| Autor |
Zpráva |
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 14:38
- Nahlásit
Mám téměř 14letého středního knírače a přibližně od 10 let se mu začaly dělat po těle malé vystouplé bulky, jedna z nich začala trochu růst. Slyšela jsem že knírači na dost trpí na podkožní bulky. Můj pejsa už jich má po těle několik, ale už když se mu začaly dělat ty první nám vet. nedoporučoval operaci, protože víme, že pejsa trpí "srdeční nedostatečností" - nemusel by narkózu vydržet... Máte někdo doma podobný případ? Víte někdo o jiné možnosti léčby než operaci v celkové anestezii?
Pejsa je i na svůj věk poměrně čilý a má velkou šanci žít s námi ještě pár let....mám ale trochu obavy, aby se z některé z těch boulí nevytvořil zhoubný nádor....Ferdův táta na nádor umřel...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 22:39
- Nahlásit
Priteluv knirac mel bouli taky, nijak mu nevadilo, ale nevim, jestli to byl nador nebo ne. Psum se casto delaji boule podkozniho tuku, takze bych se spis zeptala veterinare, zda to neni tohle. Ty boule podkozniho tuku se zvetsuji, ale pes s nimi v pohode zije a pokud je nema na miste, kde by mu vyslovene vadily, tak to nechte byt.
|
jeje
|
# Zasláno: 26 Led 2005 02:00
- Nahlásit
Pokial rast nie je prudky a nie su ani ine zmeny na kozi (mokvanie, krvacanie) lepsie je do toho nezasahovat.
|
Evička
|
# Zasláno: 26 Led 2005 08:07
- Nahlásit
Ahoj, máme desetiletého foxla a ten má těch bulek pod kůží několik. Pokud mu na ně šahám, tak vůbec nebolí, jsou jasně ohraničené, prostě jako by měl pod kůži korálku. Rostou velmi pomalu a psovi absolutně nevadí. Myslím si, že jsou asi tukové, ostatně takové se dělají i lidem a jsou asi kosmetickou záležitostí. Pokud je pes čilý a nemá jiné potíže, tak bych do toho nezasahovala, jen je kontrolovala.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2005 11:07
- Nahlásit
Děkuji všem, vcelku jste mě uklidnili a potvrdili to, co jsem si původně myslela, že ty bulky jsou jen tukové a pod kůží - náš Ferďas je má skutečně ohraničené a při dotyku na ně nejeví žádné známky bolesti. Takže to opravdu pustím z hlavy. Pejsa je jinak taky vcelku čilý - veselý.
ještě jednou díky
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2005 13:56
- Nahlásit
Měla jsem 10ti letého kokra a dělaly se mu tukové váčky. Když už byly větší,tak jsme šli za vetem a ten mu je vypálil (nebolelo to a už se nová neudělala).Ke stáří se už ale dělají víc, je to jako u lidí,sem tam nějaká bradavička a tak. U staršího psa už ale nemá cenu to odstraňovat operativní cestou, pokud se to nejeví jako možný zhoubný nádor.
Můj kokr byl asi v 7 letech na operaci,měl asi 3cm bulku u ucha,která se zvětšovala. Naštěstí šlo o nezhoubný nádor.
Tak pokud ho to nebolí,netlačí,nijak neobtěžuje,tak to tak nechejte.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2005 15:43
- Nahlásit
Tak nevím, nechci strašit, ale možná by nebylo na škodu ty boule prozkoumat..ne? Po bitvě je každý generál.. ale stejně vám napíšu jak to bylo u nás. Já měla taky středního knírače, zhruba od deseti let měl u análního otvoru bouli, nevadila, pes byl veselý, veterinář řekl, že když je pes veselý a žere nic to není. V jeho 13ti letech boule praskla, tekla krev a už bylo pozdě něco řešit. Prý máme psa nechat být, dobře se starat, čistit ránu apod. Operovat veterinář nedoporučoval kvůli vysokému věku a místu boule - prý by se přerušil svěrač a pes by kakal kudy by chodil. Pejsek se dožil 14,5 roku (což je oproti jiným jeho vrstevníkům, které jsme na procházkách potkávali cca o 2-3 roky déle).. asi díky sníženému práhu bolesti.. myslím, že trpěl a nedal to znát. A tak vám chci poradit - nenechte se uchlácholit a zkuste pro svého psa udělat maximum!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2005 11:54
- Nahlásit
S tou boulí u konečníku ....Mému knírači se tam jedna také udělala, a to jsem rozhodně chtěla řešit přes veta, ale ten řekl přesně to, co jsi psala - starat se a čistit - našemu pejsovi zatím bulka nepraskla a už se ani nezvětšuje, zdá se že vysychá zevnitř....pejsa nemá žádné zažívací potíže, takže myslím, že to bude dobré. Tak jako tak, stejně bychom u něho nemohli riskovat narkózu kvůli té jeho srdeční nedostatečnosti. (Od svých 10 let - teď je mu 14 - mívá zhruba 3x ročně stavy, které se podobají infarktu... vždy trvaly max 5 minut a pejsa se po odpočinku a spánku brzy zotavil . Na to srdce má léky, ale operaci riskovat nelze).
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Led 2005 16:07
- Nahlásit
Evik
Tak snad to nic nebude, slyšela jsem hodně i o nezhoubných boulích u kníračů. Vašemu pejskovi přeji dlouhý, krásný život!
Knírače mám moc ráda!.. už mám samozřejmě dalšího!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Led 2005 19:07
- Nahlásit
Můj 13ti letý stř.knírač má na jedné straně za žebry už asi 3 roky bouli o průměru asi 6 cm, veterinář udělal odběr, nic zhoubného nenašel, dal mi mazání a masážemi se mi to podařilo na nějakou chvíli o hodně zmenšit, pak se to ale vrátilo. Operace není možná, je to silný kardiak(ale velký chlapák, navenek se tváří, jako že je jen starší pán). Když jsem náhodou přišla na to, jak jeho srdce nepravidelně pracuje, veterinář(a je to kapacita)mu dával tak půl roku života. Dnes je to už rok a půl, ale je mi jasné, že lepší to už nebude. Hodně mu pomohl u nás nový lék Vetmedin. Občas se nějakým náhlým pohybem přecení a má malý výpadek, zůstane ležet na zemi, ale když mu pomůžu se posadit, rozdýchá to.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2005 20:12
- Nahlásit
Tak se mi zdá, že jsou na to knírači krapet náchylní.. nebo se jen majitelé jiných plemen neozývají?
Našemu již zemřelému pejskovi se také jednou udělala boule a veterinář ji chtěl okamžitě řezat, sotva ji viděl.
Nechtěli jsme riskovat narkózu a tak jsme raději vyměnili veterináře. No ten nám dal jakousi mast a bouli při místním umrtvení nařízl (byl tam hnis) a do tří týdnů byla boulička pryč.
Jinak ty tukovky se dělají i lidem, nebo taková zbytnělá chrupavka či co (to by spíš poradila Sali ), taky to plodí hodně strachu, ale nic to není. Ovšem nechala bych to podrobně vyšetřit, abych si byla jistá, že je to ono (resp. že to nic není).
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 15:15
- Nahlásit
Tak ještě jednou díky za rady...taky mi to připadá, že knírači a vůbec plemena "teriérovitá" na ty boule nějak trpí......
Náš fousatý dědoušek je teď v pohodě, nic ho nebolí, běhá, takže teď zatím boule řešit nebudu... Knírače mám moc ráda, ale od té doby, co mám i choďáka bych už si po Ferdovi asi nového fousáče nepořizovala - našla jsem psa podle svého gusta v CHP.
|
Akti
|
# Zasláno: 31 Led 2005 16:17
- Nahlásit
Měla jsem boxera asi v 10 letech se mu udělala boule na pacce, boule byla tvrdá, bez hnisu, mírně rostla. Pes se zdál jinak ve velmi dobré kondici. Zvětšující se boule mu později odírat se při chůzi a tak jsme se v jeho 11 letech rozhodli řešit to operací. Operace proběhla bez problémů, pes při ní nebyl v celkové narkóze, ale pouze v sedaci a tlapku měl umrtvenou lokálně. Vypadalo to, že se psék zotavuje po operaci, žral, chodil, rána se zhojila měli jsme vyndané stehy a pak náhle večer se stav zhoršil pes neměl chuť se pohybovat a nežral, což vypadalo jako únava po operaci. Ráno se se mnou přivítal, šel se napít a vyvenčit a ulehl si na raní slunko na zahradě a to byl jeho poslední okamžik. Vyčítala jsem si, že by bylo lépe ho nechat bez trápení kterým jsme mu zkrátili život.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 10:58
- Nahlásit
Akti
tak mě napadá, jestli tvůj pes nedostal po té operaci nějakou celkovou embolii či otravu.... Náš starý knírač měl jednu packu v mládí kvůli bouli operovanou 2x : jednou měl bulku přímo mezi prsty a jednou na nártu. Obě operace byly ok a na pejsovi to žádné následky nezanechalo.
To, že Tvůj pejsek tak zničeho nic umřel mohla být tak špatná shoda náhod a s operací to třeba souviset nemuselo, určitě si nemusíš nic vyčítat.
|
Jakr
|
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:18
- Nahlásit
Evik
U 14letého psa bych se určitě přiklonila k tomu NEOPEROVAT. Také jsem měla středního knírače-dožil se 15let i s bulkami. V jeho 10letech jsem jednu bulku nechala vyoperovat a stejně jiná vyrostla-nemělo by to smysl.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:28
- Nahlásit
EVIK
V čem (proč) je choďák lepší než knírač?
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 20:46
- Nahlásit
Terri
Musim se zastav Evika, chodaci jsou v globale lepsi. Kniraci(mali) jsou sice taky fajn, ale jak jsou mali, tak jsou obcas agresivni na jine psy a nejsou tak akcni jako chodaci. Jednoho obcas hlidam a je to super strevo. Navic si povidaji pro sebe(postekavaji, knikaji) a maji maximalni radost, kdyz clovek prijde.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:18
- Nahlásit
Terri
já jsem nikde neřekla, že jsou choďáci lepší než knírači. Jen po zkušenosti s oběma se víc kloním k choďákům, protože mně osobně lépe vyhovuje jejich povaha lepší ovladatelnost - prostě jsme si lépe padli do noty. CHP není tak nezávislý jako knírač a pro začátečníka jako já rozhodně vhodnější... je to všechno ale jen můj názor. Rozhodně nemám v úmyslu knírače shazovat. Znám je a mám je ráda. Za našeho Ferdíka bych dala všechno, ale on je jedinečný a jiný Ferda už prostě nikdy nebude z důvodu, že se necítím být dostatečně kynologicky zralá na jeho výchovu.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:00
- Nahlásit
Evik
Ja uz bych zas knirace nechtela, stacil mi priteluv. Byl to vztekly pes, ktery kousal vsechny, takze jsem na ne zanevrela.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 14:15
- Nahlásit
niniel
je fakt, že knírači jsou trochu výbušnější-vzrušivější povahy a na stará kolena dokáží být pěkně protivní, ale vysloveně zlí od povahy - to určitě nejsou.......Ten pes tvého přítele byl nejspíš jen nevychovaný a zato může páníček, ne pes. Ten můj fousáč je na stará kolena spíš lítostivý než vzteklý - taky to ale umí - předevčírem se nevím proč vrhl na našeho mlaďocha (CHP) a dost ho kousl - mladej byl v šoku - tohle nečekal a vůbec se "dědkovi" nestavěl na odpor - lehl si před něj na zem....Fakt by mě zajímalo, proč po mladým stařík tak vyjel. No prostě má asi na stará kolena své mouchy.
Dalšího fousáče už bych nechtěla, ale určitě je neodsuzuju, jsou to super psi, ale musí se to s nimi umět a chce to mnohem větší trpělivost než s tzv. "pohodovými plemeny jako napr. labrador či třeba choďák"
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 14:41
- Nahlásit
Evik, Niniel
Jestli jsem správně porozumněla, mluvíte ale o malém a středním knírači, že?
V okolí také pár máme - malí jsou hodně zlí a uštěkaní, střeďas zase dost temperamentní.
Mám pocit, že velký kn. by se měl odlišovat. ALe určitě je choďáček úplně jiný - jednoho potkávám a je hrozně milý a přítulný.
Jinak, u nás na cvičáku patří mezi nejhorší dominy labrador, flaťák (ten je první), velký pudl a jeden z bíglů, co tam chodí.
Všichni musí mít náhubky a majitelé doufají, že se nepotkají..
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 07:24
- Nahlásit
Terri
jo, bavili jsme se o malých a středních kníračích - velcí jsou opravdu jiní - proto také bývají využitelní i jako pracovní - prý jsou to super psi na vyhledávání drog (tedy co jsem aspoň slyšela a četla). Nejsou taky takoví prdlouši jako ti malí a střední. Fakt je prckové jsou uštěkaní a střeďasové hůře cvičitelní....(s malými se prý zase cvičí líp...)
Co se týče choďáků - většina jsou fakt mazlové a přítulní i vůči cizím lidem (což je jediné, co mi kvůli jejich vlastnímu bezpečí vadí).....
Jinak u nás na cvičáku máme jen jednoho poděsa - argentinskou dogu, která se bez náhubku neobejde, jinak by porafala asi i svého pána ( to je fakt případ ten pes ) Pár psů tam sice náhubky nosí, ale jen tak pro jistotu - nejsou to žádní agresoři.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 08:26
- Nahlásit
nejsou to žádní agresoři
Já myslím že ti naši taky ne, ale majitelé se je docela bojí pustit k sobě, že by si chtěli ujasnit kdo je tam pánem..
Lidi často mate, že malý, střední a velký mají trochu odlišné povahy - řeknou "knírač jako knírač". Ale i tak - mají pověst ostrých zlých psů (u nás)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 10:11
- Nahlásit
Terri
to je škoda, že mají u vás knírači ošklivou pověst. Já znám osobně pár kníračů - (malé středí i velké) všichni jsou ostří a výborní hlídači, ti malí trochu nervově labilní, ale ani trochu zlí. Já si prostě myslím, že aby z fousáče mohl vyrůst klidný a vyrovnaný pes, musí mít pána, kterého hned tak něco nevytočí, je na tom sám nervově dobře a má spoustu trpělivosti. Ono by bylo vůbec nejlepší, kdyby všichni páníčci všech plemen psů byli takoví, ale to je bohužel utopie.... Já sama umím být pěkný nervák, proto jsem si jako druhého psa vybírala plemeno vysloveně pohodářské.... CHP - ten mi dokáže vždycky vrátit ztracenou rovnováhu
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:39
- Nahlásit
Evik
No je fakt, ze byl spatne vychovany-sice poslouchal na povely, ale jinak byl desny, ale priteli to nemam za zle, bylo mu osm, kdyz ho meli, takze to nemohl moc ovlivnit
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:40
- Nahlásit
Terri
Mela jsem na mysli maleho knirace. S temi vetsimi zkusenosti nemam.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:43
- Nahlásit
Evik
Co se týče choďáků - většina jsou fakt mazlové
No chodak, co ho znam ja, se neskutecne pere s ostatnimi psy i fenami. Je mu rok, ze zacatku to vypadalo, ze si jenom timhle zpusobem hraje a kdyz jsem nasla na svem psovi strupy, tak jsem se presvedcila o opaku....Skoda, ze jeho majitelka naprosto nevidi, ze ma zleho psa, ona na nej jen jemne krikne. A kdyz ji to clovek rekne-ze by ho treba za to mela potrestat-tak se urazi S majiteli je horsi domluva nez se psy
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 16:06
- Nahlásit
Tak vidíte, pes od psa. Ale jasně že choďák bude asi trošku něco jiného než knírač
Teď jsem se dívala na dvě fotky vedle sebe: velkého kníra a krátkosrsté kolie jakožto mých favošů - no to je dost fatální rozdíl...
Zkusím si na výstavě víc nějakého "ohmatat" a ten který to vydrží..
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 07:33
- Nahlásit
niniel
No chodak, co ho znam ja, se neskutecne pere s ostatnimi psy i fenami...
jasně, já netvrdím, že i mezi chodany se najdou psi, kteří jsou výbušnější povahy, (znám tedy osobně jen jednoho který psy nemusí, ale je perfektně vychovaný a poslechne na slovo vždy a všude), ale to co popisuješ není o "zlém psu", ale o tom že panička toho choďáka je nejpíš dost omezená...S největší pravděpodobností psa buď vůbec necvičila anebo je sama tak nervově labilní, že to na svého psa při styku s jinými psy prostě přenáší a pes si myslí, že se musí bránit.... A pokud se uráží, když jí člověk něco řekne - tak to je fakt s prominutím nána pitomá.
Nechci aby to vyznělo, že se zastávám jen choďáků.....Chci jen říci, že žádný pes není od přírody zlý - zlý je pouze člověk a všechny chyby, které na venek lidi vidí na psech jsou pouze chyby majitelů-páníčků psů. A máš plnou pravdu - s majiteli je horší domluva než se psy - pes myslí jednoduše a kdyby my lidi jsme to byli schopni chápat,neřešili bychom pak malichernosti....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 07:34
- Nahlásit
jejej, vypadlo mi pár písmen : jasně, já netvrdím, že i mezi chodany se nenajdou psi........
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:18
- Nahlásit
Evik
No je pravda, ze za to muze majitelka, ale omezena neni. Ona toho psa proste tak nezdrave miluje, ze nevidi zadne chyby. Vycviceny je, chodi s nim pravidelne na cvicak. Ona jen neuzna, ze ten pes neco provedl. Vsak ho budu s pritelem hlidat, takze psa vycepujeme. Tohle je fakt desny.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:37
- Nahlásit
niniel
no jo, tak to je těžký nóó. Mně taky všichni říkají, že svého choda miluju až moc, ale to nic nemění na tom, že ho dokážu i pěkně "sprdnout" pokud něco provede. Hele,znáš celé jméno toho choda a ze které je chovatelské stanice? Dost by mě totiž zajímalo, který chudák má takovou paničku.....(sem to nepiš - napiš mi to, pokud chceš a víš to na můj mail mufule@volny.cz)
Víš ono opravdu mezi choďáky - těmi správně socializovanými -je naprosté minimum rváčů....
Dovedu si představit, že pokud se ta paní ke psu chová způsobem "můj miláček, smí všechno, nemá žádné chyby" a pak s ním chodí na cvičák, kde vyžaduje poslušnost, musí ten pes mít v hlavě pěkný guláš, který se pak třeba projevuje "nervovou labilitou a rvavostí"....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Úno 2005 21:01
- Nahlásit
Asi před týdnem jsem popisovala vleklé zdravotní problémy mého milovaného 13ti letého knírače a dnes jsme mu od všech museli pomoct, rapidně se zhoršil, 3 dny pořádně nejedl a léky vracel. Prostě to vzdal. Přestože je to pro mě katastrofa, mám dobrý pocit, že jsem mu i tak dost prodloužila jeho, myslím plnohodnotný život. Brzy se asi začnu poohlížet po jeho kopii. Kdo jednou zkusí, nechce jinak......!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 12:18
- Nahlásit
Anonymní
je mi líto, že ti umřel fousáček....Já jsem s tím svým (14let) byla včera na veterině - hrozně se mu zhoršilo jedno oko. Vet. konstatoval zánět sítnice a i možnost, že kdybychom to nepodchytili včas, mohl by se rozvinout v oku nádor , který by se mohl dostat až do mozku....... No doufám, že to Ferdík zvládne (léčbu jsme dostali - dost složitou, ale dá se to...).
Přeju šťastnou ruku při výběru nového fousáčka.
|
kure25
|
# Zasláno: 16 Úno 2005 20:27
- Nahlásit
Devitilety kokrik od my babicky byl asi pred 2 lety na operaci s nezhoubnym nadorem a byly to takovy hnusny navrstveny bradavicky pod krkem... Bylo to dost hrozne,jeste si to nekdy kousal,pak byl na ty operaci a ted se mu to tam stejne zase dela...Myslim,ze s timhle ti moc neporadim - ale pokud je na tom se srdcem spatne,ta boulicka ho neboli,tak bych to neriskovala a nechala ho v klidu dozit...Ma jeste par let pred sebou,takze se drzte!
|