| Autor |
Zpráva |
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:35
- Nahlásit
Ahoj, mám 8 týdenní štěně dobrmana. Když jsme si pro ni v šesti týdnech jeli, řekla nám údajná "chovatelka" (štěně je bez PP), že jsou štěňátka odčervená. Jela jsem s ní hned na veterinu,aby jí trošku prohlídli jestli je všechno v pořádku,atd. a rovnou jsem jí koupila nové prášky.S vetrinářkou jsem byla dohodnutá, že ji odčervím po 14 dnech. V sobotu jsem ji tedy dala prášky a nic, čubinka byla čiloučká a bylo všechno v pořádku.V hovínku taky nic neměla.V neděli si ale vůbec nehrála,jen pospávala a hrozně málo žrala.Dneska ráno jsem se chystala do práce, když v tom začala čubinka kadit a lezlo z ní hromady škrkavek, po chvíli už byla i unavena a vysílená, takže jsem jí musela škrkavky tahat i já....Pro jistotu jsem jí vzala s sebou do práce a tady z ní šli při kakání taky ještě škrkavky. Myslíte, že ji paní, která nám jí prodávala, odčervila??? Měla jsem o svýho miláčka docela strach. Teď spinká a do žrádla se jí taky ještě moc nechce....Můžu znát váš názor????
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:38
- Nahlásit
Hanka20
mne se stalo neco podobnyho. taky nam v utulku tvrdili, ze je odcervena. jenze se to proste praktikuje tak, ze do misky se zradlem treba pro pet psu, se hodi pet tablet. no takze nektery se odcervi vic a nektery treba vubec. jinak pote, co z Ronie vylezly ty potvory v tak velkem mnozstvi, tak absolutne zkolabovala a stravila vecer a noc na veterina na kapackach ...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:43
- Nahlásit
Hanka20
jo a jeste - davala jsi ji prasky? a ty potvory co z ni lezly byly jeste zivy nebo mrtvy??
ja tomu moc nerozumim, ale na veterine nam tvrdili, ze steneti se ma davat pasta, protoze ta vyzene ty mrchy ven zivy. pokud by se totiz daly prasky a skrkavky by chciply ve strevech, tak jak se rozkladaji, tak uvolnuji nejakou toxickou potvoru a to muze maleho psa klidne i zabit ...
radil bych ti zavolat na veterinu
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:46
- Nahlásit
Jirikovo
To je hrozný.Já bych nejradši tu ženskou zabila,kdyby se mi dostala do rukou. Čubinka naštěstí nezkolabovala,ale taky těch škrkavek bylo hrozně moc.Je na ní vidět, že jí pořád není dobře tak snad se to zlepší. Já jdu ve středu na druhé očkování tak to tam zkusím s veterinářkou probrat....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:47
- Nahlásit
u malého štěnda je vysílení z takového začervení životu nebezpečné.....šup honem k vetovi.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:50
- Nahlásit
Jirikovo
Byly ještě živý, ale pro jistotu tam skočím dřív, aby se na ní mrkli.Doufám, že bude v pořádku, před chvílí byla vzhůru, ale už zase spí...Snad to bude dobrý
|
Ami
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:10
- Nahlásit
mujpesnedela
|
haha
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:10
- Nahlásit
Hanka20
je možný že jí odčervila ,ale mohla to třeba vyzvracet no a nebo jich měla tak moc že to na všechny nezabralo, musí se odčervovat opakovaně po 14 dnech ,jedna moje čubina byl to teda nalezenec kadila přesně tak jak píšeš úplně tlustý hady to byl hnus ,odčervovali jsme jí několikrát a nakonec musel přijít na řadu ivomec aby jsme jí toho zbavili,takže se klidně poraď s vetem.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:16
- Nahlásit
Radši se vetem poradim, dneska jsem teda volala na veterinu,když to propuklo a řekl mi, že by bylo možná lepší odčervit ji po týdnu a že se ve středu domluvíme pořádně až jí uvidí....Čubinka se před chvíli probrala a hraje si a teď si dává trochu granulí....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:57
- Nahlásit
Hanka20
Hanko, jestli bylo stenatko tak moc zacerveny a jeste se nedalo uplne do kupy, s tim ockovanim ve stredu bych radsi do konce tydne pockala! Mohlo by to s ni znovu zamavat...
A samozrejme, po ockovani asi po tydnu znovu odcervit! U vice jak 8 tydenniho stenete bych se prasku na odcerveni uz nebala, pokud budou presne podle vahy. A taky je dobry napodruhy dat jiny typ prasku, aby si ty potvurky ve strevech nezvykly na jeden typ prasku...
Nas starej pes mel treba alergickou reakci na Pratel(odcervovak) ale s jinyma praskama je uplne v poho...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:04
- Nahlásit
Fifi
Díky za radu, to s tím očkováním mě nenapadlo .Každopádně se domluvim s vetem na jiný termín...,hlavně aby se z toho dostala (už zase chrní)
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:10
- Nahlásit
No, to by melo hlavne napadnout hned veta - my jdeme vzdycky na ockovani tak tyden po odcerveni, pejsek je i tak dukladne prohlednut, poslechnou si srdicko - zkratka ockovat by se mel jen naprosto zdravy jedinec..
Drzim palce, aby se cubinka vzpamatovala, cervici v tomhle veku neninic neobvyklyho a urcite se rychle zlepsi.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:33
- Nahlásit
V žádném případě ji teď nenech očkovat ! Na očkování musí být zdravá !
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:21
- Nahlásit
Díky všem za rady, čubinka vypadá, že už je celkem v pořádku.Když jsem přišla domu tak se vrhla na velkýho pejsu a začali řádit po celým bytě,byla to zase ta "stará" Deynynka (tlaminku od ucha k uchu a nakrčený čumáček),kousala do všeho možnýho a běhala po bytě jak divá. Hovínko už má taky ukázkový
|
blackkery
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:06
- Nahlásit
Myslím, že chovatelce křivdíte, že úmyslně zanedbala odčervení. Kolik vy sami jste už odchovali vrhů štěňat, že jste tak znalí ?
My už máme během 18-ti let nachováno dost štěňat několika plemen (nejsme množitelé). Odčervujeme pravidelně 4 x ročně a fenu (tedy její stolici) necháváme před krytím i porodem vyšetřit na přítomnost cizopasníků. Přesto se nám stává, že štěňata mají škrkavky. Připravky na odčervení střídáme, odčervení několikrát zopakujeme. Přestože každému štěňěti podáváme odčervovací přípavek zvlášť, ne každému nutně zabere. Máme velmi špatné zkušenosti s Lopatolem a naopak docela dobré s běžným Helmirazinem (ale i Drontal, Polyverkan, Zypyran, Caniverm). Je to zcela individuální a pokaždé zabere něco jiného. Také jsme měli negativní vzorky stolice u štěňat a nový majitel štěněte nás o několik dní později upozornil, že štěně mělo škrkavky. Styděla jsem se, ačkoli jsme věděla, že jsem nic nezanedbala. Každému novému majiteli štěňěte předávám zároveň se štěnětem jeho veterinární pet passport, dříve mezinárodní očkovací průkaz, kde je i označeno kdy a čím bylo štěně odčerveno. je tam také telefonní číslo našeho veterináře, kde má každý možnost si ověřit, jak je u nás o štěňata postaráno.
Chybu nevidím u chovatelky , ale spíše na Vaši straně, když jste si od ní brala štěně již ve stáří 6-ti týdnů. To je totiž
neetické, mezinárodní chovatelský řád dovoluje prodat štěně nejdříve ve věku 49-ti dnů, u některých plemen i později. Pokud tedy se chovatelka "zbavovala" štěňat již v tak ranném věku, v podstatě ani nebyl čas štěně řádně odčervit. Vím, že chybami se člověk učí, tak Vám přeji, aby patálie se škrkavkami bylo to jediné, co Vás bude u Vašeho štěněte trápit.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:13
- Nahlásit
blackkery
Já bych trochu polemizovala:
Chybu nevidím u chovatelky , ale kdo tedy prodával štěně v šesti týdnech?!?!
Já bych jakožto chovatel před osmým týdnem štěně nedala a hotovo. Hanka si sice mohla zjistit, kdy se dávají štěňata od feny, ale apriori je to chyba "chovatele"!!!
Odčervená štěňata být opravdu mohla, těžko soudit. Zas ale že by za tak krátkou dobu došlo k takhle masivní invazi cizopasníků? Nevím.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:06
- Nahlásit
blackkery
Vím že se štěňata prodávají tak v osmi týdnech, ale chovatelka prostě měla stanovený odběr v šesti týdnech.Také mi řekla, že jsou řádně odčervená.
Když jsem jí včera volala vylezlo z ní, že je odčervovala v 5 dnech.
Myslílm, že mi teda při odběru mohla říct, že je odčervovala jen takhle a proto bych čubince dala prášek dřív, aby neměla takovéhle problémy, takže nemusíte dávat vinu hned mě.
Štěňátka i prostředí vypadalo normálně tudíž jsem neměla důvod chovatelce nevěřit.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:21
- Nahlásit
Hanka20
Kolik štěně na těch šesti týdnech vážilo?
Tak odčervení v pěti dnech a dost to je síla!!!
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:24
- Nahlásit
Ježíš, co to bylo za chovatelku...nám ta naše nechtěla prodat čubičku dřív jak v 9 týdnech a to je nechávala i podruhý očkovat, aby chudinky nebyli vystresovaný z novýho prostředí a navíc z cizího veta.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:30
- Nahlásit
Nikita
no, já když jsem to v tom telefonu slyšela tak mě málem omývaly a musela sem se držet, abych se na ní nerozeřvala...
Kolik vážila, to bohužel nevím, čubinka byla nejmenší z vrhu a když mi jí teď naposledy vážili tak měla cca 5 kg, to bylo v 7 týdnech a ještě před tím než z ní vyšly ty škrkavky...
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:40
- Nahlásit
Hanka20
No žes špatně vybrala chovatele už sama víš, to Ti nikdo říkat nemusí, příště si dáš jistě pozor... Já bych se do toho telefonu ale nedržela.
V sedmi týdnech 5kg? A kolik bylo štěňat ve vrhu?
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:50
- Nahlásit
Nikita
Bohužel vím . Štěňátek bylo 8.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:56
- Nahlásit
Hmmm. Nenapadá mě žádný slušný výraz...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 16:01
- Nahlásit
Nikita
Mě už taky ne .Dostat se mi ta ženská do rukou tak jí zaškrtim.Naštěstí čubince už je dobře a pěkně se rozežrala tak doufám, že bude dostatečně přibírat....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 16:16
- Nahlásit
Hanka20
je dobre, ze uz je v pohode. je fakt, ze kdyz jsem tady na zacatku tohoto tematu popisoval nase trable s Ronie a naslednou hospitalizaci, tak v tu dobu vazila Ronie necely jedno kilo, takze to s ni zamavalo trochu vic. ale to si asi po te svoji zkusenosti dokazes predstavit ...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 16:19
- Nahlásit
Jirikovo
dokážu,hlavně že to přežila.Já když jsem čubinku v pondělí ráno viděla jak byl vychrtlá chudinka tak mě bylo až špatně.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:03
- Nahlásit
Takže jsem byla včera s čubinkkou u veta,aby se na ní podívala a naštěstí je v pohodě, jen má malý zánět po těch škrkavkách, tak jsem dostala antibiotika. Docela mě potěšilo, že i když měla těch škrkavek tolik tak přibrala a má 5,70 kg.Mohla by mít tedy víc, ale aspoň něco.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:14
- Nahlásit
Já ještě nikdy škrkavky neviděla. Chci škrkavky. Ukažte mi škrkavky.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:17
- Nahlásit
Garfield
no kdyz z kiloveho psa vylezou tri chuchvalce vzajemne propletenych zivych bilych potvor o velikosti tenisaku a na podlaze se ti to cely zacne kroutit ... bud rada, zes to jeste nevidela ...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:20
- Nahlásit
Jirikovo
Taky jsem se málem pobl...., když jsem to musela sbírat...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:22
- Nahlásit
Jandula
jo jo, vydrzim toho fakt hodne, ale po uklidu jsem si sednul na vanu a chvili to rozdejchaval ... jenze pak Ronie zkolabovala a clovek musel zacit rychle resit odvoz na veterinu a uplne jsem zapomnel, ze mi bylo blbe. prytelkyni, ktera tenkrat zila s nama jsem to potom jeste dlouho pripominal vlnenim prstu
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:25
- Nahlásit
Takhle?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:29
- Nahlásit
Garfield
no mas to malo propleteny a malo hybaci ... a spatnou barvu
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:31
- Nahlásit
Garfield
Vypadá to jak ocásky bílejch myšek... Fakt na poblití...
Jirikovo
Já než si pořídila Sáru, tak jsem byla šílená cíťa, zvracení, průjmy blééé, teď mě nerozhází, když přijdu domů, je s prominutím zesranej celej byt, protože Sárinka měla průjem... Jen se neustále ptám své matky, kolik toho budu muset ještě zvládnout, abych mohla mít dítě, protože tohle je příprava na děcko - to by měl absolvovat každej...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:36
- Nahlásit
Tyhle jsou docela hezký, ale nějaký tuhý?!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:39
- Nahlásit
Garfield
no a ted si to predstav, ze se to hybe, zmita se cele klubko, kazdy ocasek sebou mrska ... a to leze z tveho vydeseneho psa a pak se ti to vali v chodbe na zemi a uz zase dalsi lezou ze psa ....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:45
- Nahlásit
Jirikovo
Já jsem zvědavá, jak to bude vypadat až dám Sáře teď další - doufám, že nic nepoleze...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:54
- Nahlásit
Jandula
Tak to taky doufám,až jí zase budu odčervovat.
Jinak po tom co jsem to uklidila,šla jsem rychle pomáhat Deyně a pak mi to došlo a taky jsem si musela na chvíli sednout....
|
Meta
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:56
- Nahlásit
Hele, a co se dělá s těma živýma škrkavkama při úklidu? Není to týrání zvířat, když se hodí do záchodu, neměly by se šetrně pozabíjet?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:01
- Nahlásit
Meta
nevim, ale z hygienickych duvodu (pry maji desne moc odolny vajicka) jsem je do zachodu nehazel. nybrz zabalil do novin a vyhodil do popelnice. doufam, ze si to zadny bezdomovec nespletl se spagetama ...
jinak ty potvory pomerne rychle umiraji, kdyz nejsou ve svem prostredi ...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:03 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Jirikovo
Já třeba pálím klíšťata. Tak bych to zkusila i se škrkavkama. Třeba by chytly.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:06
- Nahlásit
Garfield
no a mohla bys to prodavat na silvestra jako zabavnou pyrotechniku s nazvem ohnive koule ...
|
Meta
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:07
- Nahlásit
Garfield
Já bych je v novinách snadno hodila do kamen, ale kde to chceš uskutečnit v paneláku?
Jirikovo
Proč je popelnice spolehlivější než záchod? (Ohledně odolných vajíček)
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:08
- Nahlásit
Meta
ze sobeckych duvodu. lepe receno, pravdepodobnost, ze by se mohli dostat na cloveka mi prijde ze zachodu v byte vetsi nez v popelnici na ulici ...
|
Meta
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:11
- Nahlásit
Jirikovo
Já si stejně myslím, že je to jedno...Když děti chytly ve školce roupy, taky se odčervovaly do záchodu
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:11
- Nahlásit
nejhezčí je když je kolem nich takovej ten růžovej sliz ,to jsem lezla po lině sbírala červy do toaleťáku ten sliz se patlal a blila celá rodina házela jsem to taky do záchodu ,i když možná by to šlo i do polívky
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:12
- Nahlásit
Jirikovo
Vem si, jak jdeš v noci potmě na záchod a najednou ucítíš, jak po tobě něco leze a hle, nejlepší kamarádky Roninky - škrkavky - holky, už jsem na Vás čekal... bléééééééééé
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:13
- Nahlásit
Jirikovo
Včera jsem při úklidu objevila prskavky. Strašně dlouho už jsem neprskala, tak jsem si pořádně zaprskala a ještě je tam řádná zásoba do vánoc.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:14
- Nahlásit
haha
no takova skrkavkova polivka ...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:15
- Nahlásit
Garfield
tak to ja jsem si zaprskal dneska rano v praci. ale vzteky na sefovou, takze to jsi na tom asi ty lip ...
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:21
- Nahlásit
Jirikovo
že by po mě lezly to ne ,ale už jsem do nich bosou nohou šlápla
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:33
- Nahlásit
Garfield
Ty si v paleni kliestov mozes ruky podat s mojim priatelom... Ja sa na to nemozem pozerat.
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:36
- Nahlásit
pigie
ale oni se mají pálit ,já je taky pálím,když ho zahodíš přicucne se na někoho jiného, když ho rozmáčkneš vylezou z něj bacily,ale nejhnusnější je když nad plamínkem bouchne
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:38
- Nahlásit
Garfield pali klistata a kdyz byla mala, tak trhala pavoukum nohy a moucham kridla ...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:41
- Nahlásit
Když jsem byla malá, tak jsem se pavouků bála úplně stejně jako teď. A chránila jsem motýly a berušky a zkoušela jsem, jak dlouho vydrží vosa ve vodě než se utopí. Zkoušela jsem to i s mravencama.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 10:45
- Nahlásit
Garfield
a protoze ses pavouku bala, tak jsi jim trhala nozicky, aby za tebou nemohli ... a jeste se navic priznas k muceni vos a mravencu ...
P.S. my to zkouseli s kobylkama, kolik uplavou ...
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:21
- Nahlásit
je to hrozný ale jako děti jsme dávali plavat šneky-ale neplavou
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:22
- Nahlásit
haha
to je zjištění, kolik šneků chcíplo, než vám to došlo???
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:26
- Nahlásit
Jandula
to už si moc nepamatuju,bohužel byli nám asi 4 roky a dávali jsme je babičce do zahradního jezírka a potom jsem dostala na prdel
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:28
- Nahlásit
haha
mozna by to chtelo fouknout trochu vzduchu do domecku a to by je mohlo udrzet nad hladinou. ale bacha, nesmis se nadechovat pusou v dobe, kdyz mas domecek prilozen k ustum, jelikoz sneci se za syrova nejedi ...
|
haha
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:30
- Nahlásit
Jirikovo
- fuj
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 13:57
- Nahlásit
Koukám, že se ta diskuse pěkně zvrtla...
No co se tady člověk nedočte
|
blackkery
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 15:54
- Nahlásit
Možná jsem se špatně vyjádřila, nechtěla jsem, aby to vyznělo, že chválím chovatelku a ze všeho viním jen Hanku. Mně jen vadí, že se Hanka nechala zvyklat a koupila si štěně v tak ranném věku. Je však pravda, že by začerveno bylo určitě i o týden později. A o odčervování v 5 dnech jsem ještě neslyšela. Jsou různé přípravky i pro odčervování štěňat (pasty) a ty se dávají již od 10-ti dnů. Spíše chovatelka neodčervila štěňata vů
bec.
Teď by to již nemělo mít žádné následky, předpokládám, že bude už pravidleně preventivně odčervováno. Hodně zdaru !
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 10:41
- Nahlásit
Já jsem se zvyklat nenechala, ale mého prvního dobrmana jsem měla taky od 6ti týdnů (od známé chovatelky, která už bohužel chovatelskou stanici nemá) a taky to bylo v pohodě tak jsem předpokládala, že s tímto štěňátkem to taky v bude pohodě a hlavně paní nevypadala na to, že by lhala a přišlo mi vše v pořádku.Umí zřejmě lhát výborně.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 11:21
- Nahlásit
Ahojky. Mám dotaz. Vím, že je toto fórum o psech, ale vím, že někteří z vás mají i kočky. Moje kolegyně mi teď řekla, že má koťata, která nebyla ještě odčervená, že jí moje druhá kolegyně(od které ty koťata má) řekla, že to stačí až v půl roce. Je to pravda? Nebo je to jak u štěňat?
A taky mi říkala, že se bojí, až jim dá odčervovací tabletu, tak pak přijde domů a budou jí ty housenky(myslela škrkavky) lézt po zdech.
Navíc ta kočka, která měla ty koťata nebyla ani očkovaná, ale odčervená jo. Prý že nejsou peníze...
Můžete mi prosím někdo poradit?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 11:40
- Nahlásit
Verca
Kopíruju odpověď veterináře z jiného webu
Dobrý den,
koťátka se očkují v prvním roce života 2x. Poprvé ve 2 měsících vakcínou proti kočičím chorobám, kterou je vhodné za měsíc přeočkovat a přidat k ní vakcínu proti vzteklině. Další přeočkování následuje za rok a pak vždy jedenkrát ročně kombinovanou vakcínou proti kočičím chorobám a proti vzteklině. Jako kočičí choroby označujeme nejčastější virové infekce, jmenovitě rhinotracheitidu, kalicivirózu, panleukopenii a chlamidiózu. Většina vakcín obsahuje pouze první dvě, výjmečně tři ze jmenovaných chorob. Proto používáme vakcínu Fel-O-Vac IV, která má spektrum rozšířeno ještě o chlamidiózu, chorobu přenosnou i na člověka.
Důležité je nezapomínat na prvidelné odčervování. Koťata by měla být od 2-3. týdne věku pravidelně každé 2-3 týdny odčervována až do věku 5-6 měsíců a dále i v dospělosti min. 1x za 1/2roku, pokud nechodí ven a neloví myši, nebo nejsou v kontaktu s těhotnou ženou nebo malými dětmi. V takovém případě odčervujeme i dospělé kočky častěji, min. 1x za 3 měsíce. S odčervováním by tedy měl začít chovatel, vést o něm záznamy a ty předložit při odběru novému majiteli, který v něm pak bude pokračovat. Důvod opakovaného odčervování v intervalu 2-3 týdnů u koťat je ten, že téměř každá kočka má v těle (ve svalech, v játrech a dalších orgánech) zavrtané "spící" larvičky škrkavek, které se při graviditě probudí a provrtávají se přes dělohu do plodu kotěte. Další dávku larviček dostane kotě v mateřském mléce. Tyto larvičky se v kotěti opět zavrtají do svalů a orgánů a postupně se uvolňují. Téměř všemi dosud známými odčervovacími prostředky se dostaneme jen na dospělce, kteří už jsou ve střevě. Proto musíme odčervovat opakovaně, neboť dokud se kotě nezbaví zásoby larviček a nevytvoří si schopnost bránit jim ve vývoji v dospělce, dozrávají v něm stále noví a noví parazité. Když podáme klasický lék proti parazitům zvířeti do úst, projde lék střevem a zahubí všechny dospělé škrkavky. Ale druhý den mohou dospět další a budou cizopasit ve střevě až do příštího odčervení. První odčervení by mělo být provedeno pomocí speciální pasty, která škrkavky jen ochromí, ale nezabije, takže celé odcházejí a nerozkládají se ve střevě. Při jejich rozkladu totiž vznikají látky, které jsou pro kotě jedovaté. Pak můžeme pokračovat dále touto pastou, tabletkami, nebo použít velmi moderní preparát STRONGHOLD, který je sice dražší, ale podává se jen 1x za měsíc, po celou tuto dobu se drží v krvi zvířete a hubí škrkavky stále a ne jen nárazově jako ústně podávané preparáty, funguje nejen na dospělé škrkavky, ale i na jejich larvy a navíc chrání po celý měsíc i proti blechám a kožním a ušním roztočům. Tento způsob doporučujeme
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 11:49
- Nahlásit
Mayo, díky moc, jsi zlatá!!!
NO tak to teda nevím, jak to s těmi koťaty dopadne...
Takže pokud jim ještě nepodala (mají nejméně 2 měsíce, možná 3)tu odčervovací "látku", tak je možnost, že jak jí podá, tak z nich polezou škrkavky? jeslti to dobře chápu.... no fuj.
To bude mít radost.
Teda takové zanedbání zdraví koťat!!!!!!!!!
A ta druhá moje kolegyně....nejradši bych jí zabila. Na toto peníze nemá, ale na hadry, to jo!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:25
- Nahlásit
Já myslím, že je to téměř jisté, že z nich polezou. A jestli je neodčerví, tak buď zemřou nebo je odčerví noví majitelé a na kolegyni budou svolávat hromy blesky, tak jako Hanka tady na jíném fóru na chovatele psů ze stejného důvodu.
Nebo se milá kolegyně nakazí a pak doufám, že sobě udělá to samé a odčervovat se nebude.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:30
- Nahlásit
a je nějaký rozdíl, že jsou doma a nejsou venkovní?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:47
- Nahlásit
Rozdíl není žádný, protože koťata se nakazí od mámy a i máma kočka chovaná trvale v bytě se nakazí z masa, zeleniny, toho, co přinesete na botech atd. Jen dospělou kočku v bytě není nutné odčervovat tak často, jako kočku chytající a žeroucí myši.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:48
- Nahlásit
hm, to je smutné....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 13:49
- Nahlásit
Je, ale když kočka ani koťata nejsou tvoje, tak s tím asi nic nenaděláš. Můžeš to kolegyni vysvětlit, ale zbytek už je na ní, bohužel.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 13:58
- Nahlásit
Teď mi říkala, že k vetovi stejně může jít až po výplatě. Nechápu že dala na radu mé kolegyně a nic si o kočkách nepřečetla. Navíc mi řekla, že to prostě bere tak, že je to kočka a ani kočka venku není naočkovaná (ta co nemá majitele a potuluje se), tak si myslela, že není potřeba jí hned odčervovat. Teď se podle mě bude bát, že z nich polezou škrkavky, tak to radši nechá tak, až ji koťata chcípnou.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:41
- Nahlásit
Dá se jen doufat, že alespoň koťata se dostanou k lepším lidem, kteří vědí, že pořídit si zvíře je závazek a postarají se o ně.
Je pravda, že bezprizorní kočky nikdo neočkuje a neodčervuje, ale také jejich doba dožití je max. pár let a taky jak vypadají - jako chodící kostry, a to nejen z nedostatku jídla, ale také z masivního začervení. Když vidíš někde toulavou kočku, která vypadá dobře, tak ta je něčí, kdo se o ní stará, jako náš kocour, chodí si, kde chce, chytá myši, ale očkovaný a odčervený je.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 15:19
- Nahlásit
Krasna diskuse - skrkavci polifka - fuuujjj...
Vim, ze je to tu o psech, ale snad poradite! Adoptovaly nas takovy polodivoky kocky a usidlily se na pude a ve stodole.. Ted mame 2 dospely a 4 kotata, rano je krmim z dobre vule mlekem a i granule jsem jim koupila. Tez odcervovaky jsem nadrtila dle odhadnute vahy vsech do mleka. Ale predstava, ze bych je chytala a nechala ockovat, je nemyslitelna!!!
Vzteklina uz se v CR temer nevyskytuje, tak hrozi nam od nich neco? Nutno dodat, ze tyto kocky jsou vesnickeho razu, rano se nechaji pohladit, jinak si davaji bacha, aby se s myma fenama za celej den nepotkaly, ani s nama bezne nevyhledavaji pres den kontakt. Je to takova symbioza - za mleko a jidlo vychytaly vsechny mysi, ale vic se o ne nestaram.. Nejsou to kostry, naopak, jsou ve vyborne kondici.
Mam si s tim delat hlavu?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 20:53
- Nahlásit
Fifi
s tím bych si hlavu nedělala (taky u babičky takový polodivoký číči máme), ale spíš bych už teď pomalu psala na obecňák kvůli kastraci....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 21:21
- Nahlásit
Anonymní
Nemam zajem ani chytat sve kocici selmy k odvozu na kastraci - navic u nas je fakt prirodni vyber, z lonskych 6 kotat zbyly 2 a ty se rozutekly do sveta... Kdo je nejsinejsi, prezije a casem je ze sladkeho podkrovi asi vystipu ty starsi kocky.. Takze neni nas pripad, ze bychom nevedeli, co s kotaty...
Mne spis slo o to, pokud takove kocky pravidelne odcervujeme, ale neockujeme, zda mym psum nebo nam, lidem, nehrozi nejake nebezpeci...
|