Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / transfuze krve
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:09
- Nahlásit

Dneska jsem byla pozadana, jestli by muj pes nemohl darovat krev. Strasne me prekvapilo, ze to jde. Souhlasila jsem a i kdyz mi trochu brekot meho "stenatka" rval srdce, podle slov veterinaru jsme nejspis zachranili zivot pejska, ktery ma leukemii a anemii a bez transfuze krve by mu nemohli transplantovat kostni dren.

Jak jsem pochopila - existuji ve vetsich mestech registry darcu. Protoze u psu se nedelaji krevni konzervy, cely registr spociva v tom, ze kdyz je to nutne, obvolavaji se lide z tohoto seznamu a kdo muze prijet nejdrive, prijede.

Po dnesnim zazitku vas vsechny moc prosim - zkuste si zjistit u vaseho veterinare, jestli i ve vasem meste existuje seznam darcu psi krve, a jestli mate jen trochu silne nervy a aspon trochu ovladatelneho psa (krev se odebira za plneho vedomi psa a je dobre, kdyz u toho jste a pejskovi pomahate jak psychicky, tak trochu pomuzete ho pridrzet), zapiste se.

Ostatne - kdo vi, kdy se (NEDEJBOZE!!!) stane nejaka nehoda vasemu psovi a transfuze krve bude jeho velkou nadeji na preziti...

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

wami
Chystám se k vetovi, budu na to myslet.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:13
- Nahlásit

wami
V Hradci je na HK Vetu seznam "darcu" taky jsem chtela registrovat svoji fenku, ale pak jsme se odstehovali - a ve zdejsim Vidlakove nic podobnyho nehrozi ani nahodou...
A kamoska vetka na transfuze v pripade potreby pouziva sve fenky, psovi to neublizi a jinym pomuze...

Syska
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:15
- Nahlásit

wami
Přiznám se, to jsem slyšela poprvé. A kolik mu té krve bral? A co pejsa, nebylo mu potom třeba taky "mdlo", jak to bývá u lidí?

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:15
- Nahlásit

A TADY se muzete docist, zda je vas pejsek - I KOCKA vhodny jako darce krve..

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:17
- Nahlásit

Syska
Nevim, nejak jsem to nestihla odhadovat, kolik mu ji brali, odhadem tak mezi ctvrt az pullitru. Ale krev berou jen od velkych psu, od tech mini asi ne...

A pejsa opravdu je unavenejsi a ospalejsi, ma byt tyden v klidu bez zateze...

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:20
- Nahlásit

Fifi
Dik za pomoc s rozsirenim informaci, ja sama jich mam strasne malo, dneska to bylo narychlo a jsem z toho jeste porad trochu mimo...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:20
- Nahlásit

wami
ze bych preventivne obcas zajela do HK, aby tam mlady odcucli trosku krve na zklidneni? aspon bych tyden mela klid....

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:22
- Nahlásit

Fifi
Ja se bojim, ze bude utahanejsi tak akorat dneska... On je ten muj mastodont neuveritelne vytrvaly...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:23
- Nahlásit

wami
Hlavne at napisou i jiny lidicky svoje zkusenosti a kde vsude hledaji darce...

dorfa
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:28
- Nahlásit

wami
prosím napiš mi kde a které pracoviště provádí transplantaci kostní dřeně u psů. Slyším to poprvé. O transplantaci krve vím, ale kostní dřeň jsem myslela, že ještě ve veterinární medicíně rozšířená není. Můj pes měl velký problém s kostní dření (neutropenii), a musela jsem to řešit netradičně, bylinky atd. a doufat. Velmi mě to zajímá.

Mek
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:31
- Nahlásit

to já chodím jako Fifi do HK Vetu ale musím počkat až mrnousovi bude rok a teprve potom. Taky bych jí tam preventivně dovezla každé ráno aby přestala lítat jako magor a chvíli mě vnímala Bohužel druhá fenka byla hodně nemocná s imunitou takže ta má smůlu.

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:32
- Nahlásit

dorfa
Brno - veterinarni a farmaceuticka univerzita

Pokud chces ale vedet neco blizsiho, musis si zavolat tam a najit nekoho, kdo to resi. Ja bohuzel nevim nic vic, nez co jsem psala, krev od nas potrebovali, aby pejska vubec mohli uspat.

Jedine, co ti muzu zjistit (az prijedu domu) je jmeno veterinarky, ktera to delala - netusim ale, jestli se mi na ten papir podepsala a jak citelne... Ale nepomuzu ti ted hned - Lumpik uz doma spinka a ja jsem v praci...

dorfa
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:46
- Nahlásit

wami
diky moc.Teď jsme zatím dobrý, bílé krvinky se nám začaly sami tvořit, tak doufám, že to tak půjde dál. Za měsíc máme jít na další krevní odběr, takže se zdá, že to ta alternativní medicína nemedicína snad zvládne. Takže to není tak akutní.Ale těší mě, že vůbec už něco takového pro pejsky existuje. Krev před narkózou se dává např. při šoku.Při šoku je organizmus špatně zásobený kyslíkem a transfuze to může kompenzovat. Udělali jste dobrý skutek. Informace, že je to v Brně na VFF mi bohatě stačí. Díky

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:49
- Nahlásit

dorfa
U nas bylo potreba krev hlavne proto, ze pejsek byl anemicky. Bez nas by to nezvladl, tak pevne doufam, ze se vse podarilo a bude mu lip...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:57
- Nahlásit

Odbornejsi clanek i o psich krevnich skupinach.. Kdo muzete, optejte se u sveho veta a zaregistrujte svyho hafika

dorfa
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 15:01
- Nahlásit

wami
krásný dobrý skutek. Snad si přispěla k záchraně toho pejska. Anemie je jedním z příznaků rozvíjejícího se šoku. Eritrocity jsou červené krvinky na které se váže kyslík. Při šoku však masově umírají a výsledkem je těžká anemie.Vzhledem k tomu, že jsi psala, že pejsek potřebuje operaci tak si myslím, že byl v šoku. Protože pokud by šlo o chorobu krve, tak to se operací řešit nedá. Jednoznačně jste oba fajn, pes i panička.

wami
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2006 15:12
- Nahlásit

dorfa
Děkujeme...

Jinak jsem to pochopila tak, že pejsek trpel i anémií jakožto chorobou krve, ale je možné, že šlo i o šok, těžko říct, řešili jsme hlavně to, co a jak s tím mým malým dárcem...

Tak nebo tak díky za jakékoliv další info k tématu, myslím, že tohle je něco, o čem moc lidí neví, a přitom to má opravdu smysl...

wami
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 10:01
- Nahlásit

Nerada bych, aby tohle tema tak uplne upadlo v zapomneni, tak to malinko poposunu...

Gája
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 10:49
- Nahlásit

Tak snad trošku poposuneme.

dorfa
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:25
- Nahlásit

wami
Gája
tak se to posouvání nikam nehýbe.To je tím, že transfůze u psů není až tak běžná praxe jako v humánní medicíně. Když se člověk podívá, co je dnes veterinárních praxí a kolik jich je schopno transfuzi provést tak není divu. Ono je to totiž více než medicínský problém tak trochu problém ekonomický. Ze strany majitelů psů není po transfůzi taková poptávka aby to měla ve své nabídce každá veterinární praxe. Pes, který se prostě bez transfuze neobejde je zatím ve většině případech utracen, a nebo prostě nepřežije. Transfuze je zatím praktikována pouze na klinických pracovištích, které poskytují většinou nadstandardní špičkovou medicínu, která však není dostupná všem majitelům psů. Otázkou zůstává o kolik se to zlepší bude-li více takových hodných majitelů velkých a obřích plemen, kteří budou ochotní stát se dárci krve?

Gája
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:45
- Nahlásit

dorfa
Tak to znamená, že darovat krev mohou jen velká a obří plemena??? Nebo jsem to blbě pochopila?

dorfa
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:47
- Nahlásit

Gája
pochopila si to správně.Co by takový chudák krysařík mohl asi darovat?Ten náprstek by nestál ani za zašpiněnou jehlu, a ještě by ho to mohlo ohrozit. Myslím si, že ta velikost, plemen, které jsou k dárcovství vhodná začíná tak někde u labradora.

wami
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:51 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

dorfa
Muj nazor je, ze se to zlepsi. Protoze jsem porad jeste naivni a verim, ze bozi mlyny melou a kdyz ja udelam to nejlepsi, co muzu, tak az to bude opravdu nutne, nekdo treba pomuze mne... Asi je to vazne naivni myslenka...
Ale jestli bude o transfuzich vetsi informovanost, lide je zacnou nejen nabizet, ale i vyzadovat...

Gája
Většinou se vyžaduje váha od 25 kg, ale výjimečně to může být i pejsek menší...

Gája
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:54
- Nahlásit

dorfa
No tak na krysaříka jsem si nevzpoměla, ale mám bíglinu, tak jsem chtěla taky přispět troškou do mlýna. Tak zase nic.

irenaa
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:55
- Nahlásit

mám s tím taky zkušenosti,když naše 13 letá kokřice krvácela do žaludku,dával jí náš maďarský ohař taky transfuzi.Bere se myslím 250 ml a nic to pro toho psa není,jen musí chvilku postát,než krev nateče.Nám to dělali v Brně na klinice u vet.fakulty.Jsme z FM,takže tam se zapisovat do registru byla blbost,ale kdyby bylo něco blíž,šla bych do toho.tehdy to naší fence zachránilo život.darovat krev můžou,aspoń podle toho,co říkal tehdy vet,psi nad 20 kg a úplně zdraví.

moll
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:55
- Nahlásit

dorfa
Gája
rozhodující asi nebude velikost v cm, ale "velikost" v kg - někde výš se píše, ze darující pes musí mít hmotnost nad 25 (?) kg.

možná by bylo dobré tady zveřejnit odkaz na pracoviště nebo člověka na VFU, na kterého se mohou zájemci o darování obracet - aby na ústřednu VFU nevolal každý z nás, koho to zajímá.
díky
moll

wami
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 11:59
- Nahlásit

moll
Hledala jsem peclive an strankach, jestli VFU nahodou nema nejaky centralni registr, ale nema. Takze odkaz na konkretniho clovicka - tahle pani veterinarka odebirala krev na transfuzi nam, tak snad o tom neco bude vedet...

MvDr. Petra Borská

moll
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 12:02
- Nahlásit

wami
moc dík, nabídnu jí naše zdroje. moll

irenaa
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 12:03
- Nahlásit

zajímala by spíš OV a okolí,snad to nedělají jen v Brně

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání