| Autor |
Zpráva |
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 11:01
- Nahlásit
existuje vubec nejaky pes, ktery neni predurcen k nejakym dedicnym vadam...?!?
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 11:04
- Nahlásit
Kříženec
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 11:05
- Nahlásit
Jinak tipuji, že nejmíň jich je u tzv. "přírodních" plemen
Basenji a podobně
Nejvíc se jich objevuje u "módních" ras, které jsou množeny pro peníze, bez ohledu na důsledky. Takže to není problém plemene, ale nezodpovědných lidí.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 11:16
- Nahlásit
no jo....ale treba ted je modni JRT a nemyslim ze by mel predurcene vady...
a co se tyka basenji...ty jsou uzasni...zrejme i bez predurcenych vad, ale zase sou to lumpove na vychovu..
|
sue
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2006 14:35
- Nahlásit
jj existuje ....málo přešlechtěnej..např.německý pinč
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2006 16:30
- Nahlásit
Slyšela jsem, že málo šlechtěný jsou border kolie, ale co je na tom pravydy, nevím...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2006 16:45
- Nahlásit
nika00
Ja myslim, ze je spousta plemen, ktery jsou doposud zdravy. "Predurceny" k dedicnym chorobam - no, pro me je to plemeno, ktery se samo nedovede prirozenou cestou rozmnozit, feny se posleze nestaraji o stenata, porody probihaji vesmes cisarem atd..
A slovo "predurceny" mi stejne prijde dost silny, problem se muze vyskytnout kdekoliv a kdykoliv...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2006 16:54
- Nahlásit
fifi
ale jo..s tim s tebou souhlasim....
myslela sem "predurceny" jako ze se vseobecne vi, ze treba NO, retrivri atd maji problemy s kyclema...sarpejove zase s ocima atd....ale zrovna ZL a NO mi neprijdou ze jsou nejak extra preslechteni:-/
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2006 08:25
- Nahlásit
nika00
třeba takový malý pejsci nemívají moc problémů. třeba u boloňáků se může u nich vyskytnout luxace čéšky, ale to fakt vyjímečně. Ani york (modní plemeno) nemá nic "předurčeného" šlechtěním...
|
Cezar
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2006 09:13
- Nahlásit
nika00
Já si myslím, že speciálně u těch větších plemen jsou ty kyčle váhou. Mě se zdají ty zadní nohy strašně slabé na to velké tělo.
A můžeš dělat co chceš a stejnak tomu nezabráníš. Cezar byl celý život štíhlý, plaval jak blázen, byla to spíš vodní krysa než NO a stejnak v 8 a půl ho začly kyčle trápit. To jsem si tenkrát dělala srandu, protože jsem zrovna byla těsně po té endoprotéze a on začal pajdat. Veterinář o něm řekl, že je to opice, která si myslí, že když má panička endoprotézu, takže on by jí mohl mít také. Ale také se mi nezdá, že by tohle plemeno bylo nějak přešlechtěné.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2006 11:36 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
tak já můžu říci, že např. takový chodský pes...sice se u něho v jisté míře také objevuje DKK, ale to je jediná "dědičná" choroba, která u nich za těch přes 20 let od doby, kdy bylo plemeno znovu zregenerováno, byla zaznamenána a na drtivé většině jedinců se DKK ani neprojevuje, pokud jsou dobře osvalení a v dobré kondici. Je to tím, že hmotnost dospělých psů se často nepohybuje nad 25 kg - mají lehkou kostru.
Jinak je to zdravé plemeno s dobrým kořínkem a dožívají se poměrně vysokého věku (13-14letí jedinci nejsou výjimkou)
|
Cezar
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2006 12:33
- Nahlásit
Mi měli NO také bez dvou měsíců 14 let, ale artroza byla od 8 a půl, chodil, ale až do konce.
|