| Autor |
Zpráva |
Leni
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:25
- Nahlásit
Jaké vyšetření by měl veterinář dělat před operací v narkoze? My jdeme příští týden s pesou na odstranění bradavice, doktorka mi řekla, že na místě posoudí, jestli zákrok provede v celkové narkoze nebo v částečném umrtvení. O žádných předoperačních vyšetřeních (pro případ, že by došlo na narkozu) ale nemluvila. Jak to dělají vaši veterináři? Jaké je riziko, když se vyšetření neudělají? Mám vyšetření žádat (asi jde o krev a ekg)?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:28
- Nahlásit
Leni
nám vet doporučoval základní rozbor krve
, plus by měl udělat klasickou prohlídku.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:49
- Nahlásit
Leni
My jsme před operací, ale podotýkám, že to byla operace nohou (náročnější než odstranění bradavice) absolvovaly: rozbor krve, EKG plus RTG srdce.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:52
- Nahlásit
Jandula
"my jsme absolovaly" - znamena to, zes ta vysetreni musela podstoupit i ty??
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:56
- Nahlásit
Jirikovo
Čekala jsem, jestli se na to někdo ozve... Kdo jiný než ty, že... Jo, když jaký pán takový pes, tak se budu se Sárinkou ztotožňovat.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:57
- Nahlásit
Nase fenka je po 4 tezkych ortopedickych operacich - vzdy musela byt celkove zdrava - zadny prujem, normalni stolice, vet vzdy zmeril teplotu, poslechl srdicko, prohledl oci -rozbor krve par dni pred zakrokem.
Dle meho jediny riziko hrozi u alergicke reakce na narkozu - a tu ti stejne takovymi vysetrenimi nezjisti... Takze se modlit a doufat, ze vse dobre dopadne. Drzim palce!!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:57
- Nahlásit
Jandula
no cekala bys ode me cokoliv jineho???
a kdo dopadl na vysetreni lip? a za predpokladu, ze plati, jaky pan, takovy pes, nestacilo by jenom vysetrit pana a jeho vysledky aplikovat na psa??
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:04
- Nahlásit
Nám vetka pejsu důkladně prohlídla, změřila teplotu, udělala EKG a podrobně se vyptala na psa, ačkoli šlo jen o odstranění bulky mezi prsty na noze a to jen v lokálním umrtvení.......Ono asi hodně záleží na vetovi.... Ta naše to brala opravdu hodně zodpovědně a do detailu, protože náš pes má nemocné srdce, takže bylo riziko komplikací......
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:13
- Nahlásit
Díky! Já jsem si nejistá, protože máme pesu pár měsíců, tak zatím nevíme, jestli třeba nemá nějakou skrytou nemoc (srdce apod.) Tu běžnou prohlídku před operací teda snad udělají (nebo si ji vynutím), s tou krví a EKG tedy uvidíme, asi doktorce ještě zavolám. Nelíbí se mi, že se mi o těch vyšetřeních vůbec nezmínila . Jinak s ní vždy bývám spokojená.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:16
- Nahlásit
Leni
no je fakt, že nám se před operací pejsy vetka o předoperačním vyšetření taky dopředu nezmínila, ale pak ho prostě udělala a nemluvila o tom...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:17
- Nahlásit
Leni
Uvidis, treba nakonec vsechno probehne v lokalce... Starej rotvik si nechal v lokalu dokonce vyrezavat bradavici na brise - jde jen o to, jak mas pejska zvladnutyho a jak moc by zakrok byl narocnej... Ale jestli to ma na tlame, tak tam bych ocekavala silnejsi sedaci psa - uz jen proto, aby s sebou neskubnul.. Ale to nemusi byt hluboka narkoza. Uvidis..
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:36
- Nahlásit
Fifi
Má to na zadním stehně. Taky doufám, že by se to dalo zvládnout při lokálním umrtvení. No a jestli je pes zvládnutý? Moc teda zatím nééé, ale zase máme výhodu, že veterinu má rád -vždy mě táhne do ordinace, ještě než jsme na řadě .
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 18:24
- Nahlásit
Leni
My jsme prošli těmi samými vyšetřeními, jako Sárinka s Jandulkou, ale to bude možná tím, že máme toho samého lékaře
Ale před vyřezáváním kožního výrůstku na boku jsme na předop. vyš. nebyli, dle mého názoru je mimo jiné důležitá délka narkózy a taky hlavně věk pacienta, se starším psem bych na vyšetření určitě šla.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 18:29 - Změnil/a: WhiteWolf
- Nahlásit
Náš pes před obyčejným šití - poslech srdíčka, zeptala se jestli je ok, uspali, zašili, probudili.
|
nelinka
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2015 16:05
- Nahlásit
Nám vet vyšetření krve nenabídla. Operace dělohy .Poté selhání ledvin. Je zcela možné , že narkóza nebo následně podané antibiotika ledviny poškodily. Ještě jsme v šoku . Bylo to před měsícem. Jorkšírek Nelinka 6 let už tady s námi není.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2015 17:54
- Nahlásit
nelinka
to je mi lito. Clovek vsazi na lekare, ze udela maximum, ale nekdy to vysetreni krve chybi. Kamaradka takhle prisla o psa - spatna srazlivost, zjistili az pri operaci...
Je otazka, zda je vhodny delat vysetreni krve pred kazdym zakrokem, ale urcite odebrani trosku krve a rozbor neni nic, co by se mel veterinar cukat udelat... Taky me napada, jestli ty rozbory maji hned po uspani jeste pred operaci, nebo treba az druhy den, ale i tak by v nekterych pripadech vysledky i den, dva po operaci mohli pomoct.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2015 18:27
- Nahlásit
cernej caj
my čekáme na rozbory krve a jater 10minut.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2015 18:34
- Nahlásit
worick
v tom pripade by to mohlo byt automatickou soucasti pred jakoukoli operaci (a je vlastne pravda, ze nam, kdyz predavali Ferinku po narkoze, tak uz vysledky z ranniho odberu taky meli, takze je asi mohli mit uz pred operaci)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2015 19:30
- Nahlásit
nelinka
Bohužel, mám taky špatnou zkušenost. V našem případě šlo o hloupé čištění zubů. Následné akutní selhání ledvin a jater u naprosto zdravého 5letého psa. Dostávali ho hrobníkovi z lopaty na klinice několik dní, stálo mě to přes 16 000Kč a asi 20 let starostí. Proto když slyším, jak banální zákrok je to nebo to, jak to bude "hned hotové" a jak nemá cenu to řešit, vytáčí mě to vždycky do vývrtky. Každá narkóza je riziko, i když třeba malé, a veterináři by toto měli zdůrazňovat - což bohužel nedělají...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 01:51 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
cernej caj
ale i odber krve je riziko
ockovani je riziko
krmeni prumyslovym krmivem je taky riziko
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 09:38
- Nahlásit
cernej caj
No Kimovi v 6 letech ty testy taky dělali, asi tejden před operací, výsledky byly za chvíli, plus samo poslech srdce a taky, říkali, že to dělají běžně psům nad 5 let a bylo to v ceně operace.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 10:39
- Nahlásit
corgi
a vy jste vyšetření před narkozou měli? Ale tohle co popisujete, vypadá spíše na alergickou reakci na narkozu...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 13:22
- Nahlásit
worick
Právě že jsme neměli, vždyť jsou to "jenom zuby", to je za chvíli hotový, ne?
Tvrdili nám, že snad reakce na Propofol, ale samozřejmě je to jenom hádání z křišťálové koule. Prostě toho psa už pod narkózu nedám, pokud nebude opravdu závažný důvod a nevyhnutelná situace...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 14:05
- Nahlásit
Podle toho multiorgánového selhávání to právě na tu alergii vypadalo...tam by vám ale stejně žádné vyšetření krve nic neukázalo Tak jasně, další narkozu by v tomto případě nikdo neriskoval doufám, že jsou i jiná anestesika, kdyby bylo zle?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2015 17:27
- Nahlásit
worick
Tak ono většinou u jater a ledvin je to tak, že jak selže jedno a posílá "humus" do těla, tak se sveze i to druhé. Samozřejmě když má pes pár hodin po narkóze hodnoty k nepřežití, tak je to bouřlivá reakce a ne jenom nějaká nesnášenlivost. Kdyby bylo nejhůř, to si ani nechci představovat. Snad inhalačka - i před tou se ale přispává tradičně, protože dobrovolně se pes intubovat nenechá...
|