Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Zánět močového měchýře
Autor Zpráva
suesie
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 21:45
- Nahlásit

Máte někdo zkušenosti se zánětem močového měsíce u psa? Naše štěndo ho zřejmě má (ještě to jdeme raději zítra potvrdit k vetovi) a tak by mě zajímalo, jestli náhodou nemáte nějaký tip, jak se toho rychle a účinně zbavit.

Anonymní
# Zasláno: 13 Říj 2005 22:24
- Nahlásit

Právě dnes jsme s tím byli u veta se čtyřměsíčním štěnětem. Vůbec nevím, kde k tomu naše malá přišla, nastydnout nemohla.Ale od dopoledne začala učůravat každých 5 minut a pak u toho ještě ještě začala kňučet bolestí. Jinak nemá žádné další příznaky - je bez teploty, chutná jí bašta, hraje si. Na nic jsme nečekali a jeli hned. Zánět byl potvrzen, dostali jsme antibiotika a kapičky na bolest, štěndo nesmí prochladnout. Po těch kapičkách (Algifen) je to hned lepší, fenečka už nepláče ani necvrká tak často. Rozhodně na nic nečejte a běžte k vetovi, tohkla sami jen těžko zvládnete a z vlastní zkušenosti mohu říci, že bolest je strašná.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 22:30
- Nahlásit

No já taky nevím, kde jsem mohla prochladnout, ale už jsem to párkrát taky měla Někdo je na to asi náchylnější a někdo méně, to samé u psů. Naši to naštěstí nikdy něměli. Vet ti dá asi antibiotika jak píše Anonym a bude to za chvíli pryč.

Terkams
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2014 21:25
- Nahlásit

Ahoj, mám problém... máme vrh štěňátek, jedno štěně v 5.dnu začalo mít průjem (zřejmě se přejedlo), takže špatně papalo, po několika dnech průjem zmizel (léčili jsme smectou), ale pejsek byl totálně dehydratovaný - moc nepil a špatně se to do něj dostávalo, ale snažili jsme se co to dalo.. už už jsme jeli k vetovi a pejsek se počůral a všimli jsme si růžové moči, takže vet potom řekl, že je to zánět močového měchýře a dostala antibiotika (dnes je to týden co na nich je), když onemocněla měla 660g, spadla se na 600g kde se držela pár dní a pak začala postupně nabírat váhu, dnes má 890g, ale její sourozenci už mají v 15.dnu všichni okolo 1500g. Antibiotika stále bere a krev má v moči stále (dostali jsme nějaké papírky). Máte někdo zkušenosti s nemocí u tak malého štěňátka - myslíte že je šance že se z toho dostane? Od maminky pije pěkně, od nás si někdy nechce nechat dát - takže pije "samospádem" a dáváme jí dokud to polyká (většinou po injekci antibiotik večer nechce pít z flašky - je unavená, jsou to ATB na 48hod takže pícháme obden) v den kdy nemá píchlé ATB tak vypije z flašky svoji dávku a od maminky taky, měli jsme radost že začala pít sama, že se přisaje apod., také pomalu nabírá... ale trochu se pořád bojím, zda je šance že dožene své sourozence a zda se z toho dostane. Máte někdo podobné zkušenosti? Děkuju

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2014 22:19
- Nahlásit

No těžko hodnotit přes net, ale prostě ATB jsou pro organismus záhul, pro takhle malej o to větší ... a to ten vet ta ATB dal jen na základě toho, že moč byla ruzova?

Terkams
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 00:26
- Nahlásit

Dělal jí nějaký rozbor a zjistil v moči krev a bílkovinu. Z toho odvodil zánět buďto močáku nebo ledvin. Já tam přímo nebyla, byly tam s ní naši. Doma teď máme papírky na který chytáme její moč a zjišťuje se tím, zda je tam ještě krev.
Ona už dnes i hezky pije z lahve, víceméně sama, přibírá... jeden den 60g, další den třeba 40g (ostatní přibírají cca 50-120g denně) myslím že pokud jde o zánět a ATB zaberou, zmizí jí krev z moči tak že se uzdraví, ale kdo ví zda doroste své sourozence.. Jak píšeš, ATB jsou pro takový malý organismus obrovská zátěž.
Mám strach hlavně o to, zda jde opravdu "jen" o zánět a nebo nejde o něco genetického či vývojového - ale to asi teď nepoznáme předpokládám. Je mi jí hrozně líto, je to takový drobeček a člověk jí nemůže nijak moc extra pomoct

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 03:40
- Nahlásit

Terkams
Tak drzim palce, at se zotavi co nejdrive. Ja se ptal jen proto, aby se vyloucila moznost, ze ta ATB dostala jen tak jako prevenci bez vysetreni. Byva to pomerne bezna praxe bohuzel totiz.

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 08:47
- Nahlásit

Terkams
Já nemám moc veselou zkušenost. V minulém vrhu štěndo v cca 24 dnech začalo odcházet od kojení, ucvrnklo, zas odešlo, takhle pořád dokola, víc spalo. Mám doma papírky, zjistila jsem silně krev v moči. Vetka píchla ATB a nasadila ATB v tabletách min. na 5 dní. Pejsek měl výkyvy ve stavu, pořád pískal, hledal polohu před spaním kvůli bolestem. To trvalo asi 6 dní, než jsem se dožrala, psa naložila a odvezla k jiné vetce. Tam jako by mě praštili palicí - nasazená ATB byla úplně špatně, navíc naprosto blbě určené dávkování. Okamžitě sono, moč poslaná do laborky, nasazená jiná ATB. Jako mávnutím kouzelného proutku hned v noci zlepšení. Laborka ukázala na zánět ledvin, nedařilo se ho moc léčit (opakované posílaná moč na rozbory). Dělala se i krev, opakovalo sono. Když se vystřídala ATB a pejsek se už už zdál lepší, začalo se horšit dýchání. Znovu sono, RTG. Bohužel, jeho příběh nemá dobrý konec, nechali jsme pejska uspat ve věku 3 měsíců. Opakované RTG ukázalo abnormálně malé plíce, které se zřejmě nemohly rozvíjet v úzkém hrudním koši. Jedna z teorií je, že hrudník nerostl, jak měl, kvůli prvním špatně zvoleným ATB, která se nesmí dávat rostoucím štěňatům z důvodu poškozování růstových chrupavek kostí. Pitvu jsem dělat nenechala, podle vetky by stejně konstatovali oběhové selhávání (míval už modrý jazyk, když si lehal apod.).
Takže moje rada - zkuste kontaktovat jiného veterináře, vylíčit mu, co štěně bere a kolik a jaký je jeho stav. Moč nechte řádně vyšetřit.

Terkams
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 12:26
- Nahlásit

zbrnd: Vyšetření bylo. Vím, že je zvykem dávat feně hned po porodu ATB aby nepřišel nějaký zánět do dělohy (to jsme nenechali provést), docela jsem si i říkala zda to nebyla naše chyba protože kdyby měla malá v mléku od mámy ATB, třeba by se zánět vůbec nerozjel..
corgi: To je smutný příběh Naše fenka nikdy bolestí nepištěla, spí klidně, chodí také klidně, nekňourá, nezdá se mi že by učúrávala - většinou se vyčurá opravdu hodně najednou a nebrečí u toho, jen tlačí. Moč růžová není, už je od druhého dne po ATB žlutá/čistá, ale dle papírku tam stále nějaká krev je, i když malinko. Výkyvy nejsou, jen po dávce ATB bývá unavenější a pak trochu hůř žere. Celkově je hodně spací, což je asi dobře - odpočívá, roste, léčí se a papá - nic jiného zatím dělat nemusí. ATB máme injekčně - pícháme obden. Jinak je stav stále stejný, dneska ráno měla 900g, v noci pila dobře a dravě jak od mámy, tak z lahve. I když lahev občas odmítá a občas se zase přisaje - jak kdy. Roste, sice pomaleji ale roste, tak snad jí ATB nijak nepoškodí. Jo, k ATB jsme dostali ještě vitamínovou pastu, kterou jí máme dávat 2x denně - je to na podporu obranyschopnosti organismu. K tomu vetovi už našichodí s psi hodně dlouho a vždy jsme byly spokojení, o všechny psi se postaral dobře. Pokud se stav nebude výrazně zlepšovat, zkusím kontaktovat jiného veta.

Náhodou někdo netuší jak dlouho by se asi tento zánět měl léčit? Týden? 14dní? nebo déle?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 13:06
- Nahlásit

Terkamszbrnd: Vyšetření bylo. Vím, že je zvykem dávat feně hned po porodu ATB aby nepřišel nějaký zánět do dělohy (to jsme nenechali provést), docela jsem si i říkala zda to nebyla naše chyba protože kdyby měla malá v mléku od mámy ATB, třeba by se zánět vůbec nerozjel..
Člověk dělá spoustu prasáren bohužel. Protože chce prachy a dokázat si, co dokáže. Dokazuje akurát tak likvidovat svět kolem nás a dokonce likvidovat i vlastní druh, v tom jsme tuším poměrně unikátní a dost odlišní od ostatních živých stvoření.
A k těm ATB pro fenu o kterých píšete. Když vyjdu z toho, že člověku chovateli projde rukama za život třeba 100 psů, tak ti psi prostě i umírají a nejen stářím. Myslím, že je pořád lepší, aby jich umřelo 10 na základě přirozených problémů než 10 jako následek stupidních zásahů čověka kdy se člověk ujimá selekce za přírodu a vybírá podle kritérii jako "ten se mi líbí" či "nechci aby tenhle umřel".
Držím palce, ať se daří vždy dobře rozhodnout a ať vám to dopadne dobře nyní.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 18:00
- Nahlásit

Terkams
Musim souhlasit se"zbrnd" ,my lide jsme zdegenerovani prave temi "lecebnymi"zasahy zvenci.Budme radi za prirozeny vyber alespon u zvirat,kdy preziji silni jedinci.Priklad: kamaradcina fenka s ChS povila stenata- jedno nepilo od matky, piskalo a panicku to nenechavalo v klidu,zacala stene dokrmovat,pritom sama matka z nej byla nervni,kdy mohla stene brala do tlamy a poustela ho z vysky! na zem.
Anicka se ho stale snazila zachranit,ale kdyby naslouchala prirode,vedela by,ze toto stene nema sanci a je potreba se venovat tem,co tu sanci maji. Fenka instnktivne vedela,co dela,i kdyz byla matka,chtela ukoncit zivot nezivotaschopneho jedince ,pritom by ji to,jako matku melo bolet nejvice. Priroda je moudrejsi nez lidi.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2014 18:44
- Nahlásit

suesie
Takze tim chci rici,že je někdy dobre se přiučit od psí mámy

Terkams
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2014 00:16
- Nahlásit

sicluceatlux - Kdyby jsme dali na přírodu, tak by jsme místo 13ti štěňat měli cca 6, všechny ostatní jsme rozdýchávali. Byl velmi dlouhý porod a pejsci dlouho procházeli porodními cestami. Naše fena proti nemocnému pejskovi nic neměla, starala se o něj, olizovala ho. Jo a jinak, my od začátku dokrmujeme všechny, protože fena by to sama nezvládla, vždy pije od ní polovina, od nás druhá.

Tak abych dokončila toto téma. Dneska odpoledne to štěňátko vzdalo. Nejdříve se silně pozvracelo, poté už nechtělo přijímat potravu, pokoušeli jsme se dávat aspoň čajík na urologické cesty, ten pila. Pravděpodobně už selhali všechny orgány.. Cca v 16.00 zemřela ve spánku...spinkala v košíku (připravovalo se pro ně nové bydlení), štěkala ze spaní, měla spací záškuby a za 3 minuty když jsem jí vzala do ruky že jí dam čaj, tak už byla bezvládná a srdíčko už nebilo. Bohužel tělíčko ten nápor infekce a ATB nezvládlo, bohužel když byla porodní váha 440g a fenka byla od 600g nemocná, tělíčko nemělo z čeho brát. Je nám smutno, že jsme jí nemohli pomoci. Je nám to moc líto, ale jsme rádi za to, že máme 12 krásných zdravých pejsků
Děkuji Vám za rady

corgi
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2014 09:19
- Nahlásit

sicluceatlux
Priroda je moudrejsi nez lidi.
Jojo, nám jednou vyhnala liška kachnu z vajec. Vzali jsme vejce do líhně, vylíhli je, všechna káčata v pořádku, až na jedno - nebylo dost silné, aby se dostalo ven. No a já to nevydržela a pomohla jsem mu. Od té doby bylo v pohodě, jedlo, běhalo, plavalo. Když byla káčata větší, pustili jsme je na rybník. Jejich máma, přestože je nikdy neviděla, okamžitě naprosto neomylně našla to jedno káčátko a bleskurychle ho uštípala k smrti. Poučení pro příště - někdy je to o nervy, když kuřátka pípají a nemůžou ven z vajíček, ale prostě vím, že je mám nechat na pokoji...

corgi
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2014 09:21
- Nahlásit

Terkams
Je nám to moc líto, ale jsme rádi za to, že máme 12 krásných zdravých pejsků
To je myslím ten správný náhled na celou věc. Mně tehdy zbyl jenom jeden jediný pejsek - fenka měla 7 štěňat, taky rodila dlouho a většinu z nich se nepovedlo oživit. První psík vydržel 6 dní, o druhém jsem tu psala, třetí je silný, zdravý a krásný typický představitel plemene, které miluju a jsem šťastná, že někomu dělá radost

Terkams
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2014 11:26
- Nahlásit

corgi - Jojo, příroda ví co má dělat, ale když člověk lehce pomůže, může překlenout ten malinký rozdíl, který potřebují novorozeňata k životu, stejně jako u lidí. Jde o velké švýcarské salašnické psi, mívají cca 6-8 štěňat, naše fena jich měla 16 celkem, 3 nezvládli porod a udusili se. To jedno zemřelo včera na infekci (pravděpobně slabý imun. systém - a to to byl prvorozený ). Ze zbylých 12ti jsme opravdu víc jak polovinu rozdýchávali, některé i velmi dlouho.. Porod trval 78hodin, takže pravdu dlouhé trápení. V mezičase porodu jsme byly s fenkou i v nemocnici, kde jí dávali kapačky apod., aby měla sílu dostat pejsky ven (to nám i nutili ihned udělat císařský řez, ale to jsme odmítli s tím, že to zkusíme odrodit a když bude hůř, necháme ho udělat). Porodila sama, i když právě poslední dva pejsky už už večer málem vytlačila, ale pak jí došla síla a porodila je až ráno - už bohužel mrtvé a ztuhlé. Myslím, že i těch 12 pejsků je obrovský kopec Hlavně aby zůstali všichni zdravý a silní Nakonec tedy 10 pejsků půjde k novým majitelům (hodně i do zahraničí - USA, Německo, Rakousko) a 2 nám doma zůstanou

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 09:27
- Nahlásit

corgi
Tak to s tím káčátkem je drsné, když už přitom bylo za vodou, nebo dokonce "na vodě" . Vyhodnotila ho jako,že v divočině nemá šanci, když se nezvládlo dostat z vajíčka ? Asi, když ostatní se přece nevyklubala v hnízděˇ, ale samy, byly silnější.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání