| Autor |
Zpráva |
Evicka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:51
- Nahlásit
Hezké odpoledne.
Přátelé na této debatě, potřebuji poradit. Jedna z našich fen, poměrně drahý nákup a v současné době jedna z nejlepších exterierových fen v ČR, ve stáří 18 měsíců občas začala pokulhávat. Byla to jen taková drobná odchylka od běžného kroku, ale my si toho všimli a navštívili veterináře. Podle jeho posouzení pohmatem jde o luxaci češky 1. stupně a samozřejmě nabízel v co nejbližším možném termínu operaci. Fena ale v letošním roce musí absolvovat ještě docela výstav a nějaké zkoušky , takže bude mít docela náročný rok. Jinak se ji pokusíme šetřit. V příštím roce musí dorazit šampionáty. Mám obavy, že operace by mohla poznamenat její prezentaci na výstavě a celkově pohyb.Proto bych s operací chtěla vydržet ještě do příštího roku. Pokud by to bylo ovšem akutní, připadal by v úvahu termín někdy v zimě. Ovšem byla to docela velká investice a já prostě potřebuju její kvality "prodat". Její zdraví je pro mě důležité, ale prostě ji ještě potřebuju mít v relativním pořádku, tj. bez operace a zásahu do nohy. Takže mi, kdo máte zkušenosti, prosím sdělte svoje dojmy a poznatky a vůbec vše, co může ovlivnit moje rozhodnutí týkající se operace.
Jo a hlavně mě nekamenujte za to, že myslím jen na prospěch a chci obětovat zdraví feny pro svoje zájmy. Užila jsem si svoje s myslivostí. Prostě potřebuji nějaké další informace, co dál, jak dál, na téhle feně mi hodně záleží. Takže díky za odpovědi.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:01
- Nahlásit
neboj, nikdo Tě kamenovat nebude.... Já sice nemám žádnou zkušenost s luxací čéšky, ale když se u našeho Griffči prokázala DKK spolu se spondylózou bederní páteře, tak nám vet nabídl dvě varianty - operaci nebo to nejdřív zkusit s léky...Pejsa kulhal na levou nohu kvůli té páteři....Zkusili jsme léky a Griffča už cca půl roku nekulhá. Baští i chondroprotektiva a dobrý.
Pokud jde o tu Tvou fenku, pak asi budeš muset stejně nakonec (i s vetem) posoudit, jestli je ta operace nutná teď , nebo jestli to "ještě vydrží"...
přes net každý napíše svoje zkušenosti, ale do jaké míry to můžeš aplikovat na svou fenku, toť otázka... To že jí máš spíš šetřit víš a víc asi dělat nemůžeš než jí hlídat. Myslíš, že jí to bolí? Jestli jo, tak se zkus veta vyptat na něco proti bolesti......
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:29
- Nahlásit
Evicka
No jo, ale jak chcete všechny ty investice zúročit? Luxace čéšky je prokazatelně dědičná.
Pokud je to luxace. My jsme od různých veterinářů už slyšeli neuvěřitelné pohádky, z kterých se po roce pobíhání po vetech vyklubaly přetržené křížové vazy.
Takže: "Důvěřuj, ale prověřuj!"
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:37
- Nahlásit
Evicka
Prekopirovane z veterina-info.cz - "Mezi plemena s největším rizikem výskytu této vady patří jorkšírský teriér, čivava, malý a trpasličí pudl. Mnohem více než psi samci jsou postiženy feny. Postiženy také bývají zpravidla obě nohy, ovšem každá může být postižena rozdílně silně. Tato vada je považována za dědičnou."
Nemyslim, ze by ta tu chcel niekto kamenovat, ale pokial ide o dedicnu vadu, myslis ze je spravne na nej chovat? Ja chapem, ze si do tej feny dost investovala, ale... ja neviem... asi je to otazka moralky...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:39
- Nahlásit
Máme doma fenu - babku po operaci křížového vazu, která proběhla někdy na jaře. Příznaky jsou naprosto jiné.
Jinak zúročit se dá i jinak než jen chovem na této feně. Kromě ní máme ještě dalších x chovných jedinců, naprosto zdravých. Bohužel já stále tvrdím, že co si člověk nevychová doma z prověřeného spojení x generací zpět, tak to nestojí za nic. A v tomhle mě hodně štvou cizinci, kterým je to docela fuk. Oni tyhle dědičné choroby vůbec neřeší.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:43
- Nahlásit
Evicka
Bohužel máte naprosto pravdu.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:44
- Nahlásit
A v tomhle mě hodně štvou cizinci, kterým je to docela fuk. Oni tyhle dědičné choroby vůbec neřeší.
Evicka
to mas pravdu... niektore plemena maju ovela prisnejsie podmienky na pripustenie do chovu u nas ako v krajine povodu... A potom skvele importy a zahranicne krytia dopadnu casto ovela horsie, ako by clovek za tie peniaze ocakaval...
Skuste este ineho veta, mozno to predsa len nebude ono
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:53
- Nahlásit
Je možné, že to bude jen volnější, já jsem s veterináři hodně opatrná. Je to v posledním půl roce třetí operace našich psů. Nejdříve babka- foxlík a její utržený křížový vaz, potom další babka -akita a její nádory na mléčných žlázách atd. Naše stanice je prostě pro veterináře zlatý důl, nepočítaje očkování, tetování štěnňat, časté šití, infekce v tlamě z pokousání liškou a následná antibiotika, důchodcům padají zuby, no prostě ročně tam necháme desítky tisíc, takže jeho diagnozu beru trošku s rezervou a rozhodně to není poslední vet, kterého hodlám konzultovat.
Jinak u zahraničních krytí jsem taky velmi opatrná, většinou výrazně zlepšují exterier, ale bohužel pozadí už není známé a cizinec sdělí jen to, co se mu hodí. Takže tohle je onen případ drahého krytí v Belgii. Ovšem čubina prostě prezentuje naši stanici, je naprsto skvělá v povaze i exterieru, takže co si víc přát. A co bude dál se uvidí.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 15:01
- Nahlásit
Evicka
jde o luxaci češky 1. stupně a samozřejmě nabízel v co nejbližším možném termínu operaci.
Tak tohle mě trochu vyděsilo. Napíšu ti proč. Naše fenka občas poskakuje po třech, levou zadní nohu občas nechává ve vzduchu. Na vyšetření u veterináře nám bylo řečeno, že to luxace není, zkontroloval jí i pravou nohu a říkal, že tam je ta luxace malinko "nanejvýš první stupeň". To že zatím nic není. Takže mi to připadalo, že je to úplně běžný. Ale teď jak píšeš první stupeň a hned operace, tak fakt nevím co si o tom mám myslet. Buď je Tvůj vet pečlivka a nechce nic zanedbat nebo ten můj flink.
|