| Autor |
Zpráva |
Sydan
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2006 19:19 - Změnil/a: Sydan
- Nahlásit
Nechali jsme našeho desetiletého knírače na jaro ostříhat... a teprve tehdy jsme si všimli zvláštního tvrdého hrbolu na pravé straně na hřbetě... má na tom místě taky řidší a matnou srst... navíc je ta boule na jedné straně jakoby propadlá a je na ní cosi jako piha....... Jinak pejsek je zdravej, čilej... hraje si, žere... a netváří se, že by ho to bolelo, ani na dotek.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2006 19:24
- Nahlásit
Sydan
neváhala bych a mastila k vetemu. Může to být vážné a taky nemusí, ale jistota je jistota.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2006 07:25
- Nahlásit
Sydan
něco podobného tomu co píšeš se našemu stř. knírači objevilo někde kolem jeho 5 let. Tehdy jsme s tím u veta byli a říkal, že je to jen nějaký nezhoubný myom či co a že pokud se to nebude zvětšovat, že by to neoperoval.....Pejsa s tím žil do 15 let kdy zemřel a nikdy mu ta boule nezpůsobila žádné problémy.
Četla jsem, že speciálně kníři dost často trpí na nějaké ty podkožní bulky apod. a že to v drtivé většině není nic zhoubného, ale každopádně, jak radí fromeli, běž se psem k vetovi, ať máš jistotu.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2006 08:50
- Nahlásit
Obecně staří psi trpí na bradavice, boule a všelijaké podkožní útvary, většina je neškodných, ale určit to musí vždy vet. Jinak se setkávám s tím, že né vždy vet ví, jestli do toho chce rejpat nebo ne.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2006 08:59
- Nahlásit
Nášemu starému psovi se taky na zadní noze-spíše hřbetu objevila boule.Veterinář celé roky (cc.7let) řikal,že to je nezhoubný nádor a že to psovi nijak nevadí. Psa to nijak nebolelo a vůbec nezatěžovalAsi před rokem se začala boule neuvěřitelně zvětšovat a vyskytkla se i další.Změnili jsme doktora a ten nám řekl,že pes je prolezlý rakovinou od jater až po tu bouli. V těchto dnech mi psala babička,že pesan asi umírá-její 14 let a pravděpodobně půjde sní tento týden na injekci. Ale celá ta léta to psovi nijak nevadilo a je asi jedno na co zemře pes ve 14letech. Tím tě nechci nijak strašit,já jenom,že celá léta boule nic nedělala a doktor to neřešil až těď.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2006 09:14
- Nahlásit
Já myslím, že vet může provést odběry, podle kterých se dá zjistit, jestli nejde o nádor. Určitě rejpat ne, já sama jsem trpěla na útvar v podpaždí a po vyšetření se zjistilo, že jsou to tukové bulky, ale rozhodně mi lékař doporučil - neodstraňovat, prostě, pokud se potvrdí, že nejde o zhoubný nádor, tak není nutné a dokonce ani vhodné odstraňovat. Tak já bych radila, provést vyšetření a pak se uvidí...Jinak i s rakovinou, která je v "klidném" stavu (laicky řečeno), se dá žít velmi, velmi dlouho. Včera jsem četla zajímavý článek o jedné spisovatelce, které zjistili rakovinu po narození dcery a dnes je jí 90 let. Mezi tím se již několikrát léčila a vždy to zvládla. Podobné to může být i u psů, jako píše Anu.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2006 20:16
- Nahlásit
Náš předešlý pesan měl taky bouli v podpaží. Docela velkou, ale v pohybu nevadila a zvětšovala se jen pomalu. Vet usoudit nedělat s tím nic. Dožil se 15ti let (náš pes samo, vet doposud žije) a umřel z jiného důvodu, kdy se teda vet spletl v diagnose, takže mu umírání prodloužil. Čímž jen doplňuji Anu, že nejsou vetové neomylní. Takže, důvěřuj, ale prověřuj! Haf
|