| Autor |
Zpráva |
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:31
- Nahlásit
Jsem majitelkou skoro 6-ti měsíční fenečky, je to labrador křížený s bernským salašnickým psem, zajímá mě kdy může přijít první hárání? Prosím o radu zkušenejší, měla jsem před ní dva psy. Co si myslíte o antikoncepci? Jde o to, že v sousedství máme labradora-psa, naše zahrady jsou odděleny drátěným plotem, mám tedy strach, že může Gregorek nakrýt Sugar i přes plot? Co myslíte??? Jednou bych ráda, aby štěnátka měla, ale určitě na když je takhle malinká! A co dělat v příapdě nechtěného nakrytí, slyšela jsem o injekci-ale většinou poté fena dostane zánět a je třeba jí vykastrovat . Poradtě prosím?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:42
- Nahlásit
První hárání může přijít odteď do cca 14 měsíců kdykoli.
Přes drátěný plot teoreticky pes fenu nakrýt může. Jak to tak bývá, když je nakrytí nežádoucí, tak se zrovna povede jako po másle.
Já háravku považuji za bezpečně zajištěnou pouze mezi 4 stěnami, za zavřenými dveřmi a pod stropem. Tím myslím, že např. nám cizí pes i přelezl dvoumetrovou zeď na dvorek.
Labradoři bývají hodně plodní a mívají hodně štěňat. Co pak s nimi? Pozor na to.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:43
- Nahlásit
Já bych řekla, tak kolem jednoho roku, ale je to dost individuální.
|
gracie
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:45
- Nahlásit
sugar
nase feny (velke plemeno) zacinali harat od 8 do 11 mesiacov po prvy raz, ale je to velmi individualne, moze to na nu prist aj v 6. mes.
co rozumies pod antikoncepciou? hormonalne injekcie? ja som zasadne proti dopovaniu hormonmi.
najlepsie je postavit dobry plot, ktory pes neprelezie, nepodhrabe, neprepcha sa cez neho maly pes, ale je to umenie. alebo ju pocas harania zatvaraj v byte a nechavaj von na zahrade len pod dohladom dalsia alternativa - nechaj kastrovat, to ale tiez ma svoje pre a proti.
naco steniatka? je sakra tazke udat steniatka krizencov, pozri si utulky.
po tych "injekciach po" nie je pravidlom, ze suka ma zanet delohy, ale moze sa stat. malo by to byt ale len posledne riesenie a nie aplikacia po kazdom harani! suka aj tak zacne harat nanovo.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:46
- Nahlásit
1. Moje fenka RR poprvé hárala v cca 9ti měsících, ale je to různé i v rámci jednoho plemene. Obecně platí: čím větší, tím později.
2. Antikoncepcí a injekcemi po nechtěném nakrytí si můžeš zadělat na zdravotní problémy - od toho dej radši ruce pryč.
3. Předejít nakrytí můžeš tak, že jí v kritickou dobu nebudeš nechávat bez dozoru na zahradě, t.j. zavřít dle návodu Ketrin. Řešením je také kastrace - což bych já osobně vřele doporučovala, už jenom proto, že se zmiňuješ o štěňátkách - viz. další bod
4. Křížence bych dál nemnožila.
|
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:58
- Nahlásit
to gracie: slyšela jsem o antikoncepci, která oddálí hárání, ale nevím zda je to vhodné pro tak malé štěndo, jsem toho názoru že by měla normálně odhárat, ale bojím se nakrytím sousedním psem, a také nevím jak by zvládala být zavřená v baráku 9 hodin-to je doba kdy jsem v práci a ona je zvyklá být na zahrádce ! Máš pravdu s těmi kříženci, štěnat je v útulcím spousty.....ale ona je tak krásná kdybys jí viděla, a já tolik miluji psy, že jí nechci ochudit o mateřství? I když kastrace by problém vyřešila? Ted nevím!
to RoSa: také jsem přemýšlela o kastraci, ale když je takhle malá to může už tak brzy? a co komplikace, které mohou vzejít z kastrace? není to pro ní bolestné a nemůže jí to změnit povahu?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:03
- Nahlásit
sugar
To oddálení hárání není antikoncepce. Je to prostě jen oddálení říje a můžeš jí tím založit budoucí problémy, zejména pyometru (zánět dělohy, řeší se kastrací). Bez vážného důvodu by se to nemělo dělat a už vůbec ne tím řešit první hárání.
"Ochudit o mateřství" - to je polidšťování. Fena to tak nevnímá.
Ke kastraci se přistupuje po prvním odhárání. Povahu nezmění, snad s výjimkou extrémně submisivních, bázlivých fen, tam by možná byla na místě větší opatrnost.
Jinak já jsem pro kastraci fen co nejsou určeny k chovu. Sama mám jednu fenu kastrovanou.
|
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:10
- Nahlásit
to Ketrin:
a kastrace tvé fenečky proběhla bez komplikací? nemůžu jí tím způsoby nějaké zdravotní problémy? vůbec nevím, to jí odoperují vajčníky? a kolik stojí taková kastrace, co rekonvalescence? je po zákroku zapotřebí pečovat o ní? prosím porad, to je moje první fenečka, zatím jsem odchovala dva vlčáčky-už jsou v nebíčku každopádně děkuji moc za rady
|
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:13
- Nahlásit
to all:
jak jste si všimli že začne hárat? nateče jí pipina a krvácí hodně? nebo je to jako u ženckejch že poprvé jen tak špiní? jsou i jiné signály jak poznáte že začne hárat? třeba že ostatní psy jí skouší nakrývat? nebo nějaké změny v chování? budu ráda za jakoukoliv zkušenost a váš postřeh, děkuji moc
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:18
- Nahlásit
My máme fenku doma, takže jsem si všimla na dlažbě.
Jinak naše víc značkuje, ale jinak počáteční příznaky nemá.
|
gracie
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:25
- Nahlásit
pred prvym haranim to mozno nie je take vyrazne, ale fena zacne vo zvysenej miere znackovat, je hravejsia, laskuje a casto sa vylizuje. potom jej "otece" vulva a zacne spini, stale sa casto cisti. niektore spinia viac, niektore len kvapicka, ale ked je na zahrade, tak to na krvi nepoznas. mozes zobrat cisty papierovy kapesnik a utriet ju. pri vstavani je to najpravdepodobnejsie, ze nieco spoznas. vytok je to svetlo cervenej farby, ktora postupom dni prechadza do svetloruzovej. potom (u nas ca 11-13 den) je suka najvhodnejsia na krytie, ale je to tiez individualne. po tomto haranie odznieva, ale sucka este dobre vonia.
ja mam suky vybornej krvi, povodu a skvelej povahy a rada by som po nich aj steniatko mala, ale nemam pocit, ze by boli prinosom do chovu, ja nemam cas sa chovu systematicky venivat (to nie je len jeden vrh, ale sledovat nejaky ciel) a kam udat 8 steniatok do vybornych ruk? a tak stenda nebudu a neboli. problemy suky nemali, neverim povere, ze musi mat raz za zivot.
kastracia, ja by som to premyslela a nacitala. rozhodnut sa musis sama. ja svoje suky kastrovat inak ako zo zdravotneho problemu nedam, lebo si ich ustrazim. ale vsetky utulkove kastrovane su, vsetky moje macky kastrovane su a nie som proti. radsej kastrovat a nelutovat, ked uz steniatka budu.
|