| Autor |
Zpráva |
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:29
- Nahlásit
Dobrý den, prosím poraďte mi - od té doby co máme našeho pesana (půl roku, z útulku) bojujeme s tím, že nechce jíst samotné granule. Zkoušeli jsme všechno možné (ochutit je konzervou, strouhaným sýrem apod.), ale je to spíš na škodu - vždy se snaží vyjíst to ostatní a granule nechá (navíc tím, že vidí že existují i jiné věci než grabule, tak granule uplně odmítá). Až teď jsme přišli na jedno řešení, které u něj funguje. Granule mu prostě zalejeme slabým vývarem z masoxu. Je to ale ze zdravotního hlediska v pořádku? Tuším, že problémem by možná mohl být obsah soli, ale my spotřebujeme cca 1 kostku za týden, takže by to možná nemuselo být tak hrozné Moc bych si přála, abysme v tom takhle mohli pokračovat, protože jinak už fakt nevím, co s ním. Vyzkoušeli jsme za tu dobu různé značky (Acana, FirstMate, ProFormance, Bosch, na dražší bohužel nemáme :down , ale vždycky to bylo stejné - týden mu to chutnalo a pak to do něj páčíme horem dolem
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:30
- Nahlásit
Andula
a co mu na ty granule udělat vývar z kuřete místo z masoxu?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:31
- Nahlásit
A co zkusit udělat vývar z kosti?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:31
- Nahlásit
Andula
No tak kupujte nejaky zbytkovy maso a udelejte mu vyvar z masa a ne z masoxu... (Ostatne to maso muze pak sezrat taky...)
(A jinak - nic proti granulim, ale ja radsi varim a nemam zadny problem... )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:32
- Nahlásit
wami
já už začla vařit taky a pes konečně nabírá kila
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:33
- Nahlásit
birma
a ta vyblejskana miska, to je, co?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:37
- Nahlásit
wami
A my sme nasli granule co chutia a vyblyskanu misku mame tiez
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:39
- Nahlásit
No , jestli to myslíte tak, že uděláme vývar, který dáme jemu a maso sníme my, tak to u nás nepůjde, poněvadž ani jeden maso nejíme. No a jemu ho dávat nemůžeme, to by nám nesnědl už vůbec nic jiného. Musím přiznat, že právě proto, že jsem vegetariánka, tak je mi taky trošičku nepříjemné denně vyvářet vývary z masa, kostí apod. Kdyby se nedalo nic dělat, tak to samozřejmě zvládnu, ale určitě budu radši za nějaké jiné řešení. Ten masox se vám teda zdá jako problém? Nebo ne? Díky
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:42
- Nahlásit
Andula
já jsem taky vegetarián a mýmu psovi denně nakrájim tak kilo masa - život je otázkou priorit
a kdybyste to maso namleli a dali ho taky do těch granulí (jenom tak aby to nešlo vyhjíst samotný?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:42
- Nahlásit
pigie
Vsak rikam, nic proti granulim... A navic bych nerada, aby to tu rozproudilo klasickou diskuzi granule x varene, tech uz jsou tu desitky...
Nicmene pokud clovek je ochotny varit, tak se vetsinou i totalne nezravec chytne a je v pohode...
Jinak k puvodnimu tematu a ochuceni granuli: masox bych fakt vynechala. Vyvar z jakehokoliv kousku masa je zdravejsi a chutnejsi. Taky se da pouzit pro ochuceni par kousku speku, lzicka sadla, rozpustena v teple vode, nebo prodavaji omacky "Fill" - vypada to jak male plastove lahve od kecupu, ma to tri prichute a psi se po tom muzou utlouct (vozim na vandry ke granulim)...
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:43
- Nahlásit
Pigie, a které jsou to ty vaše granulky, co chutnají?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:43 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Andula
Ja som tiez vegetarianka a ked som po 11 rokoch vegetarianstva dala vyvarat pre stena kura, tak sa pozerala cela rodina Granule sa volaju Animonda
wami
Ja nerypem, ja som len stastna, ze konecne moj nezravec sedi pred miskou a caka A okrem toho viem, ze varit je lepsie, ale nemam rada, ked sa vnucuje nazor, preto som sa tak rozjela v minulej diskusii, ked sa niekto pyta na granule a hned, preco nevaris?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:44
- Nahlásit
Andula
Navrhuju krátce povařit morkovou kost. Vývarem se zalejou granule a s kostí si pes ještě báječně užije. A to vše za zanedbatelných pár kaček.
Masox Vám coby vegetariánce nevadí?
|
amy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:45
- Nahlásit
U nás byl stejnej problém.Taky nejím maso ,ale když mému vybíravému boxerovi zamíchám do jakýchkoliv granulí trochu sádla na ovonění,miska je rychle prázdná,je to menší zlo než masox,ale myslím,že 1 kostka masoxu týdně neublíží
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:48
- Nahlásit
Kde bych je sehnala, ty omáčky "Fill"? Nebudou v nich ale všelijaký chemický hnusy (ochucovadla apod.)?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:52 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
pigie
vsak to neres, to uz jsme si vyrikaly jinde... (Ale stejne jako tady to nebyla formulace "A proc nevaris?!" - jen formulace "Ja varim a mohu doporucit"... Nicmene to uz je slovickareni a uplne OT, takze timto koncim, howgh! )
Andula
Je jedno, jake granulky sednou Hugovi od Pigie, vasemu pejsovi muzou sednout uplne jine. Chce to zkouset, nebala bych se sahnout i jen po premiovkach, ja osobne mam rada granulky ceske vyroby (Brit, Fitmin, Brasa), pro stendo mam Fitmin Leon, pro dospelaka momentalne Voriska od Fitminu (a to neni ani premiovka, jen zakladni rada), nicmene granule mam jen jako doplnek varene stravy.
Pro ochuceni jeste jednou opakuju osvecene tipy: vyvar, sadlo, omacka Fill (da se sehnat v kazdem lepsim zveraku, nevim o netove adrese, zatim jsem to videla jen v kamennych kramech), obcas to ochutit vejcem, obcas slunecnicovym olejem...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:53
- Nahlásit
Andula
ono, když to masíčko do toho vývaru nakrájíte na drobounko tak, že to pes nebude moci vybrat, tak to zbaští pak i z granulema.
Našemu pejsovi z útulku taky trvalo dýl, než jsme přišli na správnou značku granulí vhodnou pro něj (teď jsme naprosto spokojeni s Purinou Pro Plan). I teď , kdy už jsme našli ty správné žere dost pomalu, nehltá, všechno převluje v tlamě 10x ale aspoň to baští... Zato, když mám čas a uvařím např. kuře s rýží, tak misku vymlaskne na dva hlty
Holt někteří pejsové jsou vybíravější a musí páníček přijít na to, co na ně platí.
Jinak tu souhlasím se všemi, že ten masox není zrovna ideální, ale slaboučký tolik nevadí, ale mnohem lepší by byl ten vývar přímo s masa a třeba tou kostí, jak píše Ketrin.
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:54
- Nahlásit
Ketrin, samozřejmě že jakožto vegetariánce mi vadí nejen masox, ale i granule, konzervy a vůbec cokoli masového. V tomhle případě mi ale šlo o takový ten subjektivní nepříjemný pocit, že se mi při vaření masa či kostí bude po bytě každodenně rozlézat masová vůně (pro mě smrad:up . Maso jsme u nás nevařili dobrých 5 let.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:56
- Nahlásit
Andula
Ale hlavne nedelejte vegetariana ze psa... Bylo by to neprirozene! Navic kdybyste se nahodou rozhodli pro "vareni", tak tam se vari akorat prilohy, a maso a zeleninu je vhodne skrmovat syrove, a to tolik nesmrdi...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:01
- Nahlásit
wami
Ta "citacia" nebola k tejto teme, ale suhlasim uz nerozoberam
Andula
Presne ako vravi wami, mozes skusit, ale ci sadnu, to nebudes vediet, kym ich neokusi Ja som mala doma 13 druhov rozlicnych granuli a skusali sme. Naber vzorky a co mu bude chutit (snad sa nieco najde), tym krm. Ale ten masovy vyvar je urcite lepsi ako masox. Narob ho vela, potom ho zmraz a uz len vyberaj ;)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:02
- Nahlásit
wami
nesmrdí....pokud je čerstvé a taky při krmení syrovým je dvojnásob důležité pravidelné odčervování.
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:03
- Nahlásit
Wami, nebojte
A s tím zkoušením dalších značek granulí, myslíte tedy, že bychom měli ještě pokračovat a dál hledat (jak jsem psala, zkusili jsme jich asi 5). Abych mu zase moc nerozhodila zažívání, když bude mít co dva týdny jiné granule (to je tak ta doba, po které mu přestávají chutnat)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:03
- Nahlásit
Evik
Odcervovani sice je dulezite, ale ja davam syrove bud po hlubokem promrazeni, nebo z lidskych kramu, tak se tech cerviku tolik nebojim...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:05
- Nahlásit
Andula
Tu morkovou kost stačí jen nechat přejít varem (při zapnutém odsavači takže "smrad" - pro psa ta nejlibější vůně - nebude tak strašný.
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:05
- Nahlásit
To "nebojte" bylo na to, že by pes byl vegoš
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:07
- Nahlásit
Andula
Bohuzel se zazivanim neporadim, ja to nejak neprozivam, prujmy moji pesani nemaji a hovnousy jsou jak jim kdy co sedne... nebo nekde neco nahodou sezerou...
Ale myslim, ze kvalita granuli se pozna tak po mesici, nicmene zacala bych tak, jak uz radila Pigie: poridit co nejvice VZORKU krmiv (treba na nejake vystave), nechat pesa, at si vybere a ty mu mesic krmit. Kdyz nesednou, vybrat jine... atd.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:08
- Nahlásit
Andula
Zo zaciatku mu chutia kazde?
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:08
- Nahlásit
Ketrin, jasně, my ale nejsme moc dobře vybaveni - odsavač nemáme a všechny pokoje máme více méně propojené, takže když něco vaříme, je to cítím uplně všude a zaleze to i do peřin
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:11
- Nahlásit
Co se týče přechodů mezi granulema - přecházím vždy rovnou, nikdy nebyl problém.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:12
- Nahlásit
fromeli
Stastny to clovek, resp. pes
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:13
- Nahlásit
Ano, ze začátku mu chutnají každé (ale třeba Acana přestala chutnat o něco dřív než ty jiné).
A jak je to s tím vybíráním - mám před něj postavit vzorky třeba 8 krmiv a k čemu půjde, to pak zlusit krmit? Bojím se, že z nových věcí ho zaujmou prostě všechny
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:14
- Nahlásit
Andula
Aha, chápu... černá můra vegetariána: spát v peřinách s masovým odérem
V tom případě je asi fakt nanejvýš žádoucí přemluvit psa, aby žral suché granule....
anebo místo psa pořídit rybičky
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:16
- Nahlásit
No, tak to nie je typicky nezravec... Moj sa niektorych ani nedotkol. Mozes to urobit aj tak, ako si napisala. Ja som dala dvoje do ruky, zatala ju v pest a po jednej ruke isiel viac ako po druhej (ak po tej druhej vobec siel), atd.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:18
- Nahlásit
pigie
a to nám navíc chutnaj granule všechny
ale zase nerada vařený, takže si člověk nevybere, ale syrový maso a syrovou zeleninu a ovoce to jo
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:20
- Nahlásit
fromeli
Co ti mam na to napisat
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:34
- Nahlásit
já právě přišla na první věc kterou můj pažravec nechce - je to syropvá brokolice. Z mísy masa, mrkve a brokolice jí suveréně vytahal
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:34
- Nahlásit
Andula
Masox by se neměl dávat dětem do tří let kvůli glutamanu,proto je nevhodný i pro psy.Kupuji v Tescu v koutku zdravé výživy zeleninový bujón WURZL BIO,který glutaman sodný neobsahuje.Můžeš ho zkusit pejskovi.Nám voní i chutná stejně,jako ten masový.Ještě Ti můžu doporučit rozmačkat sardinku a nechat granulky pěkně načichnout.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:40
- Nahlásit
birma
Deny si umi profesionalne vytahnout, docista oblizat a nechat na kraji misky vareny hrasek...
|
Andula
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:42
- Nahlásit
Supr, díky. Už musím mazat do práce. Zkusím postupně, to co mi radíte. Taky se pokusím sehnat nějaké ty vzorky a uvidíme, jestli najdeme nějaké granulky, které nám konečně sednou (myslela jsem si totiž, že když jsme jich vyzkoušeli 5 a nic, tak že už nemá cenu dál hledat).
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:50
- Nahlásit
Mně taky nechtěl pes žrát suchý granule, tak jsem mu do nich furt něco přidávala hlavně trochu masa a to pak baštil. Zkusili sme Eukanubu, Nutrience a teď máme měsíc Happy Dog a ten najednou žere v pohodě suchý. Když si napíšeš na www.happydog.cz o vzorek, tak ti ho pošlou a můžeš to vyzkoušet. Je to Německý krmivo.
|
haha
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 19:03
- Nahlásit
Andula
já zalejvám masoxem psům taky ,praktikujem už to takhle několik let ,dávám kostičku na velkej hrnec vody,myslím že kdyby jim to nějak vadilo už by se to projevilo, když mám vývar tak zalejvám vývarem ale když není vývar tak dostanou masox
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:54
- Nahlásit
haha
Když budeš od malička dávat dítěti polévku z pytlíku,taky se to na něm neprojeví.Ale správné to není.
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:55
- Nahlásit
haha
Když budeš od malička dávat dítěti polévku z pytlíku,taky se to na něm neprojeví.Ale správné to není.
|
haha
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:58
- Nahlásit
Endy
nehádám se že je to správné, ale mým psům to chutná a zdá se že jim to i vyhovuje ,já sama jím asi taky víc toho co je nesprávné než správné,a myslím že asi každej z nás
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 23:48
- Nahlásit
haha
To já taky jím víc nesprávně než správně,i když teorii mám zmáknutou.Ale na psy jsem pes a nedám jim nic,co se nemá.Kéž by takhle stál někdo nade mnou a rval mi sladkosti od huby.
|