| Autor |
Zpráva |
Dolly
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 07:46
- Nahlásit
Dobrý den všem, mám 11 letou fenu křížence do dnešní noci jí celkem nic nebylo, když nepočítám špatné srdce se kterým se léčí. Dnes v noci jí chytil průjem ve kterém se objevila krev a aby toho nebylo málo, ještě k tomu zvrací. Jinak žere všechno a je v rámci svých možností kardiaka i čilá. máme ještě 8 měsíční štěně a bojíme se aby to nechytlo a nezemřelo. Nevíte co to asi tak může být? Nechci jít k vetovi s prkotinou
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 07:52
- Nahlásit
Dolly
Raději s prkotinou, než toho potom litovat, že jsi nešla. A kór když je to starší jedinec a má problémy se srdcem. ale to je mé mínění, snad ti někdo poradí...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:03
- Nahlásit
Dolly
raděj bych taky šla Hlavně když je tam ta krev.
Ještě včera bych Ti napsala 24 hodin hladovka, jen černý čaj. Ale bohužel pod dojmem toho, že umřela fenka mé kolegyně na celkovou sepsi, která se projevila jen zvracením, reaguju jinak. Během 3 dnů byl konec jinak zdravé feny v nejlepších letech, chjo
|
Dolly
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:06
- Nahlásit
Děkuji za vaše rady,taky uvažuju o tom, že tam s ní zajdu ještě dnes. Pomalu se ale smiřuji s tím, že vet doporučí uspání, ale bohužel nebudu mít na výběr - buď zachráním alespoň tu malou nebo nezachráním ani jednu
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:07
- Nahlásit
Já bych neřekla, že to je prokotina a mazala bych k vetovi.....
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:13
- Nahlásit
Pomalu se ale smiřuji s tím, že vet doporučí uspání, ale bohužel nebudu mít na výběr - buď zachráním alespoň tu malou nebo nezachráním ani jednu
Dolly
to neznamená, že kvůli průjmu a zvracení ji budeš muset nechat uspat. Může to být naprosto obyčejná viroza apod., dostane injekci na zklidnění střev, příp. ATB a za pár dní může být zase v relativním pořádku.
|
Dolly
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:18
- Nahlásit
nejhorší je, že něco podobnýho měla ta malá před 14 dny, ale bez krve, tak mám teď strach aby to nechytla zpátky
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:40
- Nahlásit
Šmankote, tak nesedím u netu a jdu k doktorovi
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:41
- Nahlásit
Dolly
Se nerozmýšlej a rovnou zajdi k dr., není radno to podceňovat.
|
Dolly
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 08:45
- Nahlásit
teď mi bohužel nic jinýho nezbývá než tu sedět, musím být v práci a vet není dobrou omluvou k odchodu a hlavně ten náš je tam až odpoledne. Už to mám v plánu a dneska odpoledne k němu letím
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 09:44
- Nahlásit
Dolly
Feňulka může být zrovna tak přiotrávená........moje 13letá babča byla takhle přiotrávená 2x. Průjem s krví, zvracení, docela dost velký zápach ( ale to je rozdílné podle druhu jedu)......jeden vet mi diagnostikoval zánět střev, druhý chřipku....až teprve ten třetí otravu - dostala inijekce, kapačku, dietu.....přežila, do dneška má "jen" částečně poškozená játra.
Mazala bychtaky k vetovi...nechala bych udělat i rozbor zvratků a stolice ( čistě pro svůj klid, když máte domaštěně)
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 10:20
- Nahlásit
Dolly
Zajeď s ní večer k vetovi. On jí nejspíš prdne ATB a něco na uklidnění střev.
Tyhle průjmy jsou opravdu na hlavu. Já to už absolutně přestávám chápat. Dříve (dejme tomu tak před cca 5ti lety) jsem se s tím nesetkávala. Teď se mi to s tvrdohlavou pravidelností u psů taky objevuje. A každou chvilku čtu, jak si na to nějaký zoufalý majitel stěžuje na diskusních fórech (ono to vypadá dost děsivě). Nedávno mi to postihlo březí fenu a včera se to opět objevilo u další čubiny. Přijde mi, že se to u každého mého staršího psa už aspoň jednou nebo dvakrát za život objevilo. Teď jsem si to začala zaznamenávat, abych v tom měla přehled. Problém je v tom, že prostě nejsem schopná přijít na to, co to může být. Nechávala jsem dělat vyšetření stolice na parazitologii i bakteriologii – nic, celkové vyšetření krve – nic. Jedna stará fena mi při akutním akutním průjmu uhynula. Dala jsem ji na pitvu – opět nic (výsledkem bylo, že měla vadu srdce a to takovou zátěž neuneslo). Prostě všechno ukazuje na to, že jde o nějakou virózu. Ale co to sakryš je? A jak tomu předcházet? Už jsem zkoušela kde co. Změnit granule, jedné feně dokonce vařím, poslední měsíc jsem dokonce psům začala kupovat pitnou vodu (místo vody z vodovodu). Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 10:51
- Nahlásit
Zet
Možná za to může znečistěný prostředí....všude najdeš nějaký odpad a psi ti taky na rozdíl od lidí těměř všude lezou.....nikdy nevíš, co kde olíznou ( ne sežerou)......
|
abby
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 17:14
- Nahlásit
Vůbec nechápu,jak jsi došla k tomu,že by mohla umřít ta malá.I kdyby to dostala,tak to přece nemusí znamenat ohrožení života!!
|
hana
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2006 21:35
- Nahlásit
Zet
mám s tímtéž potíže. Vyšetřovala jsem psy jak na veterině, tak v "lidské" laboratoři, vše bylo negativní. Myslím, že jde skutečně o viry. Není to příliš infekční, u nás to psi mezi sebou nedostali nikdy. Mám dojem, že jde o jakési nosičství, pes je většinu roku zdravý a občas se objeví tyto potíže.Myslím, že se infikují štěňata už u feny, ale průjem se objeví až později, při nějaké zátěži. Typická doba je konec zimy a jaro. Dieta nemá žádný vliv. Čistě empiricky to řeším Biseptolem, ale chce to aspoň 5 dní, někdy ale i 3-4 týdny. Ercefuryl a veterinární preparát /nevím, jak se jmenuje, ale je to spiramycin s metronidazolem/ má účinek menší. Nevím, jestli mluvíme o tomtéž, ale asi ano, poslední dobou to slyším ze všech stran, vyjímečně vím i o úhynu štěněte.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:11 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit
hana
Není to příliš infekční, u nás to psi mezi sebou nedostali nikdy. Mám dojem, že jde o jakési nosičství, pes je většinu roku zdravý a občas se objeví tyto potíže.
Přesně tak. Naprosto potvrzuješ, to k čemu jsem po čase došla já. Jen s tím, že bych doplnila, že já mám psy i navzájem nepříbuzné a tudíž se ty viry musí přenášet i ze psa na psa.
Čistě empiricky to řeším Biseptolem, ale chce to aspoň 5 dní, někdy ale i 3-4 týdny.
Já to řeším tím, že jedu k vetovi a nechám psům prdnout ATB injekčně. Dříve jsme jim zkoušeli dávat jen injekci s nějakým preparátem na uklidnění střev, ale to většinou moc nepomohlo. ATB, ale zaberou okamžitě ... vymydlí přemnožené střevní bakterie a hotovo.
Nevím, jestli mluvíme o tomtéž, ale asi ano, poslední dobou to slyším ze všech stran
Přesně tak, slyším a čtu o tom neustále. Jenže to není nějaká chvilková záležitost - epidemie, ale už to řádí minimálně 3 roky.
Ta viróza IMHO není hlavní příčina. Tou musí být něco jiného Dělala jsem si takový "osobní průzkum" mezi známými a ti, kteří krmí domácí vařenou (nebo nevařenou) stravou se s tím nesetkali. Čím krmíš ty?
|
Dolly
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:32
- Nahlásit
Ahojky, tak mám za sebou dva dny u veta. včera uklidňující injekce,antibiotika a u tý malý rozbor stolice. Vet říkal že ta stará nejspíš něco sežrala.Dneska už je to díky lékům dobrý, ale na kontrole jsme dostali prášky na neděli a pondělí, pak se uvidí. Včera jsem měla nahnáno, protože odpoledne z ní šla už jen krev
|
Dolly
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:37
- Nahlásit
ZET
my vaříme a je to stejný i když jsme dávali konzervy.Ta starší to měla loni v červnu,ale ne tak agresivní. S tím přenášením ze psa na psa nám bylo včera vetem doporučeno držet je odděleně, tak se snažíme ale je to těžký.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:45
- Nahlásit
Dolly
my vaříme a je to stejný
Takže ani tohle se mi napotvrdilo. Prostě se asi holt budeme muset smířit, že to je civilizační choroba Stejně mi to ale pořád vrtá v hlavě.
S tím přenášením ze psa na psa nám bylo včera vetem doporučeno držet je odděleně, tak se snažíme ale je to těžký.
Já je také vždy držím odděleně, přestože se mi nikdy nestalo, že by se to přeneslo ze psa na psa. Sicher ist sicher
|
hana
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2006 16:04
- Nahlásit
Zet
já krmím granulema / nerada/. Celkem jistě jsem si to domů přinesla asi před čtyřmi roky s novým štěnětem. Starší psi to nedostali, další štěňata, jak přicházela, tak ano, ale pochází z prostředí, kde tento problém je také - chovatelská stanice s více psy. Existuje to i v zahraničí. Jak roky ubíhají, léčí se to čím dál hůře, resp. déle. Jinak už mě nic zajímavého nenapadá, snad jen informace, že některé i velké chovatelské stanice v zahraničí musely přestat odchovávat štěňata, protože hynula na nezvladatelné průjmy. Pokud by to byly běžné bakteriální infekce, jistě by se daly aspoň částečně zvládnout. Toto se trvale vymořit zjevně nedá. Pokud by pomáhalo krmení klasickou stravou, bylo by to super, ale moc tomu nevěřím. Snad by štěně odchované klasicky mohlo mít "zdravější" tj. odolnější střeva ?? Při příštím vrhu to chci zkusit.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 14:45
- Nahlásit
Tak máme taky průjem a zvracení.
Dneska nám špageta ohodila obývák a to tak, že velmi. Pak potřebovala ven, takže průjem. Já trubka sem jí hned šoupla "černý uhlí", mohlo mě napadnout, že ještě něco vyhodí, když venku usilovně hledala trávu. Taky že jo, během chvilky ohodila koberec v obýváku znovu a pěkně černou tekutinou se zbytky toho, co měla v žaludku. Následovalo ještě jedno vyběhnutí ven a už více než dvě hodiny je klid. Tak snad to bude OK. Teplotu nemá, sebrala sem jí jídlo, a udělala heřmánkový čaj.
Teď v klídku chrupe na gauči.
Zítra máme odjet na dovču, tak si vybrala bezva termín. Nerada bych s ní obrážela venkovský veterináře.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2006 10:39
- Nahlásit
kamarádka má 9ti měsíční fenku zlatého retrievra , dnes byla ráno opět na veterině - během těch 9 měsíců už po 4. průjmy - ATB , starší fenka to od ní ale nikdy nedostane . Kámoška už je z toho dost zoufalá, veti nikdy nenajdou příčinu,vždycky udělají odběry ....a nic . Teď je napadlo, že by to mohla být alergie na něco , co třeba jen venku olízne ani nesežere ,jenže jak přijít na to, na co ta alergie je. Přitom fenečka je v pohodě, běhá ,hraje si ,má chuť k žrádlu .....teď měla pauzu od průjmů skoro 3 měsíce, takže kámoška si myslela , že už to bude v pohodě a najednou je to tu zase. Já mám 2 psy , jednoho ročního a jednoho staršího , běžně se stýkají a blbnou spolu - myslím s tou nemocnou fenkou - ,naposled včera a ani oni nikdy ten průjem od ní nedostanou, takže na virozu se mi to nezdá , nemáte nápad, co by to mohlo být ?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2006 10:46
- Nahlásit
ještě k té stravě jak píše hanka , že by štěňata odchovaná klasickou stravou měla odolnější trávicí soustavu - je pravda, že tahle feneřka byla od mala jen na granulích , zatímco ty 3 ostatní měli u chovatele neprůmyslovou stravu , takže to by možná mohlo mít nějaký vliv. Moji psi jsou na vařeném a průjem opravdu ještě nikdy neměli ( klepu na dřevo), ale starší fenka kamarádky je na granulích a sice občas nějaký průjmík přijde,ale u veterináře s ním byla jen jednou za život (je jí 6 let) , vyřeší to u ní jednodenní hladovka a rozhodně to není nic častého, třeba 1-2x za rok , takže také nic hrozného.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2006 11:01
- Nahlásit
Tak dovču jsme přežili v klídku, postačila dietka respektive hladovka a heřmánek.
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2006 12:34
- Nahlásit
ahoj...z mensiho prujmiku bych (zvlast ted v tom horku) velkou vedu nedelala..to skutecne vyresi hladovka a dietka...myslim ale, ze v pripade, kdy se ve stolici objevi krev, je to uz jina...ja mam 2 fr. buldocky (bratri, 2 roky), cerny (celkove vyrazne odolnejsi) nemiva s timto problemy vubec, s bilym uz sme krvavy prujem (tedy u nas vzdy jen par kapek krve) resili nekolikrat a resime ho znovu ted...veterinari (ruzni, stehovali jsme se) nam vzdy ordinovali atb (ted mame Entizol 250mg Metronidazolum) + dieta...po pricine jako vy, take marne patram (rozbory enon neprokazali nic), takze budu pozorne sledovat, doufam, ze spolecne to odhalime....(jo jeste: nasi psi jsou neustale spolu, nijak je ani v pripade prujmu u jednoho neoddelujeme a nikdy u nas nedoslo k nakaze u druheho)...nejsilnejsi podezreni (puvodce) mam na kocicince (v okoli je jich mnooho a nejakemu tomu obliznuti nezabranim) a take fujtajbliky ve vode (chemikalie, sinice....).....a jeste aktualni zpravodajstvi: Muf (bily) bere atb (+dieta ryze,mrkev) treti den (celkove mame atb na5 dni) a prave vytvaroval regulerni kousek!..tak doufam, ze to vydrzi..
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2006 12:40
- Nahlásit
jo a jeste krmime po vetsinou granulema (acana kureci pro stredni plemena)....takze jestli nekdo zjistite, ze je to tim, hned me prosim varujte! ale myslim, ze kdyby to bylo stravou, asi by meli problem oba psi, ne? jsem s hafama 24h denne, takze ve vareni by nebyl problem...
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 10:56
- Nahlásit
Tak nevim, z niceho nic mam u psa problemy s prujmem, pritom od malicka byla v pohode a ted najednou (zmenila jsem granule na Acana) ma prujem, takze granule rusim a vracim se k puvodnim... Ikdyz to muze byt jen shoda nahod, nemuselo ji sednou cokoliv jineho...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 11:14
- Nahlásit
Barica
Jak dlouho jí už dáváš Acanu? při přechodu na jiné granule občas průjmy bývají. Tím, že jí teď zase změníš na granule zpět, tak by se mohl ten průjem jen prodloužit. Čím jsi krmila dřív?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 11:34
- Nahlásit
Brut má taky občas průjem. Je na granulích. Denynka na průjmy netrpí a na granulích je od té doby, co jsme si jí vzali taky.
Teď přes léto jsem ale vystopovala (konečně), jak k průjmům dojde u Bruta. Když nepočítám změnu granulí, kdy se to občas vyskytuje, tak Brutovi opravdu stačí oblíznutí nějakého fujtajblíku ( nesežere ze země nic, ale alespoň oblízne). Pokaždé, když takhle oblízl "něco fujfuj", tak měl průjem.
Ptala jsem se v pátek na to veta a ten mi potvrdil, že spousta pejsků má průjmy bez nějaké inf. příčiny. Většinou po bedlivém sledování páníčci přijdou na to, že pejsek sem tam něco venku olízne. Nemusí se taky hned dávat ATB, ale stačí veterinární pasta na obnovení střevní flory......ale to záleží na druhu průjmu a taky na vetovi.
Ještě je jedna možnost průjmů a tu má kamarádky feňulka a tou je chronický zánět slinivky. U nás se vyšetření nedělají, ale posílá se vše do Německa. Stojí to o to víc. Zase člověk získá jistotu, jestli je vše v pořádku. Spousta veterinářů ani toto vyšetření nenabízí, právě kvůli financím.
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 13:18
- Nahlásit
Je mi jasne, ze se to se zmenou granuli muze vyskytnout, ja jsem krmila nejdrive Purinou Proplan a ted Royal Canin, u nej jsem pri zmene nepozorovala nejmensi zmeny, zato u Acany - Orien (nove bio krmivo, ktere obsahuje 70%masa) zaznamenala prujem hned. Verim tomu, ze ty granule budou super, ale asi by to chtelo pomalou zmenu, nejprve je pridavat do granuli puvodnich... Az se jí ty prujmy upravi, tak to zkusim...
Cim jinak krmite, kdyz ne granulemi? Ja kdyz ji dam ryzi, mrkev a maso, tak to moc nechce, asi davam hodne ryze a malo masa ...
|