| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 20:23
- Nahlásit
Ahoj, mám možná neobvyklý dotaz, hledám příčinu úmrtí psa pro klid svého svědomí.
Jezevčice 11,5 let, relativně zdravá, viděla, slyšela, chodila, měla všechny zuby. V poslední době jí začaly vylézat kosti, pomalu pohybovala, byla stále dříve unavená, močila ve stoje (ne v pokrčení). Přisuzoval jsem to věku. U mléčných žláz jí začala růst tvrdá bulka. Nic jí nebolelo.
Poslední 3 dny prudká změna, krátká chůze (pár metrů) jí strašně vysilovala, nechtěla moc žrát, stále jí nic nebolelo.
Poslední venčení, ušli jsme 20 metrů, padla na zem v úplném vysílení. 3 hodiny na to pošla.
Hledám příčinu, abych věděl, jestli se tomu dalo nějak předejít nebo to bylo nevyhnutelné a spíš otázka času. A zarazila mě právě ta prudká změna ze dne na den.
Dík všem.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 20:29
- Nahlásit
Já nevím, ale pokud jsi chtěl znát příčinu smrti své fenky měl jsi jí dát pitvat, tady Ti těžko někdo poradí. Mohlo to být cokoliv.
Naši sousedi dali před lety pitvat tříletou fenku, zjistili, že se otrávila, na parkovišti slízala fridex.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2005 20:45
- Nahlásit
Jak můžeš s jistotou tvrdit, že ji nic nebolelo? Co to je v poslední době? Jak dlouho to trvalo? To je těžký takhle odpovědět. A proč jsi - pro klid svýho svědomí - nešel na veterinu?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 21:12
- Nahlásit
Dík za odpovědi, považoval jsem to za nějaké nachlazení nebo tak něco, které zase přejde. Bolesti? S jistotou to nevím, ale měl jsem psa (před tím), který v 16-ti letech měl už bolesti. Ten rozdíl byl obrovský. Nevzlykala, když jsem jí motivoval, chodila normálně. V poslední době, tj. měsíc. S tou chůzí se to zhoršovalo plynule, považoval jsem to za projev stáří, ne za nemoc.
S pitvou máš pravdu, ale teď už je pozdě, exhumovat jí nebudu, ale taky dík.
A s veterinou, to je otázka, na kterou hledám odpověď. Ani ten den ráno ve výtahu jsem netušil, k čemu dojde za několik minut, naopak jsem viděl zlepšení proti "včerejšku".
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2005 22:12
- Nahlásit
Možná, že chodila hůř právě proto, že ty bolesti měla, ale nedala to najevo. Vypadá to spíš jako rakovina mléčných žláz. Možná mohla mít metastázy do oblasti páteře, těžko říci. To, že to vypadalo, že bolesti nemá může být tím, že někteří pejsci nedávají bolest najevo. Rychlejší únava také svědčí o tom, že "tam něco bylo". Když to shrneme, buď rád, že čubinka netrpěla dlouho, že to šlo rychle. A třeba opravdu tolik bolestí neměla. Stejně se s tím musíš vyrovnat sám, snad ti to trochu pomohlo se vypovídat. Umím si představit, jak ti je. Ono rozhodování dát psa uspat je moc těžké. A tys asi nestihl k tomu dospět, bylo to moc rychlé. Už si to nevyčítej. Určitě to bylo nevyhnutelné, že to takhle dopadlo. Někdy nemoc postoupí strašně rychle a my na to nejsme připraveni. Nechci, aby to vypadalo, že jsem nějaká moc chytrá. Myslím si ale, že ti rozumím. Měla jsem před lety nemocného psa, během dvou měsíců na tom byl tak špatně, že jsem z toho byla úplně hotová. Byl ale tak mladý, bylo mu rok a půl. Bylo to strašně těžké se rozhodnout a ukončit to. Udělala jsem to, rozhodla jsem, a pak jsem moc přemýšlela, jestli jsem to neměla udělat alespoň o týden dřív. U mladého zvířete je to mnohem těžší. Povídej si o tom, pomůže ti to, ale stejně tu situaci už nevrátíš. A jedenáct a půl roku, to je hezký věk u pejska. Nelámej to přes koleno, ono se to časem vstřebá.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 22:35
- Nahlásit
moje fenka měla nedávno zánět dělohy a projevilo se to tak, že byla strááášně unavená, vážila každý krok.
Povel splnila, ale hrát si nechtěla.
Ta "únava" na ni padla v průběhu dvou dnů.
mimochodem zánět dělohy nebolí, aspoň to píšou
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2005 10:45
- Nahlásit
co mu bolo tazko povedat. ale psi malokedy daju bolest najavo. ani moj to nedal poznat ani raz nezaplakal, ale veterinar vravel ze mam velke bolesti. ale ked to slo tak rychlo, tam to bolo asi dost vazne
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Říj 2005 15:54
- Nahlásit
Dík všem za odpovědi. Znova jsem o tom přemýšlel a nebyly to 3 hodiny, ale 2. Ale pořád jsem měl 2 hodiny času jít k veterináři. Sice byl státní svátek, ale snad by mě přijal. Vůbec nechápu, proč jsem to neudělal. Možná jsem ji mohl zachránit. Nebyl jsem na to vůbec připravený, bylo to tak rychlé a nečekané. Asi jsem jako majitel selhal Teď už to nejde vrátit. Ale jesli měla bolesti, tak je dobře, že to bylo tak rychlé. Už bych to nikdy nechtěl nechat dojít tak daleko, jako u prvního psa.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2005 16:14
- Nahlásit
Anonyme, díky za sebekritiku a nakonec správné pochopení celé situace. To jen člověk při každém píchnutí hned kňourá a Kňučí jak je mu zle. Divoká zvířata včetně psa jen mlčky trpí a je na nás lidech, abychom svými pozorovacími schopnostmi a znalostmi svého zvířete odhadli, že něco není v pořádku. A pokud šlo všechno takhle rychle, tak tam byl opravdu velmi závažný problém, který jste si zřejmě bagatelizovali a nepřikládali jste mu váhu. Teď už se s tím nedá nic dělat, tak snad poučení pro příště. A neber to jako kritiku, jen jako konstatování.
|
Kamil
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2005 19:46
- Nahlásit
Děkuju všem, kdo mi odpověděli i jen konstatovali. Za anonyma se omlouvám, jsem Kamil. Když to tak beru zpětně, těch problémů tam bylo dost, jenom jsem je nechtěl vidět. Je škoda, že jsem tohle forum našel až teď a ne třeba před měsícem. Snad to pomůže jiným, kteří si to přečtou a včas začnou něco dělat.
Dál už vás nebudu zdržovat, raďte těm, jejichž psi žijí, ti to potřebují víc.
Ještě jednou děkuju.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2005 22:05
- Nahlásit
Kamil
Dovolím si poradit znovu i tobě. To, že o tom stále přemýšlíš, znamená, že tě to štve. A to je dobře, už si dáš příště pozor a když bude mít tvůj další pes nějaký problém, určitě ho budeš řešit včas.
Přeji ti, abys měl dalšího psa, aby to všechno bolelo míň. Možná budeš reagovat, že už psa nechceš, ale myslím, že až se s tou situací vyrovnáš, tak si dalšího psa zase pořídíš.
Každý z nás někdy udělá chybu. Kdo řekne, že ne, tak lže. Jsme jenom lidi. Jde jen o to, abchom se z těch chyb dokázali poučit.
|