| Autor |
Zpráva |
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:44
- Nahlásit
Máte s tím někdo zkušenosti?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:57
- Nahlásit
Jak máš starýho psa?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:16
- Nahlásit
Hej, mame. Pukaju pri kazdom vstavani, lahnuti a tak...
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:35
- Nahlásit
..vadí to něčemu, nebo je to normální? Můj pes má 9 měsíců.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:37
- Nahlásit
lupou zadní nebo přední? zajdi s ním na RTG všech nohou, kyčle a lokty...
Mojí retrieverce bylo 10 měsíců, když jí byla diagnostikována DKK a DLK...
Loupání v loktech přešlo po operaci, zadní stále vržou...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:38
- Nahlásit
No, moj pes ma tazku DBK i DLK, takze je to jeden z prejavov jeho choroby... Prejdi si fora o DKK (po slovensky DBK), ja by som pukanie nepodcenovala. Nas nepukal do 15 mesiacov, pricom, ze ma DBK sme vedeli uz skor.
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:40
- Nahlásit
Myslím, že ji lupe v lokti, měli jsme před časem problém s panostitidou, teď už je to dobrý, nekulhá jen občas když vstává tak jí tam tak lehce lupne,myslíš, že je to vážné? Rodiče má s negat. nálezem (lokty i kyčle).
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:44
- Nahlásit
Pavel7
Rodiče má s negat. nálezem (lokty i kyčle).
To ma moj tiez. A pozri ako sme dopadli... Ako diagnostikovali panostitidu?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:46
- Nahlásit
Pavel7
zajdi s ním na rentgen, tak to nejlíp zjistíš.
I pes po rodičích s negativním nálezem může mít problémy.
Dnes jde operovat spousta věcí, nemusí to být vážný, ale třeba tam na lokti něco je a je to potřeba odstranit.
Sára je dva a půl měsíce po operaci a musím říct, že jí to pomohlo, neloupá a nekulhá...
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:56
- Nahlásit
Na RTG jsme ještě nebyli, panostitidu diagnostikovali prohlídkou (pohmatem), měl tím zánětem postižené 3 nohy, jen na jednu zadní nohu nereagoval bolestivě. To lupání začalo asi před třemi týdny. Známý má fenku s DKK 2/2 a také ji tam občas, když se protahuje lupne,tak nevím, nechce se mi jej uspávat,ale nerad bych něco podcenil....
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:57
- Nahlásit
je to velký operační zákrok (jizvy....)...nevíte jestli je možné po operaci loktů psa uchovnit, není to vada pro kterou bude vyloučen z chovu?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:59 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Pavel7
Ak ma nejaky prejav a to lupanie je prejav, ja by som na RTG sla. Radsej skor ako neskor. My sme cakali az do 9. mesiaca (problemy zacali v 5.mesiaci) a dnes by som to uz neurobila. Cim skor pride diagnoza, tym mensie poskodenie klbu ho caka.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:10
- Nahlásit
Jdi fakt co nejdřív. Čím dřív se to zjistí, tím líp. Já jsem nechala dělat artroskopickou operaci a jizvy nebyly žádný, resp. dvě malinký dírky o dvou stezích... A pokud to operuješ do tý doby, než se rozvine artróza, tak je to super, právě proto je důležitý jít čím dřív...
O uchovnění: v Čechách na uchovnění není potřeba RTG loktů, ale jestli to nechceš přenášet na potomky psiska, tak bych ho nedala uchovnit.
Co je to za rasu?
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:20
- Nahlásit
Je to labrador. Už jsme objednani na patek na RTG, veterinář to také doporučil,tak mam ted strach, co nam po RTG rekne. Myslíš, že máme pro jistotu udělat i RTG kyčlí? Kdyby to náhodou dopadlo špatně a museli jsme na tu operaci, co máme očekávat a jak to bylo asi finančně nákladné?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:25
- Nahlásit
Pavel7
když už ho budete mít uspanýho, tak bych udělala i kyčle...
Já jsem Sáře nechala operovat oba dva lokty v Klánovicích v říjnu, bylo to za cenu i s předoperačním vyšetřením a když počítám i následnou kontrolu druhý den, antibiotika atd. tak jsme se vešli do 15 tis. za obě nohy. Mají prý do března zaváděcí ceny, pak to bude dražší. Podívej se na téma artroskopie, tam se to dost probíralo.
Kdyby byl postiženej jen jeden kloub, tak můžeš nechat udělat i klasickou operaci, která je levnější. U tý nejde dělat oba klouby najednou, ale postupně.
Přečti si to téma artroskopie opravdu celé, najdeš tam i zážitky po operaci atd.
Jinak dej vědět, jak jste dopadli na tom RTG.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:25
- Nahlásit
Pavel7
Ja ti radim, daj aj RTG bedrovych klbov. My sme tiez jajkali na predne a skoro mi oci z jamok vypadli, ked psovi "mimochodom" zistili DBK 4/4 (nikdy s nimi problem nemal ani nekrival, vzdy len na predne). Neboj sa, vysledok neovplyvnis, predom sa nestresuj. Budes riesit, az ked bude problem
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:53
- Nahlásit
Pavel7
S tím uchovněním si doufám děláš srandu.
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:59
- Nahlásit
...nevím jestli je ta vada dědičná (např.případný úlomek kosti v lokti) třeba to může být způsobeno mechanickým poškozením, ne?V celé generaci předků se to nikde neobjevuje...
|
Pavel7
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 12:01
- Nahlásit
kulhali vám pejsi hodně před tím, nebo jim jen lupalo v koubech?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 12:03
- Nahlásit
Pavel7
Pravděpodobně někdo z předků je přenašečem vady.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 12:07
- Nahlásit
Pavel7
Na zadne nekrival nikdy - teraz puka
Na predne krival - teraz puka tiez
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 12:09
- Nahlásit
Pavel7
Sára začala kulhat v deseti měsících a po týdnu jsem s ní šla na RTG a to potvrdilo DKK a DLK...
Taky bych ho nenechávala uchovnit, to, že rodiče a předci jsou bez nálezu neznamená, že někdo to v sobě nemá, jen se to nemuselo projevit...
Ale teď o tom ještě nespekuluj, počkej na pátek jak to dopadne.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 22:31
- Nahlásit
...nevím jestli je ta vada dědičná (např.případný úlomek kosti v lokti) třeba to může být způsobeno mechanickým poškozením, ne?V celé generaci předků se to nikde neobjevuje...
to samozřejmě může, ale pravděpodobnost je velmi malá, spíš to bude dáno nerovoměrným vývojem kostí - genetická vada. Už jsem to tu někde psala, ale znova KK a DLK jsou děděny polygenně to znamená, že nevzniknou účinke pouze jediného genu ale malým účinkem velkého množství genů, významnou roli v tomto způsobu dědičnosti hrajou i vnější faktory(např.strava, poměr Ca:P).Rodiče mohou proto přenášet tuto nemoc aniž by se u nich projevila, ale v kombinaci s druhým partnerem prostě může dojít k tomu, že malé chybičky se nakupí tak nevhodně, že se projeví. U člověka se takto dědí výška postavy a celkem běžně se stává, že malí rodiče mají vysoké potomky a naopak.
Když už psa uspí tak rovnou zrentgenujte vše a uvidíš, třeba to nic nebude....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 22:52
- Nahlásit
Jumi
Hej, Jumi, Na zadne nekrival nikdy - teraz puka
Na predne krival - teraz puka tiez A co teprv JA, krivam a tiez pukam... A navic v posledni dobe tiez jajkam na prednie..
|