Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / operace kyly
Autor Zpráva
bisonka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 19:21
- Nahlásit

Tak nam to dnes veterinar potvrdil mame pupecni kylu a za dva tydny (ted bude doockovana teprve, je ji 12 tydnu) pujde na operaci.. docela se ale bojime, protoze nas minuly pejsek umrel pri operaci (ikdyz to byla asi zavaznejsi operace slo o zanet delohy) ale i tak no...mate nekdo s operaci kyly uz zkusenosti?

Fifi
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 19:27
- Nahlásit

bisonka
Pupecni kyla neni zadna hruza, neboj, bude to uplne v pohode.

milovnikpejsku
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:26 - Změnil/a: milovnikpejsku
- Nahlásit

bisonka
Naše Anne taky jako štěně prodělala operaci pupeční kýly, nic to není, neměj strach !
Koukni sem co o tom píšu v deníku, jsou tam i fotky :
http://www.labradorka-anne.com/denik02.php#z16

wensday
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:31
- Nahlásit

bisonka
.... to jsem psala já, byla sem přihlášená na přítele - "milovníka"

bisonka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 21:08
- Nahlásit

wensday
diky, trochu jsi me uklidnila ale i tak se bojime no, ale to jsite znas z vlastni kuze... a jinak uz nebyly s kylou zadne komplikace po operaci?

Citera
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 21:23
- Nahlásit

bisonka
My měli komplikaci, ale to prý bývá tak v 1 případu z tisíce. Je to celkem rutinní operace, žádný strach. Hodinu po operaci už holka řádila jako dřív.

Tonda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 21:44
- Nahlásit

No,muj neradil hned za hodinu,ale je pravda ze druhy den jsem ho uz musel krotit.Choval se jako kdyby mu nic nebylo.Za tyden sly ven stehy,jizva casem zarostla a hotovo.
Po operaci jsem mu ale dal takovy ten pruzny derovany "rukav" aby si nahodou netahal stehy.Jedne zname totiz pes pres noc vykrvacel potom co si vytahal stehy a rana se mu rozjela.
Tim nechci strasit,jen upozornit na mozne rizika.

Citera
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 22:23
- Nahlásit

Tonda
Co jste měli za narkózu? My jsme štěně nechali u veta a za hodinu se pro ni vrátili. A už když jsme pro ni přicházeli, tak se mazlila se sestřičkou. Doma byla za chvilku živá jako před operací, proto jsme ji z bezpečnostních důvodů museli oddělit od zbytku smečky. Bohužel za 2 týdny se vyskytly komplikace a muselo se operovat znova. Ale i po drůhé operaci byla po hodině jak malý ďáblík.

Tonda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 23:05
- Nahlásit

Citera
No abych rekl pravdu,tak to nevim.Byl taky hotovy za hodinku,operovali odpoledne a byl az dovecera takovy malatny a pri pohybu pofnukaval.Jak uz jsem psal,na druhy den vsechno v pohode,dokonce i skakal.Az jsem mel strach aby se mu to nejak nerozjelo.
Operovali ho v 12 tydnech.Jednou uz tu toto tema bylo a nekteri psali,ze by se melo operovat pozdeji.Nam zas veterinar rekl cim driv tim lip.Jsem rad ze jsme sli tak brzo a ze to probehlo lip nez jsem cekal.

bisonka
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2006 12:02
- Nahlásit

Tonda
No nam veterinar taky prave rikal ze cim driv tim lip... nase bambi ma ted 12 tydnu a bude operovana za dva tydny.. S tou puncochou diky za radu...

bisonka
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2006 12:05
- Nahlásit

Citera
a jake komplikace se vam objevily?

Citera
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2006 21:06
- Nahlásit

S největší pravděpodobností reakce na šití . Po dvou týdnech to vevnitř začalo hnisat. Byla jsem dost ráda, že jsme malou nechali v rodině, nebylo to nápadné a nechci ani domyslet, jak by to dopadlo, kdyby se to nezjistilo včas. Na fence totiž nebylo nic znát, rána z venku taky vypadala celkem klidná. Ale tohle je prý opravdu hodně, ale hodně nepravděpodobná komplikace.
Jinak poprvé byla operována v 8 týdnech, po domluvě se zájemci.

bisonka
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2006 21:12
- Nahlásit

Citera
a jak jste to na ni teda poznali?

Citera
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2006 21:21
- Nahlásit

Nezdálo se mi to. Fenka byla živá, nic ji nebolelo, jizva klidná. Jen při důkladnějším prohmatání to nebylo ono. Šla jsem očkovat její starší sestru a zeptala se.
Jinak 10 dní po operaci byla na kontrole a vše se zdálo v pořádku. A za pár dní tohle.

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2006 07:32 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit

No my jsme byli na operaci kyly pred cca trema mesici s nasim hovikem. Nepisete tady kdy mate jit na operaci, ale jestli je Vasemu pejskovi teprve 12 tydnu, tak je to hrozne brzy. Samozrejme jsem si pred operaci vse zjistoval od nekolika (mozna i desitek) zdroju a absolutni vetsina zduraznovala operaci az po 6 mesici. Je to z duvodu toho, ze pupecni kyla operovana pred sestym mesicem ma udajne tendenci se obnovovat - stendo jeste nema pevne svaly,... kdezto po sestem mesici je to uz uplne jiny pes a brisni svalstvo je vyvinute dost na to, aby vse udrzelo v brisku. Navic je do te doby velka sance, ze se kyla sama zatahne, staci ji nekolikrat denne masirovat. U nas se to samozatahnuti tedy nepovedlo (mel ji docela velkou), ale u dvou jeho sourozencu ano.
Jinak operace sama je docela bez problemu. Riziko je spise z reakce na uspani, ale jestli pejsek predem absolvuje vsechny testy, tak i tohle je minimalizovane. Pejska si tedy v ordinaci nechali jeste 5 hodin po operaci - kvuli jistote, kdyby se objevili nejake komplikace. Kdyz jsme si ho brali, tak byl jeste radne oblbnutej a chuze mu delala pekny problemy )), takze kdyz jsme ho davali vencit, tak prenaset tech jeho, v te dobe, 35 kg se za den pekne proneslo . Taky po operaci musi byt clovek duslednejsi - ona ta jizva je totiz docela velka a hezky nas to vydesilo, protoze cca 1,5 cm dlouha vyboulenina kyly znamenala cca 4-5 cm jizvy. Clovek si rekne, ze to neni moc, ale az to uvidi, tak docela kouka . Tu jizvu je prave potreba denne potirat jodovou tinkturou, zasypavat a zbavovat strupu. Taky je potreba hlidat, aby si to nelizal, prip nekousal. Nafasovali jsme takovy ten ksilt, ale chudakovi jsem ho asi po 10 minutach sundal a radej mu behem par hodin vysvetlil, ze se to nesmi a bylo to )). Po vytazeni stehu jsme meli pekny strach, protoze se jizva docela rozjela, ale nutno rict, ze se za par dnu neuveritelne krasne zatahla, ze to ted neni ani videt.
Jinak priblizny prubeh - 1. den po operaci: obcas se uz docela rozpohyboval, ale jeste opatrne, 2. den: mel jsem co delat abych ho rychle lapil, protoze po zahrade zacal nabirat rychlost a chtel lozit i po schodech, 3. den: uz jsem jej nechyt ... 18. den: jsme na cvicaku a pri chuzi kolem prekazky se na ni skoro vrh, ale jinak cvicime jen poslusnost..cca 30 den: za ten mesic prerost vse na cvicaku krome dogy a vesele to prepere - na nejakou operaci si ani nevzpomene
Takze asi tak.

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2006 07:41
- Nahlásit

kazdopadne to pro nas bylo hodne stresujici co se tyka strachu o psa. Vyrovna se tomu situace ze vcerejska, kdy nam proste pres noc z niceho nic nemohl stoupnout na zadni nohy - doktor mu dal nejaky injekce a kolem 16 hodiny uz zacal nejiste chodit a vecer uz se i rozbeh. Dnes rano vypadal uplne v pohode, tak jsem sel i do prace, odpoledne jedeme na kontrolu, tak uvidime. Kazdopadne nejhorsi je, ze vubec nevime co to zpusobilo...

Citera
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2006 10:14
- Nahlásit

Kony
Souhlasím, kdyby to nebyla kýla u štěňete, které mělo jít z domu a nebyli bysme s majiteli domluvení (vzali si pak sourozence, láska na první pohled), tak bych s operací rozhodně počkala. Ani ne proto, že by to štěně nezvládlo - u nás šlo o 2 stehy a díky inhalační narkóze byla holka chvilku po operaci živá až moc. Ale věřím, že by se to nejspíš samo upravilo i bez operace.

bisonka
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2006 09:02
- Nahlásit

No nam prave veterinar rikal ze cim driv tim lip a ze bezne operuje kyly uz i kolem 9 tydnu... taky mame hrozny strach z komplikaci atd... jinak zadne predbezne vysetreni ji nedelal a jeste ani nevim jakou narkozu bude pouzivat.... A na operaci jdeme pristi tyden to ji bude necelych 14 tydnu.... kdyz sme si ji brali tak sme si te kyly nevsimli a ja jsme dva tydny byla mimo domov a zda se mi ze po dvou tydnech co jsem ji videla se ji trosinku tak kyla zvetsila tak nevim jeslti by byla moznost ze se ji to samo zatahne...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání