Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Vrozena hluchota u francouzskeho buldocka - bileho?
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 13 Led 2006 08:28
- Nahlásit

Mame pulrocniho francouzskeho buldocka, bileho, a asi je hluchy. Na hlasove podnety vubec nereaguje, dokonce jsme i zkouseli pisknout mu do ouska a vubec nic. Muze mi nekdo poradit, kde bychom nasli veterinu, kde by nam provedli vysetreni pripadne hluchoty? V prirucce jsem si precetla, ze prave u bilych buldocku neni tato vrozena hluchota neobvykla. Jeste bych se chtela zeptat, kolik toto specialni vysetreni stoji. Dekuji Anita.

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 08:58
- Nahlásit

u bílích psů je to normální a ani to nemusí být buldoček. Ale to ti měl říct chovatel

Syska
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 09:25
- Nahlásit

Anito, teď jsi mě trošku vyděsila...mám taky pětiměsíční buldočku, strakošku. To jsem nevěděla, že bílí psi jsou náchylnější na hluchotu! Ale ta naše je naštěstí ok....

Anonymní
# Zasláno: 13 Led 2006 09:32
- Nahlásit

To je pravda,že bílí psi tím často trpí,ale to platí jen pro albíny,tedy zcela bílé psy.Stačí jedna skvrnka a už se o albína nejedná a tudíž je to jako s ostatními "barevnými"psi

Syska
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 09:38
- Nahlásit

A Tvůj buldoček je vážně celý bílý? Máš někde foto?

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 09:43
- Nahlásit

Přesně tak,k hluchotě jsou náchylnější psí albíni,je to podmíněno nějakým genem. Vyšetření ti udělá tvůj veterinář,ke kterému běžně chodíš

Anonymní
# Zasláno: 13 Led 2006 14:40
- Nahlásit

myslím že není podmínkou albín stačí větší část bílé, třeba bulíci

suesie
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 14:49
- Nahlásit

taky jsem slyšela, že stačí převaha bílé

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 14:53
- Nahlásit

určitě stačí větší převaha bílé někde jsem to četla

Verca
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 14:59
- Nahlásit

holky neděste, já mám čistě bílého psa.

wami
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:05
- Nahlásit

u bilych luisianu je taky pomerne casty vyskyt hluchoty, a co vim, tak taky staci prevaha bile...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:05
- Nahlásit

Verca
a slysi?? pokud jo, tak bych se na tvem miste desit nenechal ... treba takovy Goro, to byl prece taky bily pes a slysel v pohode

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:10
- Nahlásit

no jistě že né každý bílí pes je hluchý ale je větší pravděpodovnost

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:12
- Nahlásit

Petra
ja jsem v klidu - ®onie by se ztratila v kupce uhli uplne v pohode ... zas to ma nevyhody, ze v seru je hure videt ...

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:45
- Nahlásit

Klininické projevy hluchoty jsou závislé na tom, jedná li se o postižení jednostranné či oboustranné.U bilaterálně hluchých jedinců můžeme pozorovat potíže s orientací, lekavost mnohdy doprovázenou nervozitou až agresivitou. Prakticky neodlišitelní jsou jedinci slyšící na obě uši od jedinců jednostranně hluchých. Toto rozlišení je možné pouze za použití specielní vyšetřovací metody k testaci sluchu: BAER , brainstem auditory evoked potentials - respons, tedy snímání evokovaných potenciálů mozkového kmene.

Rozšíření hluchoty v populaci dalmatinů se pohybuje přibližně od 6% do 8% oboustranně hluchých jedinců a 18% až 21% jednostranně postižených jedinců. Z daných údajů tedy vyplývá, že téměř každý třetí dalmatin je postižen! - Z kliniky Jaggy

Vrozená hluchota psů a koček
MVDr. Petr Šrenk Dipl. ECVN
(datum zveřejnění: 1.12. 1999)
V tomto krátkém sdělení bych se rád dotknul jednoho problému, který je v praxi opomíjen, neboť jeho přímá souvislost s ohrožením "zdraví" a života postiženého jedince není na první pohled zřejmá. Mnozí z těchto pacientů však končí svůj život následkem "náhodných" kolizí s automobilem a nikdo nepátrá, jestli pravou příčinou úrazu nebyl jiný zdravotní handicap. Jiným osudem takto postižených zvířat může být "agresivita" s následnou euthanásií "lekavého" jedince. Rád bych touto cestou upozornil na hluchotu, jako na klinický problém, který nepřímo ohrožuje postiženého jedince I jeho okolí.

Postižení vrozenou hluchotou lze nejlépe přiblížit na plemeni dalmatin, kde bylo dokumentováno již v minulém století (Rawitz 1896). Hluchota je vázána stejně jako u ostatních plemen s bílou srstí na absenci nebo nedostatek melanocytů, jež jsou potřebné pro normální vývoj vnitřního ucha. Tato hluchota je neléčitelná, je však možno ji regulovat a snížit její výskyt v populaci kontrolovaným chovem.

Alfabetický seznam plemen postižených kongenitální hluchotou:

Anglický setr, akita, argentinská doga, bígl, bernardýn, border collie, bostonský teriér, boxer, bulldog, bullteriér, dalmatin, dobrman, doga, foxteriér, knírač, kokršpaněl, kólie, německý ovčák, kuvaš, pitbulteriér, pointer, rhodézský ridgeback, rottweiler, sealyham teriér, sibiřský hasky, skotský teriér, staroanglický ovčák, velký pyrenejský pes, trpasličí pudl, west highland white terrier a další.

Zde kratky vycuc teto vady....

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Led 2006 15:47
- Nahlásit

A jak jsem se docetla, i rtw, ikdyz tmavy pes, muze byt hluchy... Obcas na to moje cubajzny teda vypadaji!

arsiela
Člen
# Zasláno: 16 Led 2006 10:12
- Nahlásit

Testy dělá Jaggy Brno,zavolat tam a objednat se.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání