Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kožní problémy
Autor Zpráva
fromeli
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 18:10 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

Mám dotaz nebo prosbu o názory a zkušenosti.
Labradorka mého švagra trpí na mykózy, alespoň tak to diagnostikoval její vet. Původ by měl být nějaký povrchový mikrob. Obvykle je přeléčena ATB, chvilku je klid a během měsíce je to tu znovu. Krom toho jí byla zjištěna potravinová alergie na vejce, pšenici a soju, prý nijak tragická. Krmena je Hills granulema - sensitiv skin.

Nemoc začíná tak, že se jí na břiše objeví rudý flek, který začne mokvat, postupně je těch fleků víc a víc. Naní má hrbolky i na zádech, dělají se jí lupy a celkově jí to svědí.

Krom toho jí byla vyšetřována i štítná žláza a ta je OK.

tosca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 20:38 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit

Tohle znám od své pejsy-alergičky. Rudé fleky na tlapách a břiše, svědivost po celém těle, opakované záněty v uších. ATB zabírala pouze dočasně. Pomohla nám až úprava stravy. Hledali jsme dost dlouho, ale našli granule, které ji potíže nedělají (Happy-Dog, granule Irland).
Hills Sensitive Skin obsahují vejce i soju, nebo se pletu? Přítomnost sójové mouky v granulích Hills byl důvod, proč jsem je vyloučila při výběru granulí pro moji fenku.
Pokud bude krmit potravou ve které je obsažený alergen, asi se to moc lepšit nebude. Boj s alergeny psa strašně oslabuje a pak je náchylný na mykózy a záněty. Veterinář nám doporučoval zkusit Wobenzym na posílení imunity. To jsme nakonec nepotřebovali. Úprava stravy pomohla. Já vím, že se budou těžko hledat granule bez vejce, ale pšenici a sóju vyloučit lze. Ideální by byla vařená strava a hlídat složení, jenomže to taky každý časově nezvládá. Se psy alergiky to je dost těžké. Nám se podařilo najít stravu, díky které pes omládl o pět let. Sem tam se ještě objeví svědivost kůže, ale proti tomu, co to bylo je na tom báječně. ATB jsme od té doby nepotřebovali.

fromeli
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 06:30
- Nahlásit

tosca
díky, já jim taky říkám, že ten Hills není to pravý, nějaký granule jsem našla, co tyhle věci neobsahují, ale s nima je to těžký, "vet" jim ty granule schválil, tak s tím operzujou. Já jim doporučovala zkusit i vařenou nebo syrovou stravu, taky bez odezvy. Ale nevzdávám se a hučím do nich dál.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 07:30
- Nahlásit

tosca

koukám, že taky krmíš Happy Dogem - já taky, ale Neuseeland (ono v tom moc rozdíl není). Jeden dobrý známý mi říkal, že podle nějakých výkumů byl Happy Dog označen z těch všech výrobců granulí jako pro psa nejpřirozenější a nejstravitelnější. Např. když je na něm napsáno "jehněčí", tak že tam to jehněčí opravdu je a není mícháno s kuřecí moučkou.
Já jsem s tímhle krmením naprosto spokojená u svých dvou psů, moc jim to svědčí, ale zajímavý je, že třetímu psovi to dávat nemůžu, měl po tom průjmy....Tomu zase pro změnu nejvíc sedí Purina ProPlan a Hill´s Ono je to o tom vyzkoušet všechno možné a je to pes od psa....

tosca
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 10:29
- Nahlásit

Evik
Pesa - alergička zvládá dlouhodobě pouze Irland. Neuseeland jsem zkoušela (jako možnou změnu) a měla po nich průjem. Mám podezření, že to dělá právě to jehněčí. Druhý pesan žere všechno bez potíží. Krmený je granulemi Natur-Croq Lamm & Reis. Alergička má tyhle granule ráda jako pamlsek. V malém množství ji potíže nedělají, když jich sežere celou misku, má průjem. Protože jsem zastáncem názoru, že pes by neměl žrát trvale jeden druh granulí, snažím se je střídat cca po 2-3 mesících. Chtěla jsem najít alternativu u happy-dogu, ale nepodařilo se. Zkouším teď K-9, vypadá to nadějně Granule Irland zůstanou jednoznačně jako základ (pesa má 10 let a není nijak extrémně zatěžována, takže ji snížený obsah bílkovin spíš prospívá), ale občas to chce změnu. Ona pak i líp žere
Happy-Dog granule preferuji hlavně proto, že tam není sója, nejsou tam barviva a EU schválené konzervanty. Takže minimum chemie.

fromeli
Nevzdávej to! Vařená (ještě lépe syrová) strava by byla ideální. Jenomže, jak jsem psala, ne každý má čas psovi vařit a při vařené stravě je náročné hlídat vyváženost stravy. Taky bych krmila nejraději syrovou stravou, jenomže pesa-alergička syrové maso nežere

Podařilo se Ti najít granule, které neobsahují vejce?

Anula
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 10:42
- Nahlásit

Ahoj, když jste u těch kožních problému, nemá někdo z vás zkušenosti s léčbou lokální demodikózi (trudník psí). Mám skoro roční fenku RR a od pěti měsíců nás tenhle problém provází, je to sice nepatrné, ale bojím se, aby se to nerozšířilo. U prvního veta jsme používali Extodex (koupele), byla pak dva dny hotovná, do ničeho neměla chuť, dodnes má z koupelny strach, pomohlo to, leč v malé míře se to objevilo opět, u druhého veta na to teď používáme injekce na imunitu (prý z mrtvého ovčího viru, který způsobí, že se imunitní systém začně bouřit a tím pádem fungovat) a obojek Preventic.

fromeli
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 11:04
- Nahlásit

tosca
nejsem si na 100% jistá, ale na 99% to bylo NUTRIENCE DERMA.

tosca
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 12:46
- Nahlásit

fromeli
Dík, vypadá to, že ve složení vejce skutečně není. Nelíbí se mi tam sice jiné přísady, ale je to dobrá alternativa pro psy, kteří mají alergii na vejce

jerry
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 08:29
- Nahlásit

Trochu poopravim vase nazory. V prvom rade alergia nie je na vajicka ale na bielok. To je ten pravy alergen. Pri eliminancnych dietach sa pouzivaju krmiva, ktore skutocne dostanu do organizmu nealergeny. Takychto krmiv na trhu nie je vela a vacsinou sa mnohe tak tvaria a v popise maju uvedene, ze su bud pre citlive zaludky, pre alergikov atd.
Evik: No tvoj znamy ti poradil dobre zvlast ked chovas hydinu. Pozri si zlozenie tvojho krmiva a mozno pochopis, ze lamb meal nie je len maso, ale to nie je az take dolezite ako kukurica, ktora v takomto mnozstve je skutocne idealna skor pre tu hydinu ako pre psa. Perlickou je konzervacia...
Tosca: Krmiva pre eliminancne diety obsahuju len jeden uhlohydrat a jeden druh exotickeho masa. Skutocna eliminancna dieta je doporucena napr. ryba a ryza alebo ryba a zemiaky ... Morka, jahna vsak v niektorych pripadoch mozu byt alergen. Je to vsak len vynimocne.
Z rady kvalitnych veterinarnych krmiv by som zaradil novafoods fitness a firstmate ci canidae.

arsiela
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 08:35
- Nahlásit

U toho demodexu mě moc jiná lokální léčba nenapadá,na Ectodec může pes reagovat únavou.Demodex se léčí někdy obtížně,bohužel.Já dávala ještě navíc echinaceu,na podporu imunity.

Vcelka
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 08:37 - Změnil/a: Vcelka
- Nahlásit

Evik
tosca
a je velký rozdíl mezi Happy Dog Irland a Happy dog Premium Crog?
To první je superprémiovka a to druhý jen prémiovka?
Krmím psa Happy dogem Junior Crog GR23 a chci přejít na dospělácký, tak váhám na který.

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:13
- Nahlásit

Vcelka
Rozdíl je velký ve složení. Podrobný rozpis složení lze zjistit na stránkách firmy happy-dog. Já začínala u Premium Crog. Připadalo mi složením vhodné. Pesa má po něm ale problémy, takže jsem přešla na Irland, což je šetrné krmivo.

Pokud pes nemá problémy a složení vyhovuje, nevidím důvod, proč platit za dražší Irland. Podle mě je Happy-Dog Premium Crog kvalitní krmivo.

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:29
- Nahlásit

jerry
O eliminační dietě jsem nikde nepsala. Znám ji a pokud vím, eliminační dieta se v kombinaci s provokační dietou používá pouze pro určení alergenů, nikoliv jako dlouhodobá strava a majitel psa by měl úzce spolupracovat s veterinářem, takže bych se neodvažovala někomu doporučovat konkrétní eliminační dietu po internetu. Ale i tak, děkuji za informace. Pouze jsem se pozastavila nad tím, že někdo zná alergeny svého psa a přesto krmí granulemi, které tyto alergeny obsahují.

Co je špatného na konzervantech používaných u výrobků Happy-Dog?

daliva
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:34
- Nahlásit

fromeli
Pokud se tvoji známí opravdu nechtějí zabývat psí dietou
tak, že by sami vařili, doporučuji z vlastní zkušenosti superprémiovku FirstMate Lamasko Sensitive (dívala jsem se na složení, neobsahuje ty alergeny, které uvádíš) nebo ještě lépe ultraprémiovou hypoalergenní řadu Fish and Potato (má i variantu LB s přídavkem chondroprotektiv, což by pro labradora mohlo být příjemné). Cenově je superprémium na tom lépe než Hills, ultraprémium srovnatelně. Tyto granule daly kamarádce dohromady psa, který od mala trpěl na snad všechny možné varianty alergií (potravinové, kožní, pylové, na očkování apod.) + řadu vážných zažívacích potíží. Z tvých informací bych opravdu tipla, že se jedná o problémy vyplývající hlavně z krmení, a tak bych to doporučila změnit. Navíc alergie je otázkou imunity a ta je opakovaným podáváním ATB narušovaná snad víc než kontaktem s alergeny - osobně bych asi vyměnila i veta, pokud tento stále aplikuje ATB a nemá to dlouhodobější efekt.

Papucikova Jarmila
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:46
- Nahlásit

Nevím proč vám nikdo neporadil na veterině granule na potravinovou alergii Trovet LRD .Můžou se používat po celý život psa.

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:49
- Nahlásit

daliva
díky, už jsem si to tu napsala. Včera se mi podařilo šváru trochu načnout na vařenou nebo syrovou stravu.
Co se týče imunity, tvrdím jim pořád, že ji narušuje i ATB, že by ji měli posilovat.
Díky za každou radu nebo nakopnutí směrem k něčemu.
Co se týče veta - Naxera a spol. , myslím, že ten druhý se jmenuje Srba nebo tak nějak. Změnu jim doporučuju několik let.

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:51
- Nahlásit

Papucikova Jarmila
jsou někde popisy tý diety TROVET?

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 09:54
- Nahlásit

fromeli
Jo komu není rady tomu není pomoci. Ale Naxeru rozhodně nebrat.Ale trpělivost někdy růže přináší.

daliva
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:11
- Nahlásit

fromeli
Ještě k tomu posílení imunity - echinacea, pupalkový olej (mmch to je podpůrná léčba i u toho demodexu) a vit. C + na vylepšení stavu kůže a srsti rybí tuk.

No, jestli je tím vetem Naxera, tak potěš koště a fofrem pryč. Injekce ATB (či kortikoidů či jiných léků) a doporučení granulek, které má NÁHODOU ZROVNA pod stolem, což mu zajistí pravidelné opakované návštěvy - to je asi solidní byznys. Chudák labřice...

Jaruška
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:13
- Nahlásit

http://www.mhvet.cz/article/160/trovet-lrd-dogs.ph p

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:14
- Nahlásit

daliva
jak to víš, přesně tak to tam funguje

Pupalku jsem jim taky navrhovala, sama jí semtaa dávám jezevčíkový.

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:15
- Nahlásit

Jaruška
díky

Anula
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:18
- Nahlásit

Arsiela: Díky. chci se zeptat, jestli si z toho svojeho pejska dostala? Vím, že se to prý může kdykoli (např. pri hárání) vrátit zpět, ale doufám, že u tý lokální formy to bude v pohodě...konečně. Naše fenka je teď vcelku v kondici, ale občas se právě objeví v okolí krku malá lysinka a nebo stroupek, po kterém vznikne lysina..má tak jednu dvě...malé, ale stejně nás vet varoval, abychom to nenechali rozjet...takže se léčíme i se zdánlivě malym problémem.

Miky
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2006 19:15
- Nahlásit

AHoj, zkuste hypoalergení ACanu losos a brambor, je to novinka, super složení.. MOjí pese se projevila potravinová alergie a pořád se drbala, kousala, ukrutně... Krmili jsme Acanou kuřecí a přešli na tu losos a od té doby pokoj a nááádherná srst. Navíc voní po rybách a chutná jí velice

mac1
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2006 20:06
- Nahlásit

já bych jen ten často používáný argument - nemám čas na vaření - trochu upřesnila .Vaření vůbec moc času nestojí, nestojíte přeci u sporáku, vaří se samo ,jen dáte do hrnců a pak do mrazáku , vařím 1x až 2x týdně ( mám 2 psy) . Na psu alergikovi bych žádné granule nezkoušela a dala mu normální žrádlo, ať už syrové nebo vařené .

fromeli
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 18:17
- Nahlásit

Tak jsem se vrátila od veta, původně jsem tam šla s análníma žlázkama a jen sem říkala vetovi, aby se juknul do uší, že jsou pořád děsně suchý a že se začíná Michelle podrbávat.
Žlázky zlikvidoval, juknul do ušisek a konstatoval počínající zánět a souhlasil s tím, že jsou ušiska neskutečně vysušená, Michelle dostala Surolan kapičky, kapat máme 2x denně a za týden se přijít ukázat.
Zjistil, že má vysušenou kůži všude po těle, přičemž srst má lesklou a doporučil nám zvážit nějaký rybí granule, že jsou hypoalergenní, že by to mohla být potravinová alergie.
Ptala sem se ho i na klasickou stravu, tak to nevyloučil ale s tím, že bych musela zkoušet, jak na to Michelle reaguje, prostě postupně přidávat jednotlivá jídla.

Taky máme za domácí úkol sledovat jak pije, že by to mohla být i hormonální porucha, tak uvidím, jak bude pít a příští týden se dohodnem, co dál.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání