| Autor |
Zpráva |
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2018 13:23
- Nahlásit
Zdravím všechny,
zajímaly by mě Vaše zkušenosti s tzv. "rýmičkou ocasu" - takhle tomu říkají někteří kníračkáři včetně naší chovatelky.... Jde o stav, kdy má pes bolesti v bederní oblasti a hlavně ocasu, věsí ho, bolestí ho nemůže dát nahoru (což je pro kníra přirozená pozice). Většinou tento stav způsobuje prochladnutí a jako léčba obvykle postačí pár dní klidu, tepla, C-vitamin, popř. vhodné analgetikum proti bolesti. Takto mi to aspoň bylo doporučeno několika majiteli knírů, kteří s tím mají bohaté zkušenosti. Nikdo z těch zkušených, kterých jsem se na to ptala, z toho nedělá vědu, nikdo kvůli tomu nelítá k veterináři....Když prý se jim to stane, dají psům teplo, klid a céčko a oni jsou prý za dva dni v pohodě.
Jenomže můj sotva 3letý pes měl tento problém minulý týden již popáté. Když se mu to stalo úplně poprvé, vyděsilo mě to a na veterinu jsme pochopitelně šli, protože průběh byl velmi intenzivní a pes tehdy doslova bolestí brečel. Tehdy mi vetka dala taky jen analgetikum (Previcox) a naordinovala klid a teplo s tím, že jde jen o nachlazení, že to od svých teriérů taky zná.
Pak jsem právě pátrala u známých od knírů, kdo se s tím už setkal a bylo mi řečeno již výše uvedené...
Ta další tři opakování "rýmičky ocasu" jsme zvládli doma bez analgetik, jen teplem a klidem, protože šlo jen o lehčí průběh.
Ten poslední "záchvat" byl ale děsný...fousisko opět děsně brečel, ocasu jsem se mohla ani dotknout, aby bolestivě nezakničel. Takže jsme na veterinu šli...Dostali jsme zase Previcox a do dvou dnů byl zase pes dobrý.
A teď proč to všechno píšu... Nepotřebuji ani tak poradit, co mám dělat...(když má pes zdravotní problém, s nímž jsi nevím rady, jdu na veterinu a nebudu shánět info na netu, žejo...)
Jde mi spíš o to vyměnit si zkušenosti s těmi z Vás, co to znáte, zažili jste to se psem minimálně jednou, a získat další info ..Jako třeba co děláte v rámci prevence, co se Vám osvědčilo apod.
Je mi jasné, že ta plemena s ocasem vzhůru mohou k tomu asi být náchylnější, ale kníra už jsem kdysi měla a v životě tento problém neměl a i příbuzní v rodině, co kníra měli taky, to nezažili.... Jestli ti psi dřív byli odolnější nebo co...
Jen pro dokreslení. Psa mám přes den na zahradě, v noci spí s námi v domě (chodba - nevytápěná..cca 15 st.), když je velký mráz, nenechávám ho venku příliš dlouho a pokud zrovna není zarostlý kožichem, má obleček, kryjící i ty problematické partie (jen návlek na ocas samotný teda žádný nemám...to by se nedalo uhlídat aby to nespadlo). Dávám preventivně C-vitamin, strava psa je pestrá (BARF), jinak je zdravý a vitální. Už mě nenapadá, co bych mohla dělat víc... Ale třeba máte někdo nějaký nápad. Předem díky.
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2018 13:27
- Nahlásit
jo a ještě...i pokud je fousisko venku, má možnost si kdykoli zalézt do výborně zateplené a větruvzdorné a voděodolné boudy, což také využívá. Tak nevím, proč na to tak trpí....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2018 13:39
- Nahlásit
Fousisko
gugli mrtvy ocas, tak se tomu rika u retrivru a hodne to mivaj labradori co vim, podle me najdes lidi se zkusenostma mezi retrivarema
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2018 17:29
- Nahlásit
Syndrom mrtvého ocasu, jojo - rýmička teda neznám :-D
Zažila jsem dvakrát, pokaždé u jiného psa a nikdy to nebylo spojeno ani s chladem, ani s vodou, jak to obvykle bývá. V prvním případě do psa zezadu narazila pološílená fena bez pudu sebezáchovy (možná štěstí, že mu ten ocas neulomila) a v druhém případě tatáž fena svojí dospělé dceři ocas přeležela (!) - spaly na gauči a ona jí na něj prostě lehla. Pravda, dcera byla tehdy oslabená virovým průjmem a měla zároveň i zánět slinné žlázy (k vetovi jsme s ní radši ani nešli, myslel by si, když by to všechno viděl, že psy léta zanedbávám). V obou případech opravdu stačil klid, teplo, vit. C a B a za 2-3 dny byl ocas zase v pohodě.
To, co má zmínění knírač, asi nebude tak úplně lážo plážo. Ten mrtvý ocas je mrtvý kvůli zánětu, podráždění šlachy nebo obalu šlachy, svalu. Proto pomůže klid, vit C. U tohohle psa bych navíc přidala cokoliv na zánět (kurkuma, boswellia...) - třeba ta kurkuma se může používat v podstatě bez přestání, pokud je pes zdráv. Zapátrala bych v paměti, jestli před tou první epizodou nemohl mít nějaký úraz, do něčeho vrazit, spadnout na zadek atd. A doporučila bych dobrého fyzioterapeuta, který by na to kouknul. Ne dornistu, s DM nemám dobrou zkušenost, zato vím, že kdo umí "šáhnout na psa", najde případný problém i v tom nejmenším kloubu. Můžu dát kontakt na paní v Plzni.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2018 18:12
- Nahlásit
corgi
zajima to ze s DM nemas dobrou zkusenost?
Jinak adam od birmy mel taky myslim loni, vetsinou pokud to nekdo znamy mel, tak urcite ne takhle casto po sobe, snad teda se najde pricina nekde ve skriplym nervu nebo tak, aby ste se s tim moc netrapili
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2018 14:29
- Nahlásit
corgi
Moc díky za radu. Do Plzně to teda mám trošku z ruky, ale kdyby se to v takové intenzitě opakovalo, asi bych jela za kýmkoli, kdo by uměl pomoci. Je mi jasné, že u psa mi šlo o zánětlivý proces, ale jako spouštěč mě právě napadlo jen to prochladnutí.... Když to měl poprvé, nejsem si vědoma ničeho, z čeho by to právě měl. Tehdy mi vetka řekla, že musel prochladnout. Opravdu to tak být mohlo, ale nemuselo. Byl zarostlý, kožuch měl dobrý, nebyla plískanice, spal doma v teple, venku byl jen přes den a jak říkám, když má sám pocit chladu, zalézá do zateplené boudy...v tomhle je moje fousisko samo na sebe hodně opatrné...
Úraz zadní části těla taky žádný neměl - tedy o žádném nevím, ale samozřejmě nemohu vyloučit, že při svých superrychlých startech z místa, jen aby mohl jít přes plot na někoho zařvat, třeba uklouzl a spadl na zadek v době, kdy jsem zrovna třeba nebyla doma...
A tu kurkumu přidávat jako normálně ve formě "práškového koření" do žrádla? A kolik na 20kg psa?
Ještě jednou díky.
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2018 14:34
- Nahlásit
Jinak ještě při poslední návštěvě u veta mi bylo doporučeno, že kdyby se to opakovalo, ať nechám udělat CT celé té zadní poloviny těla...vyšetření prý za nějakých skoro 10 tisíc...Tak se budu modlit, aby už se to neopakovalo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2018 13:48
- Nahlásit
gugli mrtvy ocas,
jj to znam uz dlouho ... s tim moc delat nejde
|