Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace (už zase)
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 15 Bře 2005 09:39
- Nahlásit

slysela jsem, ze v dnesni dobe se feny kastruji odebranim pouze vajecniku (nevim,jestli je to uplna novinka, mozna jsem 100 let za opicema) deloha se jim nechava, zajima me, jestli nekdo nevi jake je riziko vzniku rakoviny delohy u takto kastrovane feny.diskuze na tema kastrovat ci nekastrovat mam prectene a nechci otvirat opet tema zda kastrovat ci ne. chci jen vedet, zda ma nekdo s takto provedenou kastraci zkusenost (hlave zdravotni stav feny). diky za odpovedi.

Eny
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2005 09:50
- Nahlásit

víte pokud chcete kastrovat jen kvůli rakovině, je to zbytečné. Rakovina si cestu najde vždycky pokud si jí najít chce. Mám teď deset a půl letou fenu a měla nádor na slezině, no a to je nekastrovaná a děloha nic, ta je čistá. Tak nevím. Podle mě se rakovině jako takové předejít prostě nedá.

Anonymní
# Zasláno: 15 Bře 2005 10:04
- Nahlásit

Nechci nikoho kastrovat, jen jsem se dozvedela, ze dnes se kastruje timto zpusobem,pro me je to novinka.Zajima me jen, zda ta hormonalni zmena (po odebrani vajecniku) na delohu feny treba nejak spatne nepusobi,podle me to na delohu vliv musi mit,kdyz fema prestane harat. Neni mi jasne, kdyz uz maji fenu otevrenou, proc tu delohu nevezmou taky.

malika
# Zasláno: 25 Bře 2005 17:40
- Nahlásit

no naše fenka byla takle kastrovaná asi před 2 roky hned po prvním hárání a doktor řikal že riziko rakoviny dělohy je po tomhle zákroku nižší, je to stejný jako když se dřív vybralo všechno ale ten zákrok neni tak agresivní.

Anonymní
# Zasláno: 25 Bře 2005 18:46
- Nahlásit

myslím si že když už se vezmou vaječníky, pak tam nechávat v tu chvíli naprosto nefunkčří a z role vyřazenou dělohu,je pouze o riziko víc = zánět, nebo i to rakoviné bujení....no nevím , ale když už kastrace tak ze všim, myslim si.
po odebrání vaječníků zmizí cyklus a tedy i jakákoli činnost dělohy, ne? měla by tedy být v klidu, ale myslím že to je pro ni právě nepřirozené, dlouho v nečinnosti nicmoc nevydrží. Pojem není tak agresivní v této souvislosti nechápu...
Bárny

Anonymní
# Zasláno: 28 Bře 2005 16:09
- Nahlásit

TAKY K TÉMATU : Právě jsem byl náhodný svědek spojení = svázání psa a feny - neplánované, když fena sice hárá ale pes je již 3 měsíc po kastraci.... je mu nyní 17 měsíců a kryl prvně.
Stalo se vám to někomu někdy ?

dík
ales

Anonymní
# Zasláno: 29 Bře 2005 08:00
- Nahlásit

To, že je pes vykastrovaný, nemusí znamenat, že už nebude mít zájem o fenky. Jen už z toho nic nebude...

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:01
- Nahlásit

Naše fenka kastrovaná zemřela právě na rakovinu dělohy a následné metastáze. Já jsem zastánce toho, že když už kastrovat, tak vzít všechny orgány s rozmnožováním související (vaječníky, vejcovody, dělohu). Bez hormonu jsou tyto orgány naprosto nefunkční a zbytečné, tak proč je tam nechávat. Jinak pro kastraci jinou než ze zdrav. důvodů nejsem.

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:09
- Nahlásit

Evicka
no,nebyla bych tak kategorická,ty orgány jsou třeba nefunkční z hlediska reprodukce,ale co takhle opora pánevního dna?I fenky mají po hysterektomích močovou inkontinenci....

V medicíně není nic úplně černobílé a vždycky se musí hodnotit případ od případu...

A mimochodem,když už chceš odstranit cílové tkáně pro působnost estrogenů a riziko maligního zvratu,nesmíš zapomínat na mléčné žlázy.

Evik
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:59
- Nahlásit

Sali

když se o tom tady mluví...chci se zeptat, zda musí fena po kastraci (když se jí vezme úplně všechno) užívat také nějaké léky s hormony....(tak jako ženy po stejné operaci)...?

Ebony
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 11:50
- Nahlásit

Evik
ne, nemusí, já měla fenu vykastrovanou(jen vaječníky) a naopak se zbavila svých hormonálních potíží, měla šílené problémy se srstí, když hárala

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:09
- Nahlásit

Sali, já hodnotím jen jako laik a ze svých zkušeností. Nejsem lékař jako ty a tyto zdravotní důsledky nejsem schopna dostatečně posoudit. Samozřejmě máš pravdu jako vždy, nic není černobílé a musí se posuzovat individuálně případ od případu.

Jen tak pro zajímavost, my tu máme veterináře, který nám kastroval kočku. Vzal jí dělohu a jeden vaječník. Ten druhý jí nechal. Prý aby byla zachována hormonální rovnováha. S kočkou bylo vždycky v říji k nevydržení, projevy byly úplně stejné jako u kočky nekastrované, jen z toho nic nebylo. Tento způsob kastrace v tomto případě nebyl právě vhodný. Kočka byla naprosto nesnesitelná, kocouři lítali po celém domě a stahovali se z celého širého okolí. Moji averzi vůči kočkám to ještě prohloubilo. Kočka už je v pánu, zemřela na stáří přirozenou smrtí, což v naší rodině terierů nebývá u ostatních zvířat až tak samozřejmé.

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:24
- Nahlásit

Evicka
já právě preferuju tenhle způsob sterilisace,nestojím o hypoestrogenismus.
když má fena smůlu,má ty samý potíže jako ženský a musí brát estrogeny třeba kvůli tý močový inkontinenci...
prevence rakoviny je plná kastrace v dětství,před prvním uvolněním estrogenů,tedy před pohlavní dospělostí.
Co to dělá s pracovní povahou,je věc jiná...

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:25
- Nahlásit

Evik
jak kdy...

Evik
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2005 14:14
- Nahlásit

Sali

díky za odpověď...jak je to najednou všechno děsně složité a "nepochopitelné", když se člověk o psy začne zajímat hlouběji

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:52
- Nahlásit

Prosím o názor, či sa oplatí sterilizovať samca? Nemecký špic veľký.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:23
- Nahlásit

Anonymní

pokud pes nemá žádné zdravotní problémy se svými samčími žlázami, tak bych to nedělala. Kvůli čemu byste ho chtěl/a kastrovat? Pokud Vám zdrhá za čubama, tak myslím, že to kastrací nevyřešíte.....Naši známí mají kastrovaného voříška a kdykoli se v okolí hára čuba, vždycky za ní zdrhne a je jedno, že je kastrovaný, pudy má v sobě pořád.

Anonymní
# Zasláno: 14 Dub 2005 21:01
- Nahlásit

Ad Evik
Zatiaľ neuteká, ale má už 7 rokov . Vždy bol trochu pojašený a bláznivý, ale máme v okolí mladú kokršpanielku a myslím, že budú s ním veľké problémy, keď dospeje. Už ho skoro prešlo auto, keď nebol na navijáku a utiekol za kámoškou.

Petra
# Zasláno: 15 Dub 2005 05:31
- Nahlásit

mame psa a fenku, chtěla bych za dva roky od nich stěňata a pak jednoho z nich nechat vykastrovat, ale pániček nechce ani slyšet o vykastrování psa tak bude muset fena.Může být kastrovana i po štěňatech.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 07:10
- Nahlásit

Petro

a je ten Vás páreček s PP? Pokud ne, nemnožte prosím "bezpapíráky" je to krajně nezodpovědné. Podívejte se na některé webové stránky psích útulků a zvažte to krytí....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání