| Autor |
Zpráva |
zivot
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 13:07
- Nahlásit
Před 3 týdny mi pošla fenka jorkšíra. Bylo jí 10 let a zemřela po operaci - odstranění dělohy v důsledku zánětu. Nyní budu mít novou fenečku. Štěňata nechci a chci ji nechat vykastrovat - odebrat vaječníky. Kdy nejdříve je to vhodné a do jaké míry riskantní. Nechtěla bych zažít to co s první fenečkou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 13:30
- Nahlásit
fenku rozhodne kastrovat az po prvnim harani! Zeptejte se veterinare, kteremu verite, urcite vam se vsim poradi.
Podivejte se na prispevek o falesne brezosti.
|
kure25
|
# Zasláno: 16 Úno 2005 20:06
- Nahlásit
Taky jsme o tom zprvu premysleli,ale na vetce nam to vubec nedoporucovali...Muze pak mit pry unik moci.
Ale tvuj veterinar ti urcite poradi nejlip!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Úno 2005 21:34
- Nahlásit
Únik moči se týká hlavně plemen velkých a robustních...jork, pudlik, buldoček, jezevčík atd. to opravdu není riziková skupina na inkontinenci po kastraci....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 08:34
- Nahlásit
Mám dvě fenky /křížence/, obě jsou kastrované. Té první jsou tři roky a byla kastrována po druhém hárání cca ve 14 měsících. Po kastraci se zotavovala celkem dlouho, protože rána prosakovala a nechtělo se to hojit. Dle konzultace s jiným veterinářem, to bylo špatně udělané.
Druhá byla kastrována před prvním háráním /v 7 měsících/, ale u jiného veterináře /na klinice v Plzni/. První den prospala, ale druhý den už byla fit, jak kdyby jí nic nebylo. Je to už měsíc a vše je bez problémů, i stehy jsem vyndavala sama.
Jinak k tomu úniku moči. Spíš se vážně týká velkých plemen.
Já s ničím takovým problém nemám.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 09:08
- Nahlásit
anonym
Hele, jaký to má vlastně smysl, pořídit si fenku a hned ji kastrovat? Kdyby sis pořídil(a) psa-samce, tak bys to taky udělal(a)?
|
klara
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 10:24
- Nahlásit
pro Terri: proc na toho cloveka, ktery chce fenku vykastrovat utocite? Jake ma k tomu dovody je jeho vec! slusne se zeptal a chtel poradit a nekolik rad a zkusenosti dostal, tim by to melo skoncit, ne? Bourlivych diskuzi na tema kastrace tu uz bylo....... Jen proto, ze mate na to jiny nazor, neni treba se navazet do jinych. Ostatne prispevek od Zivota je snad dostatecne vysvetlujici.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 10:45
- Nahlásit
pro Kláru: každý má právo na názor, tak ty zase hned neútoč na člověka, který má opačný. nemůžeš čekat, že každý bude kastraci opěvovat a i ti, co s ní nesouhlasí, se snad mohou vyjádřit. Terri se normálně zeptala jestli by dotyčná to samé udělala u samce. co je na tom tak strašného?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 10:46
- Nahlásit
Klara
Nemám nic proti Zivotu - ten příspěvek je opravdu smutný, ale na druhou stranu si nejsem jistá, zda takováto prevence je to pravé ořechové. Takže se ptám anonyma - nikoliv ironicky - zda by si vykastroval i samce, kdyby si ho pořídil. Fenky jsou na záněty atd. náchylnější než samci na něco jiného, ale prevence je prevence, ne? Máš pravdu, že takových témat už tu bylo a není šance se shodnout. Jenže na druhou stranu spoustu lidí o tom moc neví a nechá psa vykastrovat kvůli "řečím v parku" a pokud budou všichni "pro", protože se to tu už řešilo.. tak nevím teda.
Pořád nejsem přesvědčena, že je to dobrý preventivní zákrok, takže chci slyšet víc názorů nejen jeden. S útokem to nemá nic společného.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:02
- Nahlásit
Zivot,
úplně stejně jsem přišla o fenku malého německého špice, kvůli vleklým zánětům jsme ji nechali kastrovat, aby byl pokoj a do pár měsíců zemřela na následky rakoviny, která v té děloze byla, tj. metastáze. Rozhodně nejsem zastáncem kastrace zdravého psa. Dvakrát do roka se fenečka a obzvláště tak malinká jako je jork dá pohlídat. Nemrzačte ji jen pro své domnělé pohodlí. Můžou se vyskytnou jiné potíže. Dopřejte jí plnohodnotný život.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:12
- Nahlásit
dovolím si odcitovat jednu svou známou: "Pokud má fena predispozice k rakovině, cestu si najde. Nechala jsem tu svou vykastrovat, aby nedostala rakovinu mléčných žláz a zemřela mi na rakovinu sleziny."
................................každý ať se rozhodne sám. kastrace je vždy určité riziko i pro zdravého psa.
|
klara
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:17
- Nahlásit
no me jen pripada, ze michate "jabka s hruskama", kdyz se nekdo pta na zaludnosti kastrace fenky a vy do toho tahate kastraci psa. anonym napsal sve zkusenosti, coz se tykalo puvodniho dotazu a vy se na nej vrhnete kvuli kastraci psa. Proste je videt, ze Terri s kastraci nesouhlasi a vadi ji to natolik, ze to musi stale ventilovat a podle me je to odbihani od tematu, kdyz prispevek se jmenuje KASTRACE FENKY. forum je od toho, aby se mohl kazdy vyjadrit, to je 100% pravda, ale pak je z toho gulas a nikdo se v tom nevyzna. Nikdo nemuze rict, ze kastovany pes nebo fena je horsi nez nekastrovany, to zalezi prece i na povaze a vychove toho psa a ne jen na hormonech.A kvalita zivota psa zalezi tez na jinych vecech nez jsou hormony,cimz nechci rict, ze to nehraje roli.Jen tak mimochodem, Zivot pise, ze nechce stenata, fenka ji umrela na zanet delohy (ktery potka prevaznou vetsinu fen bez ohledu na pocet vrhu), treba anonym ma podobnou zkusenost, navic ma 2 feny, tak proc resite, jestli by kastroval psa, kdyz ho ani nema a mozna v zivote mit nebude?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:24
- Nahlásit
klara
řeší se to proto, že 90% lidí nemá nic proti kastraci fen, ale kdyby měli vykastrovat psa, tak to prostě neudělají, proč? To vám nikdo z nich nevysvětlí. Strejda měl jezevčíka, ta fenka byla utracená kvuli zánětu mléčných žláz, veterinář řekl, že i když ji bude operovat, tak má minimální šanci na přežití, takže je to v podstatě zbytečný. Tahle fenka zánět dělohy neměla, neměla ho vlastně žádná fena, která u nás v rodině kdy byla (a že jich bylo požehnaně).
Když chce někdo kastrovat, tak prosím, ale přijde mi zbytečný operovat zdravýho psa jen proto, že by se mu něco mohlo stát. Knírači, kterýho měl muj otec museli nechat amputovat prst na pacce, pry je to u kníračů hodně častej jev. To budou majitelé kníraču amputovat prsty nebo celý packy psům preventivně? Co kdyby náhodou? To je přece blbost a to musíte uznat. Hold prostě jen spousta lidí těžko překousává, že fena hárá, ale v tom připadě by si měli fakt radši pořídit psa... :-/
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:27
- Nahlásit
a mě zas přijde, že zbytečně rýpeš do tématu, o kterém vlastně nechceš zase diskutovat. ale prosím, žádné míchání hrušek a jablek se tu neděje. ono totiž existuje dost lidí, kteří vykastrují fenku jen proto, že prostě hárá a je to obtěžuje. ale na otázku, jestli by vykastrovali psa, když přeci lítá za fenama, ti odpoví: proboha, přeci bych mu nenechal uříznout kulky, to by byl chudák
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:44
- Nahlásit
pro Terri: první fenku jsem nechala kastrovat kvůli zdr. problémům /falešná březost, zánět/, po konzultaci s vetem mi byla nabídnuta možnost kastrace, která měla tyto problémy vyřešit. Také jsem se dozvěděla, že je to dobrá prevence proti rakovině mléčné žlázy ... Po přečtení mnoha článků na toto téma jsem se rozhodla nechat fenku vykastrovat. Jinak obě jsou kříženci a štěňata jsem neplánovala, tak i proto.
Psa jsem kastrovaného měla. A to jen proto, že když dospěl /cca ve 3 letech/ začal napadat našich staršího psa TD pokaždé když začly v baráku hárat feny. Pak došlo při jejich konfliktu k pokousání otce, jiné řešení nebylo. Přece ho nebudu dávat pryč. Jinak po kastraci se uklidnil a další sice nedlouhé soužití bylo v pohodě.
|
klara
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 11:59
- Nahlásit
Ja nemam vubec nic proti tematu kastrace psa, ale melo by se to tak jmenovat, jde mi hlavne o to, ze clovek pak nemuze najit to, co ho zajima, protoze hledat podle nazvu fora je zbytecna prace , kdyz se tam rozebira neco podobneho a treba stejne zavazneho, ale v tu chvili pro me ne aktualniho. Vemte si, ze mate fenku, premyslite zda kastrovat nebo ne (pominme duvody proc), chcete pred rozhodnutim zjistit neco dalsiho, najde si tema KASTRACE FENKY a tam se od 5. prispevku rozebira kastrace psa, ktera me v tuto chvili nezajima. A naopak, clovek, co by chtel neco vedet o kastraci psa se sem treba mozna ani nepodiva, kdyz se to tyka fen.
Jeste pro Eimy-kdyz si nekdo poridi fenku a necha ji vykastrovat kvuli harani, tak podle me k tomu zvireti nema spravny vztah.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 12:43
- Nahlásit
zbytečně to komplikuješ. kdyby si dotyčná dala tu práci a rozhlídla se i po ostatních fórech, našla by názorů na svůj problém až až. je to třeba fórum přímo s názvem "kastrace" a tak málo příspěvků tu je jen proto, že se většina lidí nechce opakovat. a opravdu jsem si nevšimla, že by se tady nějak extra rozebírala kastrace psa. Terri jen položila jednoduchou otázku, na kterou by si měl odpovědět každý majitel feny. Víš, velká většina lidí automaticky spojuje preventivní kastraci s fenou a u psa je to řešeno až když je to nutné. Přitom je ten zákrok u psa několikanásobně jednodušší než u feny, kde jde o břišní operaci spojenou vždy s určitými riziky. Tady nejsou zbytečné příspěvky o psech, ale o dohadech, kdo na koho útočí
|
klara
|
# Zasláno: 18 Úno 2005 14:10
- Nahlásit
pro nefer: nikomu do hlavy nevidim, ale prijde mi, ze svym prispevkem jsem nejvic vytocila tebe, mela jsem jen vicemene technickou poznamku. Terri jasne napsala, ze otazku myslela v dobrem, coz na prvni precteni nebylo zas tak jasne, beru to, kazdemu obcas neco ujede,jenze moje PC neni zadny zazrak a svuj dalsi prispevek jsem poslala driv, nez se odpoved Terri objevila u me, kdybych to cetla driv, tak uz se nebudu rozepisovat. Na tvou poznamku jsem se snazila odpovedet,abych ti vysvetlila, proc jsem se do diskuze zapojila,ale ty v tom vidis jen komplikace a dalsi utok, cimz timto svuj posledni prispevek radim k tem zbytecnym, presto ho posilam.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 14:19
- Nahlásit
nejsem rozčílená, jen se ti snažím naznačit, že zbytečně moc řešíš věci, které za to nestojí
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 14:42
- Nahlásit
Ja bych nechala kastrovat fenku pouze ze zdravotnich duvodu, kdyby mela nejake problemy a veterinar mi to navrhl, jinak mi to prijde zbytecne.
|