| Autor |
Zpráva |
Kirty
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:27
- Nahlásit
Naše fenka křížence-necelých 5 měsíců stará, již asi třetím dnem zvláštně kašle (hlavně ráno a večer), téměř jako by se jí chtělo zvracet, ale jen občas vyjde pár kapek žaludečních šťáv. Může být nastydlá? Jinak je stále velice hravá a aktivní, jako každé štěně. Poslední dobou se mně také zdá, že má trochu zarudlejší jedno oko s občasným hnisem, ale to je již delší dobu a tak to možná s kašláním nesouvisí. Před měsícem jsem s ní byla kvůli očnímu zánětu na veterině, dostaly jsme mast opthalmo-framykoin, prý na zaněty trpí měští psi často, kvůli prachu. Rovněž v posledních několika dnech trpěla na průjmy(např.5x za noc), přikládala jsem to tomu, že jsem jí chtěla zpestřit krmení granulemi a uvařila jsem jí na okousávání vepřovou nožičku a vývar z kuřecích krků s mrkví , teď když jsem tuto stravu vysadila a nahradila jí opět granulemi, se to opět stabilizovalo. Možná to mělo ale spojitost s kašlem. Jakým způsobem se má léčit její kašel? Zatím mně nenapadlo nic chytřejšího, než jí rozmočit rohlík v čaji na průdušky a přidala jsem jí tam lžíci medu. Jinak je docela hubena, všechno vylitá venku a celkově se mně zdá, že by měla více jíst...,ale má v krvi částečně chrta tak to bude asi normální. Bude potřeba návštěva veterináře, nebo se zbytečně nervuji a jedná se o běžný problém? Ještě jsem si vzpomněla, že jsem si všimla, že když se vyčůrá, tak někdy ještě několikrát naprázdno čapne do čůracího sedu ale již naprázdno, možná to znamená, že je nastydlá???Či nějaká infekce? Předem Vám moc děkuji.
|
Lea
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:32
- Nahlásit
Zajdi hned k veterináři, to kašlání s dávením by mohlo být infekční, možná bronchitida. Mohla to chytit klidně někde venku. A ten zbytek mu řekni taky.
|
Lea
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:33
- Nahlásit
A ještě - máš v pořádku všechna očkování?!!
|
haha
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:35
- Nahlásit
asi by to chtělo zajít k vetovi,může být nastydlá, může to být infekce ,to se těžko radí ,mě osobně se ale nestalo že by mi někdy nastydl pes, vždycky šlo o virozu kterou někde chytil,to oko s tím asi nesouvisí, nám na očíčka pomáhá evercil ,dá se volně koupit v lékárně pro lidi,průjem s tím kašlem souviset může a nemusí ,chce to fakt raději k doktorovi,čaj jí můžete dávat to jí neublíží med taky ,já dávám psům hodně heřmánek,starýmu co měl problémy s ledvinama jsem dávala urologickej, jestli má potíže s čůráním tak by jí to propláchlo
|
Kirty
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:38
- Nahlásit
Jo, očkování máme všechna v pořádku, čeká nás to prý až zase za rok. Ještě mně napadlo, že bych jí mohla změřit teplotu, ale vlastně nevím kolik má normální teplota u psa být???Doporučuješ mně jet s ní na pohotovost?Škoda,že je svátek,to bude asi horší sehnat otevřenou veterinu. Ráno zase kašlala, ale teď se mně to zdá zase lepší, spí klidně ve svém pelíšku...
|
Lea
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:50
- Nahlásit
Tu teplotu jí změř, normál je 38. Když bude vyšší, tak bych na tu pohotovost radši šla.
|
haha
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 12:55
- Nahlásit
já to samý jak píše Lea, když bude mít teplotu tak bych taky radši šla
|
Kirty
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 13:02
- Nahlásit
Diky Vám oběma, jdu hledat teploměr, jelikož ho u nás doma dlouho nikdo nepotřeboval, tak kdo ví kde je mu konec???A to ho mám dát čubičce asi do zadečku, že jo???To jsem zvedavá jak jí dokážu udržet.Tak já jdu prohledávat lekárničku...
|
haha
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 13:15
- Nahlásit
nech jí stát ruku jí dej pod bříško aby si nemohla lehnout a přidržuj ho spolu s ocasem, bacha ať se ti nezlomí, kdyby se kroutila ,měřím tak dlouho dokud leze nahoru , většinou je při tom drbu a tak, jde to i vleže na boku jestli ti tak vydrží
|
Kirty
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 13:21
- Nahlásit
Tak teploměr jsem našla, kupodivu hned napoprvé. Teplotu má 37,8 C,tak jsem se rozhodla, že ještě vydržíme, budu jí sledovat a kdyžtak vyrazíme k vetovi, jakmile se mně cokoli nebude zdát v pořádku. Jinak půjdeme určitě v pondělí pokud se to nebude zlepšovat.Díky za podporu
|
haha
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 13:24
- Nahlásit
tak to je dobrý, když tak jí dej ještě ten čaj, a večer bych jí zkusmo změřila ještě jednou.
|
Lea
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 17:12
- Nahlásit
No já nevim, ten kašel stejný měla moje fena. Jestli je to infekce, bude to asi chtít ATB, fena taky teplotu neměla
A máš na to měření rychloběžku nebo digi?
|
Kirty
|
# Zasláno: 28 Říj 2005 17:25
- Nahlásit
Mám obyčejný teploměr, takže to měření bylo složitější. Nicméně fenka dneska venku tak divoce a radostně dováděla, že by člověk nikdy neřekl, že by jí mohlo něco trápit. Zatím skoro nekašle, uvidíme později večer. Nicméně to nechci podcenit. Možná jí ale ten čaj s medem trochu pomohl. Četla jsem si na netu o různých kašlích a může to být i dosti vážné onemocnění, tak snad nebude ten náš problém závažný a odezní co nejdříve..Budu to hlídat. Leo a jak dlouho trval ten kašel u Tvojí fenky? Měla podobné příznaky? Byla skleslá, nebo v pohodě?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2005 20:12
- Nahlásit
Já bych jí dala céčko, béčko, zábal na krk, čaj na průdušky ( pro lidi) s medem nebo jitrocelák. Držela bych jí v klidu a teple.
Jakmile by se začala horšit, horečkovat, být apatická, mazala bych k vetemu.
|
Kirty
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 07:49
- Nahlásit
Díky všem za rady, ale dnes se mně to nějak zase nelíbí. Ráno mně čekalo pět řídkých hromádek v předsíni u pelíšku a to jsem krmila jen granulema co jí nikdy nedělali problémi. A opět si ted ráno občas ukašlala i s ublinknutím. Vyrazím na pohotovost. Dám pak vědět jak to dopadlo. Držte nám palce. Před pár měsíci, když jsme pejska neměli, bych se nestačila sama divit jak mně to změní. Skoro jsem na dnešek nemohla usnout, jak jsem čekala co bude ráno. Dříve jsem si říkala: holka nesmíš tomu propadnout, je to jenom pes. Smála jsem se, když to někdo s pejskem přeháněl a přitakávala jsem na věty typu: Pes do bytu nepatří, nebo ty psí hovínka to je hrůza, atd, atd.... A teď myslím, že bych se zbláznila, kdyby s Kirty něco bylo. Jsem tak šťastná, že jí holku mám. I když je to pěknej lumpík, tak je to moje nejlepší kamarádka na světě!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2005 08:51
- Nahlásit
držíme palce a tlapky
|
Kirty
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 10:53
- Nahlásit
Teď jsme se vrátily.Byli jsme u pana dokrora Stehlíka ve Vereinárním Ústavu na Suchdole, vzpomněla jsem si na něj, že nám již léčil zvířectvo, když jsem byla malá. Vůbec se nezměnil. Je to tam trochu odříznuté, ale to je asi dobře, jelikož tam nejsou fronty a pan doktor tam je skoro pořád. Naší fence říkal pořád kočičko malá a udobřoval si jí piškotkama- zbaštila mu jich skoro celej sáček! Poslech si jí a řekl, že to v ní hučí jako v komíně. Má to už i na průduškách, prý chřipka.. Dostala injekci ATB a od zitra jí mám dávat ATB v práškách. Má být v klidu, teple, nepít studenou vodu, nechodit na dlouhé procházky, žádné lítání atd. Podle všeho jsou prý psi očkovaní (v základních vakcínách) proti dýchacím infekcím, tak ho udivilo, že jí to nezabralo, když všechny očkování už má za sebou! Ve čtvrtek tam máme jít na kontrolu.Tak snad to už bude dobrý. Ještě jednu věc bych ráda zmínila a pochválila, pan doktor si řekl za injekci 200Kč za 5 prášků také 200Kč a nic víc! Žádný pohotovostní víkendový příplatek,což člověka příjemně překvapí! Jinde si prý většinou účtujou i paušálně prohlídku cca 200Kč.
Cestou domů jsem se stavila v Delvitě a koupila jsem jí kuřecí srdíčka, tak jí je jdu uvařit s rýží, snad jí budou dělat dobře do pupíku.
|
Kirty
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 11:00
- Nahlásit
Jo a ještě říkal, že pokud se mně zdá, že je nastydlá, že mám přinést vzorek moči. Jak to mám ale udělat??? To za ní mám při venčení běhat s lahvičkou ? Asi spíš počkám na loužičku u nás doma, jelikož jí to stále občas nedochází, že se to má dělat venku a kousek naberu. Máte s tím někdo zkušenosti?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2005 11:19
- Nahlásit
Kirty
Správně by ti to měl udělat tan doktor. Já sem to dělala u kočky´(ale to nám dal veter. nějaký papírek který se jen do té moči vloží) tak že sem si ji dala do vany a zmáčkla ji měchýř. Když tak ji kontroluj a až poznáš že se jí chce na záchod tak to zkus.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2005 13:10
- Nahlásit
Kirty
kamarádce poradil vet, že má chytat moč do naběračky na polívku, že to fenku tak nerozrušuje, jako kdyby jí tam strkala lahvičku. Ale prý pobavila celé okolí činžáku, když lítala s tou naběračkou
|
haha
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 13:27
- Nahlásit
u psa to jde dobře u fenky je to horší zkus pod ní zezadu strčit venku nějakou placatou mističku jestli se ti to podaří chytit alespoň trošku ,ať se ti čubina brzo uzdraví,neměl chřipku někdo u vás v rodině ,já jsem taky jednou takhle nakazila psa od tý doby je ze mě až cvok pro jiný lidi když okřikuju nastydlý členy rodiny aby se nemuckali se psy nebo aby jim nedávali od sebe jídlo ,nesahali na čumáky apod.ale pes to fakt chytne od člověka snadno
|
Lea
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 16:54
- Nahlásit
Já jsem to udělátko viděla dokonce někde namalovaný - sběračka nebo uříznutý kelímek přidělaný na tyči, to abys ji co nejméně rušila. Tak přeju hodně úspěchu
Jinak feně to trvalo asi týden až 10 dní i při léčení ATB.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 16:57
- Nahlásit
Ahoj ,vyzkouším to s tou plochou mističkou, ale až ve čtvrtek ráno, než půjdeme na kontrolu, ať je to čerstvé. Jinak by jste na mém psíkovi venku nikdo nepoznali, že je na ATB, je to šílenec, třeštidlo a sígr v jednom, běhá, řádí, zlobí....musím jí v jejích aktivitách krotit, neb to řekl pan doktor.
|
Kirty
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 09:40
- Nahlásit
Opět bych se ráda poradila, naše Kirty už nekašle, ATB zabraly, máme ale problém, který nejspíš stále souvisí s původním kašlem. Kirty je čilá, hravá, jen každé ráno hned po probuzení blinká, ne potravu, ale šťávy, pokud to nezpozoruji hned, většinou je po sobě slízáním hned uklidí, čuňátko...Myslíte si, že se jedná o problém, či je to normální a dělá to občas každý pejsek? Takto blinká pravidelně už 14 dní. Po předchozím nastydnutí má stále zarudlé očíčka, tak jí je mažu maxitrolem od veta, zatím to moc nepomáhá. Nemohlo by zvracení být např. následkem krmení? Dostává štěněcí Acanu, která jí ale vůbec samotná nešmakuje, tak jí to vylepšuji tu vývarem, jindy sardinkami, a pod. Není to příliš žravý pejsek, je docela hubená, jdou jí nahmatat lehce žebra. Přemýšlím o krmivu Nutram, ale třeba jí taky nebude chutnat..
Někde jsem četla o kašlu co má spojitost s psinkou, to snad probůh u nás nehrozí??? Možná se zbytečně obávám, ale raději si to chci ověřit u Vás zkušných chovatelů. Díky
|
sara03
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:46
- Nahlásit
Ahojky.
Kirty a nemůže mít kostičku v krku?Mohlo by ji to dráždit ke zvracení.
|
Lea
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:47
- Nahlásit
No, proto jsem se ptala na ta očkování, je totiž ještě dost mladá. Taky mě napadla podrážděná slinivka, ale to musí zjistit doktor. Je to dneska dost častý. Jinak doporučuju Nutram jehněčí s rýží, je dobrý na zažívání a chutná prý dobře
|