| Autor |
Zpráva |
karolina
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 15:41
- Nahlásit
Diagnoza - Pemphigus
Dobrý den,
máme žlutého labradora ( pes, 2 roky ), u kterého byl diagnostikován Pemphigus na nosní houbě. Psovi byl předepsán Prednison a Imuran, léky se obden střídaly, Prednison byl dáván v maximální dávce 8 tbl., Imuran stabilně 2 tbl. Zhruba před týdnem jsme ukončili léčbu. Veterinář nám řekl, že tato choroba je velmi špatně léčitelná ( resp. nevyléčitelná ) a i my vidíme, že ani po několika-týdenní léčbě a následném vysazení léků se stav psa nezměnil. Chtěli bychom Vás požádat o jakoukoliv radu nebo pomoc v léčbě této choroby, protože dosavadní léčba kortiko-steroidy měla na psa velmi špatný dopad.
Pes prodělal v mládí léčbu demodexu ( Ectodex ), ale jinak je to pes vitální a temperamentní, jiné onemocnění jsme nikdy neřešili. Zkoušíme teď tzv. přírodní cestu léčby a to olejem Canidos SKIN - DROPS od Canina Pharma a od stejné firmy i pomocí přípravků Canidos SKIN - CABS a SKIN-TABS (= Petvital BIOTIN-TABS ). Objednali jsme ještě z Německa přípravek Kompagnon Vet, o kterém jsme se dozvěděli na základě článku v časopise Svět psů. Jelikož se domníváme, že tato nemoc je způsobená selháním imunity, chtěli bychom se proto zeptat, zda-li existuje možnost, jak imunitu psa posílit ( například injekce Baypamun nebo něco jiného ). Prosíme tímto kohokoliv o radu, jak pomoci našemu pejskovi. Předem děkujeme
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 16:08
- Nahlásit
a co je to ten pemphigus???
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 16:10
- Nahlásit
jeste rada..zkus se podivat na www.vet-centrum.cz je tam forum "domaci lekar" nebo tak nejak..muzes tam vznest dotaz a do 3 dnu ti odpovi primo odbornici
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 16:20
- Nahlásit
já tedy nevím přesně co je to za nemoc, ale mám podobnou zkušenost jako ty s kortikoidy, braly jsme taky prednison, ale odcházejí při něm ledviny a játra a taky nám nepomohl naopak po delší době používání se začla fenečka počůrávat to druhé taky neudržela to ani když jsme ji měly na klíně a prý to bylo způsobeno tím, zkoušela jsem stejně jako ty přírodní medicínu homeopatika a spoustu jiných přípravků, ale nepomohlo nic bohužel, ale měly jsme rozpad kostí a ztrátu imunity a to je něco jiného, držím moc palečky a doufám, že něco pomůže
|
leon
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 18:38
- Nahlásit
karolina
Tohle mi dneska docela vystrašilo. Vůbec jsem nevěděla, že tahle autoim. nemoc existuje. My máme problémy s nosní houbou už nějakej čas. Nedávno dokonce přišel zvenku a měl nosní houbu celou sedřenou do krve. Sice se mu to dost rychle zahojilo, ale pořád to není ono.
Nos má pořád vysušený, popraskaný. Mazala jsem kalciovou mastí, ale to nepomáhalo, teď veterinář řekl, že máme zkusit mazat s měsíčkovým krémem, tak asi 14 dní mažeme. Je to lepší, ale pořád nic moc. Puchýře se mu sice nedělají, ale ten nos má takový drsný, popraskaný.
Veterinář mi na tohle onemocnění vůbec neupozornil. Jen řekl, že mám zatím mazat a přidat pupalk. olej. Dnes jsem si o tomhle přečetla a mám docela strach, že to může být tohle, co má tvůj pes.
|
Bessy
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2006 19:21
- Nahlásit
Ahoj Karolíno, já ti asi nepomůžu, jen jsem se chtěla podělit o zkušenosti. Máme 5 letou fenu hovawarta, které bylo asi před 3 měsíci diagnostikováno onemocnění Pemphigus foliaceus, projevující se boláky a strupy na celém těle, zvracením a úbytkem váhy. Bylo nám doporučeno podávat Prednison 2 tbl a antibiotika Cefaclen. Asi po 2 měsících se doktor rozhodl snížit dávku Prednisonu a vysadit antibiotika a stav se začal zhoršovat. Takže znovu. Teď už je dobrá, bere 1 tbl Prednisonu a doufáme, že se to zase neobjeví. Taky jsme zjistili, že je to nevyléčitelné, něco jako cukrovka, prostě nikdy se toho nezbavíš, můžeš to jen potlačit. Injekce na posílení imunity nám doktor řekl, že v tomto případě jsou zbytečné a neměli by efekt. Léčba se na ni nijak negativně neprojevila. Bohužel se to projevovovalo na celém těle, takže to bylo hodně obtížné. Prognóza je prý nejistá. Protože jsem toto téma na netu nikde nenašla, psala jsem do diskuzí (nikdo se však nenašel kdo by měl psa s touto nemocí) a tak jsem psala na různé int. vet. poradny, odpověděla však jen jediná AAVET.CZ. Pem. je hodně druhů, a tak máš určitě trochu jiné zkušenosti. Přeji nám hodně štěsí.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2006 20:24
- Nahlásit
leon
Suchá a rozpraskaná nosní houba může být příznak poškození nebo špatné funkce ledvin. Nechci strašit, pokud je pejsek mladý, tak je to s největší pravděpodobností jen záležitost nosu a ne jiných orgánů.
|
leon
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2006 20:57
- Nahlásit
dorfa
Ledviny měl při posledním vyšetření v pohodě. Ani cukrovku nemá.Při cukrovce prý může být přesušený nos také.
Ale nemocné má srdce(vrozená vada). Myslím si, že to je asi od toho(srdce+plíce), ale když jsem četla o problému Karoliny, připadalo mi to stejné. Tak jsem z toho byla a jsem trošku vystrašená, že bych měla do něj cpát další léky. Každopádně se ale zeptám veta na ten Pemphigus.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2006 21:04
- Nahlásit
leon
To bude určitě všechno O.K, obzvlášť, když měl testy dobrý. To je zcela normální reakce nás páníčků hypochondrů na novou informaci o nemoci. Já jsem ta samá obzvlášť když pes má zjevně jeden z mnoha symptomů, které jsou pro danou chorobu typické.
|
leon
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2006 21:10
- Nahlásit
dorfa
Asi máš pravdu. Jsem takovej páníček hypochondr.
No ale stejně se optám.
|