| Autor |
Zpráva |
Ela
|
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:12
- Nahlásit
Prosím poraďte jak moc stříhat drápy u dalmatina, aby se nestřihlo do "živého"? Jak dlouhé můžou drápy být, aby se nedeformovala packa?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:20
- Nahlásit
Pokud vím, tak psům, kteří mají dostatek pohybu a nejsou to tzv. "gaučáci" se drápy nestříhají vůbec, neboť se přirozeně obrušují.
Jeden náš pes má ale na zadních nohou paspárky a na těch se mu drápy ovšem přirozeně obrušovat nemohou - vetka mi proto radila nikoli stříhat, nýbrž zapilovávat. Tak to dělám skleněným pilníkem na nehty a dobrý.
A jak můžou být drápy dlouhé?...myslím, že u každého psa je to trošku jiné..... Když si to vybavím u našich hafanů, tak náš nejmladší má drápy tak obroušené od věčného lítání po kostkové dlažbě na zahradě, že je vidět jen pár milimetrů (za což nás vetka sprdla), nejstarší a prostřední mají drápy cca 1 cm a mají to tak akorát......
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:23
- Nahlásit
Někde jsem četla, že se pejskovi mají ostříhat drápky, až když s nimi "zvoní" o podlahu... Jestli se ale podle toho dá řídit, to nevím. Jinak stříháme asi tak jednou měsíčně a pro jistotu jen o kousek, protože u černých drápků se taky bojíme zastřihnutí...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:29
- Nahlásit
Evik
Já zrovna gaučáka nemám a drápy na předních tlapkách jí stejně přerůstají, bohužel má černý drápky, takže je těžko odhadnout, kam až se může střihnout. Mně přijdou drápky moc dlouhý, ale vetka říkala, že jsou v pohodě... Tak nevim...
Na zadních packách problém nemá, tak si je obrousi, ale ty přední...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:52 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Eimy
no já se taky vetky ptala, zda našemu prostřednímu pejsovi nemám víc zapilovat i drápy na packách (nejen ty paspárkové), taky se mi zdály (nejspíš v porovnání se silně obroušenými drápy mlaďocha) moc dlouhé, ale vetka taky řekla, že je to akorát. Jinak ono je asi rozdíl stříhat drápy malému pejsovi typu Tvé čubinky, než 40kilovému hafanovi s drápy, na které bych těžko sháněla vhodné kleště Takže já nestříhám, ale na radu vetky jen piluju a nemusím se bát, že to přeženu.... Ovšem takováto psí manikůra vyžaduje trpělivost od pána, ale hlavně od psa. Náš prostřední tyhle praktiky snáší v pohodě, ale jak znám třeba mlaďocha, pro něj by to bylo "utrpení"
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:54
- Nahlásit
Náš hafan si drápky taky pěkně obrušuje. Na zadních paráda na předních trochu horší ale nejhorší jsou ty paspárky.
Necháváme mu je ostříhat, když jdem na očkování a nebo na stříhání. Je to tak jednou za 4 měsíce a stačí to.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:09
- Nahlásit
Hafina
prosím, co máš za pejsu, že má paspárky? Ten náš je kříženec howíka, choďáka a asi i NO....Já si totiž dřív myslela, že ty paspárky má jen málo plemen, ale jak už teď vím, zas tak málo jich není. Paspárky se prý vyskytují čas od času i u NO a howíků, ale těm se jako štěňatům odstraňují...
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:06
- Nahlásit
Evik
Tak teď doufám, že jsem nenapsala blbost a možná jo. Já měla namysli takový ty 5. prsty na předních tlapkách, co nejsou na zemi, no já nevím jak to vysvětlit. Prostě se mu to tam neobrušuje. Na zadních to nemá, jen na předních.
Jestli jsem napsala nějakou blbost, jakože asi jo, tak se moc omlouvám.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:18
- Nahlásit
Hafina
aha, takže to jsme mluvily jedna o voze a druhá o koze
Tys mluvila o tzv. "vlčím drápu", který mají všichni psi, a já o "paspárcích", což jsou prsty úplně navíc (někdy jsou jako celé prsty se vším všudy tedy i s kloubkem - tak to má ten náš- a někdy to je jen jakoby další dráp....mohou být jen jeden nebo dva...ten náš má na zadních nohou po dvou na každé) a mají je jen některá plemena...např. Beauceron.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:22
- Nahlásit
Hafina
není to blbost, jen tu každá mluvíte o jiných paspárkách. Na předních je mají všichni psi, na zadních jen někteří (minimum), kde ale na druhou stranu zdvojený paspárek je plemenný znak(tzn pes má na zadní noze 6 prstů), např bauceron, briard... a asi ještě další. Jak píše Evik, občas se objeví paspárek na zadní i u jiných pelmen např.NO, kde se ale ve velmi raném věku nechává veterinárně odstranit (ale tyto nebývají zdvojené a většinou bývají třeba jen na jedné noze). Odstraňují s hlavně kvůli tomu, že pokud by se nechali, mohlo by dojít k bolestivému úrazu, protože paspárky na zadních většinou nemají kostěnný podklad (jako ty na předních) a vlastně visí jen na nějakém kožním úponu a odstávají.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:23
- Nahlásit
Evik
si byla rychlejší
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:30
- Nahlásit
Eny
náš hafan má na obou zadních po dvou paspárcích i s kloubky, a díky nim má takovou šmajdavou "srandovní" chůzi....i kdybychom mu je nechali odstranit, jinak už chodit nebude, protože nohy už jsou po těch letech tohoto fungování vlastně zdeformované....Pejsu máme z útulku a je mu cca 5 let.... Mě by fakt zajímalo, kde ty paspárky vzal, ledaže by u jeho zplození stálo víc plemen než jen ten howík, chod a ten NO....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:12
- Nahlásit
Nas Hugo ma niektore pacure zodrate skoro uplne, niektore skoro akoby nepouzivane Nuz, pajda, no A najviac ma stve, ked viem, ze tie na prednych nohach ma iba take mini, lebo po chodniku s nimi skrka (lenivy zdvihnut nohy poriadne), je so strasny zvuk, skoro ako nechtom po tabuli.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:17
- Nahlásit
Já naší špagetě drápy stříhám, tak 1x za čtvrt roku někdy za delší dobu, podle potřeby. Používám speciální kleštičky, který maj zarážku a tak se tam drápek prostrčí jen na bezpečnou vzdálenost.
|
Endy
|
# Zasláno: 21 Lis 2005 23:41
- Nahlásit
Zda potřebuje pejsek ostříhat drápy poznáte tak,že ho postavíte na tvrdou podložku(dlažba,lino,plovoučka,stůl).Když stojí pes v klidu,měla by mezi drápem a zemí být malá mezera.Jakmile se dráp dotáká země,je třeba ho ustřihnout.Špatné je,když už se začíná točit do strany.
Nerv v drápu dorůstá a proto je nutné od štěnda pravidelně stříhat,aby nestačil přerůst.Jakmile přeroste do konce drápku,už se moc ustřihnout nedá.
|
Ela
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 15:40
- Nahlásit
Endy, díky moc a všem ostaním též
|