Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Faleška
Autor Zpráva
Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:18
- Nahlásit

Po jak dlouhý době od konce hárání může u fenky nastoupit falešná březost? A musí mít nutně zduřelý mléčný žlázy?
Moje fenka je tak cca dva měsíce od konce hárání, teď začala tahat hračky, furt se mazlí, nechce žrát, kňourá. Ale venku je v pohodě...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:29
- Nahlásit

Jandula
Doba odpovídá - je to v době, kdy by pokud by byla krytá, rodila. Jestli jsou mléčný žlázy VŽDYCKY zduřelý nevím, ale řekla bych že jo. Moje fena kdysi při falešce spustila mléko a kojila kocoura.
Obecně pomáhá utahat dlouhými procházkami, fyzickou aktivitou, ale u vás teď po té operaci nevím nevím...

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:32
- Nahlásit

Ketrin
No právě, že ty dlouhý procházky u nás nepřipadají v úvahu...
Ale je to příšerný, nejdřív byla mazlivá a od soboty furt kníka, pláče atd. (myslela jsem, že jí třeba bolej ty klouby, ale nepajdá, nechá si s nima normálně cvičit...), mě to napadlo, když jsem jí viděla, jak si do pelechu v ložnici tahá hračky (nikdy to nedělala) a jinak vždy připravenej retriever k sežrání čehokoliv teď dělá fóry se žrádlem...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:49
- Nahlásit

Jandula
No, je to smutný, já to znám. My jsme se falešky zbavili až když porodila a odchovala štěňata. Od tý doby už ji nemá.
Ale byl to děs, hlavně ta změna psychiky. Z veselý a splachovací čuby do nepohody najednou byla ukňouraná "slečinka", která nic nechtěla a nic ji nebavilo...
Vydrž a hlavně ať si to mléko neolizuje a nestimuluje tím jeho další tvorbu.

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:51
- Nahlásit

Ketrin
Když ona právě mlíko nemá... Tak si ani nejsem jistá, jestli je to ta faleška - budu muset na veterinu...
Ale ta změna je příšerná, přesně jak říkáš, dřív pohodová čubina a teď hysterka nad hysterky, když se vrátíme z venku, tak se vrhne na svoje plyšový hračky, nosí je a kňourá...

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:09
- Nahlásit

Ketrin
Tak jsem napsala svý veterinářce a odpověď zněla, že s největší pravděpodobností je to falešná březost, některý feny můžou mít jen určitý příznaky /změnu chování/ a že nemusí docházet k tvorbě mlíka. Mám sebrat hračky, pelech (ten si furt přizbůsobuje, hrabe v něm), omezit žrádlo a v rámci rehabilitace zaměstnat, aby přišla na jiný myšlenky... To sem na to zvědavá...
Ketrin, a vrátí se jí pak povaha do normálu nebo už bude ukňouraná furt (ani jedna z našich čub to nikdy neměla)? A za jak dlouho jí to asi přejde?

joli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:13
- Nahlásit

U naší fenky se projevovala tak, že byla bez nálady, až apatická, málo žrala a venku hrabala hnízda - obrovské jámy a snášela tam různé věci. Ale v 90% měla zduřelé bradavky a teklo jí mléko ! Na to jsme jí dávali studené obklady z bílého vína. To působilo úžasně , po pár obkladech dostala náladu a zblajzla celou misku....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:24
- Nahlásit

Jasně že se vrátí do normálu! Kdyby ne, to bych zešílela, to bych měla doma úplně jiné zvíře než to co jsem si vybrala pro jeho povahu!!!!
Nám to přešlo rychle, protože jsem nasadila omezení potravy a vody a ty dlouhé procházky. Jinak, já nevím... tak dva týdny asi.

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:27
- Nahlásit

Ketrin
Tak dlouho????? Zešílím...
Někde jsem četla, že existují speciální prášky na to, nemáte s tím někdo zkušenost?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:31
- Nahlásit

No...snad se to dá řešit nějakou hormonální injekcí, já jsem se o to blíž nezajímala, protože u chovné feny si s tímhle nehodlám zahrávat.

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:34
- Nahlásit

Ketrin
Hormony, i když Sára není chovná, bych do ní taky nerada cpala... No uvidíme, zkusíme to bez toho, problém je v tom, že jí nemůžu dopřát tolik pohybu...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:36
- Nahlásit

Ono pokud jí nezatvrdne mlíko, tak ji to vlastně zdravotně nijak neohrožuje. Jenom je to vo nervy. Tak se držte.

joli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:39
- Nahlásit

Já jsem z falešky byla dost nešťastná / proto jsme si teď pořídili psa /, nechci strašit, ale trvala někdy dlouho a bylo to pro mě mnohem větší utrpení než hárání. A měla ji po každém hárání - tzn. od svých 9 měs. až do konce tj. 9 let. NO DĚS !!!! Vet do toho moc nechtěl zasahovat,prý to hodně zatěžuje organismus.......... akorát jednou dostala nějakou injekci, ale ani po ni faleška nezmizla úplně

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:56
- Nahlásit

joli
No kdyby se to mělo opakovat po každým hárání a po celý život, tak bych to řešila kastrací. Nejsem odborník, ale přijde mi to jako nejmenší zlo u nechovný feny.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:55
- Nahlásit

Jandula
Kastrace u nechov.feny není zlo, předejdeš tím i jiným problémům.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:57
- Nahlásit

Jandula
no je fakt, ze ja o tom s Ronie taky hodne uvazuju, protoze ona mela zatim falesku po kazdem harani ... jen musim pockat na novy rok, az budu mit v praci nejakou dovolenou, abych s ni mohl byt aspon tyden po operaci doma ....

joli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:18
- Nahlásit

Já jsem kastraci definitivně zamítla, když jsem si nechala vysvětlit jak těžká je to operace. Určitě mě ovlivnila skutečnost, že fenka prodělala v 9 měs. těžkou operaci - přetrhla si šlachy
Možná to jinak vypadá na malém pejskovi, ale když máte doma fenku, stejně těžkou jako vy a všechno s ní prožíváte..... Je to děs a to jsem ještě měla to štěstí, že jsem nemusela chodit do práce a být pořád s ní.
A kastrace by byla stejně těžká operace, dokonce ještě více stehů............ Takže moje zkušenost = nikdy
A to, že nedostanou rakovinu...atd. se prý nezakládá na pravdě. Vykastrované ji mohou dostat stejně jako nevykastrované. Naše byla zdravá až do konce, umřela stářím na zápal plic

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:20
- Nahlásit

Jirikovo
Ketrin
S těma jejíma kloubama (když vynechám chybějící PP) by ani chovná být nemohla a nikdy bych si nevzala na svědomí, aby s takovýmhle zdravotním stavem měla štěňata.
Počkám, jak se to bude vyvíjet, jak po dalším hárání a uvidím...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:28
- Nahlásit

joli
No mně nezbylo nic jiného, než nechat vykastrovat devítiletou fenu, která dostala pyometru, protože to je jak známo život ohrožující a rychle probíhající onemocnění. Taky jsem se o ni děsně bála - ten věk, narkóza... Ovšem bylo to úplně v pohodě. Operovaná byla v 15 hodin a tentýž den okolo 19 hod.už doma vstala a šla se sama od sebe ven vyčurat (nikdo ji nenutil...) Stehy byly vstřebávací, jizva je to samozřejmě veliká, ale hojilo se to rychle a bez problémů. A má pokoj od hárání a připadá mi i, že od té doby tak nějak omládla. Prostě já už budu vždycky nechovnou fenu kastrovat po dosažení dospělosti a chovnou hned potom, co na ní přestanu chovat.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:29
- Nahlásit

Jednoznačně se jim tím prodlouží život a řekla bych že i jeho kvalita.

joli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:32
- Nahlásit

No nevím, já jsem byla určitě velmi silně ovlivněna tou předcházející operací
Co máš za pejska ?

Jandula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:42
- Nahlásit

joli
Já mám retrieverku a Ketrin má labradorky.

Ela
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:07
- Nahlásit

Mne tady někdo poradil homeopatikum Pulsatilla,ředění 30, a měla jsem dobré zkušenosti.Už ji s úspěchem používá i kamarádka pro fenu. Pulsatilla je volně prodejná, lahvička stojí cca 50 Kč, je tam asi 60 bobulek. Já dávkuju jako u člověka, preventivně 3 bobulky na začátku hárání.
Pokud je to už rozjetý, dá se zkusit 2x denně po bobulce po dobu cca týdne, 10 dnů, ale nejlíp je dávat hned v počátku hárání.
Je nutný dodržet obvyklé - 20 minut před a po podání nic do pusy, nesahat na to rukama, kovem, nejlíp odsypat na jednorázovou umělou lžičku a tu pak vyhodit nebo rozspustit v kojenecký vodě a vstříknout injekční stříkačkou do tlamky.

zuzka
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:28
- Nahlásit

moje fenka měla hned po prvním hárání falešku, ale asi dost slabou, "ukňouraná" byla jen dva dny, pak už byla v pohodě, ale měla mléko, tak jsem se bála zánětu, vetka nám na to dala sirup Galastop (nehormonální, proti laktaci) a za pár dní bylo po mléku

i když jsme si už užili svoje, kastrovat nechci, protože je chovná a málopočetné plemeno
u nechovné fenky bych to asi zvažovala

Anonymní
# Zasláno: 21 Lis 2005 17:52
- Nahlásit

Tak naše fenka na falešku trpí, ikdyž s pulsatillou ji celkem zvládáme a příznaky zmenšujeme.
U fenky ale první příznaky nastupují už po hárání, je mazlivější, přestává pořádně jíst, nechce se vzdalovat od domu.
Klasické rady nám nepomohly, až to homeopatikum.
V období "porodu" nastupují ještě cecíky, ikdyž posledně už to bylo jen malinko naběhlé a bez produkce mléka.

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 17:53
- Nahlásit

jsem se zapomněla přihlásit

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání