku normální, akorát v tom nesmí škubat, to by mohlo pak znamenat, že je něco špatně.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:01
- Nahlásit
monka
Co to tady čtu?? Přeji ať se Luky brzy uzdraví.
|
alaskamana
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:03
- Nahlásit
Také mám špatné zkušenosti s šítím ran po kousnutí jiným psem.Nejlepší je okolí rány vystříhat,desinfikovat a nechat hojit za přítomnosti vzduchu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:06
- Nahlásit
monka
Bruta taky včera na agilitách napadl pes ( šel okolo něj a prostě najednou vyjel a kousl...Brut byl v tu chvíli u nohy na vodítku). Naštěstí se mu tlama po chlupech smekla, takže ke kousnutí nedošlo, ale má na boku škrábanec. Tak jsem mu ho pořádně vymyla heřmánkem a po vysušení ( a že se jeho srst pěkně blbě suší) mázla Framykoinem - jen slabounkou vrstvičku. Před chvíli jsem na škrábanec koukala a je to klidný. Dokonce si to Brut ani neškrábe. Ten Framykoin nám poradil před lety vet na škrábance, co měla po těle Denyna.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:35 - Změnil/a: monka
- Nahlásit
Brut,,
aj mojho psa napadol pes kvoli tomu, ze k nemu prisiel. Ale bola tam v jeho blizkosti haravka, tak to mohlo byt aj preto. Ale najhorsie je, ze som hned nezistila, ze je pokousany. Myslela som si, ze len hysterici, aje ked to nema vo zvyku. Ale tvrdili to vsetci, mala som verit psovi. Potom uz nechcel cvicit a ked to prekonal, tak vzdy sa dival za tym psom, aj ked bezal cez prekazky. A oblukom sa mu vyhybal. Ked ho rafli fenky-len mu dali priucku-ziadne pohryzenie, ze nan namaju naladu, tak si z toho nic nerobil a stale sa s nimi hra, chodime spolu na prechadzky a tesi sa, ked je snimi. A ked mu dal otcovsku lekciu chodsky pes-tiez bez uhryznutia, tak si z toho zobral ponaucenie a su stale dobri kamarati. Dufam, ze sa mu to zahoji-rana aj dusa.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 11:05
- Nahlásit
monka
Brut v té chvíli sledoval Fredyho, který skákal přes překážky....tenhle pes přišel téměř zezadu. Nejhorší ale je, že ta slečna psa skoro ani nepokárala. Bylo to takové nemastné, neslané.
Brut se mu nevyhýbal, spíš pak já, protože jsem nechtěla, aby se servali.....Brut už byl párkrát napadený ( a ne ve hře nebo výchovně) a od té doby má tendence si účty vyřizovat. Taky ho neustále sledoval.....
Ale při cvičení a následném přivolání si psa nevšímal, jen když byl někde poblíž, tak na sebe pouštěli hrůzu....a to jsem vždycky Bruta "uřvala"
Tak jen doufám, že ho tenhle výstup neutvrdil v tom, že psi jsou vlastně zlí a musí je pokaždé omastit... zatím se nám vždycky podařilo tohle zvládnout. Holt příště půjde k psovi s košíkem ( říkala jsem i té slečně, aby si s sebou vzala košík) a budou se povinně seznamovat.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 11:11
- Nahlásit
Brut,
aj ja som sa bala, aby si Luky nemyslel, ze vsetci psi su zli a nemal z nich strach alebo aby sa nestal agresivnym k psom. Luky je bisonik, je velmi mierumilovny-az sa mi zda, ze moc. Rad ma velkych aj malych psov. Zatial vyzera, ze sa sprava ku psom ako vzdy, priatelsky.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 12:38
- Nahlásit
o kousancích nás vet informoval, že se mohou tvářit jakože jsou vpohodě, rána se zacelí a flegmona se může objevit třeba za několik dnů až týdnů - říkal, že třeba za tři týdny se v místě kousnutí objeví velmi rychle boule napuštěná hnisem a podobným humusem. pak se to musí otevřít a prolívat betadinou a nasadit antibiotika. proto se rány pokud není nutno nešijí, aby byly komunikativní s povrchem těla a bylo je možno i preventivně pročišťovat.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 12:42
- Nahlásit
monka
Já vím, Aknah o vás mluvila
moll
Já budu taky dost dlouho hlídat, teď v duchu děkuju horkému počasí....Brut leží jak mrtvola a je za mu těžko se i podrbat takže rána je v klidu a vypadá zatím dobře...opět jsem jí omyla heřmánkem a nechala bez Framykoinu
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 12:49
- Nahlásit
když už jsme u té léčby,když jsem polévala nohu heřmánkem tak mi pes 2xvyhlastal heřmánkový čaj-úplně celý heřmánek-strašně mu šmakoval,oblizoval se až za ušima a v životě jsme neviděla,že by naráz vypil tolik vody,je to normální? To mu mám jako vařit odpolední čaj?
|
moll
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:05
- Nahlásit
proč ne? je to třeba skrytý gentleman (dědictví britské koloniální říše v africe) a konečně někdo přišel na to, že kolem 5. hodiny je vhodné servírovat čaj a lehké občerstvení
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:08
- Nahlásit
moll
to je dobrý až půjdu na náštěvu: Helo co si dáš? Kafe a pro psa prosím vlažný čajíček v porcelánovém servisu-s misky pijou jen neandrtálci
|
moll
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:10
- Nahlásit
je fakt, že náš pes (fila x RR) slaví své narozeniny sladkým černým čajem s mlékém
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:13
- Nahlásit
moll
sladkým černým čajem s mlékém
tak to by u nás taky prošlo.Když jsme si ho totiž přivedla tak mi vypil rozpustnou kávu s mlékem-on vypije všechno co je ředěné mlékem,ale že je i taková apatika a chlastá čistě bylinky jsem teda nevěděla.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:18
- Nahlásit
no - on zase věděl, že je mu zle a že mu heřmánek pomůže.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:20
- Nahlásit
mol[i]no - on zase věděl, že je mu zle a že mu heřmánek pomůže.[/i]
to mu sama nevěříš
|