| Autor |
Zpráva |
japy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 12:33
- Nahlásit
utekla mi fena,ktera se hara a asi 30 az 45 minut jsem ji nemohla najit.Necha se nejak zjistit,jestli neni nahodou brezi a co se s tim da delat?Dekuju za radu.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 12:40
- Nahlásit
japy
Zavolej vetovi a domluv se s ním. Teď se stejně nic nedá zjistit. Až po dvacátém dnu se chodí na ultrazvuk.Ve 22. dnu už se březost pozná. Přeju ti ať to dobře dopadne.Mně se stalo před časem to samé,ale našly jsme ji dřív a nic se za tu chvíly nestihlo stát.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 14:07
- Nahlásit
Mojí matce takhle jednou utekla její pudlice a byl tam asi 20ti minutový časový úsek, kdy nad ní neměla kontrolu a kolem feny se motal nějaký pes (utekla jí při večerním venčení). Už si to moc nepamatuji, ale tenkrát se to řešilo injekcema, a to myslím 3. a 10. den po domnělém nakrytí. Ty dny si už přesně nepamatuji, veterinář to bude vědět lépe. Nicméně se při tomto postupu nečeká na potvrzení toho, jestli k něčemu došlo nebo ne.
Sama jsem velkým odpůrcem veškeré "psí antikoncepce" (protihárací inj. apod.), ale když není zbytí, musí se to bohužel asi řešit takto. A příště dávat pozor
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 14:10
- Nahlásit
japy
Teď to nezjistíš. Ale domluv se s vetem na injekci. Ta se dává do určité doby PO a zabrání březosti
|
japy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 14:45
- Nahlásit
dik za rady,snad se nic nestalo,zitra jdeme k vetovi poradit se.Zadny pes se kolem ni nemotal,ale to samozrejme nevim,jestli tak bylo celou dobu.drzte mi pesti.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 15:01
- Nahlásit
japy
Kámoška řešila podobný problém, taky si nebyla jistá, jestli k něčemu došlo. Domluvila se s vetem a šla kolem 25 dne na ultrazvuk. Prý je k feně šetrnější nechat ji po tomhle datu potratit, než injekce ze začátku. Ona teda měla štěstí a fenka březí nebyla
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 16:09
- Nahlásit
japy
Injekce je strašně jednoduché psovi dát,ale záměrně jsem ti o tom ani nepsala.Správný vet. by ti měl říct,co říkám já a neměl by ti rvát injekci,dokud se březost nepotvrdí.Tyto unjekce mohou,ale nemusí,zanechat následky na vaječnících a bůhví co ještě,už si nepamatuju,co mi o nich vet říkal. Správný postup je ten,o kterém jsem ti psala a neboj i po zjištění březosti ultrazvukem ve 22. dnu se dá toto zrušit. Vet by neměl do feny rvát injekci,dokud si není březostí jistý,i pak se to řeší několika injekcemi,ale jaký je v nich rozdíl to nevím.
Jednou jsem řekla vetovi,že na takové injekci jsme už jednou byly a on se chytal za hlavu. Být na tvém místě,počkala bych až co řekne vet.
RoSa
Není pravda,že se nečeká,to nečekání je právě nesprávný postup,ale méně nákladný.
Kdybych tuhle zkušenost neměla,tak bych to sem nepsala,že.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:54
- Nahlásit
Jenže injekce hned po je mnohem méně náročná pro organismus....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:59
- Nahlásit
Joker
Není. Jak mi řekl vet, hrozí u injekce v 30% případů komplikace, znám fenky, kdy to vedlo k zánětu dělohy.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:02
- Nahlásit
Joker
Jen musím potvrdit,to co říká aren,napsala bych to samé. Může to vést mimo jiné až k neplodnosti.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 23:13
- Nahlásit
žofka
Já osobně bych se u své vlastní feny především snažila zabránit tomu, aby mi při hárání utekla nebo byla mimo kontrolu!
A jak jsem psala, byla to fena mé matky a nebyl to můj "dvorní veterinář". A taky jsem tenkrát nikde nezjišťovala, jaký by byl lepší nebo horší postup, protože to probíhalo mimo můj vliv. Určitě ty injekce nejsou nic fajnového. Jinak trvám na svém názoru - viz. výše: jsem odpůrcem všech injekcí tohoto druhu!
A pokud do budoucna hrozí, že se to stane znova, tak bych nejspíš nechala udělat potrat včetně kastrace - a bude klid!
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 23:34
- Nahlásit
RoSa
Myslím,že tónem,který jsi zvolila se mi diskutovat nechce.japy se ptala a já jsem odpověděla,nic víc,nic míň. Snažila jsem se poradit jak nejlíp umím,o tom to tady je,tak nevím o co ti jde. O kastraci tu nikdo nemluvil,takže ty si kastruj koho chceš,ale tady byl dotaz na něco jiného a ne na kastraci.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 00:15
- Nahlásit
Prerušenie estrogénmi sa robí najneskôr do 3 dňa. K rizikám tu uvedeným treba pripočítať depresie kostnej drene.
Iný postup je arteficiálny abort po 35 dni preukázanej gravidity. Injecie sa podávajú 3x denne až do vyvolania vyprázdnenia maternice v priemere cca týždeň.
Kastrácia počas ruje, či gravidity je pre suku taktiež nebezpečná.
Hmm, už som počul aj to, že za najbezpečnejšie sa považuje riešiť to až po pôrode...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 08:07
- Nahlásit
jeje
už som počul aj to, že za najbezpečnejšie sa považuje riešiť to až po pôrode
Jedněm známým takhle nakryl pes chovnou fenu - podhrabal se k nim na dvorek. Veterinář taky nedoporučil injekce hned po, právě kvůli možným problémům s kostní dření a také samozřejmě kvůli nebezpečí následných problémů se zabřezáváním (šlo o velmi kvalitní fenu svého plemene). Nakonec se domluvili, že ji nechají porodit a štěňata ihned po narození utratí, aby se vyhnuli hormonálním injekcím. Udělali to tak a všechno proběhlo bez problémů. Samozřejmě se to někomu může zdát barbarské, ale ta štěňata by přišla o život tak jako tak... Nevím, moc si to nedovedu představit, když si uvědomím, jak opečováváme narozená štěňátka, ale na druhou stranu souhlasím s tím veterinářem, že je to lepší, než aby z nich byli chudáci uvázaní u boudy
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 08:47
- Nahlásit
shiba
i já bych se přimluvila k téhle variantě je to barbarské ale nejšetrnější pro fenu
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 08:50 - Změnil/a: shiba
- Nahlásit
Petra
Tak mě napadá, že je to vlastně nejméně šetrné řešení pro majitele, protože vidět ta štěňata a nechat je utratit asi nebude snadné. Ale ti mí známí to nesli statečně - a byla to pro ně škola. I když to tak dalece nebyla jejich vina, že k nakrytí došlo, mají od té doby mnohem lepší zabezpečení v době hárání, protože zjistili, jak jsou psi vynalézaví. Kdybych tu díru neviděla, dala bych ruku do ohně za to, že se k nim nemůže žádný pes dostat...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 08:53
- Nahlásit
shiba
to máš pravdu že je to strašný, ale pokud se to stalo, tak budu hlavně myslet na zdravý feny. Ale nachtěla bych bít u TOHO
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 09:00
- Nahlásit
shiba
Souhlasím, i když taky je mi to proti srsti, ale ze zdravotního důvodu pro fenu je rozhodně nejšetrnější, nechat porodit. I když porod může být taky komplikovaný, ale je to přirozenější.. Nevím, co bych dělala, kdyby se nám to přihodilo a právě teď tohle období prožíváme..Pořád ji hlídám, připadám si už jak praštěná, třeba žehlím a Sára je na terase stále za ní vybíhám a sleduji, jestli na ni někdo přes plot nenaskočil, potom zase běžím k žehličce, aby se děti nezranily, opět za fenkou a tak dokola. Odbíhám vždy, když ji mám z dohledu. Už aby to skončilo, fakt mě to neba..Ženichů jsou teď kolem baráku mraky. Hlavně by mě zajímalo, zda se dá bezpečně poznat, že hárání skončilo. Co se týká počtu dní, tak se v tom názory lidí dost liší. Dokonce jsem potkala paní, která mi tvrdila, že její kokřice hárá přesně týden (tak tomu se mi moc nechce věřit)...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 09:04
- Nahlásit
Gája
ono nejde o to jak dlouho hárá ale jak dlouho trvají plodné dny, já kryla 13 den ode dne hárání a to už feny nebarví, ale je možné že se to povede i 25den, tak budeš hlídat celý měsíc. Znám to odbíhání je to strašný
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 09:12 - Změnil/a: Gája
- Nahlásit
Ještě jsem si vzpomněla, jak jsou někteří pejskaři dost neohleduplní, nebo nevím jak to nazvat, děláme nový plot a starý plot je teď jen provizorní..., tudíž není problém se k nám dostat, včera jsem jednu paní s pejskem upozornila, že fena mi hárá a o štěnda nestojíme a paní nechala svého pejska stále dorážet na naši Sáru, jako by mu chtěla dopřát "rozkoše", vždyť ona se svým psem nic neriskuje, ten její "Péťulka", jak mu říkala (chovala se k němu jako k synovi), si užije a my se Sárou, ať se pak postaráme... Docela mě to štvalo, když už i naše fena byla jak pominutá, tak jsem ji drapla a zavřela domů. Paní ještě chvíli stála za plotem s Péťulkou a potom odkráčeli...(cožpak o to, Péťulka byl fešák ani nevypadal na těch 11 let, kterých mu údajně bylo, sám byl kříženeček, ale s naší Sárou kdoví co by z toho vzniklo)
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 11:16
- Nahlásit
Já si myslím, že pokud má majitel fenku, co hárá, tak by ji snad měl dostatečně hlídat a nepouštět z vodítka.Jsou předsse i desetimetry vodítka a na něm se může dostatečně proběhnout a nebo jít feňulku vyběhat na kole.Tady u nác v cv jsem teď četla v novinách inzerát, že se ztratila fenka jorkšíra po 20 hodině a že nabízejí odměnu 7 tisíc za vrácení, ale já si myslím, že na to už je pozdě, pokud pejsek stopro neposlechne, tak bych ho určitě z vodítka nepustila a když moje feňulka hárala hlídala jsem ji na každym kroku a nemusím pak řešit takovýhle situace.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 11:27 - Změnil/a: Gája
- Nahlásit
Zdenka
Víš, on totiž každý, je v trošku jiné situaci, ale souhlasím, že je vina na straně majitele feny a né na fence (které pouze velí příroda). Naše proďolka je zvyklá celé odpoledne běhat po zahradě, teď zrovna děláme ten zmíněný plot a fakt je problém ji uhlídat. Pravda mám kotec, ale nikdy jsme ji tam nedávali, tak není zvyklá a navíc v kotci přes 10cm oka, může být taky nakrytá. Teď, když bude nějaký hafan chtít k nám na zahradu, tak se tam dostane přímo až ke kotci. Co můžeš dělat, fena chce být venku, když ji mám zavřenou doma tak rve vzteky žaluzie na dveřích, tak zbývá hlídat, ale mimo to, máš i jinou práci a ne jen chodit feně za zadkem (a to doslova). Pejsci zvyklí v paneláku to možná mají jednodužší. Rychle vyvenčíš na vodítku a domů. Ta naše, doma není zvyklá je zavřená celý den, tak aspoň odpoledne chce být venku (ani se jí nedivím, já taky)..Ono se řekne uhlídat, ale někdy to fakt není jednoduché a nikdy nevíš..
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 13:13
- Nahlásit
S tím plotem, to beru, ale přes velká oka v kotci by se dalo dát pletivo a já jsem skoro každej den do pěti v práci a ještě teď dělám po večerech školu a čas si musím taky udělat, že aspoň obden jí vezmu na kolo pořádně vyběhat a to mám rodinu.Takže podle mě je lepší určitě hlídat, než chodit po každym hárání na injekce a sama si konec konců viděla, jak jsou některý lidi s prominutím blbí a klidně by psa pustily ať si užije a ty se pak starej.Ale já jsem to myslela spíš na takový ty panelákový, co klidně venčej bez vodítka i když fenka hárá a to už moje chápání nebere a pak se jenom hrozně diví.Já si nedokážu představit, že bych jí pustila z dohledu a nechala sprsknout s nějakym .......To buď těm lidem na tom psovy vůbec nezáleží nebo je to lidská blbost.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2006 13:32
- Nahlásit
Zdenka
No injekce rozhodně néééé, je to svinstvo, porod je přirozený, ale co se štěndama, fakt to chce hlídat. To pletivo tam máme taky, ale stejně mám strach ji tam dát. Tak ji taky hlídám a magořím z toho. Mít psa "panelákového" tak bych to zvládla, ale když ta naše miluje svobodu, volnost a zahradu. Venku s ní navolno nechodím, ani když nehárá, protože mi zdrhá, tak aspoň na zahradě má volnost (teda teď né), jsem jak stíhačka.... stále v patách.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2006 09:19
- Nahlásit
Gája
paní, která mi tvrdila, že její kokřice hárá přesně týden
Jen jestli paní neměla představy jako spousta jiných, že totiž hárání končí, když přestane fena barvit. Takových znám víc, co se pak divili, když ji fena rodila, kde k tomu přišla
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2006 09:23
- Nahlásit
shiba
Taky mě to napadlo, divné bylo, že kokřici bylo asi 8 let a nikdy nic, tak buď je neplodná, nebo měla štěstí, nebo je to náhoda. Nicméně, paní si stála za svým, tak jsem jí to nerozmlouvala...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2006 12:19
- Nahlásit
Gája
Hlavně by mě zajímalo, zda se dá bezpečně poznat, že hárání skončilo.
To poznáš podle toho, že si ženichové dají rozchod .
Cítím s Tebou, nám to teď právě začíná, nejlepších 14 dní máme před sebou. Jsme sice panelákoví, ale tři živý mladý zdravý psí kluky mám s fenečkou doma.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2006 13:50 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
on někdy ani kotec není bezpečný
příbuzní měli dobrmanku a jednou se k ní pes prokousal do kotce přes střechu, zřejmě vylezl po pletivu, nějak ohnul plech na střeše kotce a vlezl tam
nic z toho naštěstí nebylo, ale ten šok když přišli domů a v kotci dva psi!
každopádně od té doby ji nechávali jen v domě (pokud hárala)
paní, která mi tvrdila, že její kokřice hárá přesně týden
týden se mi zdá opravdu málo, ale jedna chovatelčina fenka hárá jen 14 dní
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:56
- Nahlásit
Tak to jsem se opravdu zasmála, už vidím toho psa, jak šplhá po pletivu a cpe se tam střechou a pak ten šok ze dvou psů tohle mě snad nikdy nepotká
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 12:51
- Nahlásit
Zdenka
to oni se jen tak dohadovali, kudy se tam dostal, každopádně přes střechu, ledaže by to vzal s rozběhem na střechu plavným skokem
|