Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nedorostlé zuby
Autor Zpráva
monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 09:18
- Nahlásit

setkali jste se někdy s tím, že by pesanovi při přezubení nevyrostly 4 zuby?

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 09:21
- Nahlásit

monika
Ano, je to možné.Většinou jsou to P1, P2 a M3.Vzhledem k tomu, že tyto zuby jsou v tlamě vždy po 2 může jich chybět i více než 4. O jaké zuby se ti jedná? M3 vyrůstají až naposledy někdy třeba až ve 12 měsících.Někteří psi mají problém s prořezáním P1 a prořezají se také až okolo 12 měsíců. Co je to za rasu a jak je pejsek starý?

monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 10:28
- Nahlásit

dorfa
jedná se o dva zuby na každé straně.poslední malé zuby a první stoličky hned za řezákem. jde o něm.dogu, pět a půl měsíce starou.štěnat bylo devět a všechny ostatní přezubily v pohodě.žádnému jinému zuby nechybí.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 10:45
- Nahlásit

monika
Nějak jsem tomu neporozuměla. Za řezáky jsou špičáky, pak jsou premoláry tedy P1-P4 a pak jdou moláry (tedy stoličky) M1-M3. Tak jaký zub mu tedy chybí?

suesie
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 11:08
- Nahlásit

Kolik má mít pes těch přednívh zubů, co jsou mezi špičáky? Záleží na rase nebo to mají všichni stejné? Někde jsem slyšela, že nahoře i dole jich má být vždy 6, ale pes známých má nahoře 4 a dole 6 tak nevím, jestli je to ok, nebo mu prostě nevyrostly.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 11:15
- Nahlásit

suesie
Řezáků má být správně 6 nahoře i dole.

suesie
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 11:19
- Nahlásit

tak to už mu asi nedosrotou když je mu 14 měsíců, že? Mám za to, že tyhle zuby rostou jako první.

monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:03
- Nahlásit

dorfa
takhle to popsal majitel, bohužel jsem to neviděla.Já jen že mám taky dogu, tak mě zajímá, jestli je možné, že může chybět až takový počet zubů a jen u jediného prcka z vrhu.Nemůže mít na to vliv krmení, hodně kousání nebo tak něco?

Markét
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:04
- Nahlásit

Řezáků musí být 6 a 6, ovšem podmínečně většinou u plemen s nůžkovým skusem. Například u některých bracyhcefalických plemen se chybění i řezáků toleruje.

suesie
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:06
- Nahlásit

Markét
v našem případě se jedná o borderku, myslíte že je to ok?

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:20
- Nahlásit

monika
Je to geneticky dané.Ovlivnit krmením,kousáním atd. to nelze. Myslím si, že absence takového počtu zubů u dogy je dost neobvyklá. Některá velká plemena s hodně protáhlou mordou jako třeba chrti mají mezi zuby vetší mezery, takže to vypadá jako že tam zub absentuje, ale když se spočítá počet tak jsou tam všechny. Takže v 5,5 měsících ještě nemusí být výměna zubů vůbec dokončena zuby mohou dorůst, a nebo už tam zuby jsou a jenom je nemůžete spočítat.Nutno to ověřit.
Správný počet zubů:
6 řezáků (zuby třenové)
4 premoláry (P1,P2,P3,P4)
3 moláry (M1,M2,M3
2 špičáky
To platí pro spodní patro, takže 22 zubů
V horním patře nejsou poslední moláry takže:
6 řezáků
4 premoláry (P1,P2,P3,P4)
2 moláry (M1,M2)
2 špičáky
v horním patře má být tedy 20 zubů. Celkem 42.

monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:48
- Nahlásit

dorfa
taky doufám, že dorostou.jen mě je divné, že se to objevilo jen u jednoho pejska z devíti, ostatní mají zuby v naprostém pořádku.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 13:53
- Nahlásit

monika
Jo i to se stává.Dokonce i všechny budoucí vrhy mohou být pak vždy plnochrupé. Celý problém je v tom, že vývoj zubů u psa není ještě ustálen jako třeba u koček. Zuby P1,P2 a M3 jsou nefunkční zuby, tak tam prostě u některých jedinců nenarostou.
Pro psa absence těchto zubů naštěstí nepředstavuje žádný zdravotní problém. Proto by bylo správné, aby to nebyl ani problém v případné chovnosti. To pouze mi lidé svými nesmyslnými pravidly chovnosti (úředním povolením k množení) si tyto problémy sami vytváříme. Bohužel mám s tím hodně špatné zkušenosti a dosti vyhraněný názor.

monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 14:28
- Nahlásit

dorfa
no to je právě ono, pes má výstavní předpoklady.byl jeden z nejhezčích ve vrhu a ted tohle.naštěstí to majitelé berou jako fakt a pejsu milujou i přes to, že se museli smířit s tím, že zuby nebudou. pokud teda nanarostou, nebude uznán jako chovný - bohužel.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání