| Autor |
Zpráva |
Lea
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 12:50
- Nahlásit
Omlouvám se ostatním, že nejde o psí problém.
Sali, doufám že tu ještě existuješ ,obracím se na tebe s prosbou o radu, týká se mojí maminky. Byla jí v těchto dnech diagnostikovaná Exogenní alergická alveolitida. Nepřišlo se na žádné alergeny, ale už víc než 10 let pracuje v naší prodejně s krmivy pro psy, kde jsou i otevřené pytle s granulemi. Podle toho, co jsem si o nemoci všude možně přečetla, mám podezření, že by její nemoc mohla být způsobena výpary z těch granulí. Je možné vytvořit z přineseného vzorku granulí alergen? Dočetla jsem se totiž, že se jedná o nemoc z prostředí. Možná je to blbý dotaz a asi né přímo z tvého oboru, ale budu ráda za každou odpověď. Moc díky.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 12:54
- Nahlásit
zkus se kontaktovat přímo ma mail tchor@pesani.cz nebo přes stránky www.pesani.cz
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 13:18
- Nahlásit
monika
To já nevim, to zas nechci být vlezlá
|
hana
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 13:43
- Nahlásit
pokud jde skutečně o toto onemocnění, je maminka v péči plicního oddělení a tam není problém vyšetření provést /specifikovat alergen/ i bez granulí, stačí napsaný obsah - pšenice, kukuřice apod ... obvykle jde o alergie na obilný prach.Vyšetření se provádí podle protilátek v krvi.I pokud vyjdou všechny obvyklé alergeny jako negativní, může být krmivo příčinou, vyšetření se pak musí opakovat. V psím krmivu myslím není nic tak exotického, co by se nedalo běžně testovat. Léčit se to dá, ale zatím není vhodný kontakt se psím krmivem a pro jistotu ani moukou, obilím apod. Hodně štěstí.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:58
- Nahlásit
Lea
Ozvi se primo na r.bennett@nemorako.cz
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 15:56
- Nahlásit
hana
Ano, ta diagnóza už je potvrzená. Já si taky myslím, že by se krámu měla vyhýbat kilometrovým obloukem, problém je, že ho máme v baráku a ten dům už musí být za ta léta asi prosycený těmi výpary, i když to přímo cítit není. Jo a ještě prý alergenem může být živočišná bílkovina, tak to je skoro jasný. Nevím proč ti doktoři tohle ještě neřekli, když vědí co mamka dělá. A nebo to řekli, ale ona se k tomu doma nepřiznala, to by jí bylo podobný. Takže myslíš teda, že je možné vytvořit alergen "na objednávku"?
Tchor
Tak díky, napíšu, teď už musím mazat do toho "zamořenýho granulovýho prostředí" Jinak můj mejl je LucyLea@quick.cz
|
hana
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 16:50
- Nahlásit
ono není účel vytvořit alergen, ale zjistit, který alergen to vše způsobil. Existují velké sady testů, na pyly, seno, psy, pšenici konkrétní trávy atd atd, je jen otázka štěstí, kdy a proti kterému alergenu jsou testy pozitivní. Je výhodou, pokud existuje podezření, pak nemusí být testy tak rozsáhlé a bohužel i drahé, dá se testovat nejprve na podezřelé alergeny. Dále nejde o výpary, ale o prach, i třeba drobný a skoro neviditelný. Mamce bych zakázala přístup do prodejny a aspon její pokoj a místnosti, kde se nejvíce zdržuje, bych často navlhko uklízela. Ještě potešující zpráva je, že se choroba léčí stejně, ať je alergen jakýkoliv, i neznámý. Součástí léčby je vyhnout se podezřelému alergenu, i když to často skoro není možné. Pokud je mamka zaměstaná v prodejně, je také dobré kontaktovat hygienu - choroby z povolání, je pak možné odškodnění.
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 19:39 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit
jojo,děkuju za upřesnění. Tak nějak laicky jsem to myslela. Ono to zjištění, nebo spíš ujištění, že se opravdu jedná o "alergii na práci" je pro celou rodinu docela důležitý. Kdyby mamka nemohla prodávat, museli bychom všechno zaběhaný překopat, nu což, to by se zvládlo. Co se týká odškodnění, už jsem taky na to narazila, otázkou je, jestli odškodňuje zaměstnavatel, tak asi v našem případě tatínek maminku, haha.
Spíš je tu jiný a související problém-mamka má žaludeční vřed a ještě poleptaný (či co)jícen a plicní doktoři chtějí neodkladně zahájit léčbu kortikoidy, nacož gastro-doktorka vyskakuje metr vysoko, že to v žádném případě. Takže chudák máma se smířuje se zničeným žaludkem i plícemi a vytváří vize, že jednou nebude moct udělat ani pár kroků...jsme z toho všichni nešťastní.
Jo ještě jsem zapoměla, že v krámě se kromě granulí vyskytují i volně ložené takové ty prasečí uši, šlachy apod.
Zatim moc děkuju za rady
|
hana
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 21:14
- Nahlásit
Lea
neodškodňuje zaměstnavatel, ale nevím přesně kdo - asi nějakou formou stát - můžu se zeptat. Kortikoidy stejně nakonec bude muset brát, ale to se dá vždycky vyřešit. Já jsem spíš zapomněla na plísně - taky velmi častá příčina - nejčastěji takové, jaké jsou např v bramborárně, ale jistě i plísně ve starších granulích apod. Ale vše se dá zvládnout, i tahle choroba, léčba je známá, plicní doktoři si budou vědět rady. Lidi s touto chorobou mívají potíže, ale dá se s tím dobře žít. Držím palce.
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 21:29
- Nahlásit
hana
Jinak plísně měla negativní, staré granule se u nás taky snažíme nevyskytovat. Snad to dobře dopadne, doktoři totiž vypadali co do léčby dost bezradně.
Moc děkuju za povzbuzení, paní doktor
|