Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Tříselná kýla
Autor Zpráva
pavliina
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 16:22
- Nahlásit

Ahoj, mám 2 měsíční štěňátko bígla. Dneska jsem s ním byla poprvé u veterináře na druhé přeočkování. Byla u ní ale zjištěna tříselná kýla Koncem měsíce s ní jdu na třetí přeočkování a domluvíme se kdy by měla podstoupit operaci. Je mi z toho smutno. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Mám jí doma 14 dní a když jsem si jí vezla domů, chovatelka jí přede mnou prohlížela ale nevšimla jsem si, že by měla kýlu. Je možný, že si ji mohla udělat až doma? Nebo je možný, že je to dědičný? Ale když je s PP, tak by se tohle asi stát nemělo? Je mi líto tak malýho prcka.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 16:56
- Nahlásit

pavliina
kyla neni nic zavaznyho....tak nebud smutna, bude to dobry...uvidis...
PP nejsou zarukou 100procentniho zdravi...ale nesmutni, vse bude dobre

wami
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 17:54 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

nika00
hm, ja teda bych byla opatrnejsi...

meli jsme problem s jednim z nasich stenat (melo slabou brisni stenu), pri reseni vsech veci okolo jsem se dost zajimala i o kyly.

V konecnem dusledku ze vseho ptani vyplynulo, ze v pohode je kyla brisni, pupecni (ta se muze snadno prihodit). Triselna kyla je o neco horsi a dedicna byt muze - na fence s triselnou kylo by se nemelo dal chovat...

Nicmene hlavni slovo by v tomhle pripade mel mit veterinar (a pripadne poradce chovu).

pavliina
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 18:04
- Nahlásit

Myslíš, že by neměla mít štěňátka? To by byla škoda , ne kvůli penězům ale že mám pejsky ráda a chtěla jsem mít štěňátka, alespoň jednou. A co výstavy? Neubírá tomu nějak? A hlavně mi je jí líto, přeci jenom to bude zásah do toho jejího tělíčka

wami
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 18:17
- Nahlásit

pavliina
Jak rikam - o stenatkach se porad s poradkyni chovu, ja bych asi na fence s triselnou kylou fakt nechovala...

Jinak pokud je kyla mala, tak operativni zakrok neni nijak velky a je to razdva hotovo, na vystave by to nemelo nicemu vadit (nikdo o tom nebude ani vedet a ani se o to zajimat).
Pokud o tom nikomu nereknes, tak zrejme v pohode fenku i uchovnis. Ale jak rikam - co bylo nekolikrat receno mne - sama pak budes mit zodpovednost za to, kdyz nektera ze stenat po tvoji fence opet budou triselnou kylu mit...

Ale neboj - ja jsem jen hlas jednoho cloveka, jeste se tu muze objevit spousta jinych, kteri maji s triselnou kylou lepsi zkusenosti a treba i lepsi informace...

wensday
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 10:40
- Nahlásit

pavliina
Naše Anne měla jen pupeční kýlu a tu jí vet ve štěněcím věku taky operoval. Ale o tříselné bohužel nevím nic.... ale držím palce, ať vše dobře dopadne !

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 11:05 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Diskuze o triselne kyle na ifaune

Dotaz (a odpoved) ze stranek veterinarni nemocnice AAVET:
Pupeční a tříslová kýla
-------------
Dobrý den,
máme zamluvené štěně (fenku) bernského salašnického psa a při její prohlídce ve dvou týdnech jsme zjistili větší bouličku na břiše. Veterinář paní chovatelky zjistil, že má pupeční a tříslovou kýlu. Jak je to prosím s odstraněním/operací kýly a s případnými dalšími komplikacemi? Jak je případná operace finančně náročná?

Děkuji za odpověď,
Špaček

Pupeční kýla je věc poměrně banální a její odstranění většinou nepředstavuje velké nebezpečí ani finanční zátěž (cca 1000-2500 Kč). U tříselné kýly záleží především na jejím rozsahu, ale také se nejedná o nic příliš komplikovaného a cena operace by měla být v rozsahu 2000-4000 Kč. Při kombinaci obou zákroků dostanete pravděpodobně slevu. Další komplikace zpravidla nebývají. Musíte si však uvědomit, že se jedná o onemocnění vrozené a je tedy nebezpečí přenosu na další generace.

S pozdravem MVDr. Hanuš Velebný

O neco optimističtější zpráva:
Kýla
Kýla je popisována jako vakovitá výduť pobřišnice brankou ve svalovině do podkoží. Ve vaku se pak nachází vyhřeznuté vnitřnosti, jako jsou části střev, okruží, někdy i močový měchýř nebo březí děloha. Nejčastější jsou kýly břišní, které se vyskytují u štěňat v některých vrzích, a dále kýla šourková a tříselná. Nebezpečné jsou případy, kdy se kýla uskřine. Tento stav je provázen nejrůznějšími zdravotními komplikacemi a téměř vždy jej provází zánět pobřišnice. Operativní odstranění kýly je ve většině případů poměrně snadný chirurgický zákrok.
Kýla je podle pozorování mnoha různých autorů dědičná vada. Břišní kýla je kontrolována několika recesivními polygeny. O dědičnosti tříselné kýly nejsou tak přesné údaje a způsob dědičnosti je považován za neznámý.
Protože většina postižených jedinců je včas ošetřena bez záznamu do průkazu původu, selekce tohoto defektu z populace je velmi komplikovaná. Utěšovat nás může jen skutečnost, že kýla není v populacích našich plemen psů příliš rozšířena.

Z publikace: "CHOV PSŮ"
"Genetika v kynologické praxi"
Autor: Ing. Jaromír Dostál, DrSc.

pavliina
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 15:36
- Nahlásit

Díky moc za rady. Psala jsem to chovatelce a ta mi poradila s operací počkat, že se může ze dne na den objevit ale taky ze dne na den zmizet, že se štěně ještě vyvíjí. Tak nevím, co dělat

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 16:44
- Nahlásit

pavliina
se může ze dne na den objevit ale taky ze dne na den zmizet

Priznam se, ze o samovolnem vymizeni triselne kyly jsem jeste nic neslysela. Nekdy se vstreba a dohoji kyla brisni, takze teoreticky by to bylo mozne i u te triselne, ale nespolehala bych na to. Co na to rika veterinar?

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 16:52
- Nahlásit

Znami maji fenku trpasliciho jezevcika bez PP. Triselna kyla se ji objevila asi na roce a pul. Peclive ji sleduji a brzy pujdou na operaci - fenka je aportovaci blazen, skace(ikdyz se ji snazi toto omezovat), lita a opravdu hrozi uskrinuti te kyly. Samo ji to nezmizi, jen je obcas ta kyla mensi a nekdy vetsi.

pavliina
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 17:02
- Nahlásit

wami
Veterinář mi doporučil operaci. Prý je to lepší operovat to u štěněte, že si té jizvy tolik nevšimne než jako dospělý pes.
Je tedy možný, že si to mohla udělat sama? Je to strašnej blázen, neustále skáče, kouše, tahá atd. Opravdu strašně hyperaktivní a chovatelka mě ujišťovala, že žádné ze štěňat to nemělo. Ale i veterinář mi říkal, že nemá cenu to masírovat jako třeba u pupeční kýly (to prý někdy pomáhá a kýla vymizí), že už to jednou je a nebude jinak a že zatím tam má jen tuk. Tak doufám, že se to nezhorší a nemůže se jí něco stát, nebo jí to ublížit?

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 17:11 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

pavliina
Byt tebou, poslechla bych veterinare. U stenete se opravdu jizvicka po kyle (i samotna kyla) zahojuje mnohem lepe a rychleji.

Je tedy možný, že si to mohla udělat sama?
Podle toho, co vim, tak nejspis ne. Psiska si muzou sami zavinit pupecni kylu (kdyz stenata hodne blbnou, nekdy taky kdyz fenka prilis potahne pri prekusovani za pupecni snuru), ale triselna kyla znamena malou chybku ve vyvoji stenete.
Zhorsit se to muze ve chvili, kdy by tam vyklouzla treba strevni klicka - to je to "uskrinuti", o kterem uz psala Fifi. To je pak hodne bolestive...

Takze na tvem miste bych se asi s veterinarem dolmuvila na zakroku. (Neboj, dokud je tam jen tuk, tak je to opravdu pomerne maly zakrok!)

pavliina
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 17:22
- Nahlásit

wami
Děkuju za rady a názory. K veterinářovi jdu koncem měsíce na poslední přeočkování a pak bysme se měli domluvit. Bude to dlouhej měsíc, už se vidím jak jí budu kontrolovat Bude to dlouhej měsíc, nejradši už bych to měla za sebou.

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 17:26
- Nahlásit

pavliina
drzim palecky at vse dobre dopadne...

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 17:26 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

pavliina
Ta jezevcikovita, o ktery jsem mluvila, zadnou triselnou kylu jako mala nemela, byla jako malinka dukladne prohlidnuta nasim skvelym vetem, ktery by si toho dozajista vsimnul. Opravdu si to - dle veta - mohla zpusobit svym az neutuchajicim temperamentem a hupsanim - jde tedy tudiz o kylu triselnou, ale spise traumatickou, zpusobenou nevhodnym pohybem. Jedinym resenim je operace. Hrozi jinak komplikace.. A to az ohrozujici zivot pejska..

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 18:55
- Nahlásit

Fifi
Opravdu si to - dle veta - mohla zpusobit svym az neutuchajicim temperamentem a hupsanim - jde tedy tudiz o kylu triselnou, ale spise traumatickou, zpusobenou nevhodnym pohybem.

Pls, neber to jako rypani nebo hadani, jen se chci ujistit...
Me bylo receno, ze ani ta traumaticka kyla by v trislech nevznikla, kdyby nebyla slabsi brisni stena (ktera pak v miste trisla pri tom hupsani "povoli"). Takova triselna kyla pak neni od narozeni, ale vznikne pozdeji - nicmene nejaka chybka tam stejne porad je...
Netusis?

(Porad me tohle tema extremne zajima... )

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 19:02
- Nahlásit

wami
Hele, tak ja to nijak hloubeji nezkoumala, jen tu fenku znam od malinka.. Pokud mela slabsi brisni stenu uz ve dvou mesicich - nic se neprojevilo, nikdo nic nezjistil. Az na tom roce a pul. Takze - ano, je to mozne, ale take je mozne to, ze ona je fakt jak orangutan - schopna skakat z metru a pul(cili z operadla gauce), celej den litat za tenisakama... takze si to zpusobila na jezevce neprimerenou technikou pohybu. Ja tuhle zkusenost hodila do placu jen jako svou jedinou zkusenost s triselnou kylou - a ze resenim je skutecne jen operace. Dedicnost jsem nezkoumala, navic k cemu, kdyz je fenka bez PP a ma slusnej podkus a navic je uz vykastrovana...

wami
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2006 19:13
- Nahlásit

Fifi
Tak ja ted uz taky teoretizuju, jen proste me to zaujalo i z hlediska dedicnosti...

Tak nebo tak dik i za tuhle info v placu...

pavliina
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2006 21:13
- Nahlásit

Tak jsem dneska byla u veterináře a 26. června jdeme na operaci Jen mě zajímá jak se rychle po operaci štěndo uzdravuje a jestli nehrozí nějaké komplikace. Jestli někdo máte s touto operací zkušenosti, prosím podělte se o ně se mnou. Chci vědět co mě čeká Asi by po operaci neměla skákat, co? Tak to fakt nevím jak provedu je to pes na péru

ZdenikV
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2006 08:39
- Nahlásit

Ahoj, teď jsem se svým pejskem byla na operaci kýly. Pokud je to jen tříselná kýla, komplikace by neměly být, u nás se bohužel komplikace vyskytly, ale rána ti sroste brzo, hlavně u štěňat to trvá pár dní. A tak po 10 dnech vyndají stehy. Na tu dobu je u psů omezen pohyb, taky venčíme jen trochu, tak se to holt musí nějak udělat. Ale myslím, že to bude v pohodě, tak v klidu

ZdenikV
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2006 08:41
- Nahlásit

Jojo, vlastně jaké komplikace, nebyly běžné pro štěně jako máš ty. Je to v příspěvku Kýla nebo nádor? Tak si to můžeš přečíst

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání