| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:30
- Nahlásit
Setkali jste se s něčím takovým?
Můj pes si začal ulevovat na pravou zadní nohu, pouze v klusu. Začalo to asi před 2 měsíci. Byl několikrát vyšetřen 2 veterinárními lékaři, z toho jedním renomovaným ortopedem a ti vyloučili možnost dysplazie a luxace čéšky i jiného viditelného zranění. Byl velmi pečlivě vyšetřen před i po zátěži (hodinová rychlá chůze v terénu). Bylo provedeno i základní neurologické vyšetření. Pes vykazuje typické projevy luxace kolenní čéšky, ale ta byla vyšetřena několikrát a je naprosto v pořádku. Vypadá to tak, že nepravidelně vynechá krok a jakoby poskočí. Někdy několikrát po sobě. Zátěž ani povrch na to nemají vliv. Kulhání je výraznější při ranní procházce než večerní. Jinak se pes pohybuje čile a o pohyb má zájem, neloudá se a vydrží i dlouhé procházky. Měsíc pojídá ALAVIS, problém se však nevyřešil, přípravek pouze přispěl k větší vitalitě a lepší srsti.
Nevíme co dál, protože klasické vyšetření asi nic neukáže. Je možné, že se jedná o zlozvyk?
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 15:18
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=4&topic =358&page=0
Zrovna na tohle kulhání jsem se ptala v příspěvku výše.
Nechce se mi to vypisovat, tak to pročti.
Fence je rok a kulhá pořád. Skončilo to tak, že mi vet řekl, že to bude nějaký blbý zvyk po pradědečkovi. Taky nevím.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 16:54
- Nahlásit
Já už jsem ten příspěvek četla předtím. Doufala jsem, že třeba někdo přijde s novým nápadem nebo doporučením. Nakřivo chodí někdy také a pajdá pouze při pomalé chůzi. Pejsek byl na výstavách velmi úspěšný, ohromoval posuzovatele právě krásným, prostorným pohybem i já jsem se těšila pohledem na něj, jakoby se vznášel. Až tohle předvede na výstavě, skončili jsme. Zamýšlela jsem se nad akupunkturou nebo akupresurou, rehabilitací nebo něčím podobným. Nemůžu uvěřit tomu, že by pes pajdal jen tak ze zvyku. Příští týden jedeme na kliniku do Brna. Tak nevím, co můžu očekávat. Připadám si jako hypochondr a vetové asi na nás tak koukají, protože pes je jinak zdravý jako řípa a lítá jako torpédo.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 17:48
- Nahlásit
Přesně tak naše taky lítá jak blázen, když běží rychle za aportem tak si ani nevzpomene, že by měla odlehčovat nohu, ale když si jen tak poskakuje nebo jde úplně normálně tak prostě někdy levou zadní vůbec nepoužívá. Doma ji to můžu prohmatávat jak chci a prostě ji nic nebolí. Teď půjdeme na očkování tak se veta zase zeptám. Pak určitě napiš co Ti řekli na té klinice v Brně, jsem na to hrozně zvědavá.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 17:55
- Nahlásit
Anonymní
Martina
Ja som mala kamaratku, ktorej pes - krizenec maleho vzrastu, ked klusal, tak proste poskakoval. Zadnu lavu nohu pouzival kazdy druhy krok. Nic mu nikdy nebolo, teraz ma 14 rokov a robi to stale. Zmena nastala tak v troch rokoch. Kamaratka sa tym vsak nezatazovala, ked zistila, ze psovi to nevadi a nie je tam mechanicka pricina, tak si peso volne hopka dalej zivotom. Viem, ze vas to nepotesi, len ze nie ste sami
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 18:11
- Nahlásit
pigie
Znám taky více takových pejsků. Snad to fakt nic není. Ale už mě obtěžují ty dotazy co je našemu pejskovi, co to má s nožičkou, nikdo nevěří že nic.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 18:13
- Nahlásit
Martina
Ked si spomeniem, ako som sa ja pytala kamaratky, co mu je Ja to tiez poznam, aj mna sa to pytali, ked Hugo krival. Proste im povedzte, ze si hopsa zivotom
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 18:30
- Nahlásit
pigie
Jo to je dobrej nápad. Teď to trošku zlehčuju, ale doufám, že to fakt nic není. Jsem zvědavá co řeknou anonymní na té klinice. Snad napíše
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 21:27
- Nahlásit
Určitě napíšu. Stejně si myslím,že nějaká mechanická příčina v tom musí být. Pojedeme ve Středu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Říj 2005 11:57
- Nahlásit
Včera jsme mu dali pěkně do těla. 13 km v těžkém terénu. Lítali s naším druhým pejskem celou dobu napřed a zpátky. Do kopce s kopce běhal s takovou razancí a celou trasu až na konec zvládl v plné síle. Měl své hopkací periody a rozhodně se to ke konci nezhoršovalo (spíš na konci nehopkal skoro vůbec) Tak co tomu v... je? Uvidíme pozítří.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 18:47
- Nahlásit
Anonymní
Tak jak jste dopadli na klinice? Jsem celá nedočkavá co Vám tam odborníci řekli.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 19:52 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
Ahoj, my máme za sebou tři měsíce kulhání, vyšetřování od 4 veterinářů, včetně ortopeda, pár RTG vyšetření, vyhrožování artroskopickým přerušením šlachy v ramenním kloubu. Nakonec to bylo něco zaraženýho zespodu v přední pacce. Po vyčištění packy kulhání ustalo a já přestala věřit na ortopedy.
|
Lenny
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 20:15
- Nahlásit
gabifi
Asi to nebylo moc viditelný co, nebo kdo na to přišel?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 20:29
- Nahlásit
Lenny
Byla to tečka zhruba velikosti zrnka písku. Tu packu jsme prohlíželi doma všichni a taky všichni veterináři. Na pohmat nebyla bolestivá, akorát pejsek občas zakulhal. Ani ne každý den. Když se kulhání rapidně zhoršilo, verdikt ortopeda zněl: artroskopie, protože našel na RTG lehce poškozenou šlachu ramenního kloubu. Nemohla jsem se s tím smířit a prohlédla jsem celou nohu důkladně znovu. Dohodly jsme se s dcerou, že zkusíme špendlíkem, jestli ta tečka není třeba zaražený kamínek, kterému se nedaří vyhnisat. Stačilo se tečky dotknout špendlíkem a vyvalil se hnis. A bylo po artroskopii. Stačilo vyčistit a antibiotika. Takže pokud jde o veterináře: Důvěřovat ale prověřovat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 20:30
- Nahlásit
Lenny
A ještě dodám, že na poškozenou šlachu stačil klid a kloubní výživa.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 07:34
- Nahlásit
Tak jsme se vrátili z Jaggy. Problém byl popsán také jako něco s vazem upínající se ke kolennímu kloubu. Verdikt taktéž zněl artroskopie nebo doživotní hopkání v měnší či větší míře. Já jsem do poslední chvíle doufala, že najdeme něco na pacičce nebo se bude jednat o nějaký dočasný problém. Kloubní výživu a klidový režim máme už za sebou předtím. Pomohl pouze dočasně. Proto jsme do Brna vyrazili. Byla jsme velice spokojená. Poprvé jsem měla pocit, že za ty peníze (nemalé) dostávám profesionální přístup špičkových odborníků a ještě se všichni velice hezky chovali k mému pejskovi. Pokud máte podezření na něco vážného nebo něco s kým si nikdo neví rady a jste ochotni investovat peníze a v našem případě to byl i čas (Brno je od nás dost daleko) můžu jedině doporučit. Dále jsem se poučila, ža každá odchylka od normálního pohybu psa má příčinu, kterou je třeba zjistit a pak se rozhodnout jak se bude řešit. Nemůže to být zlozvyk! Výroku, že si pes s radostí prohopká celý život jsem nikdy nevěřila. Já mám teď velké dilema. Zda mít doma do smrti hopkavého psa, kterého se budu bát zatížit náročnějším pohybem nebo našemu miláčkovi způsobit bolest operací a nám udělat díru do peněženky (dost velkou).
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 07:49
- Nahlásit
Včera jsem potkala boloňáčka (jsem na ně nějak zatížená :biglol a všimla jsem si, že taky odlehčuje. Ale pak zase šla a přeskakovala z nožky na nožku(myslím tím zadní nožky) a pořád to tak střídala. Tak mi to pak připadalo spíš jako zábava pro ni.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:02
- Nahlásit
Protože jsem se předtím obávala, že náš pejsek má luxaci čéšky, trochu hlouběji jsem se do tohoto problému ponořila a něco prostudovala. Dočetla jsem se, že boloňáčci touto vadou trpí velice často a je to dědičné a poradci chovu by to měli sledovat a postižené jedince důsledně vyřazovat z chovu. Samozřejmě to může být cokoliv jiného, od toho jsou odborníci, aby to poznali.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:38
- Nahlásit
Anonymní
Vezli jste si na kliniku nějaké rentgeny nebo výsledky předchozích vyšetření nebo to tam pejsovi dělali všechno sami?
Luxaci jsem taky studovala, probírala jsem to i s chovatelkou a
ta mi řekla, že se s tím nikdy nesetkala u svých psů, ale i kdyby tak mi to samozřejmě neřekne.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:49
- Nahlásit
Martina
Taky si myslím, že by to chovatelka neřekla....
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:53 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
Anonymní
Ještě k té luxaci. Mě vet říkal, že kdyby to byla luxace, tak prej by ji ta češka jakoby přeskočila právě když by letěla rychle po louce, a pak by začala kulhat, a ne když by si tak jenom v klidu šla. Co si o tom myslíš? A jakou Ti teda řekli diagnozu v Brně, shodovala se s tím co Ti řekl některý z vetů, u kterých si byla předtím? A jesti se můžu zeptat a kolik Tě to vyšetření stálo.
To je otázek co? díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:00
- Nahlásit
Psa vyšetřoval neurolog - bez nálezu a ortoped. Dohromady to stálo 1000,-Kč. Bez rentgenů. Měla jsem pocit, že kvalita odpovídala ceně a vzhledem k pověsti kliniky jsem takovou cenu očekávala. Nic jsme do Brna nevezli neb jsme nic neměli. Všechno vzešlo z mé iniciativy, protože jsem se nechtěla smířit s tím, že pes prohopká život a rozhodla se vyhledat nejlepšího dostupného ortopeda aby vyřknul poslední verdikt. Pak jsem byla ochotná se smířit s tím, že pes hopká a hopkat bude. Ostatní pacienti obvykle měli doporučení od ošetřujících lékařů. Jednalo se většinou o těžké případy, které není schopen odoperovat každý. Ty případy byly dost otřesné a apelovala bych na chovatele, aby byli důslednější, protože majitel postiženého psa trpí víc než to zvíře snad - psychicky i finančně. U nás se naštěstí jedná o drobnost. Diagóza se v zásadě neshodovala s tím, co nám řekli předchozí lékaři. Jakýsi problém tam tušili, ale nedokázali ho identifikovat, protože se nejedná o luxaci, kterou obvykle pozná téměř každý vet již hmatem. Je to něco, co se vyskytuje poměrně zřídka anebo to pejsky neobtěžje do té míry, aby jim majitelé poskytli vyšetření. My jsme dost sportovně založení a proto vážně zvažuji operaci protože si nedovedu představit, že by pes doživotně měl omezený pohyb. Jakýkoliv dědičný problém se může objevit až po mnoha generacích, proto chovatelé tvrdí, že u jejich psů je všechno OK, protože sami nevědí, odkud to přišlo (anebo nechtějí). Jsou problémy jejichž výskyt je tak řídký, že je velice obtížné stanovit pravidlo dědičnosti, luxace však není tento případ. Nemusí to být ani otázka peněz jako zraněné pýchy.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:10 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
Anonymní
Děkuju Ti moc za vyčerpávající informace. Během týdne jdu na očkování, tak se zase zeptám, kdyžtak zajedu i za jiným veterinářem, popřípadě na tu kliniku. Připadám si vždycky jak blb, který chce, aby mému psovi něco bylo. Když už mi 3 veterináři řekli, že to nic není, tak jsem to nechala. Ale pokaždé když ji vidím jak hopká, tak fakt nevím nevím. Takže ještě jednou díky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:37
- Nahlásit
Taky si připadám jako blázen. Teď nevím, zda mám být nešťastná, že psovi něco je nebo šťastná, že jsme se konečně dopátrali co to je. Každopádně jsem se nechtěla nechat uchlácholit tvrzením, že je to zlozvyk. Tady je snad nějaká klinika v Klánovicích, která se začíná specializovat na podobné problémy a s Jaggy spolupracují. Našla jsem to v diskusi o artroskopii.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 18:49
- Nahlásit
Anonymní
Já bych určitě vyrazila do toho Brna, protože na kliniku Jaggy jsem slyšela chválu a od nás je to o něco blíž než do Klánovic. Seš dobrá, že ses nenechala uchlácholit jak píšeš, já jsem se nechala, protože jsem si říkala, když už mi to potvrdilo více veterinářů, že se s tím asi setkávájí, že u jiných pejsků taky na nic nepřišli. Luxaci bych vyloučila, to jsem jim docela věřila, ale uvidíme co to bude jiného.
|