Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Blížící se porod zl.retrívra
Autor Zpráva
markuson
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 09:55
- Nahlásit

Zdravím všechny, máme těsně před prvním porodem naší 3leté fenky Jessy a trošku máme obavy z průběhu porodu. Obvykle slýcháme, že se fena postará o všechno, ale vize možných potíží nám nedá spát. Co kdyby se něco přihodilo a museli jsme zasáhnout... Nemáte někdo zkušenosti s průběhem porodu zlaťáků, ať už dobrými nebo komplikovanými o které se můžete podělit? Na internetu se mi nedaří najít nic o porodu u tohoto plemene, což mě dost udivilo...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 11:47
- Nahlásit

markuson
Hodně napoví, jak rodila a jak se o vrh starala matka, bába, prabába... Vaší feny. Do jisté míry se to v rodinách dědí.
Já si myslím, že dost záleží také na povaze feny a na tom, zda má zachované ty správné instinkty. Což u domestikovaných fen není tak úplně samozřejmé.
Vím o zlaťandách které porodily úplně samostatně početný vrh, ale i o takových, které se o vrh odmítaly starat anebo vůbec netlačily a štěňata musela být vybavena císařským řezem. Ale to není žádná specifika zrovna tohoto plemene.
Při porodu zachovejte naprostý klid, veškerá nervozita se na fenu přenáší. Mějte na mysli, že porod prvorodičky může trvat i 24 hodin a pořád to může být normální porod. Jistě máte nastudovanou literaturu, např.Malou školu...od pí Tiché.
Doporučuju také navštívit www.tetrevidvur.com/zdraví/Alternativní porody. Použitím homeopatik můžete porod možná urychlit a určitě pokud to nepomůže, tak nic se tím nezkazí.
Přeju hodně štěstí a dejte vědět.

markuson
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 12:44
- Nahlásit

no, snad jsme splnili většinu těch kriterií pro to, aby fenka bez problemů porodila, jediné moje obavy spočívají v tom, že máme fenku navyklou doma a rádi bychom aby se s porodem uhnízdila venku na dvoře v zastřešeném klidném dřevníku, kde jsem jí udělal ohradu s vystýlkou pro porod. Ale moc jí to místo nezajímá (zatím). Měl by to být i první krok k tomu, aby už následně zůstala venku na stálo. S tím jestli neztratila mateřské pudy teprve uvidíme, ted se jeví lehce apatická a kromě zvýšeného příjmu tekutin a funění jako sentinel, když je jí horko, tak nepozoruju nic neobvyklého. Může mi dát někdo radu co je tím příznakem, že je porod skutečně otázkou následujících hodin?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 17:22
- Nahlásit

markuson
Když je navyklá doma, proč má rodit a odchovávat vrh venku? Navíc noci jsou ještě chladné a novorozená štěňata nemají schopnost termoregulace. Myslím, že si dost zahráváte.
Jí i sobě to tím zbytečně zkomplikujete.
První příznaky blížícího se porodu je zrychlené mělké dýchání, hrabání a určitý neklid. A některá fena nežere.

Terka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 21:16
- Nahlásit

markuson
Taky si myslím, že zrovna teď vystěhovat fenku s narozenými štěňaty z domu ven je nesmysl. Bude nervózní a nesvá a navíc na štěňata je opravdu venku zima - my máme desetidenní štěňata doma v kotelně a na noc jim ještě pořád trochu přitápíme. Nechte ji alespoň první tři týdny kdy zvládne péči o štěňata prakticky sama s vámi doma - fena bude klidná a ze začátku štěňata žádný nepořádek neudělají. Později je postupně zvykněte venku v kůlně.
To že už se porod blíží signalizuje neklid feny, chození z místa na místo, časté močení, hrabání, odmítá jídlo, pokňukává. Ale to může být u různých fen různé...

aren
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 21:21 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

markuson
Nechte ji rodit doma, kde je zvyklá. Kvůli štěňatům i kvůli její psychické pohodě. Určitě by to pochopila tak, že jste ji vyhodili a už o ni nestojíte.
Moc taky nechápu, proč chcete aby už zůstala venku nadobro, když je navyklá doma.

p j petra
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2006 23:00
- Nahlásit

Ahojte ludkovia....prosim Vas o radu....mam fenku kokrika a je 4 dni po cisaraku.Mame 9 stenat a mame problem ich zivit,maju zacpu(masirujeme im bruska a okolie genitalii),fenka ich velmi nechce umyvat.mlieka ma celkom dost,ale niektore su slabsie a tie silnejsie ich vytlacaju,tak ich dokrmujeme.Stale piskaju a su nepokojne,moze to byt tym kakanim....ak mate niekto skusenosti prosim podelte sa snimi.Dakujem a pekny vecer vsetkym.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 08:11
- Nahlásit

p j petra
Já při početném vrhu 10 a 9 štěňat jsem vrh rozdělila napůl, vždycky jedna půlka byla u mámy a pili, druhá půlka v košíku s vyhřívací podlážkou. Střídala jsem je první týden po hodině, pak po dvou atd. Takhle se napijí i ti slabší. Jinak s masírováním zkušenosti nemám. Vydržte, oni v dalších dnech už postupně budou schopní se vyprázdnit bez pomoci.

hana
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 08:45
- Nahlásit

p j petra
1/ - nemají hlad ? pokud se štěně přisaje, nemusí to ještě znamenat, že opravdu polyká -mají po napití vetší bříška ? Přibírají na váze ? 4. den po porodu už mají mít větší než porodní váhu.
2/ - nemají sucho v tlamičce ? - pokud opatrně strčíš prst do tlamky, musí tam být vlhko a teplo, neměl by být jazyk přilepený na patro
3/ - masíruje se opatrně vlhkým hadříkem krouživými pohyby bříško, štěně by se mělo vyprázdnit, stejně se musí masírovat i ústí močové trubice.
4/ - pokud štěňata jen pijí od feny nebo dostávají psí mléko, nemívají zácpu . Zácpa býva spíš při nedostatku jídla nebo i vody,viz nahoře.
5/ přeji hodně zdaru

p j petra
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 09:17
- Nahlásit

Ketrin
Toje celkom dobry napad,vyskusam to.
dakujem.

hana
bruska maju plne,maju aj papulky od mliecka ako ju cecaju,tak tam problem nieje.
Mali sme este jednu fenecku ,ktora mala pred 2 1/2 tyzdnami stence a prisla o ne.Tak sme jej dali nase.Ale zistili sme ze nema kvalitne mliecko a ze zacali chudnut ,tak sme ich vratili naspet k nasej.A teraz placu vsetky.Hlavne jedna fenecka,tak nechce vobec papat a uz 2 den narieka,ja si myslim ze nema saci reflex,lebo papa len cez striekacku,ani z flase nevie.

hana
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 09:29
- Nahlásit

p j petra
pokud jedí dost, nejsou vysušené, ale je plné napjaté bříško a nevyprázdní se, dají se zkusit slabé čaje, podobné jako u dětí - fenykl, někdy heřmánek, pokud se krmí psím mlékem, může se udělat řidší asi o 30%. Čím přikrmuješ ??Ta fena, co polyká jen se stříkačkou - pokud ji chcete zachránit, tak se musí krmit nejméně každou hodinu, možná i častěji. Dá se použít i žaludeční sonda, ale je otázka, co z toho štěněte bude. Já bych ho jako nový majitel nechtěla. Dej vědět, co radí veterináři. Hodně štěstí. Ještě snad jedna informace - některé vrhy se prostě nedaří, ať děláš co děláš.

p j petra
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 20:45 - Změnil/a: p j petra
- Nahlásit

Ahoj Hana
Cely problem vznikol tym ze sme 6 stenat dali adoptovanej mamine,ktora mala vela mlieka.Po 4 dnoch sme zistili ze rapidne schudli a to bolo tym ze ona mala mlieko pre 3 tyzdnove stence a nie pre dnove.Nasa chyba,teraz uz viem.Tera sa o ne stara nasa fenecka,len sa bojim ako dlho to vydrzi.Male z flase nechcu vobec papat a mam 3 druhy cucikov(pouzitych).
Teraz maju steniatka takuto vahu( je to obycajna kuchynska vaha)digitalnu nemam.
tak podme k tej vahe....co mala nasa Ajdinka tak maju:430g ,420 g,440g
co bolo u Zorky: 400g,380g, 380g,360g,300g.
Tu fenecku sme po rade s veterinarkou dali uspinkat(aj sme si poplakali),ale ako si ty povedala co by to bolo za psika....(nemala vyvinuty pazerak)
Myslis ze maju steniatka sancu s takouto vahou?
krmila som ich royal canin puppy Milk a sunarom.teraz uz kakaju celkom fajn.
Jedno uz iste viem,ze stence nechcem....tieto zazitky mi stacili,tazky cisarak a vsetko okolo toho uz nikdy.inak ti velmi pekne dakujem.

hana
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:38
- Nahlásit

vp j petra
váha je dobrá, važ ale pravidelně a pokud některé štěně nepřibere, přikrm. Teď už to dopadne dobře a příště bude lépe. Držím palce.

zabka
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 08:09
- Nahlásit

markuson
mi sme rodili male retrievery pre 10dnamy,vsetko prebiehalo dobre len noc pre porodom bola dost napeta myslim ze by mala bit sucka pri vas i ked sa v knizkach pise ze si suka bude hladat samotu u nas to neplatilo uple sa ku mne lepila nechcela odyst celu noc spala na mojej posteli.myslim ze potrebuje suka aby si pri nej bol a mohla sa na teba spolahnut.hlavne ked je prvorodicka a nevie co sa bude diat.
porod prebehol o.k.prve slo sice opacne ale ked zatlacila trosku som jej pomohla a bolo na svete narodilo sa na 9steniat rodili sme od 14:00asi do 18:00nasa sucka sa vzorne starala hned ako sa steniatka narodili poumyvala ich nechali sme ju zjest 3placenty ostatne sme vyhodili.pupok im tiez osetrila sama jeden som jej aj chcela podviazat ale nakoniec zjedna oj snurku tak som to nechala na nu.je potrebne hned steniatka prikladat k ciciku to je zdrave pre steniatko ale aj sucke urychli dalsiu kontrakciu.
ak by si nieco chcel vediet rada ti napisem.inac prajem vsetko naj........

zabka
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 08:13
- Nahlásit

markuson

http://chilli.qsh.sk/,
http://www.havko.net/index.php tam najdes par fotiek

p j petra
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 21:05
- Nahlásit

mila hana
Chcem ta este poprosit o radu....fenecka sa dost divne chova,stale sa skovava do skrine,do rohu,nechce byt ani velmi u stenat.Inak pije papa,davam jej aj kalcium,je celkom aj vesela,len to cudne chovanie.Vies mi povedat preco?....veterinarka povedala,ze to moze byt aj tym ze male uz nechce kojit,lebo jej odchadza mlieko a skryva sa pred nimi aby ju necitili,je to mozne? dakujem za odpoved...papa

žofka
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 21:41
- Nahlásit

p j petra
Ahoj,sice Hana nejsem,ale odpovím,jestli ti to nevadí. Ano může to být tak,jak ti to řekla vetka a asi to tak i bude.Prostě odchází,protože ví,že už jim sama dát nemůže.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání