| Autor |
Zpráva |
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:05
- Nahlásit
Mám kolo i kolečkové brusle, ale nejezdím na tom, protože se bojím vzít hafana sebou (LR 1rok a 8měsíců). Byla mu naměřena DKK 2/1 a doktor říkal, že hlavní prevence je neběhat u kola. Pokud pojedu pomalu a ještě k tomu po lesní cestě, je to pro něj taky nebezpečné? Hafan vůbec žádné problémy s nohama nemá, rentgen jsme mu nechali udělat jen ať víme. Co si myslíte? Je pro něj opravdu běh u kola nebo u bruslí tak nebezpečný?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:16
- Nahlásit
Břetislava
Je to blbost. Na lesních cestách, přiměřeným tempem - aby klusal a ne cválal - v pohodě. Jen do toho. Brala jsem ke kolu labradorku s DKK 4/3. A na horské túry atd.atd. Osvalila se a nekulhá ani teď v 10 letech. Prosím tě, s DKK 2/1 by mohl být chovný!
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:17
- Nahlásit
naopak pokud ho necháš jen válet na gauči, tak problémy může mít.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:19
- Nahlásit
Břetislava
Dovolim si sice nepresne, ale ochotne ocitovat pana Hartla - je to z nejnovejsiho cisla PPC, rozhovor s panem Hartlem o tom, co vsechno kdysi v armade se psy zkouseli:
Psi (mimo boxery) nemaji s DKK zadne problemy, vyjma nucenych skoku do vysky a do dalky. Psi i s DKK 4/4 ubehnou v pohode az 80 km!!!
No a podle meho nazoru (a taky nazoru naseho veta) - nasvalene zvire je na tom mnohem lip, nez gaucak. Svaly mu dele udrzi kloub, kondice a nizsi vaha znamenaji vyrazne ulehceni vsem kloubum.
A konecne - kamaradka ma gronu, s DKK 1/3. Chodi dogtrekkingy, a ver mi, ze vubec ne spatne (velmi casto maji holky nejakou tu bramborovou medaili)...
Takze pokud jste doted se psem nedelali nic, je treba zacit pomalu a postupne. Labrador nebude psem vytrvalcem, takze s odhadem vzdalenosti je treba opatrne. Spis se ho snazit udrzet v kondici hlavne plavanim. Nicmene u jizdy na kole je treba odhadnout, kolik toho pes v pohode zvladne, NENUTIT ho, pokud nemuze, nechat ho navolno a jet jen takovym tempem, ktere si zvoli pes. A nejlepe po lesnich cestach, rozhodne ne po asfaltu...
Tak nebo tak - DKK 2/1 podle me je skoro nic...
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:24
- Nahlásit
Ketrin
Nene, v bytě ho sice máme, ale snažím se mu to kompenzovat 3 hodinovými vycházkami v lese, hodně jezdíme na hory a tak. Jen jsem prostě vždy místo kola volila třeba delší túru. Teď už to vím a na jaře se do toho dáme.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:29
- Nahlásit
Břetislava
Žádné strachy - 2/1 opravdu jak píše wami není problém.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 10:43
- Nahlásit
Břetislava
My máme labradorku s 3/3 a vet přímo doporučil běh vedle kola nebo jogging s pánečkem a to proto, jak už tu bylo napsáno, že se jedná o vyvážený běh bez nějakých skoků, rovnoměrná zátěž a to je v poho. Taky bych doporučila....
|
Barča
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 16:27
- Nahlásit
A kdy je nejvhodnější doba na zjištění DKK?Myslím věk.Mám boxera tak si myslím,že bych to měla zjistit
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2006 07:39 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Pri DKK by pes nemal cvalat, naopak ziadany je tzv dlhy klus, kde pes natahuje poriadne nohy a klb neosifikuje, ale zachovava si svoju ohybnost v maximalnej moznej miere.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2006 10:38
- Nahlásit
Přidávám se k tomu, co napsala wami
Doplním osobní zkušenost. Mám kříženku labíka, DKK 4/4, zjištěná v 9 letech, kdy začala lehce kulhat na zadní nohu. Běhat u kola mi jako mladá odmítla. Je to jinak poslušný pes, takže ačkoliv jsem nevěděla, že má DKK, nenutila jsem ji. Nechávali jsme ji pohyb, který se ji líbil - dlouhé výlety nebo plavání. Pohybu měla vždy dostatek, ale do ničeho jsme ji nenutili. Od malička se nejraději pohybuje "lehkým klusem" a kilometry ji problémy rozhodně nedělají. Mám pocit, že ji u kola vadila právě ta dlouhodobá rovnoměrná zátěž. Má 10 let, kulhání "zmizelo" po Gelacanu. Plavat nechce, ale na dlouhé výlety chodí stále ráda. Je to aktivní, živý pes i přes těžkou dysplazii. Jo, ještě poznámka (taky už to tu bylo řečeno), nikdy neměla nadváhu.
Podle mých zkušeností si pes řekne, kde je jeho hranice. Dopřejte mu dostatek pohybu, který ho baví - skoky bych teda omezila, ale pokud bude u kola běhat rád, proč mu tu radost nedopřát.
DKK 2/1 opravdu není nic strašného, ale do chovu bych ho nedávala. Je to jen můj názor, ale jedinec s DKK jinou než 0/0 by chovný být neměl.
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2006 10:52
- Nahlásit
tosca
Štěňátka nebudou, protože je bez PP. Ale psalo se tady, že běh u kola na lesní cestě je v pohodě. A co teda běh u kolečkových bruslí na asfaltce?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2006 14:20 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Břetislava
Asfaltku bych nebrala...
Jednak je to tvrdy povrch a psu pod nohama nepruzi, jsou to pak relativne tvrde narazy (placni si rukou do desky stolu a do matrace z postele - z ceho bys mela ruku vic omlacenou...? )
Druhak je treba davat bacha na tlapy - na mekkem byva min zraneni, na asfaltu si muze rozedrat polstarky na tlape a podobne...
No a primo za tyrani povazuju nechat delsi dobu bezet psa v lete na rozpalenem asfaltu...
|